Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8
91
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: september 02, 2011, 05:21:18 am »
Nice. Meer honing, meer beter.

92
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 02, 2011, 05:20:35 am »
Vertel verder want hier snap ik niet veel van:
 - Wat voor experiment?
 - Wat voor lichte antibioticum?
 - Moeilijker gisting?
 - Honing niet snel gaat schimmelen?? Wanneer wel dan??
 - Technieken om honing voor te bereiden voor verkoop??
 - Waarom moest er vroeger dan wel gekookt worden??
 - Welke "scholen" zeggen over vluchtige geuren en smaken??

Ben razend benieuwd, misschien valt hier nog iets te leren???? :-[

Lees ook maar eens http://www.bitsandbees.nl/enzymglucoseoxidase.htm

Oei, ik heb wat losgemaakt!  ;D
- Experimenten: ik run al jaren, naast m'n vaste productie van mede ook wat experimentjes om betere grip te krijgen op het proces. Bij m'n laatste experiment heb ik met exact hetzelfde recept alleen de maximale temperatuur die de must bereikt gevarrieerd. Daartussen zaten o.a. 52 graden, 80 graden en 20 minuten lang stevig doorkoken. Van smaakverschillen heb ik iig weinig gemerkt.
- De achterliggende theorie hierbij is dat er in honing, omdat het van bloemen gemaakt is, zeer subtiele smaken zitten, essentiele olieen van bloemen of juist andere zachte smaakjes en geurtjes, die met hogere temperaturen zouden vervliegen.
- Antibioticum: Manuka honing wordt idd gezien als kandidaat voor het behandelen van multi-resistente bacteriele infecties, maar honing schijnt in het algemeen antibacterieel en antiseptisch te werken. Link naar Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_honey
- Moeilijke gisting: Omdat er weinig gistvoedingsstoffen in honing zitten en er meer suiker in zit dan de meeste gisten fijn vinden.
- Suiker is, naast zuur, alcohol en zout, een preserveringsmiddel. Denk maar aan al dat fruit in conservenblikken, stoofperen, etc. Daarom gaat het niet snel gisten of schimmelen, en moet de honing eerst worden verdund voordat je er mede van kunt maken. Sterker nog, tot anderhalve eeuw geleden was gist maar een vaag begrip, daarvoor moest men wachten totdat er een wilde gist de boel op gang zou zetten (of een beetje van de vorige gisting in het nieuwe vat doen, zodat de oude gist in stand bleef).
- technieken voor de verkoop van honing: honing wordt tegenwoordig veel beter gefilterd en het vocht wordt er beter uit gehaald. Zwevende wasdeeltjes en bijdeeltjes kunnen er beter uit worden gehaald. Vroeger hadden ze bijv. geen "honey extractor" (ja sorry, heb 'n hoop teksten in het engels, en ik ben helaas nog geen imker), dus zat er veel meer overige troep in. Zodra je dat gaat koken, gaat de troep zweven, krijg je een dikke laag schuim bovenin, en dat schep je eraf. Kan nogsteeds, maar het is minder noodzakelijk.

ZO!
Nog meer vragen? :D

93
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: september 01, 2011, 04:49:26 am »
2 maanden? wow. Doe je er nog wat bijzonders in, anders dan honing, water, een goed uitgekozen gist en gistvoeding?

94
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 01, 2011, 04:46:28 am »
De technieken om honing voor te bereiden voor verkoop zijn zo goed tegenwoordig, dat koken eigenlijk niet meer nodig is. Er zijn scholen die zeggen dat je, door het koken, de subtiele vluchtige geuren en smaken van de honing doet vervliegen: ik heb er niks van gemerkt (ook niet na een groot experiment), maar ik kan me wel wat bij voorstellen.
Verder bevat honing een lichte antibioticum, waardoor de gisting moeilijker op gang komt, je van alles in kunt maken in honing en de honing niet snel gaat schimmelen.

Mooi spul he? :D

95
Zelf mede maken / Re: Water
« Gepost op: september 01, 2011, 04:36:09 am »
Nop, geen probleem, ga vooral door :D

In de VS is het kraanwater zo vol met chloor dat het een flinke aanslag is op de smaak van je mede. In NL is het kraanwater praktisch bronwater-kwaliteit, gewoon doen dus.
Temperatuur maakt officieel wel uit, maar in de praktijk hoef je er eigenlijk geen zorgen om te maken als je een beetje respectabele gist gebruikt die ook een beetje snel op gang komt. Als je op hele grote schaal mede gaat maken moet je haast wel: als je moet wachten totdat 200 liter must af is gekoeld tot onder de 30 graden, ben je enkele dagen bezig, dus kook je alleen de honing (als je dat überhaupt wilt), en leng je aan met koud kraanwater.

96
Proost! / Re: Katers
« Gepost op: augustus 29, 2011, 10:20:34 am »
Poeh, katers van Mede... heb er wonderlijke herinneringen aan. 'n paar jaar geleden, weekend voor kerst, zware sneeuw buiten, open haard binnen, en met een grote groep vrienden zuipen. De rest, op een na, had geen zin in mede (of mocht van mij geen mede, ik weet het niet meer...), dus waren we met z'n tweeën drinkhoorns vol mede aan het adten. De volgende ochtend was de kater echt Hels...
Ik deed toen nog wel veel sulfiet in m'n mede (nu nouwelijks meer). Ook het halve kratje bier dat die middag al soldaat was gegaan zou bij hebben kunnen dragen!

Staat er in de Havamal niks over katers van mede? :D

97
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 10:12:36 am »
Oeh, ben wel erg benieuwd wat er gaat gebeuren!
Je kunt trouwens ook gewoon één potje Euroshopper-honing gebruiken, die zijn best goedkoop.

98
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 10:10:58 am »
Een vriend van mij bottelt z'n mede in 1/2 liter flessen. Zo heb je er meer van, kun je makkelijker effe eentje openen om te laten proeven en is het makkelijker om een paar apart te zetten voor (veel) later.
Ik probeer mijn recepten ook altijd uit in 5-liter flessen en bewaar daar steeds 3 flessen van (de rest gaat binnen een paar maanden wel op...). de eerste fles gaat pas na 3 jaar open, en dan besluit ik wel wat ik met de rest doe...

99
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 29, 2011, 10:07:38 am »
Ja, wanneer ik kan neem ik ook witte flessen. Erg mooi, maar vrij lastig te vinden, omdat alleen rosé en zoete witte wijn in witte flessen worden verkocht.
Daarnaast zijn sommige medes ook wel interessanter als je ze in een donkere fles bottelt, zoals een Rookmede (gemaakt met labsang souchon thee... niet echt een aanrader, de mede smaakt naar bacon). Trouwens, ik heb ergens gelezen dat mede ook wel eens kan verkleuren door blootstelling aan zonlicht, misschien is dat weer een argument om donkere flessen te gebruiken...

100
Zelf mede maken / Re: Flessen
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:05:30 am »
Zoals Bijker al zegt, hoeft 't geen probleem te zijn.
Ik vind het er alleen niet uit zien dus doe ik het niet. Ik heb een deal met een wijnproeverij bij mij in de buurt, dat ik de dag na de proeverij hun lege flessen op kan halen. Misschien is er een slijter bij jou in de buurt die ook zoiets doet?

101
Zelf mede maken / Re: Bijzoeten
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:02:35 am »
Gewoon doen, en langer roeren :D

102
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 08:59:58 am »
De mooiste mede vind ik dan ook mede die meer dan 3 jaar heeft gelegen... echt een aanrader. Ik had een fles speciaal bewaard voor m'n afstuderen, die was zo'n 8 jaar oud toen ik 'm uiteindelijk opende. Onvoorstelbaar, wat een godendrank!

nu heb ik spijt, dat ik van die oorspronkelijke 24 flessen maar één bewaard had...  :))

103
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 08:46:55 am »
3 stokjes gebruikt voor 10L.

heb eens een fles vanillemede gekocht die echt zeeeeeeer goed smaakte. Maar daar zat een stokje vanille gewoon in de fles ;). Dat is misschien ook een goede tip

JA!
Toevallig gisteravond 'n fles geproefd waar ik een half jaar geleden een hele stok in had gedaan, en 't was echt geweldig.
Overigens ook met andere kruiden geprobeerd, maar dat was in de meeste gevallen geen succes (Behalve bij pepermunt en de Jalapeno... mede met een bite!)
Misschien kun je bij het bottelen alsnog zo'n vanillestokje in doen. Open ritsen is trouwens niet nodig, de smaak komt er vanzelf wel uit.

104
Joh, klinkt goed!!
Ik heb een tijdje geleden professioneel het alcoholgehalte van een paar van mijn medes laten testen, en daar kwam steeds weer uit dat ze veel sterker waren dan ik dacht, waarschijnlijk omdat suikers de smaak van alcohol maskeren. Gebruik je een SG-meter? daarmee kun je namelijk bij benadering het percentage alcohol mee berekenen. Ik heb het tot 3 jaar geleden nooit gebruikt, nu zweer ik er bij.

105
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: augustus 29, 2011, 08:33:29 am »
Jammer joh, dat er 10 liter verrot is!
Ik had trouwens nog een nieuw puntje van aandacht, voor je ambitieuze plan om binnen 2 weken mede te maken. Ik laat mijn mede altijd op z'n minst een half jaar rijpen, anders is 'ie echt niet te drinken! Laat staan voor de verkoop, dan moet de mede toch echt op z'n minst een jaar gerijpt hebben.

Of je moet gewoon niet voor kwaliteit maar kwantiteit gaan, de vraag is dan hoeveel je nog verkocht krijgt!

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8