Auteur Topic: Appelmede by Agravain  (gelezen 18836 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 11, 2012, 06:30:28 pm »
11-09-2012
Vandaag een appelmede gestart. Hier zitten de volgende ingrediënten in:
1 kg honing
3 liter appelsap
    De SM van de honing en appelsap samen is: 1110.
1 tl gistvoeding
1/2 kop thee (ongeveer 150 ml)
ongeveer 5 gram gist (BIOFERM ROUGE)
    De gist is opgelost in ongeveer 150 ml lauw water

Dit zou een half droge mede moeten worden volgens de handleiding van de SM meter.

Update 11-10-2012:
0,25 liter water
0,50 kg honing

SG voor de toevoeging: 998
SG na de toevoeging: 1030

Update 23-10-2012:
Overhevelen en 0,5 liter water er bij.

SG voor de toevoeging: 1024
SG na de toevoeging: 1020

Update 18-02-2013:
Overhevelen en aanvullen tot 5 liter.
Hiervoor heb ik 0,75 liter water toe moeten voegen.

SG voor de toevoeging: 1012
SG na de toevoeging: 1010

Update 11-05-2013:
Overgeheveld naar een schone fles, er was weer een flinke hoeveelheid bezinksel ontstaan.
Het verlies bij het overhevelen heb ik niet aangevuld met water.
SG: 998.

Update 10-08-2013:
Overgeheveld naar een schone fles. Het verlies heb ik niet aangevuld. Ook de SG niet gemeten.


Update 11-09-2013:
3x 0,75cl gebotteld.
« Laatst bewerkt op: september 12, 2013, 08:35:19 am door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #1 Gepost op: september 13, 2012, 03:57:37 pm »
Nou deze gist een stuk harder dan de eerste lading. Toen ik vanochtend zachtjes schudde spoot mijn waterslot leeg. Daar voor bubbelde de appelmede slechts af en toe. Blijkbaar zat er heel veel koolzuur opgelost.
Nu blubt hij met ongeveer 52 bellen / minuut, maar zodra de vloeistof tot rust is gekomen zakt het tempo behoorlijk in.
« Laatst bewerkt op: september 15, 2012, 05:24:38 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #2 Gepost op: september 13, 2012, 04:10:55 pm »
lekker.....heb je misschien wat foto's

Ik vind het altijd leuk andere mensen te zien brouwen.

Ik ga straks mijn fles overhevelen, ik zal ook wat foto's plaatsen dan kun je zien hoe ik aan het klungelen ben.
plakkerige vloer hoort erbij

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #3 Gepost op: september 13, 2012, 07:11:53 pm »
Waarom die thee er in, dat is straks niet te drinken!!!!!!!
Mijn eerste mede die ik heb leren maken was met thee zakje, en heb deze op een leuke manier verwerkt tot alcohol.
Tinus.

tel 06-15203088

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #4 Gepost op: september 14, 2012, 04:10:57 am »
Volgens veel recepten die ik op internet gevonden heb is de thee nodig voor het looizuur (gistvoeding). Maar misschien is het niet nodig als je met vruchtensap werkt, want ik kom ook wel eens recepten zonder thee tegen. Bij druiven zitten er namelijk tannines in de schil (en het sap misschien ook wel). Bij honing ontbreekt dit. Hoe onmisbaar tannines zijn weet ik echter niet.
Verder: een 1/2 kop thee op 3 liter vruchtensap zal qua smaak niet echt veel gaan uitmaken. Dus vandaar.
Overigens maak ik gebruik van fatsoenlijke thee, dus geen zakjes troep.
« Laatst bewerkt op: september 14, 2012, 07:26:24 am door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #5 Gepost op: september 14, 2012, 04:15:42 pm »
Doe er een theelepel gist voedingzout in op 5 liter most.
Dan heb je de vieze smaak van thee niet, dat vind ik.
En pak geen pakken sap pers alles zelf, je eigen appels zijn 10 keer beter dan die je koopt en dat is 20 keer beter dan pakken sap.
Tinus.

tel 06-15203088

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #6 Gepost op: september 16, 2012, 07:13:13 am »
Nou hierbij mijn brouwsels.
Links is mijn eerste batch en rechts de appelmede.
De eerste lading zakt al flink uit, maar bij schudden komt er nog steeds koolzuur vrij. Daarom zwenk ik de fles een paar keer per dag om alles weer goed te mengen.

Bij de appelmede moet ik wat voorzichtiger zijn, omdat het koolzuur hier veel beter opgelost blijft. Bij schudden komt dit snel vrij en drukt mijn waterslot leeg.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #7 Gepost op: september 16, 2012, 07:55:53 am »
Dan pak je het waterslot er af en kan je het goed rond gooien,
doe de fles niet zo vol en als het te droog wordt doe er dan honing bij en hou dit dan 3 maanden vol.
Laat de mede dan rusten.
« Laatst bewerkt op: september 16, 2012, 12:06:19 pm door m.kolsters »
Tinus.

tel 06-15203088

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #8 Gepost op: september 16, 2012, 04:13:10 pm »
Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!

Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk  8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;)  (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)

Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.

Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig  :P
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #9 Gepost op: september 18, 2012, 06:10:22 am »
Non taken.
Ik denk dat de achtergrond van het thee gebruik is dat er mensen zijn die het zo natuurlijk mogelijk willen doen. Citroensap in plaats van citroenzuur poeder, thee in plaats van gistvoeding enzovoorts. Zelf ben ik (nog?) niet zo'n purist, maar wil wel dat mijn eerste probeersels gaan lukken. In dit stadium van mijn medebland carriere ben ik nog niet zo van de experimenten, eerst de basis maar eens in mijn vingers krijgen.

Bij een volgende batch zal ik het eens zonder thee proberen, maar dat duurt nog wel even.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #10 Gepost op: september 18, 2012, 01:45:30 pm »
Waarom Thee?
Om een betere smaak bij de meeste wijnen te krijgen voor een pikante en iets pittige smaak gebruikt men een kleine hoeveelheid looizuur. Vooral bij vlakke wijnen(bloemen, wortel of graanwijnen) en dus ook mede.
Het looizuur geeft de wijn een droge nasmaak en maakt het soepel. Te veel wordt het bitter, stroef als schuurpapier. Ook om wijn te bewaren moet er wat BIJ ))J
Looizuur of Tannine kan men hiervoor gebruiken, ............. maar om al die stoffen niet aan te schaffen en eenvoudig bezig te zijn kan met hiervoor dus een kop sterke thee bijvoegen.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #11 Gepost op: september 20, 2012, 04:02:25 am »
Kijk dat is een duidelijk verhaal.
Dat het om het looizuur (dit is een tannine) ging had ik al wel begrepen. Na wat zoeken vond ik ook nog het volgende:
tannines zitten alleen in rode (druiven) wijn en niet in witte (druiven) wijn. Door het ontbreken van de tannines is witte wijn over het algemeen minder lang houdbaar dan rode wijn.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #12 Gepost op: oktober 01, 2012, 06:49:10 am »
Ah dat is verhelderend allemaal!

Dat looizuur ga ik zeker eens proberen, kijken hoe dat uitpakt voor de smaak. Dat mijn mede niet zo lang houdbaar zou zijn anders ben ik niet zo bang voor, met de hoeveelheid suiker en alcohol zal dat wel loslopen ;)
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #13 Gepost op: oktober 03, 2012, 04:49:28 pm »
Dat moet je zeker doen, ik heb de mede weg gegooid is niet te drinken.
Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
Tinus.

tel 06-15203088

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Appelmede by Agravain
« Reactie #14 Gepost op: oktober 11, 2012, 06:18:56 pm »
Het gisten ging langzamer en het stond nog op de planning om ook hier een potje honing bij te doen. Deze mede is al een stuk beter te drinken dan mijn eerste brouwsel. Een lichte gistsmaak, verder een stuk minder zuur dan de vorige. De appelsmaak is niet echt duidelijk aanwezig, maar dat kan aan mij liggen. Toch een potje honing er bij gedaan, het doel is om een redelijk zoete mede te maken.
Na het toevoegen van de honing en het mengen weer een monster genomen voor de SG meting. Dit smaakt al echt mederig, dus als het weinig meer doet is het ook niet zo erg. Dus hierbij de cijfertjes:

250 ml water
500 gram honing

SG voor honing toevoegen: 998, (van 1110 terug naar 1000) dit zou ongeveer 14 tot 15% alcohol moeten zijn.
SG na honing toevoegen:1030, dit is goed voor nog eens 4% alcohol.

Aangezien de gebruikte gist maar tot 15% gaat zal er waarschijnlijk iets van 1 a 2% bij komen, de rest blijft suiker om de mede te zoeten. Misschien nog wat extra water er bij om het wat minder zoet te maken (iets lager alcohol percentage, dus de vergisting gaat nog wat langer door, zodat er wat meer suiker wordt weggesnoept).

De gistjes hebben in ieder geval weer wat suikers om op te smikkelen :) en om de laatste restjes alcohol uit hun cellen te persen.  >:D
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.