Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: 1 ... 10 11 [12] 13
166
Honingsoorten en -smaken / Manuka
« Gepost op: augustus 15, 2011, 12:28:30 pm »
Kent iemand dit? Kwam het toevallig tegen op internet toen ik naar wat aparte soorten honing zocht.  /^\

http://www.trophax.nl/producten/5/manuka-honing/19/honing-uit-nieuw-zeeland

En zou het geschikt kunnen zijn voor een speciale mede?  )J het is wel vrij prijzig echt tegen de 15 euro voor 500 gram  :o
Maar er zou een 5 liter batch van gemaakt kunnen worden die heel exclusief is.  ))J

Edit:

Bij deze link zijn ze eigelijk te duur, als je googled op Manuka dan vind je ook minder duurdere winkels.

167
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: augustus 14, 2011, 08:43:03 pm »
Zo'n stokje in de fles zou kunnen werken inderdaad. En het staat nog leuk ook, je ziet meteen wat er in de fles zit. En het ziet er vast een stuk lekkerder uit dan een in je fles mede drijvende vieze dikke vlieg, iets wat ik ook wel eens in (andermans) nog niet ontkurkde fles mede ben tegengekomen.

Haha ik maak wel eens grapjes met mijn broer over bromvliegen bouillon, daar moest ik nu ook gelijk aan denken

168
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 14, 2011, 03:41:50 pm »
Update:


Zo stonden ze vanmiddag erbij na het toevoegen van de thee aan de 2 rechter flessen:



Zonet heb ik ze aangevuld tot aan de hals, de gisting verliep toch niet echt heftig. Maar ze zijn wel duidelijk aan het fermeteren gezien het aantal plopjes.




Van links naar rechts: Thijm-Mede, Wald-Mede, Jonge rum.


Trouwens gaat het draaien van de fles om het een beetje in beweging te brengen nu wel een stuk minder.
Ik las dat je elke dag bij de begin de boel moet roeren of schudden, maar schudden is geen goed plan, want dan schuimt het behoorlijk had ik gister avond al gemerkt.




Mede wordt toch gemaakt van honing?

Trouwens was deze opmerking voor de winkel honing of de rietsuiker, wat het laatste betreft beroep ik me op
"Mede (en andere brouwsels) logboek"  :P

169
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 14, 2011, 02:26:05 pm »
Het zijn inderdaad 5 liter flessen, een grote kop is ongeveer 200 ml. ik had de thee eerst 400 ml gemaakt maar omdat het niet snel genoeg afkoelde heb ik er wat koud water bij gedaan voor ik het over de flessen verdeeld heb.
Ik heb vaak gelezen dat je er 2 koppen sterke thee bij moet gooien, vandaar dat ik 2 theezakjes heb laten trekken.

Hoe groot moet je een kop thee rekenen dan? 1 cup als Amerikaanse maat, of 1 koffie kopje of een mok, er zijn zoveel interpretaties voor die maat.

Het ziet er wel naar uit dat ik dus naderhand moet aanzoeten, ik heb gist gebruikt die tot 15% gaat.

Trouwens nog even op het etiket gekeken van de cheapo honing, maar was wel 100% zuivere honing, herkomst buiten de EU. Smaakte ook niet verkeerd eigenlijks.

170
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 14, 2011, 01:30:09 pm »
Heb net even een halve liter sterke thee gemaakt met 2 theezakjes (earl grey) En verdeeld over de 2 flessen.

171
Honingsoorten en -smaken / Re: Honing deel 3
« Gepost op: augustus 14, 2011, 12:11:53 pm »
Ah vandaar je opmerking in mijn topic  :P

Verder interessant topic, ik ga voor mijn volgende lading wel langs een imker, heb er 1 vlak over de grens maar ben er nog niet geweest, dus ik weet niet wat voor honing hij heeft.

172
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 14, 2011, 10:46:13 am »
Ik wil liever ook beter kwaliteit honing gebruiken, maar voor de eerste poging en in combinatie met gedroogde thijm uit de tuin wilde ik toch als het mis zou gaan niet teveel weg hebben gegooid.

Dus je bedoelt dat de cheapo honing geen echte honing is?

Edit:
Oh ja over dat de bijen verdwijnen had ik al een keer een uitgebreide documentaire over gezien. En als het echt zover komt dat ze uitsterven dan zijn wij ook gedoemd want zonder bijen geen oogst en geen eten.

173
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 14, 2011, 10:04:52 am »
Is het trouwens beter dat ik ook nog wat thee in de twee andere flessen doe? Ze bubbelen alle 3 maar de thijm mede gaat veel harder dan de andere 2. 

174
Kun je er geen bentoniet in gooien? Dan bezinkt het aardig snel naar het schijnt.

Ik zie trouwens dat er niet staat dat je er water bij hebt gedaan, heb je pure honing en suiker met gist aangezet?
En waarom wilde je het eerst weer aan de bijen terug geven, wil je de bijen dronken voeren? ;D

175
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 13, 2011, 09:19:32 pm »
Ben vanmiddag begonnen met mijn eerste brouwsels.

Eerst de boel allemaal met sulfiet ontsmet, best meer werk dan ik dacht zeg  :-\



Ik had gekozen voor 3x Wald Honig uit duitsland, en gewone bloemen honing 3 potjes van 450g wat aangevuld met andere honing wat hier nog stond.

De bloemen honing heb ik samen met thijm gemaakt, en de wald honing zonder extra smaakjes toevoeging.



Ik heb geen plaatje van de thijm, maar dat heb ik in een steelpannetje uitgekookt samen met een theezakje.
Heb in een fles een giststarter gemaakt met sap van een citroen en wat gistvoedingszout, en een beetje aangevuld met most.



De most was eerst nog te heet, dus moest even wachten voordat ik de gist erbij kon doen, ondertussen was ik bezig gegaan met de most voor de Wald Honig.



Heb alvast sap van 2 citroenen en gistvoedingszout met een beetje most in de fles gedaan.



Daarna de most erbij ingegoten.



Bij deze fles heb ik het iets anders gedaan dat de eerste, ik heb namelijk geen giststarter gemaakt, alleen even met lauwwarm water losgemaakt.





Daarna had ik nog het idee om een jonge rum te maken, hierbij heb ik 1,5 kilo ruwe rietsuiker gebruikt, deze heb ik opgelost in warm water.



In de pan ziet het er bijna net zo uit als honing, maar het ruikt toch totaal anders, niet verkeerd eigenlijk  ^-^



En daar staan ze dan alle drie, hopelijk gaan ze snel volop bezig met pruttelen  ))J




Wat er per fles inzit:


De Thijm Mede:
1.5 kilo bloemenhoning
Flinke bos gedroogde thijm uitgekookt met 1 theezakje
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De Wald Mede:
1.5 kilo wald honig
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De jonge Rum:
1.5 kilo ruwe rietsuiker
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De jonge rum laat ik gewoon als wijn, normaal gaan ze van het brouwsel een destillaat maken om daarna te rijpen, maar daar ga ik me niet mee bezig houden. En aangezien "grog" ook best te zuipen is, lijkt me een leuk experiment.
grog: 1 deel rum 2 delen water of thee en 2 tl. suiker per glas
Misschien doe ik voor het rijpen er nog eiken snippers bij in.


Na een paar uur waren de mede's al af en toe aan het ploppen, maar de rietsuikerwijn wil nog niet echt beginnen. Bij de laatste had ik ook wat snel de gist erbij gedaan nadat ik het even los had gemaakt, maar niet echt op gang laten komen. Ik had ook gelezen als je bijvoorbeeld droog je gist direct in de fles doet, dat het dan iets langer duurt voordat hij begint.

Mocht het totaal niet gaan, dan gooi ik er nog wel een giststarter achteraan.



Ben toch aardig wat uurtjes bezig geweest in de keuken, van 16 uur tot 21 uur  ???
Maar al met al ben ik wel tevreden met het (voorlopige) resultaat


Keep you updated!  8)


Heb de bedragen maar achterwege gelaten om Bijker niet tot aanstoot te zijn

176
Vage plannen / Re: Medebier
« Gepost op: augustus 13, 2011, 08:34:15 pm »
Misschien dan beugel flessen gebruiken ofzo, maar als je de gist nou eerst "doodt" en dan mixt voordat je het weer afsluit in de fles, zal dat niet beter gaan? Maar het idee van hergisten op de fles had ik van een bierbrouw voorbeeld, daar komt het bier ook zonder koolzuur op de fles met een kleine hoeveelheid suiker en eventueel gist, daarmee verhogen ze iets het alcohol percentage en voor de koolzuur in het bier uiteraard.

177
Zelf mede maken / Re: Recepten en beschrijving om zelf wijn te maken.
« Gepost op: augustus 13, 2011, 08:28:21 pm »
Haha nu had hij in 1976 al 20 jaar ervaring dus daar kun je nu wel 50 van maken :D

178
Zelf mede maken / Re: Traditionele mede
« Gepost op: augustus 13, 2011, 12:07:54 pm »
Ik heb vandaag zojuist mijn gistingsflessen en andere benodigdheden binnen gekregen. Ik heb een voorraadje honing ingeslagen en wilde vanmiddag een begin maken. Ik zal uiteraard hier en daar een paar foto's maken  ;)

179
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: augustus 12, 2011, 02:18:08 pm »
Ik las net ergens dat je de honing moet koken omdat er dan een schuimlaag boven komt drijven waarin bijenwas zit, en als je dat laat zitten de mede slecht zal smaken. Maar ik weet niet of dit echt het geval is, als je de honing niet kookt komt er ook geen schuim, maar zit het er nog helemaal door. Alleen een test zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk smaakverschil oplevert.

180
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: augustus 12, 2011, 08:25:31 am »
Gebruiken jullie altijd losse zakjes gist? Je kan namelijk ook 20g en 100g potjes kopen (universele wijngist bij brouwmarkt) Uiteindelijk is dat wel goedkoper in gebruik alleen kun je het minder goed bewaren. (1 jaar in de koelkast bijv.) Of is het beter om afzonderlijk gesloten zakjes te gebruiken. Ik neem aan dat je voor 5 liter flessen niet een heel zakje van 5 gram erin hoeft te doen en kun je die makkelijk verdelen over 2 of 3 flessen.


Edit:

Nog wat over rozijnen toevoegen. Ik lees vaak dat men rozijnen toevoegt als gistvoeding. Krijg je daarbij geen smaak van de rozijnen in de mede? Want ik ben daarvoor een beetje afgeschrikt omdat ik en keer rum en rozijnen roomijs gemaakt heb, en de rum die overbleef van de rozijnen afgieten heb ik gedronken en dat was erg vies. Nu heb ik een beetje afkeer van rozijnensmaak.

Pagina's: 1 ... 10 11 [12] 13