Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
61
Nice! Lekker bewaren die twee ;)
Ik heb zo'n stelregel dat ik altijd 3 flessen uit een batch nog geruime tijd laat liggen... en die drink ik dan respectievelijk na 1, 3 en véél jaren op. Het helpt dan ook om een wijnrek te hebben die in groepen van 3 is verdeeld...

62
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 26, 2011, 07:11:25 am »
Haha!
De leukste fouten om van te leren zijn de fouten die ook een beetje spectaculair zijn. Is het nog 'n beetje gelukt om de vlierbessenkleur overal van af te schrobben?
Tip trouwens, met vlierbessen: om de een of andere reden staan vlierbessen en -bloesems er bekend om (ook uit eigen ervaring...) dat ze op de meest bizarre tijdstippen opeens na gaan gisten. Ik maakte vroeger vlierbessenwijn, en ook al had ik alles perfect gedaan, was er geen suiker meer in de wijn en was het al een hele tijd niet meer gaan gisten, zaten er vaak toch kleine belletjes in de fles als ik die open deed. Aangename verrassing steeds, maar als een fles 4 jaar met een beetje druk blijft liggen gaat de wijn door de kurk sijpelen en krijg je een soort hangende schimmeltuin van babylon aan de kurk. Maargoed, smaakte toch nog heerlijk :D

63
Omdat je binnen een a twee maanden al het volle effect van het eikenhout krijgt (vooral aan't begin)! Je kunt natuurlijk het vat daarna schoonmaken en uitdrogen (met groot gevaar dat het gaat rotten en/of lekken) of vullen met sulfietwater (en elke paar weken 10 liter op eik gerijpt sulfietwater weggooien), maar beter en leuker is om het gewoon gevuld te houden met mede :)

64
Proeverijen / Re: proeverij
« Gepost op: september 26, 2011, 06:54:39 am »
Dit keer wel iedereen in bijenpak natuurlijk :P

Pardon?  ???

Maareh, waar zit iedereen? Ik heb zo het rare idee dat de meesten ergens in de Provincie rondzwermen... maar waar! :D

65
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 23, 2011, 06:21:09 am »
Ja, ook een goeie!

66
Proeverijen / Re: proeverij
« Gepost op: september 22, 2011, 01:19:16 pm »
Oeh, goed plan, zo'n zelfgemaakte mede proeverij. Ik ben er bij! :D

67
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 22, 2011, 01:12:02 pm »
hm mjah, da's waar. erg mooi, zo'n deksel, maar volgens mij is die vooral bedoeld om zo weinig mogelijk zuurstof toe te staan boven de most (zuurstof bevordert de groei van de gist, maar zolang de gist zich zo voortplant is die niet echt bezig met het maken van alcohol), niet om de pulp ook daadwerkelijk onderwater te houden. Maar, zou kunnen hoor. Toch zou ik er liever ook een mengarm ofzo inzetten, al is het om zoveel mogelijk vloeistof in contact te laten komen met de schilletjes die de mooie donkerrode kleur geven aan de wijn.

Trouwens, ik heb hier ook een paar weken geleden druivenwijn ingezet, het wordt een prachtige, donkere roze. Beetje hetzelfde proces zo. Ben erg benieuwd wat het gaat worden :D

68
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 22, 2011, 04:21:13 am »
...en een erg mooie houten vloer, trouwens!

Maar idd, Big Daddy, de kleurstoffen zijn ook erg fijn. anyway, dagelijks een paar keer roeren is dus gewoon slim, handig en eigenlijk wel noodzakelijk als je geen apparaat hebt dat constant de must roert. Naja, ik neem aan dat ze dat hebben bij grote wijnmakers. Oeh, misschien is dat wel zelf te maken!! hm...

69
Hah, geweldig!!
Houtsnippers: erg lekker. Liever nog 'n vat, maar daar heb je eigenlijk 'n maandelijkse productie van een paar tientalle liters voor nodig :D

70
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: september 20, 2011, 06:51:43 am »
Ja, lekker joh! :D
en... lukt het niet, heb je in ieder geval een hele hoop noten die enkele WEKEN in mede gemarineerd zijn... ;)

Ik heb ook ooit zoiets geprobeerd met hazelnoten: eerst fijngemalen, daarna geroosterd en dan in de mede. proef er niet zo veel van, maar die mede was gewoon erg lekker. Wat wel een groot probleem kan zijn is olie: in noten zit natuurlijke olie, die kan op je mede gaan drijven. Ziet er erg vies uit, maar het is met een paar keer voorzichtig hevelen wel te verhelpen.

71
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 20, 2011, 06:40:36 am »
Zo vroeg in het proces is het trouwens niet noodzakelijk om te hevelen, je kunt ook gewoon de mede overgieten (als er maar niet al te veel zuurstof bijkomt). Scheelt je een verstopte hevelslang, en de enige twee dingen die je nog schoon hoeft te maken zijn een trechter en een filter(zak). Waterslot erop, en klaar!

Oh, en wat de rotting betreft: Inderdaad, de CO2 houdt de rotting ook tegen maar het gros van de CO2 blijft in het fruit zitten dat bovenin drijft, en elke keer dat je roert wervelt ook de CO2 weer weg. En je wilt zeker fruit doorheen roeren, o.a. omdat je juist uit het fruit allerlei lekkere smaakstoffen wilt halen :D

72
Idd gewoon wat basis scheikunde toepassen :)

73
Ik vind het gewoon gaaf om te weten hoeveel procent m'n mede is :D

74
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 16, 2011, 09:19:42 am »
Als je het fruit bovenin niet doorroert gaat het rotten. Je hebt een ideale omstandigheid voor gisting, wat rot ook eigenlijk wel fijn vindt. Als het fruit bovenop drijft droogt het uit buiten bereik van de gistcellen dus je moet het regelmatig onderdompelen in het gistende most.

75
Kwalachtig? gaaf :D
Joh, SG meter is niet zo moeilijk, gewoon in je must gooien en 'n paar maanden later in de mede, het een van het ander aftrekken en het resultaat delen door 7,69, en je weet wat je percentage is! en als je dat weet, kun je gaan plannen ;)

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8