De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Agravain op september 11, 2012, 06:30:28 pm

Titel: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 11, 2012, 06:30:28 pm
11-09-2012
Vandaag een appelmede gestart. Hier zitten de volgende ingrediënten in:
1 kg honing
3 liter appelsap
    De SM van de honing en appelsap samen is: 1110.
1 tl gistvoeding
1/2 kop thee (ongeveer 150 ml)
ongeveer 5 gram gist (BIOFERM ROUGE)
    De gist is opgelost in ongeveer 150 ml lauw water

Dit zou een half droge mede moeten worden volgens de handleiding van de SM meter.

Update 11-10-2012:
0,25 liter water
0,50 kg honing

SG voor de toevoeging: 998
SG na de toevoeging: 1030

Update 23-10-2012:
Overhevelen en 0,5 liter water er bij.

SG voor de toevoeging: 1024
SG na de toevoeging: 1020

Update 18-02-2013:
Overhevelen en aanvullen tot 5 liter.
Hiervoor heb ik 0,75 liter water toe moeten voegen.

SG voor de toevoeging: 1012
SG na de toevoeging: 1010

Update 11-05-2013:
Overgeheveld naar een schone fles, er was weer een flinke hoeveelheid bezinksel ontstaan.
Het verlies bij het overhevelen heb ik niet aangevuld met water.
SG: 998.

Update 10-08-2013:
Overgeheveld naar een schone fles. Het verlies heb ik niet aangevuld. Ook de SG niet gemeten.


Update 11-09-2013:
3x 0,75cl gebotteld.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 13, 2012, 03:57:37 pm
Nou deze gist een stuk harder dan de eerste lading. Toen ik vanochtend zachtjes schudde spoot mijn waterslot leeg. Daar voor bubbelde de appelmede slechts af en toe. Blijkbaar zat er heel veel koolzuur opgelost.
Nu blubt hij met ongeveer 52 bellen / minuut, maar zodra de vloeistof tot rust is gekomen zakt het tempo behoorlijk in.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: habraxis op september 13, 2012, 04:10:55 pm
lekker.....heb je misschien wat foto's

Ik vind het altijd leuk andere mensen te zien brouwen.

Ik ga straks mijn fles overhevelen, ik zal ook wat foto's plaatsen dan kun je zien hoe ik aan het klungelen ben.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: m.kolsters op september 13, 2012, 07:11:53 pm
Waarom die thee er in, dat is straks niet te drinken!!!!!!!
Mijn eerste mede die ik heb leren maken was met thee zakje, en heb deze op een leuke manier verwerkt tot alcohol.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 14, 2012, 04:10:57 am
Volgens veel recepten die ik op internet gevonden heb is de thee nodig voor het looizuur (gistvoeding). Maar misschien is het niet nodig als je met vruchtensap werkt, want ik kom ook wel eens recepten zonder thee tegen. Bij druiven zitten er namelijk tannines in de schil (en het sap misschien ook wel). Bij honing ontbreekt dit. Hoe onmisbaar tannines zijn weet ik echter niet.
Verder: een 1/2 kop thee op 3 liter vruchtensap zal qua smaak niet echt veel gaan uitmaken. Dus vandaar.
Overigens maak ik gebruik van fatsoenlijke thee, dus geen zakjes troep.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: m.kolsters op september 14, 2012, 04:15:42 pm
Doe er een theelepel gist voedingzout in op 5 liter most.
Dan heb je de vieze smaak van thee niet, dat vind ik.
En pak geen pakken sap pers alles zelf, je eigen appels zijn 10 keer beter dan die je koopt en dat is 20 keer beter dan pakken sap.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 16, 2012, 07:13:13 am
Nou hierbij mijn brouwsels.
Links is mijn eerste batch (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,310.msg2438.html#msg2438) en rechts de appelmede.
De eerste lading zakt al flink uit, maar bij schudden komt er nog steeds koolzuur vrij. Daarom zwenk ik de fles een paar keer per dag om alles weer goed te mengen.

Bij de appelmede moet ik wat voorzichtiger zijn, omdat het koolzuur hier veel beter opgelost blijft. Bij schudden komt dit snel vrij en drukt mijn waterslot leeg.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: m.kolsters op september 16, 2012, 07:55:53 am
Dan pak je het waterslot er af en kan je het goed rond gooien,
doe de fles niet zo vol en als het te droog wordt doe er dan honing bij en hou dit dan 3 maanden vol.
Laat de mede dan rusten.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Big Daddy Bee op september 16, 2012, 04:13:10 pm
Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!

Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk  8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;)  (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)

Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.

Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig  :P
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 18, 2012, 06:10:22 am
Non taken.
Ik denk dat de achtergrond van het thee gebruik is dat er mensen zijn die het zo natuurlijk mogelijk willen doen. Citroensap in plaats van citroenzuur poeder, thee in plaats van gistvoeding enzovoorts. Zelf ben ik (nog?) niet zo'n purist, maar wil wel dat mijn eerste probeersels gaan lukken. In dit stadium van mijn medebland carriere ben ik nog niet zo van de experimenten, eerst de basis maar eens in mijn vingers krijgen.

Bij een volgende batch zal ik het eens zonder thee proberen, maar dat duurt nog wel even.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Bijker op september 18, 2012, 01:45:30 pm
Waarom Thee?
Om een betere smaak bij de meeste wijnen te krijgen voor een pikante en iets pittige smaak gebruikt men een kleine hoeveelheid looizuur. Vooral bij vlakke wijnen(bloemen, wortel of graanwijnen) en dus ook mede.
Het looizuur geeft de wijn een droge nasmaak en maakt het soepel. Te veel wordt het bitter, stroef als schuurpapier. Ook om wijn te bewaren moet er wat BIJ ))J
Looizuur of Tannine kan men hiervoor gebruiken, ............. maar om al die stoffen niet aan te schaffen en eenvoudig bezig te zijn kan met hiervoor dus een kop sterke thee bijvoegen.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 20, 2012, 04:02:25 am
Kijk dat is een duidelijk verhaal.
Dat het om het looizuur (dit is een tannine) ging had ik al wel begrepen. Na wat zoeken vond ik ook nog het volgende:
tannines zitten alleen in rode (druiven) wijn en niet in witte (druiven) wijn. Door het ontbreken van de tannines is witte wijn over het algemeen minder lang houdbaar dan rode wijn.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 01, 2012, 06:49:10 am
Ah dat is verhelderend allemaal!

Dat looizuur ga ik zeker eens proberen, kijken hoe dat uitpakt voor de smaak. Dat mijn mede niet zo lang houdbaar zou zijn anders ben ik niet zo bang voor, met de hoeveelheid suiker en alcohol zal dat wel loslopen ;)
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: m.kolsters op oktober 03, 2012, 04:49:28 pm
Dat moet je zeker doen, ik heb de mede weg gegooid is niet te drinken.
Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op oktober 11, 2012, 06:18:56 pm
Het gisten ging langzamer en het stond nog op de planning om ook hier een potje honing bij te doen. Deze mede is al een stuk beter te drinken dan mijn eerste brouwsel. Een lichte gistsmaak, verder een stuk minder zuur dan de vorige. De appelsmaak is niet echt duidelijk aanwezig, maar dat kan aan mij liggen. Toch een potje honing er bij gedaan, het doel is om een redelijk zoete mede te maken.
Na het toevoegen van de honing en het mengen weer een monster genomen voor de SG meting. Dit smaakt al echt mederig, dus als het weinig meer doet is het ook niet zo erg. Dus hierbij de cijfertjes:

250 ml water
500 gram honing

SG voor honing toevoegen: 998, (van 1110 terug naar 1000) dit zou ongeveer 14 tot 15% alcohol moeten zijn.
SG na honing toevoegen:1030, dit is goed voor nog eens 4% alcohol.

Aangezien de gebruikte gist maar tot 15% gaat zal er waarschijnlijk iets van 1 a 2% bij komen, de rest blijft suiker om de mede te zoeten. Misschien nog wat extra water er bij om het wat minder zoet te maken (iets lager alcohol percentage, dus de vergisting gaat nog wat langer door, zodat er wat meer suiker wordt weggesnoept).

De gistjes hebben in ieder geval weer wat suikers om op te smikkelen :) en om de laatste restjes alcohol uit hun cellen te persen.  >:D
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op oktober 23, 2012, 06:38:40 pm
Voor de eerste keer overgeheveld. De soortelijke massa was gedaald naar 1024. Na overhevelen een halve liter water er bij om de fles aan te vullen. Na dit halve litertje was de soortelijke massa 1020 geworden.
De smaak is goed, dit wordt een sterke, zoete mede als het is geklaard. Nu maar geduld hebben tot het helder wordt.

Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
Met of zonder thee, ik denk niet dat houdbaarheid een probleem zal worden met deze mede.  ;D
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Bulls op oktober 23, 2012, 10:39:49 pm
Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!

Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk  8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;)  (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)

Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.

Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig  :P

Uit het boek het leven van het land staat ook dat je een paar koppen sterke thee moet toevoegen voor gistvoeding en voor houdbaarheid. Maar ik ga de volgende batches ook geen thee meer toevoegen want sommigen zijn aardig wrang.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op januari 08, 2013, 04:34:04 pm
Nou weer maar eens een update:
Het gist nog steeds. Ik weet niet wat het is met deze lading, maar er komt vrij weinig koolzuur vrij, totdat ik schud. Dan begint het waterslot weer te borrelen en komt er een schuimlaag op de mede.
Echt bezinksel zie ik ook nog niet als het bijna een hele dag heeft gestaan.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op februari 18, 2013, 12:45:16 pm
Weer eens aan de slag gegaan met deze melomel. Hij gist nog steeds, want er blijft gas vrij komen als ik met de fles schud. Vandaag heb ik hem overgeheveld en aangevuld tot 5 liter. Hiervoor moest ik 0,75 liter (gekookt) water toevoegen. Verder nog wat getalletjes:
-0,75 liter gekookt water toegevoegd, de gistingsfles zit nu tot net onder het oor vol. Dit zou ongeveer 5 liter moeten zijn.

SG voor aanvullen: 1012
SG na aanvullen: 1010

De smaak is al erg goed. Zacht, zoet en toch een appelige smaak. Raar dat ik die de vorige keer gemist heb. Dit is een gemene mede  >:D, want hij drinkt  )J als limonade weg. Maar zodra je opstaat: [vul hier een smiley in die met een hamer op zijn kop wordt geslagen].
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op mei 11, 2013, 02:14:40 pm
Deze blijft gisten. Er zat weer een flinke laag bezinksel onder in de fles, dus vandaag de hele zaak maar overgeheveld naar een schone fles. Meteen even geproefd. Omdat het  't laatste restje uit de fles was, zit er een gist smaak aan. Verder is de smaak goed. Ook komen er koolzuur belletjes vrij tijdens het inschenken.

Het verlies van het overhevelen heb ik niet aangevuld met nieuw water. Ik ben bang dat de smaak dan te waterig wordt. Het is wel de bedoeling dat de appelsmaak behouden blijft.

De soortelijke massa is inmiddels gedaald naar 998, het gisten zou dus nu eigenlijk wel tegen zijn eind moeten zitten.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op mei 21, 2013, 06:19:23 am
Het lijkt er nu op dat de gisting gestopt is. De fles heb ik nu koel weggezet, in de hoop dat het uitzakken wat sneller zal gaan. Als ik zie hoe helder sommigen hier hun mede krijgen, word ik toch wel jaloers.
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Bijker op mei 26, 2013, 12:55:08 pm
Hij gist nog steeds, want er blijft gas vrij komen als ik met de fles schud.

Zo heb ik er ook nog een fles (10liter)staan, al meer dan een jaar oud/jong.
Doet "niets" maar na schudden lijkt het wel cola hoeveel "luchbelletjes" er vrij komen, en is het een heel geblub in het waterslot.
Volgende week zal ik het eens gaan meten en proeven.
Wat flessen vullen uit de andere voorraad, want ben alweer door de "drink"voorraad heen :P
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op augustus 10, 2013, 12:50:45 pm
Weer een laag bezinksel onderin de fles. Dus weer overgeheveld. Verder niet gemeten (maar wel geproefd: de smaak is goed, maar dat wist ik al, want de fles is al weer half leeg.)
Titel: Re: Appelmede by Agravain
Bericht door: Agravain op september 12, 2013, 08:32:53 am
Het lijkt er op dat de vergisting eindelijk gestopt is, want gisteren was de luchtdruk buiten de fles hoger dan binnen de fles. Ook na schudden veranderde dit niet. Daarom het restant in 0,75cl beugels gedaan. Ik heb er nog drie van kunnen vullen. De mede is nog wel troebelig, maar ik had geen zin meer om langer te wachten op het klaren. Dat gebeurt in de koelkast wel. Grappig detail: de mede was gisteren precies een jaar geleden ingezet.