Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Isilme

Pagina's: [1] 2 3 ... 8
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: mei 17, 2011, 08:20:42 pm »
Inderdaad  ^-^

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: mei 17, 2011, 10:49:44 am »
Dat vanille-aroma is wel synthetisch... Ik zou het er niet bijdoen eigenlijk. Zelf een aftreksel maken is supersimpel & natuurlijk.

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: mei 16, 2011, 10:32:17 am »
Ik ken heel wat mensen die last hebben met vanillesmaak in hun mede te krijgen. Vaak lukt dit niet of nauwelijks. De meest beproefde methode is een extract te maken door vanillebonen te laten trekken in vodka (= smaakloos) gedurende een hele tijd en dit nadien toe te voegen aan je mede. Als je wilt, zoek ik wel wat info hierover op.

4
Feesten en festivals / Re: Midzomerfeest
« Gepost op: mei 14, 2011, 09:56:40 am »
Wauw!!! Zalig  ;D Waarschijnlijk wel net iets te ver voor mij  :'(

5
Feesten en festivals / De Quaeye Werelt 2011
« Gepost op: mei 14, 2011, 09:54:44 am »
Het jaarlijkse evenement van ons middeleeuwse vereniging De Legende  ^-^
http://www.delegendevzw.be/startnl/De%20Quaeye%20Werelt.html

Ridders, veldslagen, een middeleeuwse markt met handwerklieden, eetstalletjes en natuurlijk ook drankstalletjes met mede  ))J En als extra bonus, ik in een zelfgemaakte middeleeuwse outfit  ;)

6
Vage plannen / Re: 16e eeuwse mede uit Engeland
« Gepost op: mei 07, 2011, 01:57:20 pm »
Hier is een goede vertaling van een vriend van mij die Zweeds kan:


Neem zoveel bronwater als je wil. Verwarm het tot het iets warmer is dan bloed, en roer honing eronder tot het mengsel sterk genoeg is om een ei te dragen op een shilling breedte. Kook het dan zonder te bewegen in ongeveer een uur, nadien het schuim verwijderen. Vervolgens dien je toe (per 40 L):
•   7 à 8 grote kruidnagelbladen
•   3 verbrijzelde muskaatnoten
•   20 kruidnagels
•   3 à 4 kaneelstengels
•   2 à 3 gemberwortels (160gr)
•   7 gram jamaïca peper (allspice)
Leg deze kruiden in de ketel met de honing en het water, een citroen, bosje heide en een bosje rozemarijn. Bind de heide en de rozemarijn samen, en haal ze uit het mengsel nadat het voor een uurtje gekookt heeft. Laat het brouwsel met de kruiden staan in een propere kleiën pot tot de volgende dag. De volgende dag filter ja alles en leg je de kruiden in een zakje dat je in het brouwsel legt. Na 3 maanden zet je alles op fles, verzeker jezelf dat het niet slecht is wanneer je botteld. Na 6 weken is het klaar om te drinken

7
Vage plannen / Re: 16e eeuwse mede uit Engeland
« Gepost op: mei 06, 2011, 10:43:35 am »
Ja de vertaling is natuurlijk "googeliaans"  :P Vallen op de flessen = laten rusten in flessen.

8
Vage plannen / 16e eeuwse mede uit Engeland
« Gepost op: mei 05, 2011, 10:34:50 am »
http://www.hexmaster.com/mead/eng.html

Een vertaling (via Google translate) uit het Zweeds:
Neem zo veel bronwater als het u bevalt. Verwarm het tot het iets warmer dan bloed, en roer in honing tot hij sterk genoeg is om een ​​ei te voeren naar een shilling breedte, kook het dan gestopt voor bijna een uur, zoals afromen, dan laden, tot 40 liter, zeven of acht grote kryddnejlikeblad, drie gebroken muskaatnoten, twintig kruidnagels, drie of vier kaneelstokjes, twee of drie gember wortels, en een kwart ounce [7 g] peper uit Jamaica; voeg deze kruiden in een kom met honing en water, een citroen, een takje van de heide en een takje rozemarijn, das vaststelling van de heide en rozemarijn, verwijder ze en gooi ze weg als ze een tijdje gekookt, maar laat je brouwsel staan ​​met de kruiden in een schone pot van klei de volgende dag, dan stam, voeg kruiden in een zakje Toe te voegen aan de koffie, en na drie maanden, te laten vallen op de flessen. Zeker te zijn dat het niet erg is wanneer het is gevallen, na zes weken op de fles, het is genoeg om te drinken.

Wat denken jullie?  :)

9
Zelf mede maken / Re: Gereedschap steriliseren
« Gepost op: april 25, 2011, 09:45:56 am »
Ik heb ook sulfiet nu (Campden), maar ik heb al verschillende methodes gelezen om het te gebruiken. Hoe doe jij het exact?

10
Zelf mede maken / Gereedschap steriliseren
« Gepost op: april 24, 2011, 07:41:35 am »
Een hele basic vraag! Hoe maken jullie je brouwgerief, flessen en gistingsflessen/vaten schoon?

Ik steriliseer al mijn spullen met Chemipro Oxi (koop ik bij de brouwbenodigdheden-winkel). Dit is echter vrij duur, maar ik vind dit product geweldig omdat het 1) super gemakkelijk is in gebruik, gewoon in heet water doen en laten werken 2) je het nadien niet moet omspoelen (al doe ik dat soms toch een klein beetje) en 3) het milieu-vriendelijk is.

Ik weet dat je ook met bleekwater, sodakristallen en Campden-poeder (sulfiet) kan steriliseren, maar dit heb ik zelf nog nooit gedaan.

Ik vul mijn mandflessen en gistingsvaten ook altijd compleet met de steriliserende oplossing (al het andere gerief laat ik dan ineens mee weken). Bij gistingsvaten en mandflessen van 30l moet ik dan echter wel heel veel product gebruiken. Heeft iemand hier een meer economische oplossing voor?

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Frambozenbraggot
« Gepost op: april 19, 2011, 07:53:11 am »
Haha bespeur ik daar wat nieuwsgierigheid?  ;)

Ik zal eens zien of ik een Belgische (ik hoor Vlaams niet zo graag) meeting op poten kan zetten  ))J

12
Sja er moet toch wel iets in gezeten hebben he... Last time I checked "generatio spontanea" didn't occur  ;)

13
En wij maar steriliseren...  :o

14
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Frambozenbraggot
« Gepost op: april 17, 2011, 07:16:51 am »
Zozo, gisteren was ik de ongeduldigheid zelve en kon ik niet meer weerstaan aan de drang om eens te proeven  >:D Natuurlijk vééééél te vroeg én het bier heeft zelfs nog niet kunnen lageren (dwz op lagere temperatuur uitbezinken en rijpen voor 6-8 weken), maar ik dacht: ach wat...  ::)

Het resultaat?  ))J  ;D :)) ^-^ Zeer lekker!!!

Echt, eigen lof stinkt maar dit is een superlekker biertje. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat evolueren als het nog 8 weken kan rijpen (en nu ga ik proberen mij eraan te houden  ;) ). De kleur is heel erg mooi, felroze, de schuimkraag is ook wat rozig. Prachtig  :) Het enige minpuntje (maar dat wist ik al bij het bottelen) is dat er hier en daar in een flesje nog een heel klein stukje framboos zit. Maar ach wat, laat zien dat het met echte frambozen gemaakt is en niet met siroop :) (met het bottelen kwamen er soms kleine stukjes mee door mijn slang). Het biertje is ook nog helder omdat ik geen pectinase heb toegevoegd en het fruit aan de net gekookte most (wegens sterilisatie redenen) heb toegevoegd. Ik zit hier hoegenaamd niet mee, maar als je dit recept wil uitproberen én een helder bier wilt, voeg dat dan toe aan je most.

Nu enkel nog een etiket  8)

15
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede experimenten
« Gepost op: april 16, 2011, 09:12:37 am »
Afgaande van je recept denk ik dat de startdichtheid van je most te hoog was (maw te hoge concentratie suikers). Gist heeft hier een probleem mee, omdat hij de cellen dan zogezegd "uitdrogen" doordat het mengsel vocht aan de cellen onttrekt.  Je hebt honing, appelsap, citroenen en sinaasappel toegevoegd (waar allemaal suiker in zit) en maar ongeveer 1l water. Heb je de begindichtheid gemeten (dmv een hydrometer?). Ik denk dat je dit het best kan doen zodat je eventueel voor het toevoegen van de gist nog wat extra water kan toevoegen om voor de gist een leuke plek te creëren  :)

Je recept (met wat aanpassingen) klinkt allesinds heel erg lekker! Oregano en citroen, hmm, voel me net in Italië  ;D

Als je nog veel restzoetigheid bespeurd zou ik ook geen honing meer toevoegen. Waarom zou je dit willen doen?

Pagina's: [1] 2 3 ... 8