Honing > Toepassingen

Honing oogsten

<< < (2/7) > >>

De Baldadige Bij:
hmmm... ik kan het zelf ook bijna ruiken als ik die foto's zo zie...
ik ga meteen een boterham met honing eten :)

Wanneer is het eigenlijk een goede tijd om eventueel een imker mee te helpen oogsten als je dat eens wil zien/ doen?

Bijker:
Om dat zelf eens van naBIJ mede te mogen maken zou je eens in je eigen buurt/omgeving gaan kijken of er een imkervereniging is.
Maak eens een praatje en ga naar een avond toe van zo'n club.
Dan ontmoet je vast iemand waarmee het klikt, en dan maak je een afspraak wanneer hij/zij werkzaamheden in de bijen heeft.
Kan je zo het jaar meelopen en er zelf volgend jaar ook mee beginnen met imkeren om zo de natuur te helpen en voldoende honing te krijgen voor het maken van je eigen mede.
Want vanaf dit jaar geen honing kopen meer uit de super maar van een bevriende imker uit eigen omgeving 8)

AFGESPROKEN?!?!?

Bijker:
Bij de oogstmaterialen staat ook een kolbtoestel. En wat is dat dan?!
Wanneer honing een lobbige structuur heeft komt het de raat niet uit.
Dat is het geval met heidehoning, maar ook met boekweithoning.
Deze honing is zo dik dat dat eerst "geroerd" moet worden.

De foto toont zo'n apparaat, een houder met een heleboel stalen pennen.

De pennen komen overeen met de raat structuur om zo min mogelijk de was te beschadigen, en de honing in de raat na het ontzegelen enkele keren in en uit de raat te halen.

De foto toont het gehele overzicht van een spekraat.

Echte heidehoning herkent men eraan wanneer de pot zonder eerst te roeren op de kop wordt gehouden, de honing gewoon in de pot blijft.
Roert men dan even dan loopt het eruit.
Heide honing is er niet ieder jaar en is bij velen geliefd om zijn aparte smaak.
Om er mede van te maken is echt iets BIJzonders.

Bijker:
Wanneer alle ramen zijn ontzegeld en in de honingslinger zijn ontdaan van hun gouden inhoud, wordt de honing via de snijkraan afgetapt.



In een speciale honingemmer voorzien van het teken dat deze alleen voor voedingsmiddelen mag worden gebruikt wordt de honing hierin opgevangen.


Een gouden product, dat is honing en dan af en toe even proeven daarvan.


En straks als je helemaal gereed ben met het slingeren de slinger "uitlikken".
Met de vingers alle randen uitvegen..... :P 8)
Want het wegspoelen is eeuwig zonde, en zet het ook niet buiten neer om door de bijen leeg te laten likken.
Velen zullen daarbij sneuvelen!

Bijker:
Wanneer de emmer vol is moet de daarin aanwezige honing nog worden gezeefd.
Er zijn altijd nog een boel waszegeltjes die achter blijven, en die willen we eruit hebben.
Dat staat niet zo netjes in een potje honing.
Broed, bijenresten, bijenpootjes en andere vervuilingen komen er al niet in voor als de honingramen al schoon zijn.

Voor het zeven is een van de beste middelen een z.g. puntzeef.
Dat is een fijn structuur zeef in een frame wat op de honingemmmer geplaatst kan worden.



De emmer wordt hierin leeggegoten en de honing loopt prachtig door de zeef waar onderin de waszegeltjes achter blijven.


Spoedig is de zeef leeg en de honingemmer vol.


De waszegeltjes gaan in de ontzegelbak, want er wordt niets weggegooid!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie