Van de Redactie > Vragen en opmerkingen

mede van heidehoning

(1/6) > >>

erik:
Hoe smaakt mede van heide honing? Is het aan te bevelen?

Bijker:
Hoi Erik,
Heidehoning is de beste honing qua smaakbeleving voor het maken van mede.
Door de bijzondere smaak van heidehoning komt dat in de mede goed tot zijn/haar recht.
Ook boekweithoning heeft zo'n aparte smaak en werd in de vorige eeuw ook veelvuldig toegepast voor het maken van mede.
Dat waren in de vorige eeuw ook de meest voorkomende honingsoorten.
De "resten" van deze honing werden na het persen/oogsten dan in een medevat gedaan om er de mede van te maken.
Komend jaar word hier vlak bij een hectare boekweit ingezaaid.
Het meel zal worden gebruikt voor het bereiden van authentieke gerechten.
En de (te verwachten?? ) honing wordt gebruikt om er mede van te maken.
Dat betreft een cultureel programma in de gemeente Hoogeveen in 2018 !!!

m.kolsters:
Mede van heide honing.
Lees goed, als je dat wil maken ben je 4 jaar verder, proeven mag.
Kijk of je heideraat honing wel RAAT roer dit met warm water van 30 graden,
en als het bijna is opgelost afscheppen en in een pan en op warmen tot 70 graden.
Dan laten afkoelen tot de was is gestold was verwijderen en terug in de fles.
Dit alles regelmatig opschudden dat het weer snel gaat gisten  ( bubbelen )
Na een half jaar de ergste gisting voorbij is over hevelen en proeven.
Dan elke maand een keer schudden en proeven tot het niet meer gist,
fles leeg dan heb je teveel geproefd of te weinig gemaakt.
Ik heb 10 kg. raat heide honing op 20 liter water, geen gist of andere toevoegingen

Dit is echte MEDE  en geloof me des pas lekker.

erik:
Bedankt voor de werk omschrijving. Verheug me er nu al op.
Het moeilijkste is eraf blijven.

Bijker:

--- Citaat van: m.kolsters op oktober 28, 2016, 08:18:35 am ---Mede van heide honing.
Kijk of je heideraat honing wel RAAT roer dit met warm water van 30 graden,

Dit is echte MEDE  en geloof me des pas lekker.

--- Einde van citaat ---

Tinus, waarom eerst tot 30gr verwarmen?
De raat smelt dan toch nog niet?

Daarna tot 70gr is duidelijk.
Smelttraject van je was is boven de 60gr.

Hoe lang duurt het voor dat het gaat gisten zonder starter?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie