Honing > Toepassingen

Honing oogsten

(1/7) > >>

Bijker:
Om mede te maken hebben we honing nodig.
En om honing te verkrijgen hebben wij bijen nodig.
Honing kunnen wij pas oogsten wanneer er een sterk bijenvolk is, en er voldoende dracht geweest is.
Buiten specifieke drachten om kan er meestal worden geoogst medio week 20 wanneer niet met de bijen wordt gereisd.
De voorjaarsdracht in de natuur loopt dan af, en de bijen hebben de honingkamer vol gehaald.
Honing kan geoogst worden wanneer het rijp is.
En wanneer is honing rijp? Wanneer ruim 3/4 van de ramen door de bijen zijn verzegeld.
We gaan dan - het liefst in de ochtend de ramen uit de kast halen die geslingerd moeten worden.
Dat slingeren laten we in een van de volgende delen van dit verhaal zien.

Foto 1 de bijenkasten waar de ramen uit gehaald worden.

Foto 2 de verzegelde ramen met rijpe voorjaarshoning.


Bijker:
De ramen uit de kasten worden direct apart gezet in een afgesloten kast of bak.
Dat voorkomt dat zoekende bijen direct op de ramen afkomen.
Wanneer alle ramen uit de kasten zijn gehaald worden die naar de slingerruimte gebracht.
De ruimte waar de honing verwerkt moet worden moet een schone ruimte zijn.
Eigenlijk moet deze aan HACCP eisen voldoen maar dat is erg moeilijk.
In ieder geval een schone ruimte waar de benodigde gereedschappen reeds schoon gereed staan.
Om te oogsten zijn de volgende spullen nodig.
- ontzegelbak,
- ontzegelvork,
- honingemmer,
- honingslinger,
- kolbtoestel,
- een zeef, het beste is een puntzeef,
- een vochtige doek om indien nodig de handen af te kunnen vegen.


Foto 1 Ontzegelbak


Foto 2 Honingslinger

Bijker:
Wanneer dan al die spullen gereed staan kunnen de honingramen worden ontzegeld.
De honingraat cellen zijn door de bijen met een zeer dun laagje was afgesloten nadat zij de nectar tot honing hebben omgezet.
Het vochtgehalte van de honing bedraagt bij een volledig verzegeld raam tussen de 16 - en 18% vocht.
Het raampje wordt geplaatst in de ontzegelbak en met de ontzegelvork worden de waszegeltjes verwijderd.
Eerst de ene kant, en dan wordt het raam in de slinger geplaatst.
In een slinger passen drie broedkamerramen of 6 honingkamerramen.
Ander type slingers bestaan er ook voor de "grotere" imkers.
Wanneer drie ramen zijn ontzegeld en in de slinger geplaatst gaan we deze "centrifugeren" ofwel we geven er een slinger aan.

Foto 1 een prachtig verzegeld raam met rijpe honing.

Foto 2 begin van het ontzegelen

Foto 3 de ontzegelvork met wasdekseltjes. De mooiste, en lichtste was die je je kan bedenken. Goed apart houden voor het maken van zalf BIJvoorbeeld.

Bijker:
Het ontzegelen van een eenvoudige imker is handwerk.
De grotere imkers gebruiken daar ook wel een elektrisch soort mes voor.
Ook is er een soort schaaf waar de ramen worden ontdaan van de zegeltjes.
Wanneer de ramen aan de ene kant zijn leeggeslingerd worden de ramen aan de andere zijde ontdaan van de waszegels.
De ramen moeten van gelijk gewicht zijn anders "danst"de slinger over de vloer.
Maar dat kennen de meeste wel van een in onbalans zijnde wasmachine. centrifuge of gewoon een wiel.
De slinger mag niet te hard draaien anders zal de raatstructuur beschadigen, en dat is zonde want deze nieuwe raat wordt weer teruggeven aan de bijen.

Foto 1 het ontzegelde raam wordt in de honingslinger geplaatst

Foto 2 de ontzegelde ramen met de "open" kant naar buiten toe

Foto 3 de draaiende ramen waar de honing uit"vliegt"'

Bijker:
De honing die uit de ramen komt loopt langs de wand van de slinger naar beneden.


Deze honing bevat nog wat waszegeltjes en die moeten er nog uitgezeefd worden.
Maar dat later.

Wanneer de ramen zijn leeggeslingerd zien ze er uit zoals op de foto.

Rechts de nog niet ontzegelde raat, en links de leeggeslingerde.
Een vol broedkamerraampje verzegeld weegt ruim twee kilo.

De raampjes worden wanneer alles geslingerd is weer teruggegeven aan de bijen.
Maar wel in de avond om eventuele roverij te voorkomen.
De honing ruikt zalig en de meiden weten dat met hun superieure reukorganen goed op te sporen.

Het is dus ook zeer belangrijk dat de ruimte waar de honing wordt geslingerd goed dicht is. Want even niet opletten en de deur open laten staan zorgt ervoor dat er zeer snel bezoek is :o

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie