Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Melezitosehoningmede

(1/3) > >>

Bijker:
Wat is dat nu weer zal menigeen zich afvragen.

Maar is er dan niemand meer die mede maakt???
Het is hier zo stil op het forum.
Tinus kom er weer BIJ.
OP het andere forum ben je ook soms weer, maar daar is alleen maar gezeur over je weet wel raat(d).........

Melecitoze is een suiker die door een bepaald soort luis wordt gemaakt.
En komt voor op dennen/sparrenbomen.
Wanneer een imker daar zijn immen heeft staan, en de dracht goed is, gebeurt er iets waar ze niet vrolijk van worden.
Door het soort suiker wat er ontstaat kristalliseert de honing razendsnel in de raat en kan het niet meer geoogst worden.
Veel info hierover is te lezen op:  http://www.imkerpate.de/melezitose/

Van een imker heb ik een groot aantal emmers ontvangen van uitgesmolten honing.
Gisteren en vandaag een batche gestart van elk 23 liter.
En wat nog nooit eerder me is overkomen...... binnen 15 minuten staat het al te gisten.
Die van gisteren "blubt" aaneenstuk door!
Zit geen kwartseconde tussen!!!
Ben benieuwd wat de smaak straks gaat worden.
Verdere info:
S.M. 1,110 van de most, met Gistvoedingszout, Wijnsteenzuur, twee kop thee en 15 gram mede gist.
Verder geen flauwe kul smaakjes e.d.
Zou dus ca. 14/15% en bijna droog moeten worden.


Gebruik nu PET-flessen, werkelijk ideaal, licht van gewicht, geen gevaar van barsten of stukslaan en straks ook simpeler reinigen.

Maak binnenkort wel een plaatje van de flessen.

Agravain:
Hoi Bijker,

het mede maken ligt bij mij een beetje stil. Heb momenteel erg weinig tijd.
Ik begrijp dat de honing die je gekregen hebt dus Melecitoze bevat? Heeft de honing nog een afwijkende kleur?
Ben benieuwd naar de foto's.

Bijker:
Hallo medeblenders en Agravain.
Die honing in de raat ziet er uit als andere honing.
Maar kan niet worden geslingerd door de imker.
De enige manier is verwarmen boven de 60grC en dan is ook de raat aan het smelten.
Dus alles in de stoomwassmelter.
Die hoogsuikergehalte houdende "stroopachtige" substantie is de basis voor de medemost.
Terugbrengen naar een S.M. van 1.110, en dat in de fles.
Smaak van die honing(dus nog in de raat) is vlak tot nauwelijks smaak.
Heel anders dan de "gewone" honingdauwhoning die wel erg apart kruidachtig smaakt.

De felste gisting is nu voorbij.
Het leek wel een mitrailleur zoals het waterslot tekeer ging.

Bijker:
Voor belangstellenden en liefhebbers die zelf nog, of weer mede willen gaan maken, heb ik nog een aantal emmers van 10 liter/15kg staan.
Omgeving Hoogeveen.
Laat het maar weten.
Heb nu zelf voorlopig een flinke voorraad "in uitvoering" staan.

Bijker:
Hedenochtend de Melecitosehoningmede overgeheveld.
Het waren twee flesjes van 23 liter en stonden er dus een maand.
Dan moet je voor de eerste maal overhevelen.
Natuurlijk gemeten en dan zijn er toch verschillen ondanks een gelijke verdeling en start.
De eerste heeft een alcoholpercentage van 14% en een SM van 1050.
Behoorlijk zoet dus, maar daar staat melecitosehoningmede om bekend vanwege zijn/haar eigenschappen van suikers.
De tweede geeft 12% en een SM van 1042.
Ik heb de flessen aangevuld met een witte aalbessenmede.
Deze heeft een lekker zuurtje van smaak maar is droog en een alcoholpercentage van tegen de 10.
Op het plaatje zijn dat de achterste twee flesjes.
De voorste is een nieuwe batch van restraathoning die pas gewonnen is.

Voor de liefhebbers zijn er nog enkele emmers melecitosehoningstroop beschikbaar!!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie