De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: habraxis op december 05, 2012, 06:50:42 pm

Titel: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 05, 2012, 06:50:42 pm
Omdat de flesjes in hoog tempo aan het slinken zijn, wil ik zoals beloofd een tweede batch gaan maken.
Deze ga ik stap voor stap met uiterste precisie hier beschrijven.

Aangezien ik een collega heb, die erg geïnteresseerd was in de smaak van mede, heb ik hem 1 flesje geschonken.
Een week later kwam hij met een leuk idee, mijn collega heeft een imker als buurman en of ik wat gratis honing wilde hebben...

Aber natürlich

Hij kwam aan met een grote emmer vol honing, alleen dit is geen vloeibare honing.
Hier komt mijn eerste vraag aan jullie, wat moet ik doen om dit te verwerken?
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 05, 2012, 06:52:25 pm
de emmer en de honing
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 05, 2012, 06:54:38 pm
Smaakt wel verdomde lekker
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Bijker op december 05, 2012, 07:11:33 pm
Dat is wel heel erg gekristalliseerde honing ;D
Zo zie je de honing niet zo vaak :o
Maar voor mede altijd wel goed bruikbaar. ))J
Geen wonder dat hij dat wel te geef had :-[
Maar hoe te verwerken?
Geen probleem toch?
De nette manier is water aan de kook, en dan de benodigde honing erin oplossen.
Traditionele manier; met water en benodigde honing aan de kook.
Schuim eraf, afkoelen tot ca 25grC spullen erbij in, zoals zuur, starter gist e.d en dan in de fles met waterslot.
Verhoudingen afhankelijk van droog/medium/zoet en gewenst alcohol percentage naar eigen wens.
Maar daar hebben we het al vaker over gehad.
Leg alles vast in je logboek ))J
Voorbeeld; www.bijkersgilde.nl/Logboek mede.pdf (http://www.bijkersgilde.nl/Logboek mede.pdf)
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 05, 2012, 09:46:00 pm
het enige probleem,
ik heb een pan van 5 liter hoe houd ik de waardes in tact
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Bijker op december 06, 2012, 11:54:16 am
Die 5 liter pan is toch prima!
Allereerst: Smaken verschillen en iedereen doet het op zijn manier of weet het beter ))J ))J
Maar als beginner, begin BIJ het begin en ga pas later experimenteren!
Uitgaande van 12 - 14%, en een droge tot laag medium mede ben je 3000 - 3500 gram honing nodig.
En dat levert ca 2,5 liter op.
Breng in de pan 2,5 liter water aan de kook, vuurtje uit en daarna de circa 3200 gram honing erin. Roeren, roeren, roeren totdat de honing is opgelost. Eventueel nog wat honing erbij als er ruimte is in de pan en je het wat zoeter zou willen hebben.
Hiervoor had je al 2,5 liter water aan de kook gebracht en af laten koelen tot ca 25grC.
Natuurlijk heb je de fles al ontsmet en dan die eerste 2,5 liter erin.
Als je 5 liter honing/water ook tot ca 25grC is afgekoeld doe je daar je 13 gram gistvoedingszout, 25 gram wijnsteenzuur en een kop sterke thee.
Dat allemaal in de fles, en inmiddels heb je ook je zakje wijn/medegist gereed gemaakt.
Ook dat erin en het kopje waarin je dat gemaakt heb goed uitspoelen met wat rest van het gekookte water.
Fles even nog schudden en waterslot erop(met water natuurlijk)
Je hebt dan 7,5 liter in de fles! Op ruim kamertemperatuur neerzetten.
Meestal na 24 uur staat het dan flink te gisten.(blub,blub, blub maar dan heel snel :)) )
Na de eerste hevige gisting(niet altijd!!!) de fles met afgekoeld/gekookt water afvullen tot in de hals.
Gaat zo nooit fout!
Zorg voor goede en geen oude/overjarige/aangebroken gist. Kost bijna niks maar bij verkeerd gebruik wel een teleurstelling :'(

Hou ons op de hoogte of het klopt ;)
Al dit soort info staat ook in het boekje mede maken van het Bijkersgilde op www.bijkersgilde.nl
Misschien volgend jaar maar weer eens een cursus geven?????
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 06:55:56 pm
Oke vanwege heftige griepjes in de familie iets later dan verwacht maar vandaag een begin gemaakt.

Alles netjes schoon gemaakt
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 06:57:50 pm
3,5 kilo honing gemengd met 2 en half liter water.

Heb de honing aan de kook gemaakt omdat deze niet echt van top kwaliteit was zoals jullie konden zien, en vervolgens het schuim eraf geschept.
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 06:59:48 pm
heb trouwens weer een plakkerige vloer hahaha
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 07:01:10 pm
Eerder op de dag heb ik een giststarter gemaakt van water suiker en iets voeding, doet het goed dus das prima
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 07:03:20 pm
Aangezien ik dit keer Bijker's advies aanhoudt hier de voedingszouten en wijnsteen zuur en een kop sterke thee
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 13, 2012, 08:07:25 pm
ik heb net een meting gedaab en die kwam uit op 1132 suikergehalte, hoeveel alc. is dat?
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Bijker op december 13, 2012, 08:33:45 pm
leuk bezig zo he ))J 8)
1132 zou 18,05% zijn/worden maar het juiste volume van 10 liter heb je nog niet, toch?
Fles dus nu ruim 3/4 vullen en na eerste en wellicht hevige gisting navullen tot (bijna) in de hals.
Veel plezier, en voortaan niet zo knoeien heb je ook niet zo veel schoon te maken :))  ))J
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 14, 2012, 05:05:06 am
hoi

ik heb het volledige volume in een gist emmer zitten kan die daar het begin van zijn werk doen ,
en later hevel ik hem over
 ))J
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: mrperq op december 14, 2012, 07:27:54 am
Eerder op de dag heb ik een giststarter gemaakt van water suiker en iets voeding, doet het goed dus das prima

Laat me raden, gebeurd voornamelijk bij het vullen van je DJ?
Had ik ook veel bij mijn eerste paar brouwdagen.

Nu schep ik het grootste deel van de most eerst over met een kannetje van 0,5l.
Het laatste restje lukt dan meestal zonder smossen.
Ik zie ook geen trechter bij je materiaal? Helpt voor als je wat uitschiet.


Bij het overhevelen kwam ook nogal eens een plens op de grond,
vooral net na het zuigen. Dan heb ik zo'n auto-siphon gekocht.
Een beweging en de stroom is op gang, geen gesmos meer en geen
opmerkingen meer i.v.m. mond-mede contact.

Het is wel iets moeilijker om te reinigen, maar dat spaar je uit op de vloer.

Link naar de auto-siphon bij brouwland:
http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D704%26cat%3D491%26dt%3D24&shwlnk=0
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Bijker op december 16, 2012, 11:44:21 am
ik heb het volledige volume in een gist emmer zitten kan die daar het begin van zijn werk doen ,
en later hevel ik hem over

???? waarom dat dan??? Gewoon direct in de fles en afsluiten met een schoon en half gevuld waterslot!
Ingieten met/door een trechter. Ook geen geknoei!
Heb je een goeie emmer met een echt afsluitbaar deksel en daarin een waterslot is het natuurlijk ook goed!
Eerste overheveling pas na een (1) maand om "dode" gistcellen te verwijderen en dan laten staan(voorlopig dan weer)
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 18, 2012, 05:25:31 pm
Hoi Bijker

Ik heb een echte gist emmer waar je ook bijvoorbeeld wijn most in kan maken deze sluit perfect af (lucht dicht) en zit ook een waterslot op.
Ik gebruik deze om een volledige hoeveelheid in 1 keer te maken en zo de ergste gisting zijn gang te laten gaan.
Ondertussen heb ik het al naar de fles gesijpeld, dit gaat wel makkelijk want op de emmer zit ook een kraantje, zo kan ik de fles eronder zetten en gaan maar.

Alles bloept en doet naar alle wensen dussss..... wachten maar
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Bulls op december 18, 2012, 10:44:26 pm
Is het storten van de mede in wording niet slecht? Ik had ergens gelezen dat je na de eerste airation (schudden om zuurstof toe te voegen) verdere lucht moest vermijden, dus dat je liever echt moet hevelen in plaatst van overgieten/schenken.
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Medeblander op december 19, 2012, 12:53:17 pm
Ik zou het toevoegen van zuurstof (i.e. wild schudden of onvoorzichtig overhevelen) zo veel mogelijk vermijden nadat de mede gegist heeft, en wel om twee redenen:
1. Zuurstof is nodig voor de gist om zich te vermenigvuldigen. Dit heet Hoge gisting, en daarom is oxidatie aan het begin van het gistingsproces wel wenselijk. Pas zodra de zuurstof op is gaat de gist over op de lage gisting, waarbij er geen nieuwe gist meer ontstaat maar alcohol. Voeg je later wel weer zuurstof toe dan heb je kans dat de gist zich weer gaat vermenigvuldigen.
2. Ook nadat de gist klaar, dood en verwijderd is, is het geen goed idee: door zuurstof toe te voegen aan wijn (of in ons geval: mede) wordt de smaak wrang en hard, zeker als je je drank vaak laat oxideren.
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Big Daddy Bee op december 19, 2012, 04:52:27 pm
airation

Haha wat een vreselijk woord!
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: Agravain op december 19, 2012, 07:29:29 pm
ter aanvulling:
De gist vermenigvuldigd, hiervoor is er zuurstof nodig (de hoge gisting) EN voedsel (de honing). Tijdens deze fase wordt er wel voedsel gebruikt maar geen alcohol gemaakt. Is de zuurstof op dan start de lage gisting (geen vermenigvuldiging van het gist meer) nu wordt de suiker afgebroken tot alcohol (jippie daar was het om te doen). Waarom dan toch de gisting met zuurstof: meer gist is snellere vergisting in het zuurstofloze stadium (er zijn namelijk meer hongerige monden die alcohol gaan produceren).

De oxidatie van alcohol (er komt weer zuurstof bij) levert azijn op. Hier komt de bekende wijnazijn vandaan, de alcohol is geoxideerd tot azijnzuur. Dit willen we ook niet hebben, dus moet je later zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof meer met je mede in aanraking komt.

Nu zijn hoge en lage gisting misschien ongelukkig gekozen omdat bij het bierbrouwen dit de locatie van vergisting is (hoge gisting ofwel boven gistend ofwel aan het vloeistof oppervlak, en lage gisting of onder gisting ofwel in de vloeistof). Hier komen ook de kreten bier van bovengisting of ondergisting vandaan. De termen aeroob (= met zuurstof) of anaeroob (zonder zuurstof) zijn denk ik beter.
 
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op december 19, 2012, 08:14:21 pm
Interessant onderwerp!

Maar van wat ik tot zo ver begrijp doe ik alles theoretisch goed.
Ik geef de mede veel zuurstof in de gist emmer hier kan de gist zich flink uitleven en dus vermenigvuldigen.
En na 2 tot 3 dagen hevel ik hem over in de fles, dit doe ik door de mond van het emmerkraantje in de rubber dop te steken van de fles om zo zo min mogelijk zuurstof erbij te laten.
Het proces is nu nog een week zeer heftig en gaat langzaam over tot produceren van alc.

ik heb af en toe geroken aan het water slot maar alc productie is flink aanwezig ( prikt zelfs in je neus )

Maaar dit verklaart misschien wel waarom mijn eerste batch zo'n laag alc gehalte had, misschien is hier te veel zuurstof bij gekomen waardoor er 'azijnwijn' is ontstaan vervolgens gecorrigeerd met ietwat meer honing en ziehier het resultaat, maar dit blijt een theorie
Titel: Re: mijn tweede try out mede
Bericht door: habraxis op januari 15, 2013, 06:57:29 pm
Zo we zijn weer een maand verder en heb net mijn eerste overheveling achter de rug.
Meteen even gemeten, dus wie wil rekenen ga je gang ^-^

1 van de eerste meting en 1 van de meting tijdens eerste overheveling

Begin 1132 en bij eerste heveling 1049