Auteur Topic: Gist  (gelezen 50048 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #30 Gepost op: oktober 28, 2010, 07:56:28 am »
Ik heb de ervaring dat het gist nog sneller actief is als je het direct vanuit het zakje gooit.
De hoeveelheid hoort niet uit te maken, want gist plant zich voort.
Misschien duurt het alleen wat langer als je er minder gist in doet.
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: Gist
« Reactie #31 Gepost op: december 05, 2010, 05:42:51 pm »
Stoer, allebij proberen dus.


Trouwens als je goed kijkt naar de reactie van de Baldadige Bijl is het best grappig..

wat zou er eigenlijk gebeuren als je alle ingredienten gewoon meteen inslikt?

Met als antwoord zijn ondertekening: Kaboooom!
- Dwaze man, dwaze dronk -

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Gist
« Reactie #32 Gepost op: december 05, 2010, 06:23:01 pm »
Stoer, allebij proberen dus.


Trouwens als je goed kijkt naar de reactie van de Baldadige Bijl is het best grappig..

Met als antwoord zijn ondertekening: Kaboooom!

haar :P
Kabooom!

Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: Gist
« Reactie #33 Gepost op: december 05, 2010, 08:25:50 pm »
OEPSIE :D
- Dwaze man, dwaze dronk -

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Gist
« Reactie #34 Gepost op: december 05, 2010, 09:16:55 pm »
ah geeft niks hoor, kon je aan mijn avatar ook niet ruiken :)

(maar bijenkoninginnen zijn wel altijd vrouwelijk!)
Kabooom!

Karlo

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 141
  • I'm the reason we're out of mead
    • Bekijk profiel
    • www.medeproeverij.nl
Re: Gist
« Reactie #35 Gepost op: december 09, 2010, 09:12:47 pm »
Ja, die mannenemancipatie is bij bijen nog niet echt op gang gekomen. Ik stem voor de metrobij!
Karlo

Aegir

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #36 Gepost op: maart 10, 2011, 12:13:31 pm »
Iedereen gebruikt precies altijd:
- speciale wijngist
- turbogist
- gist voor mede (van WYEAST bv)

Maar weinigen bakkersgist.... dat doe ik dan weer. Want zo was het vroeger ook. Nu, iedereen spreekt hier van een zakje van 7 gram op 10 liter! Hoe is de verhouding van droge gist dan met verse bakkersgist?
Kan je één blokje bakkersgist (42 gram) vergelijken met zo één zakje gedroogde gist (meestal 7 of 11 gram) ???

En de verhouding (hoeveel gist op hoeveel liter mede) ben ik ook ZEER benieuwd naar. Want het lijkt me erg om te weinig gist erin te doen, en teveel, zodat het uit balans geraakt.

Zelf gebruik ik altijd 22 gram (een half blokje) verse bakkersgist op 5 liter mede. Maar mijn brouwsels zijn nog bezig aan hun gisting, dus ik kan er nog niet over oordelen. Wel is mijn 22 gram niet uti de lucht gegrepen, maar via een mede-brouwer die het al een 10-jaar doet.
Lief bijtje, zei de bij wil je met mij vrije, wacht even zij de bij ik ben zo bij je.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Gist
« Reactie #37 Gepost op: maart 10, 2011, 12:35:07 pm »
Bakkersgist geeft een niet mede smaak aan de mede.
Gewoon mede wijngist gebruiken en eventueel een zwaardere gist zoals voor Port of sherry.
Zakje wijngist mede bevat 5 gram, en is voldoende voor 50 liter.
Oplossen in 50ml ( dat = dus voor 50liter!)water met 3 theelepels suiker in 27grC .Na ca 25 minuten aan de most toevoegen.
Of gewoon het boekje Mede: maken, drinken en genieten van het Bijkersgilde, www.bijkersgilde.nl aanschaffen staat er allemaal in.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Aegir

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #38 Gepost op: maart 10, 2011, 12:46:06 pm »
Bakkersgist geeft een niet mede smaak aan de mede.
Gewoon mede wijngist gebruiken en eventueel een zwaardere gist zoals voor Port of sherry.
Zakje wijngist mede bevat 5 gram, en is voldoende voor 50 liter.
Oplossen in 50ml ( dat = dus voor 50liter!)water met 3 theelepels suiker in 27grC .Na ca 25 minuten aan de most toevoegen.
Of gewoon het boekje Mede: maken, drinken en genieten van het Bijkersgilde, www.bijkersgilde.nl aanschaffen staat er allemaal in.

Dus de gist oplossen in lauw water mét geraffineerde witte suiker? En diezelfde hoeveelheid kan zonder problemen voor smaak - vieze nasmaak van gist - ook op 10 liter gebruikt worden?

Ik heb mede geproefd gemaakt met bakkersgist en zonder bakkersgist (WYEAST MEAD-vloeibare gist), en kon zéér weinig verschil proeven.
Maar in gist kan je dus niet gauw 'teveel' gebruiken, toch ? Dus beter een grammetje meer, dan een grammetje minder?
Lief bijtje, zei de bij wil je met mij vrije, wacht even zij de bij ik ben zo bij je.

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Gist
« Reactie #39 Gepost op: maart 10, 2011, 04:21:26 pm »
gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)
Kabooom!

Aegir

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #40 Gepost op: maart 17, 2011, 12:13:21 am »
gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)

Dus méér OF minder, het maakt niet uit?

Momenteel (moderator Bij, moet ik een nieuw topic starten?) heb ik wel een gisting met framboos (mede) die van 4-dagen heerlijk bubbelend, na 14-dagen nu nog maar héél kleine en weinig (je moet ze echt zoeken) belletjes geeft. Mijn waterslot blubt ook nog maar één keer om de 3 ~ 4u denk ik zelfs.
Als ik er eens goed mee schud, komen er wel veel belletjes naar het waterslot, maar om nu te zeggen dat dit de 'goede' gisting weer op gang trekt... ik heb de indruk dat de boel snel uitgegist gaat zijn OF er iets fout aan het lopen is.
Temperatuur is alleszins goed: schommelt rond de 20-graden.
Starter - die bij de andere mengsel tot nu toe ook altijd goed werkte - is hetzelfde gebleven.

Moet ik soms honing toevoegen? Voedingszout (of ingredienten van mijn starter terug) ? Of maak ik best een kleine giststarter terug, mét gist, en voeg ik wat toe van mijn mengsel, om te kijken of het weer op gang komt na een dag of twee (max), om dan rustig, de overige mede-in wording toe te voegen?
Lief bijtje, zei de bij wil je met mij vrije, wacht even zij de bij ik ben zo bij je.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Gist
« Reactie #41 Gepost op: maart 17, 2011, 06:58:38 am »
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Aegir

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #42 Gepost op: maart 17, 2011, 12:58:22 pm »
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))

Heb terug een starter gemaakt, halfuurtje later was die al aan het prikkelen als een frisdrank. Propje erin. Heb het water vervangen door appelsap. Vanavond bekijk ik m'n suiker/mede verhouding eens, om te kijken of deze misschien niet wat droog was en eventueel aangevuld moet worden. Vervolgens zal ik morgen pas de stater op 1/3de van de massa (door die apart te nemen) testen. Als er terug een betere aanmaak is van gassen, is een dag wachten (om te evalueren) voldoende om de rest erbij te doen, toch?
(Stormcastle herinner ik mij, die sprak ook van telkens 50% erbij te doen, en zo stukje voor stukje aan te vullen met wa tje al had, tot alles erbij is als het maar goed blijft lopen.)
Lief bijtje, zei de bij wil je met mij vrije, wacht even zij de bij ik ben zo bij je.

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Gist
« Reactie #43 Gepost op: maart 17, 2011, 04:14:01 pm »
ik heb ook weer eens uitgegiste wijn (die echt nog vies veel te zoet was) aan het gisten gekregen met een gistarter, als die goed gist, ongeveer evenveel van het niet gistende brouwsel erbij doen, wachten tot dat weer gist en dan weer verdubbelen, enz... tot de hele fles weer gist, dat werkte heel erg goed bij mij in ieder geval. Een tijdje later was ie inderdaad droger, en wel lekker.
Kabooom!

Arhodus

  • New bee
  • *
  • Berichten: 31
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Gist
« Reactie #44 Gepost op: april 03, 2011, 03:38:22 pm »
Heya,

Na wat zoek- en speurwerk kwam ik enkele tabellen tegen van verschillende soorten gist met hun verschillende eigenschappen. Zullen er een paar 'Amerikaanse' gisten tussen zitten, maar ach ik vind de tabellen wel erg handig!

Wijn/Mede Tabel:
http://www.cfhb.org/mead/yeast_strains.htm#D-47

nog één
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=625&Itemid=42

Honing soorten en kenmerken tabel
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1960&Itemid=629