Van de Redactie > Vragen en opmerkingen

mede van heidehoning

<< < (3/6) > >>

erik:
Ik heb de batch heidehoning opgezet. Wat is het traject verder? Vanaf gisting 1.5 maand rekenen daarna 1ste keer overhevelen?
Hoeveel keer moet ik dan daarna overheven voordat het klaar is? 2 x per jaar of zo?
Wil niet dat de mede naar dode gistcellen gaat smaken.
Bij gewone mede weet ik het wel maar heidehoning is nieuw voor mij.

Bijker:
Erik, zelf nooit heidehoningmede gemaakt.
Reis zelf niet met de bijen en dan ook geen specifieke botanische honing oogsten.
M.u.v. 2015 honingdauwhoning en 2014 lindehoning.
Maar dat was in > 30 jaar ook niet voorgekomen.
Maar nu ter zake:
Percentages en hoeveelheden bij het maken van mede met heidehoning wijken volgens mij niet af van andere honingsoorten.
De smaak die zal bepalend zijn aan de eindstreep.
Zelf gebruik ik de tabel die ook in het boekje "Mede" van het Bijkersgilde staat.
1,102 geeft 14% bij 2700 gram suiker per 10 liter
1,0425 geeft nog 4% met circa 1100 gram suiker per 10 liter
Alles weer afhankelijk van de hoeveelheid honing per liters water.
Vochtgehalte speelt dan ook nog een kleine rol mee.
En nu nog je laatste vraag:
wanneer overhevelen?
Vuistregel is 1 : 4 : 7
Ofwel na een maand, dan na 4 maanden en dan na 7 maanden.
En dat is weer afhankelijk van helderheid, gist het nog enz.
Ervaringen en veel doen.

erik:
Hallo Bijker
Heb helemaal geen gist toegevoegd moet uit zijn eigen gaan. volg het recept van tinus. alles gaat dus toch net even anders. we wachten af.
IK ga wel weer een gewone mede van zomerhoning opzetten.

Peter van Den Berg:
@Bijker die vuistregel 1 :4: 7 is dat 4 maanden na de eerste maand of vanaf 0 .
Of moet je er 4 bij optellen  en daar weer 7 bij optellen.
Het steekt niet op een dag natuurlijk dat begrijp ik.

Groet Peter.

erik:
 na een maand vanaf gisting en  4 maand na de eerste overheveling daarna weer 7 maanden wachten.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie