Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8
76
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 16, 2011, 05:25:53 am »
Werkt goed hoor, als je maar niet 'n keertje het roeren overslaat. Heb ik een keer gehad met Cider, ik kon daarna de hele batch weggooien.

77
Zelf mede maken / Re: Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 16, 2011, 05:24:35 am »
Maar ik had ergens gelezen dat als je hevelt dat je dan alle actieve gistcellen weggooit en dat de gisting dan stopt, maar dat lijkt me onjuist. De druif is al weer redelijk aan het gisten maar de appel niet. Maar heb er ook geen problemen mee als hij al klaar is, aan suiker wat er in totaal in zat, en volledig uitgegist is dan moet er volgens het schema nu 14% in zitten, alleen die vinometer deed raar, die gaf 20% aan, dat lijkt me onmogelijk, maar had ook gelezen da die dingen niet zo betrouwbaar zijn.
Goed plan. Je kunt ook altijd nog extra gist bijgooien, als je bang bent dat er te weinig gist meegaat.
Oh, en gooi die vinometer maar weg, het is troep. :D

78
Zelf mede maken / Re: Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 15, 2011, 11:43:00 am »
Is het slim om de honing toe te voegen na het hevelen, of kun je het beter eerst nog in de huidige fles + drab doen. Dat heb ik 1x gedaan maar de honing ging vrijwel onder de slib zitten in de fles, en dat leek me niet zo geschikt omdat het dan moeilijker mengt.

Na het hevelen is het toch nog wel wat verder gaan gisten, dus je gooit niet alle gistcellen weg neem ik aan.
Mjah, geen idee eigenlijk. In principe blijft er gist in de mede zitten ook na het hevelen, in de drab onderin zitten vooral de dode gistcellen. Ze hebben alleen wel wat tijd nodig om weer op gang te komen. 
Oh, en: eerst overhevelen en daarna honing toevoegen, anders wordt het oplossen van de honing nogal een uitdaging.

79
Zelf mede maken / Re: Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 14, 2011, 04:14:51 pm »
Dan voeg je toch nog wat extra suiker of honing bij? Wat je bijv. kunt doen is een paar glazen vullen met wat je hebt, en telkens verschillende afgemeten hoeveelheid suiker of honing toevoegen. Dat proef je, vergelijk je met elkaar en de verhouding die je het fijnst vindt pas je toe op de rest van je batch. Gaat 't daarna opnieuw gisten dan wrijf je blij in je handen, wacht je nog 'n paar weken/maanden en herhaal je de procedure.
Wat de smaak betreft, het wordt vrijwel altijd beter, tenzij het omslaat naar azijn. Vergelijk maar 'n keer een jonge en een oude whisky van dezelfde soort. Je zult zien dat de smaken vaak subtieler en zachter worden, beter geharmoniseerd. En bij mede... wow. vergelijk maar een lullige, zoete rode wijn met port ;)

Oh, en honing is vaak zo'n 75%-85% suiker, waarvan een aantal niet vergistbare suikers. een doel SG van 1020-1030 is een prima plan!

80
Zelf mede maken / Re: Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 14, 2011, 06:20:06 am »
Een vriend van mij had ook laatst Cyser (appelmede) gemaakt, en die was net zo goed erg zuur, maar heerlijk lekker, omdat 'ie ook zoet was. Veel zoet maskeert zuur en alcoholsmaak. Haal je het zoet weg (door vergisting), dan proef je opeens meer zuur. Denk bijv. aan een Bacardi Cola (12% alc., pH 2,5).
Wat is je start SG? Het is namelijk goed mogelijk dat je gist gewoon alles heeft opgegist. Ik houd zelf altijd een vuistregel dat voor 12% je een SG van ongeveer 100 vergist. Dus om een droge wijn van 12% te krijgen zorg je voor een SG van 1100.

Een van de andere kanten is dat gisten het niet erg fijn vinden om meteen in een superzoete omgeving te worden uitgezet, dus kan het raadzaam zijn om de honing/suiker in stappen toe te voegen. Verder heeft honing van zichzelf weinig gistvoeding, dus verloopt het proces veel minder snel tenzij je gistvoedingszouten toevoegt aan je must. Met suikerwater is dat al helemaal het geval, omdat suiker helemaal geen voedingsstoffen heeft en de gisting dus vrij snel zal staken.

Oh, en zwenken is aan het begin heel goed, kijk er alleen wel 'n beetje mee uit dat de must niet TE hard gaat schuimen. Later  wordt zwenken minder interessant en in sommige gevallen zelfs af te raden, omdat de dode gistcellen die op de bodem zijn gaan liggen zo, bij sommige gistsoorten iig, een gistsmaak aan je drank kunnen geven.

Dus vooral niet laten ontmoedigen. Je bent nog maar net begonnen, en de eerste paar batches zijn wel bij meer mensen niet meteen een groot succes.

81
Proost! / Re: Katers
« Gepost op: september 12, 2011, 12:18:14 pm »
het proces stopt uiteindelijk vanzelf wel  8) dan maar iets meer alcohol in de mede, en wat langer wachten. Maar ik ga geen koppijnwijn maken, die haal ik wel in de supermarkt  :P
Da's ook waar, tegenwoordig plan ik ook van te voren hoe sterk en hoe zoet ik 'm wil hebben (nog een reden om een SG-meter te kopen!) en laat de gist mooi z'n ding doen :D

...en de kater komt mooi niet meer later!

82
Proost! / Re: Katers
« Gepost op: september 10, 2011, 05:45:50 pm »
Dunno, om het proces te remmen? minder kans op wilde gisten en rare dingen. Gebruik ook haast geen sulfiet meer anders dan schoonmaken, maar in sommige recepten ben ik het wel tegengekomen...

Vragen dus, om hoofdpijnwijn! :D

83
Zelf mede maken / Re: Traditionele mede
« Gepost op: september 09, 2011, 05:39:27 am »
Als er maar gistvoeding in zit! :)

84
Zelf mede maken / Re: Water
« Gepost op: september 09, 2011, 05:37:54 am »
Precies, bij grote hoeveelheden doe ik 't ook zo. Beetje behoud van energie formules erop los laten, en je komt wel ergens rond de 27 graden uit :D

85
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 03, 2011, 09:21:31 pm »
Het is absoluut geen slecht spul hoor, en het doet z'n werk geweldig. maar ik heb gewoon gemerkt dat het iets van de subtiele nuances weg kan nemen. Mijn Earl Grey medeglijn, bijv., is ietsje vlakker geworden nadat ik met Bentoniet geklaard had. Misschien interessant om Bentoniet te vergelijken met klarvit, gewoon bezinken en mechanisch filteren.

86
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 03, 2011, 05:08:48 pm »
Bij Bentoniet raak je echt wat van de subtiele smaken kwijt, heb ik gemerkt. Ik gebruik liever Klarvit...

87
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vanille mede
« Gepost op: september 03, 2011, 05:06:48 pm »
Vast wel. Waarom niet gewoon 'n stokje vanille of twee meekoken of mee laten gisten?

88
In principe niet, maar we werken er aan :)

Het was wonderlijk gaaf.

89
Hey, vrienden

Even een (waarschijnlijk veel te laat) bericht:
Vandaag sta ik met een paar mede-medeblanders op de Delftse Streekmarkt onze mede te verkopen. Ben je in Delft, zoek ons dan gezellig op! We staan er onder de naam "De Delftse Mederij" (www.mederij.nl), in de buurt van de oude kerk.

Groetjes!
Medeblander J

90
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: september 02, 2011, 08:46:10 am »
Hm, zou me wel wat bij voor kunnen stellen! Wil 't ook wel ooit 'n keer proberen, mede van ongefilterde honing. Lijkt me alleen 'n uitdaging om het dan helder te krijgen :D

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8