Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: 1 ... 9 10 [11] 12 13
151
Historie / Re: Ambacht: Medeblanden!
« Gepost op: augustus 26, 2011, 11:16:00 pm »
Ik dacht dat je naam afgeleidt was van Nederlander en dan verbasterd tot Medelander -> MedeBlander  ^-^

152
Historie / Re: Oerwijn
« Gepost op: augustus 26, 2011, 07:31:02 pm »
Late kick maar dat boeit niet zoveel:


Ik ga van de week een wijn proberen te maken van druivensap gewoon uit de winkel, wel zonder conservering etc. Ben nog aan het twijfelen of ik de SG zou aanvullen met kristalsuiker of honing. Ik houd graag van zoete wijn dus wil in elk geval veel restsuikers na de gisting overhouden. Kent iemand misschien de King David wijn van de Caramel berg? Die is echt zo hemels lekker en zoet, maar zeer slecht te verkrijgen. Bijna alle rode wijnen die je in een supermarkt kan kopen zijn of droog of halfdroog, en geen 1 is er zoet, of het is gelijk een "op basis van" wijn sangria-achtige troep. Dus wil ik een lekkere zoete rode wijn gaan maken. Misschien is een druiven mede (dus ipv water de druivensap en ipv de suiker honing) wel helemaal niet zo slecht.

Zo wil ik ook nog een appelcider maken met honing.


Man, oh man, flessen te kort en ideeën teveel....  :'(

153
Wie is wie? / Re: Nieuwe Medeblander
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:17:25 am »
Welkom  8)

Ik denk dat we van jou wellicht meer kunnen opsteken dan jij van ons  ))J
Ben pas geleden begonnen met mede maken, en ik heb nog vele ideeën.

154
Is de aardbei mede "gone up in thin air" of heb je de helft genuttigd  :D

Enne heb je ook nog wat foto's van de vooruitgang?  ;D

155
Zelf mede maken / Re: Bijzoeten
« Gepost op: augustus 25, 2011, 08:15:10 pm »
Nou ja, ik zou zelf liever geen water gebruiken omdat je dan de mede weer verdunt. Maar na het hevelen is er meestal wel een deel wat vervalt door de drab die je achterlaat. Dus dat kun je zo weer aanvullen met honing lijkt me.

De mede (of een deel van) opwarmen is dus niet zo'n goed idee? En warme honing zou goed in de mede moeten oplossen dus.

Ik zie wel wanneer ik het ga hevelen en dan op smaak bijzoeten.

156
Honingsoorten en -smaken / Re: Manuka
« Gepost op: augustus 23, 2011, 08:05:14 pm »
Het schijnt ook net tijd voor heidehoning te zijn, augustus/september, dus wellicht ergens bij een imker wel te halen.
Alleen weet ik niet of er veel is, want het is een vrij natte periode geweest.

157
De gist is uit de fles.

Kogel door de kurk.

Al doende drinkt men.

Al is de gisting nog zo snel, de rijping achterhaalt hem wel.

Als de fles gesprongen is, kooit men de kurk.

Beter een halve glas dan een lege fles.

Bezinkt eer ge het drinkt.

158
Wat een flauwe grappen allemaal. Ik vind er niks meer aan en ik stop met mede maken. Ik lust toch al geen honing om eerlijk te zijn. Vraag me niet waarom, maar er zit altijd zo'n bijsmaakje aan.

Dit hoort in de kwaaie dronk want dit is juist een hele slechte grap.  :'(

159
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 23, 2011, 04:57:51 pm »
Update

Ze zijn al aardig lichter van kleur geworden, en ze bubbelen al een stuk minder.


Er ligt ook al een aardige laag bezinksel op de bodem.




Ik moet ze eigenlijk overhevelen maar dat moet nog maar even wachten omdat ik het spul daar voor nog niet heb.
Zal wel na het week einde worden, want ik ga nog het één en ander bestellen. Ik ga dan ook wat nieuwe brouwsels opstarten waaronder een appelcider en een zoete rode wijn van 100% druivensap zonder conservering. En uiteraard een "echte" mede.  )J of twee!  ))J


Keep you posted  ;)

160
Honingsoorten en -smaken / Re: Manuka
« Gepost op: augustus 22, 2011, 07:54:53 am »
Er was ten tijde van schrijven van dit topic ergens een aanbieding waar de 12+ voor 10 euro was, maar helaas was die al weer over.
Ik houd het in het achterhoofd dat deze honing bestaat, en het moet natuurlijk eerst geproefd worden voordat je een 5 liter van ~45 euro op gaat starten  :P

Ik denk dat ik eerst maar heidehoning ga proberen, die schijnt ook erg sterk te zijn.
(nu nog weten aan te komen via een imker ergens en niet voor 7 euro voor 250g potjes)

161
Zelf mede maken / Re: Bijzoeten
« Gepost op: augustus 22, 2011, 07:50:35 am »
Dank voor uw info  8) Het is voor mij ook de eerste keer dat ik brouw, dus het is allemaal nog een beetje dingen samenvoegen uit verschillende recepten en methoden. En inderdaad wat je zegt er zal uiteindelijk een eigen style uit voort komen. Want zeg eens eerlijk wie volgt nu altijd de recepten exact? Ik niet in elk geval, ik geef overal een eigen draai aan of het nu koken is of wat dan ook  ::)


Maar hoe gaat het bijzoeten in zijn werk? Moet je een deel mede afnemen en daar de honing in oplossen? Maar zonder warm te maken gaat het wel moeilijker neem ik aan.

162
Zelf mede maken / Re: Bijzoeten
« Gepost op: augustus 21, 2011, 08:25:24 am »
Ik heb een wijngist die tot 15 % gaat, maar de hoeveelheid honing/suiker die ik heb gebruikt zal tot ~12% gaan. Dat zal dus betekenen dat alle suikers vergist zijn. Verder had ik ook op meerdere plekken gelezen dat de uiteindelijke smaak van de mede bepaald zal worden door de honing die je naderhand toevoegd. En op die manier zou je dan 2kg honing in totaal gebruiken op 5 liter waarbij je 1.5kg laat vergisten en de laatste 500g er naderhand bijvoegd. Volgens mij heb ik dat zelfs hier gelezen.


edit:
Nou de gist eet de suiker op, dus dat kan kloppen, als je niet aanzoet met meer honing dan het gist op kan eten nadat het alcoholpercentage zijn maximum bereikt, krijg je in feite een soort hele droge wijn, niks mis mee, allen niet ieders smaak  ;) de honing die er na dat punt bij gooit bepaalt overigens grotendeels de smaak van de uiteindelijke mede.

163
Zelf mede maken / Bijzoeten
« Gepost op: augustus 17, 2011, 10:51:51 am »
Ik lees overal dat je de mede na de gisting kan bijzoeten, maar hoe gaat dat in zijn werk? Gooi je gewoon pure honing bij de fles in na het hevelen, of moet je deze ook eerst oplossen en zo ja, doe je dat dan in water of een deel van de uitgegiste most. Als je het in water moet oplossen voordat je het erdoor doet, dan verdun je de mede weer, en kom je misschien ook ruimte in de fles tekort. Maar als je het in de most oplost onder verwarming van de vloeistof gaat er dan geen smaak/alcohol verloren?

164
Haha, ik dacht anders al, alleen gist bij pure honing, zou misschien ook willen.


165
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 15, 2011, 05:31:30 pm »
Ik lees in verschillende recepten dat je er thee bij moet doen, voor de looizuur voor de houdbaarheid en ook als gistvoeding.
Ik ben ook van plan meer flessen bij te zetten maar moet eerst nog weer een bestelling plaatsen, ik barst nog van de ideeën voor verschillende recepten. 

Ik ga trouwens nog niet proeven, ze gisten alle 3 nog redelijk, steeds belletjes in de fles naar boven toe, en de watersloten bluppen ook voortdurend. De walt mede blupt het snelst gevolgd door de honing thijm, en de rietsuikerprut doet ook aardig mee alleen iets minder vaak.

Pagina's: 1 ... 9 10 [11] 12 13