Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Mede met banaan

(1/2) > >>

erik:
Zeer heldere mede maar o zo droog. sg10.00 alle 2
1 batch aangelengd met 100 gram heidehoning
2e batch aangelengd met 100 gram zomerhoning.
Daarna  even opgewarmd zodat er geen spontane gisting optreed.
nu weer wachten en later maar weer even proeven.

Bijker:
Hoe lang staan deze nu vanaf de start?
Wat is je gemeten alcoholgehalte?
Het bijvoegen van wat honing doe je om "op te zoeten"?
Opgewarmd? tot welke temperatuur doe je dat?

Bedenk wel dat bij droge mede de ultieme smaken te proeven zijn.
Hoe zoeter hoe meer smaken worden onderdrukt door zoet.
Daarom zijn tegenwoordig al die voedingsstoffen, drankjes en zo smaakloos door de hoeveelheden suikers

Maar smaak verschilt natuurlijk per persoon waar mee je bent (op)gevoed.

erik:
De bananen batch  is opgezet 25-10-2015 met een sg 11.03
De Alcohol percentage is 11-12 %
Ja iets opzoeten je kan beter droog eindigen dan kan je nog altijd op smaak brengen. smaken verschillend.
Dit doe ik ook voor het eerst dus gewoon proberen.
Ook heb ik een fles weer aangelengd met een restje uit een andere batch.  Je moet gewoon wat proberen.
Opwarmen doe ik in een weckpan 10 minuten 40 graden.
Dit doe ik alleen als ik honing toevoeg anders heb je weer kans dat hij spontaan gaat gisten.
Ik gebruik wel mede gist in mijn batches, behalve die ik laatst heb opgezet met heidehoning die gaat spontaan.

Bijker:
Iedere op te zetten mede zou ook zonder gist toevoeging zelf moeten starten.
Zo is het ook ontstaan, beter gezegd, ontdekt dat resten van honing met water/vocht gingen gisten.
Dan ontstaat dus alcohol uit suikers en koolzuur.
Maar wij willen het zelf controleren en voegen gist toe.

Tijdens de keuring gisteren op de studiedag waren er drie inzendingen.
Vanwege het goede programma met veel bijenproducten gerelateerde onderwerpen heb ik dit jaar niet aan de keuringen deelgenomen.

Yurg:

--- Citaat van: Bijker op november 06, 2016, 09:37:41 am ---Iedere op te zetten mede zou ook zonder gist toevoeging zelf moeten starten.
Zo is het ook ontstaan, beter gezegd, ontdekt dat resten van honing met water/vocht gingen gisten.
Dan ontstaat dus alcohol uit suikers en koolzuur.
Maar wij willen het zelf controleren en voegen gist toe.

Tijdens de keuring gisteren op de studiedag waren er drie inzendingen.
Vanwege het goede programma met veel bijenproducten gerelateerde onderwerpen heb ik dit jaar niet aan de keuringen deelgenomen.

--- Einde van citaat ---

Mwuah, honing + water gist heel moeilijk vanwege het gebrek aan gistvoeding. Doorgaans zal je dus al iets moeten toevoegen wat tanine houdend is, zoals druiven. Buiten dit feit om betwijfel ik of mede daadwerkelijk zo ontstaan is. Er is weinig bewijs van Mede in archeologische context namelijk. Zover ik wordt er meer gesproken over interpretaties dan over daadwerkelijk bewijs, omdat er vaak geen combinatie van een residu met honing en met gist wordt aangetroffen. Hoewel het ook de vraag is in hoeverre dit kan met de middelen die werden gebruikt (denk aan de container die gebruikt moest worden voor het gistingsproces). Er zitten teveel haken en ogen aan om te zeggen dat dit vroeger ook zo gedaan was. Pas vanaf historische context zou hier meer duidelijkheid over kunnen zijn, maar ik weet niet in hoeverre deze medes geen additionele ingredienten (zoals fruit, wat in tegenstelling tot honing wel vergistbare suikers bevat) bevatte.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie