Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13
136
Zelf mede maken / Natuurhaar flessenborstel
« Gepost op: september 02, 2011, 08:13:42 am »
Ik heb een flessenborstel gekocht voor 5 liter flessen, die is van natuurhaar, dus geit- of varkenshaar of zo. Maar dat ding stinkt gewoon een uur in de wind. Ik heb hem gister al wel even gebruikt want eerst rook ik niets totdat hij met de warme sulfiet oplossing nat werd.  :-X Wat kun je het beste ermee doen? Nacht in de bleek zetten of zo? Ik neem aan dat de geur niet echt vervuilend is, maar echt hygiënisch lijkt het me niet. Ook de ruimte waar ik de bostel op heb geborgen stinkt nu helemaal erna.

Denk je een keer iets natuurlijks te nemen in plaats van kunststof word je direct afgestraft. Volgende keer maar gewoon een plastic borstel nemen.

137
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Karamel Wijn
« Gepost op: september 02, 2011, 06:42:37 am »
De gisting kwam niet op gang, dus heb ik nogmaals wat gist activator en gist erin gedaan maar dan op de manier hoe het beschreven staat, gewoon droog erboven in strooien en de gist er ook droog boven op.

Maar daarvoor had ook toch voor de zekerheid een SG meting verricht, en de SG waarde was "off the scale" Ds helemaal tot onder aan de dobber  :o
dat kan ook wel kloppen omdat er 2 kilo suiker in zit en dat moet een waarde geven tegen de 1155 en tot zover gaat de hydrometer niet. Dus heb ik wat vloeistof eruit gehaald (1 kop ongeveer) en aangevuld met water zonder te mengen, op die manier is de SG waarde boven in de fles iets lager als onderin, en kan hopelijk de gisting op gang komen.

Vanochtend was het al wel wat aan het gisten maar nog niet echt goed. Als het helemaal niet gaat vandaag dan verdeel ik de inhoud over 2 5 liter flessen en vul het aan met water zodat de SG waarde wat schappelijker is.



Maar 2 kilo honing/suiker op 5 liter moet toch mogelijk zijn? Ik lees dat heel vaak hier op het forum dat er 2 kilo honing word gebruikt. (maar in vele recepten staat dat je eigenlijk nooit boven de 3 kilo per 10 liter moet gaan)

We zullen wel zien...

138
Mede (en andere brouwsels) logboek / Karamel Wijn
« Gepost op: september 02, 2011, 06:31:42 am »
(verplaatst) Het is geen mede maar wel een ander brouwsel.

Ben bezig geweest met het maken van een karamel wijn experiment.


Voor 5 liter:
2 kilo kristalsuiker 
Sap van 1 citroen
1 tl. gistvoedingszout
½ tl. citroenzuur
1 tl. superwijngist (15%)
½ tl. giststarter/activator
1 kop sterke thee (Earl grey)
water  ^-^


Ik heb een beetje een foto rapportage gemaakt:


Suiker met water in een grote pan.



Ik had er eigenlijk teveel water in gedaan dus duurde best wel lang voordat het op temperatuur kwam, en er moest veel water verdampen voordat het kon gaan karameliseren.



Het begint al te koken



En er kwam al een licht kleurtje op



Toen gebeurde er iets vreemds wat ik nog nooit eerder hebt meegemaakt met karamel maken. Het water was verdampt en het werd plotseling weer gewoon suiker  ???



Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hoeveelheid suiker, want normaal doe je hooguit 100 gram in een pan om karamel van te maken en geen 2 kilo.

Ik heb er weer wat water bij gedaan zodat het weer vloeibaar werd.



Er zaten nog wel een paar dikke brokken in, maar die lossen later wel weer op.



Na wat prakken en roeren zag het er vervolgens zo uit. ik moest ondertussen nog wel een paar keer wat water toevoegen omdat het weer een vaste substantie dreigde te worden.



Toen begon het eindelijk wat meer kleur te krijgen, omdat het al een flinke tijd duurde had ik de wok brander pit gepakt. (volgens mij stond ik al wel een uur bij de pan)



Op dit moment had ik eigenlijk moeten stoppen want het ging plotseling behoorlijk hard.



Toen een klein ongelukje, het ging ineens zo snel dat het begon te verbranden (en ik had mezelf zo voorgenomen voorzichtig te zijn en op tijd te stoppen. Maar ja het duurde al zolang met deze hoeveelheid dan begin je roekeloos te worden en ongeduldig) Toen heb ik er wat water bij gegoten, en ik wist al dat het wat heftig zou reageren met die temperaturen. Ik nam al wat afstand en,  ))J vulkaan uitbarsting  :-\



Maar bij deze temperaturen valt het niet te stoppen, zal tegen de 300 tot 400°C zijn, en het werd een flinke troep!  :'(
Gelukkig geen brandwonden.  :-X



Al flink wat water bij gedaan, iets van 3 liter, maar het bleef maar door gaan, en en kwam wat rook af.
Eigenlijk te ver gegaan met de karamel, maar weg gooien doe ik niet  ::)



Hier is het al aardig bedaard, en er zit iets van 4 liter water bij.



Door al dat koude water was het al redelijk afgekoeld, maar nog vrij heet om in de fles te doen, dus nam ik even de tijd om wat troep op te ruimen. Had de vloeistof tussendoor ook alvast geproefd, en het valt nog enigszins mee met de verbranding. Het heeft wel een vrij sterke smaak met een redelijk bittertje. Nu hoef ik er in elk geval geen eiken chips bij te doen  ;)

Toen het iets van 50 graden was, heb ik het maar in de fles gedaan waar ik al de thee en het citroensap + voedingszout in had zitten. Deze groene gistfles had ik nog ergens in de schuur staan en leek me wel een leuke fles voor een experiment.



Het duurde wel even voordat de "most" 30 graden was voordat ik de gist kon pitchen, dus heb ondertussen het fornuis en de vloer van de karamel troep ontdaan.

Toen de most op temperatuur was gekomen heb ik de giststarter/activator en gist erin gedaan.
Even apart los gemaakt in lauw water, en in die volgorde "gepitched"

En daar staat hij dan naast de anderen. Het lijkt vrij zwart allemaal maar het is heel donker bruin, ik had wat most uit de pan in een klein glaasje en het zag er een beetje uit als een donkere rum.



Ben benieuwd wanneer hij gaat gisten, en wat er van terecht komt.
Mocht het totaal niets worden dan is het niet zo'n dure grap, alleen wat tijd. (en gas)



Keep you posted!

139
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 02, 2011, 06:28:33 am »
Ik heb op Discovery gezien in het programma Brew Masters, Dogfishhead Brewery. En die maakten Bitches Brew.
Daarin zat een deel Tej volgens mij (de Ethiopische honing wijn met hop, dat recept hangt hier ook wel ergens rond)
Maar waar het om gaat, ze hebben dat zelf na gemaakt op traditionele wijze, en daarbij gebruikten ze ruwe honing ongefilterd, "with chunks of bee and wax" En dat gaf een notige smaak (nutty flavor)

140
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 01, 2011, 06:24:33 pm »
Het is wel bekend dat honing antibiotica bevat, en vooral de Manuka honing waar ik het over had.

141
Zelf mede maken / Re: Water
« Gepost op: september 01, 2011, 06:43:29 am »
Oh dit is heel mooi, het gaat dus nu puur om de temperatuur van 24°C te hebben voor een snelle gisting, maar koken hoeft eigenlijk niet (honing kook ik liever niet omdat ik meer in de mede wil dan alleen het suiker gehalte van de honing)

142
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 31, 2011, 03:10:11 pm »
Vandaag een deel van mijn bestelling van Brouwmarkt ontvangen, 1 collo van 3  :'( het was de doos met uitsluitend lege flessen. 30 stuks, maar de doos was al aardig groot, dus was een beetje te voorbarig en optimistisch om gelijk over 100 flessen te hebben.

143
Zelf mede maken / Water
« Gepost op: augustus 31, 2011, 10:36:04 am »
Ik vroeg me af wat voor water iedereen gebruikt voor zijn of haar mede.

Je leest veel over bronwater, ook in vele youtube filmpjes gebruiken ze allemaal van die "gallons springwater"
Maar dat is neem ik aan omdat hun kraan water niet goed zuiver is? Dat moet hier niet zo'n probleem zijn lijkt me.

Is het aan te raden je kraanwater ook eerst te koken voordat je het gebruikt? Bij mijn eerste 2 flessen heb ik de gekookte most gewoon met water rechtstreeks uit de kraan bij gevuld, pak'em beet 2 liter op de 5.
Kan dit een probleem zijn? En is het beter je water altijd gekookt te hebben en af laten koelen voordat je het gaat gebruiken om mede van te maken?

Ik ben meestal wat ongeduldig en om dus 100 °C water eerst weer te laten afkoelen heb ik niet zoveel zin aan, helemaal als je meerdere flessen wilt opstarten.

144
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 30, 2011, 11:22:44 am »
Kun je ze ook verzenden dan? Ik heb net een klein partijtje bij Brouwmarkt gekocht, 20 om te kurken en 10 met beugel voor eventuele mousserende varianten. Uiteraard wil ik er veel meer hebben maar was nog niet nodig op dit moment.

Welke soort flessen zijn het? Witte Bourgogne vind ik eigenlijk het mooist. Maar misschien zou ik met de tijd wel 100 willen hebben mocht het een beetje doenbaar zijn.

145
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 29, 2011, 10:09:28 am »
Zolang de smaak niet veranderd door de verkleuring lijkt me dat niet zo'n probleem. En meestal heb je de mede toch in een kelder of kast staan en niet voor het raam  ;)

146
Honingsoorten en -smaken / Re: Manuka
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:53:36 am »
Weet je toevallig waar je redelijk wat heide-honing kan krijgen en dan niet tegen die absurde prijzen als €5,00 voor 250 gram?
Ik wil best wat meer betalen dan gewone honing, maar als je 2 kilo nodig hebt voor 5 liter mede loopt het al snel aan. 10 euro per kilo moet toch te doen zijn?

147
Vage plannen / Karamel wijn/mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:40:37 am »
Ik kwam dit filmpje op youtube tegen, en daarbij gingen ze een flinke portie honing helemaal opkoken en karameliseren, nu denk ik dat daar eigenlijk alleen de suikers van overblijven en amper nog de honing bestanddelen aangezien het ongeveer tegen de 300 graden kookt, en daarbij allen enzymen verbranden. 

Ik vind het jammer om daarvoor heilige honing te "verpesten" om alleen de karamel ervan over te houden, dus ga ik dit ook proberen maar dan met gewone kristalsuiker, het is dan geen mede meer, maar ik denk dat verbrande honing ook niet veel meer honing genoemd kan worden. Ik ga ook lang niet zo ver als die rare snuiter die het helemaal kapot laat verbranden.  Ik ga de karamel ala Top Chef maken, en daarbij moet net het bittertje naar voren komen, en je moet bijna tot het uiterst durven gaan, maar niet te ver, want dan smaakt het echt verbrandt.

Wellicht kan ik naderhand alsnog een potje honing erbij doen die gewoon vers erdoor gaat als het karamel in water is opgelost en op temperatuur is gekomen. Maar ik denk dat ik toch eerst een test doe met alleen suiker, want dat is niet zo prijzig als het mis gaat.

148
Ik heb ook een SG meter in de bestelling staan, die komt samen met een nieuwe voorraad gistflessen en allerlei andere dingen die ik nog nodig had. De eerste flessen die ik een aantal week terug heb opgestart heb ik gewoon op goed geluk gemixt, maar vanaf nu ga ik ook met SG meter te werk.

149
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:21:41 am »
De mooiste mede vind ik dan ook mede die meer dan 3 jaar heeft gelegen... echt een aanrader. Ik had een fles speciaal bewaard voor m'n afstuderen, die was zo'n 8 jaar oud toen ik 'm uiteindelijk opende. Onvoorstelbaar, wat een godendrank!

nu heb ik spijt, dat ik van die oorspronkelijke 24 flessen maar één bewaard had...  :))

Eigenlijk moet je van elke batch minimaal een aantal wegzetten die je "vergeet" Alleen uit 5 liter gistflessen kun je hooguit 6 halen, en om die zo lang te laten staan wordt wel moeilijk.

Nou kun je wel redelijk vaak een gist fles opstarten, en elke keer een andere soort maken, als je dan een lekkere tegen komt is het weer jammer dat er maar 6 flessen van zijn  ::)

150
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:19:28 am »
Ik vind mede toch het beste staan in witte flessen, dan zie je de kleur van de drank zelf het best. En kun je ook mooi de verschillen zien in samenstelling want elke mede heeft een andere tint.

Er zijn wel 2 kroegen hier in het dorp, misschien ga ik daar wel een keertje langs. Ik heb nu eerst een aantal nieuwe witte bourgogne flessen besteld, die zijn maar 60 cent per stuk en wie weet gaan ze jaren mee. (tenzij je flessen weggeeft uiteraard)

Pagina's: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13