Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Mederist

Pagina's: [1]
1
Vage plannen / Earl Grey Mede
« Gepost op: december 05, 2012, 11:21:18 am »
Voor mijn volgende batch had ik het idee opgevat om een Earl grey mede te maken.
Heeft iemand hier ervaring mee? Op andere sites had ik gelezen dat je ongeveer 5 zakjes thee kan gebruiken voor 5 liter most. Dit dan goed laten trekken en de thee toevoegen aan de most.

Hebben jullie een idee of dit voldoende is?

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Konkommer / Mint Mede
« Gepost op: juni 18, 2012, 04:39:00 pm »
Hierbij mijn eerste verslag van een nieuwe batch op deze site:

Doel: 10liter groene, droge konkommer / mint mede

ingredienten:
7 potten AH euroschopper honing
6 grote konkommers
een plantje AH biologische mint (lijkt me sparemint)
2 citroenen
gist starter en gist voeding
1 zakje Chablis gist (brouwmarkt)



Als eerste natuurlijk alle spullen super goed schoongemaakt en met sulfiet gedesinfecteerd. Ook de konkommers hebben we met sulfiet schoongemaakt en goed afgespoeld. Het was de bedoeling om een zomerse mede te maken die gekoeld gedronken kan worden. Het leek ons leuk om hem groen te maken.

Alle honing opgelost in een paar liter water. We gebruiken hiervoor Bar-le-Duc bronwater.



Alle konkommers door de blender gehaald. We hebben geprobeerd om dit zo fijn mogelijk te maken.



en daarna in de mengemmer gedaan. Het resultaat was een groene drap van ruim 2 liter.



De mint goed gespoeld met koud water en daarna in een schaaltje met een klein liter kokend water. Dit om een soort van thee te trekken en alles te ontsmetten. De geur was erg goed. Dit hebben we een kwartiertje laten staan.



Alles in de mengemmer gedaan (incl citroensap) en aangevult tot 10 liter en een meting gedaan. De hydrometer gaf 1094 aan. Precies goed. De gist starter en de gistvoeding erbij gedaan Daarna alles in de vergistingsfles overgegoten. De gist erbij en wachten maar....






Een overzichtje van de flessen die we nu hebben staan:


Rechts de nieuwe konkommer/mint en links de geurige kruiden mede naar recept van deze site met lavendel, rozemarijn en thijm. De geur die uit de fles komt is betoverend. We zijn zo benieuwd hoe dit gaat worden.


close-up van de kruiden mede


links: pure basemienhoning mede en rechts appel/kaneel mede op basis van 6 liter appelsap


Blauwebessen mede. Deze hebben we ook al een keer overgeheveld. Begint aardig te komen.


links: manderijn mede op basis van verse manderijnsap, We hebben deze een paar weken geleden overgeheveld en een hydrometing gedaan. Deze kwam in de buurt van 1000. Nog een paar weken laten staan en dan nog eens kijken.
rechts: onze eerste batch: pure mede op basis van goedkope AH honing.

We houden jullie op de hoogte van onze voorderingen.

3
Zelf mede maken / koffie mede
« Gepost op: juni 16, 2012, 07:52:41 pm »
Heeft iemand ervaring met het mengen van koffie door de most? Ik dacht aan koffie in plaats van water of wellicht hele koffiebonen toevoegen.
Ik heb al veel recepten gevonden met chocolade, maar niet heel veel over koffie...

4
Vage plannen / komkommer mint mede
« Gepost op: juni 13, 2012, 08:01:48 am »
Hoi,

Ik heb ergens gelezen over komkommer / mint mede. Ik denk dat ik voor 10 liters iets van 5 tot 10 grote komkommers ga gebruiken en een halve bos mint.
Iemand hier ervaring mee?

Zodra ik deze ga maken zal ik dit zeker op dit forum posten.

5
Zelf mede maken / Campden tabletten (Sulfiet) toevoegen aan de most
« Gepost op: juni 13, 2012, 07:24:19 am »
Ik lees in veel (voornamelijk amerikaanse) recepten dat ze Campden tabletten toevoegen aan de most.
Wat is jullie ervaring hiermee? Maakt dat het starten van de vergisting niet veel moeilijker?

6
Wie is wie? / Groeten uit Den Haag
« Gepost op: juni 13, 2012, 06:46:24 am »
Na veel gelezen te hebben over het maken van mede dacht ik dat ik het toch eens zelf moest proberen. Dus op naar Almere en een hoop spullen gekocht.
Nu, na ongeveer 2 maanden, heb ik 6 flessen van 10 liter staan met verschillende soorten mede en ben heel benieuwd hoe dit gaat smaken.

Ik hoop mijn bevindingen met jullie te delen en natuurlijk tips te krijgen over hoe het nog beter kan.

Laten we er wat moois van maken!

Pagina's: [1]