Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Isilme

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8
91
Zelf mede maken / Re: helder worden
« Gepost op: januari 05, 2011, 12:52:10 pm »

92
Zelf mede maken / Re: helder worden
« Gepost op: januari 05, 2011, 11:28:46 am »
Bentoniet: www.brouwland.com  8)

Even een kanttekening: bentoniet is negatief geladen, het zal dus enkel positief geladen deeltjes aantrekken en laten neerslaan. Gelukkig is de waas meestal door gistcellen of delen van gistcellen en zijn deze positief geladen. Soms heb je echter ook negatief geladen deeltjes die een waas veroorzaken. Hiervoor heb je dan een negatief geladen klaringsmiddel nodig, bijvoorbeeld gelatine.

93
Bijenpollen worden verkocht als voedingssupplement (althans bij ons in de bioshop en ook wel bij de imker). Ik zie dan ook niet meteen een probleem met het toevoegen van pollen aan je mede.

In het artikel wilden ze specifiek nagaan of pollen in mede gebruikt kunnen worden als fermentatie-hulp (In this study, we evaluated the results of adding pollen at concentrations ranging from 10 to 50 g/l as a fermentation activator to improve the fermentation kinetic and the quality of meads.).

De auteurs vonden dat pollen inderdaad het fermentatieproces en andere componenten van de mede verbeterde:
The results showed that pollen addition improved fermentation rates, alcohol yields, and the final characteristics of meads. An increase in the volatile contents of the meads and an improved sensory profile was observed with pollen addition; however, this improvement was not correlated with the concentration of pollen.

Het is een welgekend probleem dat honing niet meteen de beste voedingsbodem is voor gist (qua nutriënten en wegens zijn schimmelwerende eigenschappen). Daarom wordt er aan mede meestal ook fruit toegevoegd, maar als je een "pure" mede wilt maken, moet je (zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet) gistvoeding toevoegen. Als ik gistvoeding zou kunnen vervangen door een natuurlijk bijenproduct, namelijk pollen, dan zou ik zeker het laatste prefereren.

94
Zelf mede maken / Re: helder worden
« Gepost op: januari 04, 2011, 10:18:11 pm »
Haha dat van die banaan ken ik ook ;-)

Bentoniet is niet echt "rommel". Het werkt als een soort magneet om je zwevende deeltjes in de mede aan te trekken (negatief geladen bentoniet trekt positief geladen zwevende partikels aan). Na bezinking filter je je klare mede gewoon af te bentonietkorrels. Het heeft (vaak) ook een goed effect op de smaak.

Ik ben echter ook voorstander van gewoon geduld hoor :-)

96
Zelf mede maken / Re: helder worden
« Gepost op: januari 04, 2011, 02:30:33 pm »
Je kan bentoniet gebruiken: http://www.stormthecastle.com/mead/articles/bentonite-and-mead-making.htm als het echt niet wilt lukken of snel moet gaan. Anders zou ik gewoon de mede koud zetten (ijskast of nu in een onverwarde ruimte; wel MET waterslot) en tsja, geduld hebben :-) Geduld is het belangrijkste ingrediënt bij mede maken ;-)

97
Een recent verschenen artikel over de invloed van het toevoegen van pollen aan mede: Influence of pollen addition on mead elaboration: Physicochemical and sensory characteristics. Als je graag de pdf hebt, stuur mij dan een PM (je mag de pdf's van wetenschappelijk artikels niet zomaar online te grabbel zetten).

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-51GHX0H-5&_user=1543365&_coverDate=05%2F15%2F2011&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1595766532&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000053632&_version=1&_urlVersion=0&_userid=1543365&md5=5d50eb763a766fffa7bb106e558d6fec&searchtype=a

98
Wie is wie? / Re: Isilme
« Gepost op: januari 03, 2011, 12:28:35 pm »
Racking = overhevelen van één vat in een ander om van de drab op de bodem af te raken en om te klaren. :)

Jaja; een Vlaamse  ;D

100
En schminken voor volwassenen? Gaat dat ook? :D

Als ik kan, kom ik zeker :) Mjam, honingwafels!

101
Zelf mede maken / Re: Etiketten
« Gepost op: januari 02, 2011, 08:36:41 pm »
Dit is trouwens de vogel. Een meer schematische tekening er van mag ook, maar ik kan geen fluit tekenen, helaas  ???

102
Zelf mede maken / Re: Etiketten
« Gepost op: januari 02, 2011, 08:34:33 pm »
Wauw knappe etiketten!

Ik weet wat ik wil :) De naam van mijn "brouwerijtje" is "Soothy Melidectes" en aangezien dit van een vogel komt (honingzuiger; de Sooty Melidectes --> soot = roet; dus de roetkophoningzuiger; ik heb er "soothy" van gemaakt vanwege het Engelse woord "soothing: relaxing, calming,...") wil ik de vogel er ook bij op (heb ik KEI lang naar moeten zoeken, want het is een vrij zeldzame soort; gelukkig ben ik ornitholoog én werk ik op een unief waar ze het 18 delige meesterwerk Encyclopedia of Birds of the World hebben).

Dus, even recapituleren: Soothy Melidectes, het jaar van bottelen en het prentje van de vogel. Ik ben van plan om er dan met goudstift met de hand zelf steeds bij te schrijven wat voor soort het is (ik maak nu nog maar hele kleine batches).

Moest iemand handig zijn met zo'n programma én er iets moois van kunnen maken of tips hebben, laat gerust weten :)

103
Honingsoorten en -smaken / Re: Druipende Honingraten
« Gepost op: januari 02, 2011, 09:32:19 am »
Mooie foto's, maar diep geschokt!! ??? :'(
Honingraten ontzegelen en slingeren met broed erin is een doodzonde dat doe je niet! :(

Vertel je imkerkennis maar dat hij dat NOOIT meer mag doen! >:(

Daar ben ik het mee eens  :-\

104
Zelf mede maken / Etiketten
« Gepost op: januari 01, 2011, 09:57:59 pm »
Hoe maken jullie je etiketten? Laten jullie die printen of printen jullie die zelf op een vel blanco etiketten? Ik heb een ontwerp in mijn hoofd, maar geen idee hoe eraan te beginnen!

105
Mede (en andere brouwsels) logboek / Braggot!
« Gepost op: december 31, 2010, 12:50:34 pm »
Ik zou graag een braggot maken (mix tussen bier en mede!). Ik wil een amberkleurige braggot met een lekker hoparoma en een honingsmaak, maar niet te zoet. Dit is wat ik tot nu toe heb samengepuzzeld:

5l recept - eerste  fermentatie in een 10l  fles :
400g amber malt extract
475g klaverhoning
400g caramelized amber malt
280g lavendelhoning
75g geroosterde gerst
75g tarwe
20g hop
theelepel Iers mos
WYEAST 3724 BELGIAN SAISON ALE gist

Hoe ik het net ga aanpakken weet ik ook nog niet juist. Ik dacht de gekneusde granen 30min te laten koken met de helft van de hop. Daarna de andere helft van de hop toe te voegen samen met het Ierse mos en dit nog 15min te laten koken. Zeven in mijn gistingsvat, honing bijvoegen en schudden als een bezetene om 1) te mixen en 2) te beluchten. Daarna de gist bijvoegen als de most op temperatuur is en waterslot erop. Na eerste hevige (hopelijk) gisting overhevelen naar een 5l fles en dan weet ik het niet zo goed... Helemaal laten uitgisten zoals wijn of eerder als bier behandelen.

Ideeën, opmerkingen, tips? :)

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8