Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Agravain Gepost op november 23, 2017, 07:41:45 pm »
Jammer dat het voor mij zo ver weg is.
Moet eigenlijk zelf ook weer eens wat in zetten. Ben nu een beetje aan het interen op mijn voorraad.
22
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op november 21, 2017, 09:58:53 am »
Dan een Mededeling die in een andere topic behoort.
Maar geef het hier door in de hoop op voldoende lezers :-))

Medio januari is de imkerafdeling Ruinen voornemens een cursus c.q. workshop te houden.
Medemaken!
Bij voldoende deelname natuurlijk.
Heb je belangstelling meld het dan aan de secretaris van de afdeling.
Adres kan je vinden op hun webpagina;

http://www.ruinerimkers.nl/

Zou wel leuk zijn om dat weer eens mee te mogen maken.
Doen dus, een echt werkje voor in de wintermaanden.
En een unieke kans er wat BIJ te leren.

Proost alvast
23
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op november 21, 2017, 09:51:13 am »
Jammer dat het hier zo rustig is met ervaringen en berichten.
Desondanks ben ik er zelf nog steeds mee bezig!

Had nog 2 kilo vlierbessen geplukt en in de diepvries gedaan.
En nog een voorraad melicitozehoning van vorig jaar.
Enkele flessen leeg en dan maar weer aan de slag ermee.

Eerst de vlierbessen een de kook,
Dan de honing en meten welke verhoudingen natuurlijk,
Na het koken van de bessen deze bij de honing voegen,
Gist, voedingszout, wijnsteenzuur en anderhalf kop thee erbij.
De thee voor de tanine is een puntje natuurlijk.
In de vlierbes is de natuurlijke tanine aanwezig.
Dus hoe dat uitpakt blijft een vraag en is tevens een leer moment.
Dan de gist erbij in, en na 10 minuten was de gisting al gestart.
En dan de spullen weer schoonmaken natuurlijk, emmers, trechter, maatbeker enzovoorts.
En nu maar weer maanden wachten om te kunnen beleven hoe uiteindelijk de smaak is.



24
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op november 16, 2017, 10:28:57 am »
Hoeveel honing moet je hebben, en die flessen gebruiken ze bij bier brouwen dan kan je de gist cellen aftappen.
25
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cider (of misschien toch Cyser)
« Laatste bericht door Agravain Gepost op oktober 28, 2017, 06:47:14 pm »
Vandaag heb ik twee flessen van 0.75l gebotteld van deze cider. Hierna de rest overgeheveld en de fles weer aangevuld met nieuwe appelsap.
Ik hoop dat de gisting weer aanslaat.

Het restje van het overhevelen ben ik nu aan het proeven. Het is een lekker licht acoholische cider geworden, omdat er geen extra suiker of honing is toegevoegd.
26
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Bijker Gepost op oktober 09, 2017, 08:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.
27
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op oktober 08, 2017, 03:45:48 pm »
Dus, eigenlijk lees ik hier, dat wanneer ik aan deze batch opnieuw honing zou toevoegen, het opnieuw zou kunnen gaan gisten?
Het suikergehalte was nu inderdaad onder 1. Maar het alcoholpercentage was ook hierbij rond 5%. (mede/water 50/50). Met een refractometer gemeten.

Wat doe ik met deze batch het beste?

28
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Laatste bericht door Davids Gepost op oktober 08, 2017, 03:41:20 pm »
Het heeft lekker staan borrelen. Na de heftigste gisting aangevuld tot 1 gallon.
Maar.... toen ik terug kwam van vakantie was de schroefdop gebarsten en was het waterslot eraf. Hel bijzonder...
Omdat er (maar) 1 fruitvliegje in zat, ben ik er van uit gegaan dat dit net was gebeurd. De vlieg eruit en opnieuw afgesloten.
Het gisten is inmiddels al een tijdje gestopt.
Met een refractometer heb ik bij een 50/50 mede/water oplossing  de hoeveelheid alcohol gemeten. Dat was, na terugrekenen, 5%. Zou niet goed moeten zijn....
De eerstvolgende stap is nu overhevelen naar een schone fles, want dat is nog niet gebeurd en het suikergehalte meten. Als er nog suiker in zit zal ik een nieuwe giststarter moeten toevoegen lijkt mij. Klopt dat?
Nog andere tips?
29
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op september 24, 2017, 08:56:05 am »
Deze is +/- 30l. Je hebt ze ook in 50l
Nu nog wat lokale honing zien te vinden... Ik had een dramatisch jaar met mijn bijen en de honing van vorig jaar is er nu toch echt door heen :)
30
Zelf mede maken / Re: Fast Fermenter
« Laatste bericht door Agravain Gepost op september 24, 2017, 07:19:20 am »
Met dit apparaat heb ik geen ervaring, maar het lijkt me wel een handige opstelling. Hoe groot is het fermentatievat, dat kon ik niet goed zien op de foto.
Ben benieuwd naar de resultaten en gebruikersgemak.
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10