Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Mederist

Pagina's: [1]
1
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 19, 2012, 02:01:36 pm »
Bedankt allemaal voor de reacties...
Ik denk dat ik maar niet al teveel thee a gebruiken. Ik hou jullie op de hoogte.

2
Vage plannen / Earl Grey Mede
« Gepost op: december 05, 2012, 11:21:18 am »
Voor mijn volgende batch had ik het idee opgevat om een Earl grey mede te maken.
Heeft iemand hier ervaring mee? Op andere sites had ik gelezen dat je ongeveer 5 zakjes thee kan gebruiken voor 5 liter most. Dit dan goed laten trekken en de thee toevoegen aan de most.

Hebben jullie een idee of dit voldoende is?

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Konkommer / Mint Mede
« Gepost op: juni 19, 2012, 07:21:44 pm »
De konkommer / mint mede staat nu ruim een dag en het gist echt enorm. Het schuim van de mede komt een beetje door het waterslot naar boven.
We proberen het goed schoon te houden.  :))

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Konkommer / Mint Mede
« Gepost op: juni 18, 2012, 04:39:00 pm »
Hierbij mijn eerste verslag van een nieuwe batch op deze site:

Doel: 10liter groene, droge konkommer / mint mede

ingredienten:
7 potten AH euroschopper honing
6 grote konkommers
een plantje AH biologische mint (lijkt me sparemint)
2 citroenen
gist starter en gist voeding
1 zakje Chablis gist (brouwmarkt)



Als eerste natuurlijk alle spullen super goed schoongemaakt en met sulfiet gedesinfecteerd. Ook de konkommers hebben we met sulfiet schoongemaakt en goed afgespoeld. Het was de bedoeling om een zomerse mede te maken die gekoeld gedronken kan worden. Het leek ons leuk om hem groen te maken.

Alle honing opgelost in een paar liter water. We gebruiken hiervoor Bar-le-Duc bronwater.



Alle konkommers door de blender gehaald. We hebben geprobeerd om dit zo fijn mogelijk te maken.



en daarna in de mengemmer gedaan. Het resultaat was een groene drap van ruim 2 liter.



De mint goed gespoeld met koud water en daarna in een schaaltje met een klein liter kokend water. Dit om een soort van thee te trekken en alles te ontsmetten. De geur was erg goed. Dit hebben we een kwartiertje laten staan.



Alles in de mengemmer gedaan (incl citroensap) en aangevult tot 10 liter en een meting gedaan. De hydrometer gaf 1094 aan. Precies goed. De gist starter en de gistvoeding erbij gedaan Daarna alles in de vergistingsfles overgegoten. De gist erbij en wachten maar....






Een overzichtje van de flessen die we nu hebben staan:


Rechts de nieuwe konkommer/mint en links de geurige kruiden mede naar recept van deze site met lavendel, rozemarijn en thijm. De geur die uit de fles komt is betoverend. We zijn zo benieuwd hoe dit gaat worden.


close-up van de kruiden mede


links: pure basemienhoning mede en rechts appel/kaneel mede op basis van 6 liter appelsap


Blauwebessen mede. Deze hebben we ook al een keer overgeheveld. Begint aardig te komen.


links: manderijn mede op basis van verse manderijnsap, We hebben deze een paar weken geleden overgeheveld en een hydrometing gedaan. Deze kwam in de buurt van 1000. Nog een paar weken laten staan en dan nog eens kijken.
rechts: onze eerste batch: pure mede op basis van goedkope AH honing.

We houden jullie op de hoogte van onze voorderingen.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Aardbeien mede
« Gepost op: juni 18, 2012, 05:38:05 am »
Ik heb 80 kg aardbeien gekocht voor niet te veel, heb ze schoon gemaakt en in een vat van 60 l.gedaan.
Ik heb er pecto-emzyme en kokend water er bij nu 12 uur later gist en voedingzout.
Ga maar zitten wachten tot het goed is om de vruchten er af te doen en honing er bij,
maar het is een lekker sapje,nu wachten of het sterk genoeg naar aardbeien smaakt.

Klinkt goed.... grappig dat je al gist erbij hebt gedaan en pas later de honing. Waarom niet direct de honing erbij?
Ben heel benieuwd naar het resultaat.

6
Zelf mede maken / koffie mede
« Gepost op: juni 16, 2012, 07:52:41 pm »
Heeft iemand ervaring met het mengen van koffie door de most? Ik dacht aan koffie in plaats van water of wellicht hele koffiebonen toevoegen.
Ik heb al veel recepten gevonden met chocolade, maar niet heel veel over koffie...

7
Foto's / Re: kruidenmede
« Gepost op: juni 13, 2012, 07:38:01 pm »
Ziet er zeer mooi uit.
Ik heb hetzelfde recept gevolgd. Ziet er toch anders uit bij mij. Ik zal eens wat foto's maken.

8
Wie is wie? / Re: Groeten uit Den Haag
« Gepost op: juni 13, 2012, 02:43:58 pm »
Bedankt voor je welkom hier.

Ik heb me suf gezocht naar een winkel hier in het westen die deze spullen heeft. Als iemand een winkel weet houd ik me aanbevolen. Naar Almere rijden is best een trip.

9
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: juni 13, 2012, 02:41:21 pm »
Met ruwe honing bedoel ik honing die zo onbewerkt van de imker komt, dus met stukje honging raat en wellicht zelfs resten van de bijen zelf.
Ik had begrepen dat als je dit kookt alle troep met het schuim naar boven komt en dat eventuele wilde gisten gedood worden.

10
Vage plannen / komkommer mint mede
« Gepost op: juni 13, 2012, 08:01:48 am »
Hoi,

Ik heb ergens gelezen over komkommer / mint mede. Ik denk dat ik voor 10 liters iets van 5 tot 10 grote komkommers ga gebruiken en een halve bos mint.
Iemand hier ervaring mee?

Zodra ik deze ga maken zal ik dit zeker op dit forum posten.

11
Zelf mede maken / Re: Warm of koud staan
« Gepost op: juni 13, 2012, 07:45:27 am »
Ik geloof dat ik de fout heb gemaakt om een aantal flessen te verplaatsen naar een wat koudere plek toen het vorige maand zo warm was.
De vergisting is toen compleet stil gevallen. Maar wellicht is het eind resultaat toch heel lekker... we gaan erachter komen.

12
Zelf mede maken / Campden tabletten (Sulfiet) toevoegen aan de most
« Gepost op: juni 13, 2012, 07:24:19 am »
Ik lees in veel (voornamelijk amerikaanse) recepten dat ze Campden tabletten toevoegen aan de most.
Wat is jullie ervaring hiermee? Maakt dat het starten van de vergisting niet veel moeilijker?

13
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: juni 13, 2012, 07:22:15 am »
De technieken om honing voor te bereiden voor verkoop zijn zo goed tegenwoordig, dat koken eigenlijk niet meer nodig is. Er zijn scholen die zeggen dat je, door het koken, de subtiele vluchtige geuren en smaken van de honing doet vervliegen: ik heb er niks van gemerkt (ook niet na een groot experiment), maar ik kan me wel wat bij voorstellen.
Verder bevat honing een lichte antibioticum, waardoor de gisting moeilijker op gang komt, je van alles in kunt maken in honing en de honing niet snel gaat schimmelen.

Mooi spul he? :D

Ik heb begrepen dat honing die je in de winkel koopt vaak al gepasturiseerd is waardoor de kans op besmetting minimaal is. Ik vraag me af of ruwe honing wel gekookt moet worden....

14
Wie is wie? / Groeten uit Den Haag
« Gepost op: juni 13, 2012, 06:46:24 am »
Na veel gelezen te hebben over het maken van mede dacht ik dat ik het toch eens zelf moest proberen. Dus op naar Almere en een hoop spullen gekocht.
Nu, na ongeveer 2 maanden, heb ik 6 flessen van 10 liter staan met verschillende soorten mede en ben heel benieuwd hoe dit gaat smaken.

Ik hoop mijn bevindingen met jullie te delen en natuurlijk tips te krijgen over hoe het nog beter kan.

Laten we er wat moois van maken!

Pagina's: [1]