Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Isilme

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
46
Vage plannen / Re: Tej, Ethiopische honingwijn.
« Gepost op: februari 06, 2011, 11:06:29 am »
Nope! Helemaal niet! Trouwens, wiet en hop zijn van dezelfde familie - Canabaceae (doet dat een belletje rinkelen?)  :P

47
Foto's / Re: Etiketten
« Gepost op: februari 06, 2011, 11:04:56 am »
ik ook wel, maar vrees dat het al op is...

Nee hoor - de 9 liter bier is nog aan't rusten! Nog een paar weken geduld :)

48
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Asian Temple mede
« Gepost op: februari 06, 2011, 11:03:48 am »
I know, ik was aan't twijfelen of ik de voeding er nu bij zou doen of niet. Eerst dacht ik van niet, maar toen begon ik mij wel wat zorgen te maken dat de mede zou mislukken omdat de gist niet genoeg "start"stikstof zou hebben. De pollen bevatten namelijk wel veel eiwitten (bijen gebruiken ze ook als eiwitbron), maar niet in een vrije vorm. De gisten moeten deze korrels dus "opeten" en afbreken. Daarom heb ik er maar een halve dosis in gedaan als start. Het zou namelijk ook zonde geweest zijn als al die lekkere honing door de gootsteen had moeten gaan.

Volgende keer probeer ik een kleinere batch met enkel pollen. Als dat goed lukt, is het vanaf nu enkel nog 100% puur natuur hier!

49
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 06, 2011, 11:00:51 am »
Geduld is volgens mij één van de beste ingrediënten voor mede!  :)

50
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bej!
« Gepost op: februari 06, 2011, 10:59:44 am »
Volgens mij staan daar al behoorlijk wat mede's te gisten!
Hoeveel heb je nu totaal dan?

Er staan er 3 te gisten (Bej, Asian Temple en cranberry-orange); twee staan er te klaren (normale medium zoete en een pyment) en mijn bier is ook aan't rusten  :P

Bedankt Bijker! Je leert van je fouten he  ::)

52
Foto's / Re: Etiketten
« Gepost op: februari 03, 2011, 07:53:18 am »
Hehe prachtig omschreven :-)

De naam is Anbrosia, van "Ambrosia", het voedsel/de drank van de goden, maar dan met mijn naam erin :-)

53
Foto's / Re: Etiketten
« Gepost op: februari 02, 2011, 09:17:42 pm »
Hier het etiketje van mijn eerste biertje (jaja geen mede, maar wilde het toch even laten zien). Er zit een heel verhaaltje aan, als je het wil weten, zeg maar :) Nu ben ik een beetje te moe ;)

http://www.facebook.com/photo.php?pid=32177952&l=3c151698f2&id=1355727534

54
Mede (en andere brouwsels) logboek / Asian Temple mede
« Gepost op: februari 01, 2011, 07:24:04 pm »
Ik wilde al lang een mede maken met bloemblaadjes, dus toen ik groene thee zag staan met rozen en viooljes dacht ik: "Dit is de moment!"

Voor 5l:
1650g bloemenhoning
80g bijenpollen
halve dosis gistvoeding
thee van drie zakjes Asian Temple thee van Lipton
BIOFERM Champagnegist

Ja je ziet het goed, bijenpollen :) In navolging van het artikel van Roldán et al. (2011) uit Food Chemistry, waaruit bleek dat pollen niet alleen de fermentatie maar ook de smaak bevorderen, heb ik besloten om eens pollen te gebruiken om mijn gistjes genoeg voedingsstoffen te geven. Voor alle zekerheid heb ik ook een halve dosis gistvoeding toegevoegd.

Ben aan't wachten tot hij koel genoeg is om de gist er bij te doen.

55
Mede (en andere brouwsels) logboek / Bej!
« Gepost op: februari 01, 2011, 07:20:05 pm »
In plaats van echte Tej, die met gesho gemaakt wordt, heb ik besloten Bej te maken, met Belgische hop en Belgische biergist :) Een beetje chauvinisme in de woelige tijden in ons Belgenlandje mag wel vind ik...

Voor 5l:
1100g bloemenhoning
10g hopkorrels
2 koppen sterke thee (laten trekken tot hij koud is)
gistvoeding en biergist

Hop 5min koken in water, honing erin mengen, alles in een glazen fles, thee, gistvoeding erbij. Ben nu aan't wachten tot hij koel genoeg is om de gist toe te voegen.

Eigenlijk was het mijn plan om 4l te maken, maar ik was vergeten dat honing ook een volume heeft. Slimslimslim... We zullen wel zien wat het wordt...


56
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:27:13 pm »
Bedoel je deze uitgave (themanummer honing?): http://www.konvib.eu/downloads/cat_view/237-themanummers.html

Bedankt voor je tips trouwens!

57
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Cranberry-appelsien mede
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:09:08 pm »
Leuk om te weten!  ;D Als ik volgend jaar (hopelijk) mijn eigen korven heb, kan ik ook meegaan naar die dag om plantjes te ruilen :)

58
Toepassingen / Re: Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 01:03:50 pm »
Ik zal er eens wat over opzoeken :) De hele database van alle wetenschappelijke artikels ooit geschreven ligt aan mijn voeten (wel eigenlijk aan mijn vingers...), ik moet er gewoon in opzoeken.

Mijn doctoraat gaat spijtig genoeg niet over mede of bijen, als ik had geweten dat er onderzoek naar mede werd gedaan (en dat wordt ook gedaan! Heb op dit forum een link naar een wetenschappelijk artikel erover gepost), dan had ik dat waarschijnlijk wel gekozen :)

59
Vage plannen / Re: Tej, Ethiopische honingwijn.
« Gepost op: januari 31, 2011, 06:05:29 pm »
Als je zaden wil wel, maar als je de hopbellen wilt, dan zijn dat (net als bij een andere bekende plant uit die familie) enkel de vrouwelijke bloemen zonder zaad. Je hebt volgens mij dan ook enkel vrouwelijke nodig. Een mannelijke er bij zetten kan volgens mij zelfs je hopoogst in het gevaar brengen (ergens in mijn mistige geheugen zit er zelfs een herinnering dat het hebben en houden van een mannelijke hopplant strafbaar was in België).

60
Honingsoorten en -smaken / Re: Honing deel 2
« Gepost op: januari 31, 2011, 02:07:29 pm »
Erg interessant! Kan je je tuin ook zo beplanten dat je bijen heel het jaar door genoeg bloemen hebben en je ook "gescheiden" oogsten kan houden?

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8