Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Mijn eerste mede poging

<< < (2/3) > >>

Bijker:
Beste Davids, waar heb je dit allemaal "geleerd"?
Ieder doet het op zijn/haar eigen wijze, dus zal nooit iets veroordelen!
Maar dan toch enkele opmerkingen als het mag.
Waarom zo veel zuurtjes? citroen (wel biologisch?. Alle citrusfruit is gecoat met kankerverwekkende stoffen zoals b.v. Imazil)
citroenzuur en wijnsteenzuur?
Waarom je most wel 10 minuten tegen de kook.
Alle smaak en enzymstoffen verdwijnen daardoor.
Alleen toe te voegen water zal je het beste moeten koken en de rest nooit boven 40grC.
Dan ga je de gehele bubs regelmatig omzwenken.
Nooit doen meer!
Alle vaste stoffen, dode gisten moeten juist tot rust komen en bezinken.
Dode gisten kunnen het proces juist verstoren of afbreken.
Daarom ook altijd na de eerste gisting e na een maand overhevelen.
Wat er nu gebeurt is lastig te voorspellen.
In ieder geval = mijn advies nu AFBLIJVEN voorlopig en na bezinken over bv twee weken overhevelen.
Dan SM meten zodat je weet of suikergehalte voldoende is om zo nodig opnieuw op te starten.

Mede maken = geduld hebben.
En het oorspronkelijke, al duizenden jaren terug ontstane proces is nooit met koken begonnen.
Dat doen wij om een sneller proces te laten plaats vinden.
Koken zou ook het helder worden versnellen.
Alles gaat wel ten koste van de smaak.

Boekje medemaken van het Bijkersgilde al aangeschaft?

Davids:
Ik heb mijn batch overgeheveld en de dichtheid gemeten. Deze is nu net onder 1,00, in het gele deel van mijn hydrometer.
Het boekje is besteld.

Bijker:
Onder 1.00??
Dan zijn er geen suikers meer aanwezig.
Gisting ( omzetting suikers in koolzuur en alcohol) kan dus niet meer plaatsvinden.
4500gram honing voor 15 liter geeft 12% alcohol.
Maar koken en al die zuurtjes beïnvloeden het uiteindelijk resultaat.

Wat nu te doen dan?
Alcohol al gemeten?
Dan maar weer honing toevoegen. Suikergehalte meten en gist starter erbij, bij voldoende suikergehalte.

Er af blijven daarna!
Blijft wel even spannend nog.
Je ziet wel. Altijd eerst volgens de standaard procedure je mede maken.
Daarna pas gaan experimenteren.
Altijd jammer als het niet goed gaat de eerste keer.

Davids:
Ik heb (nog) geen alcoholmeter en hoe en waarmee meet ik het suikergehalte (glucosegehalte meetstrookjes?)
Hoeveel honing toevoegen?
De fles heeft nu nog wat ruimte onder de kurk over.

Bijker:
Meten met je hydrometer.
Die heb je lees ik in je bericht.
1.000 betekent geen suiker meer dan ook geen mogelijkheid om weer op te starten.
Hoeveelhoning is proberen een S.M te krijgen van ca 1.090
Komt overeen met 12% uiteindelijke alcohol of wel 2400gram "suikers" per 10 liter toevoegen.
Zie hiervoor de tabel in het boekje.
Fles vol? bewaar je het deel in afgesloten fles en kan je na overhevelen tzt weer bijvoegen.
De theoretische formule is ook in het boekje te vinden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie