Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Isilme

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 8
31
In de gevangenissen maken ze zo ook hun clandestiene drank  ;) Loosh wordt het genoemd dacht ik (of iets in die aard...).

32
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Frambozenbraggot
« Gepost op: maart 13, 2011, 08:30:50 am »
Haha bedankt  :)

Heb nog niet kunnen kijken, eerste gisting is in een plastieke gistingsemmer; het gaat er de eerste dagen nogal hevig aan toe... Wil geen ontplofte boel en frambozenprut van mij boeken schrapen  :o Waarschijnlijk gaat hij lekker roze zijn ja! Mijn frambozenmede was ook heel mooi roze (zoals rosé). Heb speciaal lichte gerstemout genomen om de kleur van de frambozen te proberen te accentueren. Ben erg benieuwd!

33
Moppen en slechte grappen over mede. / Re: hele slechte bijengrap :)
« Gepost op: maart 12, 2011, 07:26:41 pm »
Sommige mensen...  ???

34
Zelf mede maken / Re: Fruitmede, fruit kwantiteit/verhouding
« Gepost op: maart 11, 2011, 07:58:53 am »
Ik heb een tabel in een boek staan waar per fruitsoort in staat hoeveel je er moet bij doen om een lichte/medium/sterke fruitsmaak te hebben. Omdat elk soort fruit verschilt is er niet "one rule of thumb". Ik kan wel eens zien of ik deze tabel kan inscannen, maar beter nog is om dit boek aan te schaffen, het is echt fantastisch en heeft een antwoord op al je vragen:
http://www.amazon.com/Compleat-Meadmaker-Production-Award-winning-Variations/dp/0937381802

35
Mede (en andere brouwsels) logboek / Frambozenbraggot
« Gepost op: maart 10, 2011, 09:28:38 am »
Gisteren een frambozenbraggot (bier met honing) gemaakt. Voor 10l:

-680g licht moutextract
-22g Cascade hop
-8g Fuggle hop
-2.25 kg honing
-1500g frambozen
-400g blauwe bessen
-Safebrew S-33 gist
-1g gistvoedingscomplex

Ongeveer 7l water aan de kook gebracht, moutextract en hop toegevoegd, 1u laten doorkoken (rolling boil). Bevrozen vruchten in plastiek fermentatievat gedaan, kokende vloeistof erover gegoten (soort van sterilisatie). Honing er na een paar minuten bij. Goed roeren en vruchten wat pletten. Gistvoeding opgelost in gekookt water en toegevoegd. Wachten, wachten, WACHTEN tot het koel was (stond om 3u 's nachts in mijn pyama te roeren in de pot en te smeken of ie nog eindelijk onder de 30 graden kon worden). Gist gerehydrateerd en toegevoegd, waterslot erop en in bed gekropen.

Staat al mooi en sterk te gisten momenteel  ^-^

Wilde eigenlijk een lambiekgist toevoegen, maar de smack-pack van Wyeast werkte toch niet zoals beloofd op de verpakking. Blijkt dat ik wel een weekje mag wachten ipv de 5 uur die er op de verpakking staat om hem te gebruiken  >:(  Achja, dan moet ik nog maar een ander recept verzinnen voor die gist.

36
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: maart 03, 2011, 01:43:47 pm »
Hoeraaaa :-) Vanmorgen zat er een envelop met verrassing in de bus! Een geweldig boekje over "Honing Heerlijkheden". Dat treft, morgen ben ik jarig en ik zocht net nog een recept om te maken om te trakteren op't werk enzo! Heel erg bedankt  ;D

37
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 28, 2011, 02:12:29 pm »
Hoeraaaaaaaa :-D *dansdans*

38
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 28, 2011, 12:32:46 pm »
OK. Antwoord in de uitgebreidere versie.

Goede honing heeft een vochtpercentage van onder de 20%. Hierdoor is honing hygroscopisch (trekt water aan) t.o.v. stoffen met een hoger waterpercentage. Brood heeft een waterpercentage van 35%. Als je honing dus op brood doet (zonder boter) ertussen, komt een stof met een lager waterpercentage in contact met een stof met een hoger. Door de osmolariteit tussen deze twee stoffen zal het water van de stof met de hogere waterconcentratie (het brood)  getransporteerd worden naar de stof met de lagere concentratie (de honing) tot de concentratie van beiden gelijk is. Als je honing op brood doet (zonder boter) zal het water uit het brood m.a.w. naar de honing gaan, waardoor het brood droger wordt en de honing "vochtiger". Dit kan je gemakkelijk proefondervindelijk aantonen door de vochtigheidsgraad van de honing voor en een tiental minuten na je het op brood hebt gedaan te meten.

Honing onttrekt echter ook water aan de lucht, daarom is het belangrijk om potjes goed gesloten te houden én sluiten de bijtjes zelf hun raten af met een wasdekseltje om de kwaliteit (dus de vochtigheid) van de honing op peil te houden.

Voila  :)

39
Proeverijen / Re: Keuring van mede
« Gepost op: februari 22, 2011, 08:05:12 am »
Ah ok leuk om te weten  ;D

Heb namelijk een hele lekkere mede die staat te rijpen  ;)

40
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 21, 2011, 02:20:41 pm »
Hehe ok :-) Morgen zal ik proberen en wat meer "wetenschappelijk' uitleg te geven. Nu zijn mijn hersenen te moe van heel de dag geconcentreerd onderzoek te verrichten  ::)

41
Bijen en Imkers / Re: Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: februari 21, 2011, 02:19:07 pm »
Ochja natuurlijk :-) Wel de eerste theorieles was erg interessant. Het ging over de anatomie van de bij en de samenstelling van een bijenvolk. Veel herhaling van wat ik al in de biologie op de unief gezien had, maar zeker en vast goed om het nog eens op te frissen. Het enige minpuntje was dat er een paar mensen waren die "de interessante" moesten uithangen in plaats van de leraar gewoon te laten vertellen: onnozele vragen stellen over dingen die niets met het onderwerp te maken hadden, anekdotes over "een imker uit Corsica", vervelende opmerkingen,... (en dan nog bijna allemaal van dezelfde persoon...). Dit haalde de "schwung" uit de les en maakte het moeilijker om aandachtig te blijven (en zorgde er ook nog eens voor dat we over tijd gingen).

Dat daar gelaten was het heel erg leuk en ik kijk uit naar de volgende les (deze zaterdag!).

42
Proeverijen / Re: Keuring van mede
« Gepost op: februari 21, 2011, 02:14:57 pm »
Ja lap, ik heb natuurlijk Belgische honing... Ik val uit de boot  :'(

43
Proeverijen / Re: Keuring van mede
« Gepost op: februari 21, 2011, 11:33:27 am »
Wat zijn de regels waar de mede aan moet voldoen?

44
Nieuws / Re: Etiketten zelf maken of weg halen
« Gepost op: februari 21, 2011, 11:31:01 am »
Natuurlijk mag je die gebruiken :-) Stuur mij een pm met je emailadres en ik mail hem je even door! Het is een bijengodin :)

45
Toepassingen / Re: Honing oogsten
« Gepost op: februari 18, 2011, 08:06:29 am »
De honing is "droger" dan het brood; hierdoor zuigt de honing als het ware het water uit het brood, waardoor het brood uitdroogt.

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 8