Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
46
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Karamel Wijn
« Gepost op: november 01, 2011, 05:23:40 am »
Ziet er goed uit joh!!! Anyway, gist slaat mooi snel weer neer als het dood is. Die kleur zie je zeker weer terug :D

47
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 26, 2011, 04:11:55 am »
Ja, ben er ook erg tevreden mee. Vorige keer dat ik iets met granaatappels deed duurde het een jaar voordat het helder was, en honing is ook al niet de makkelijkste... Dus ik blij :)

48
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 06:31:04 pm »
Zo, ook maar een foto'tje van gemaakt :D
echt erg blij met die kleur. in een glas wordt dat dus lichter, en dus een beetje oranje rood. erg bijzonder!

49
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 03:47:53 pm »
Naja, een foto houden jullie nog wel tegoed, maar de sap heb ik eruit gehaald door alle pitjes in een filterzak te doen, en rustig met schone handen te persen. daarna heb ik de drab die binnenin zat ook nog even meegekookt en daarna overnacht laten trekken. De volgende dag pas alles eruit gezeefd, water toegevoegd tot de juiste SG, gist toegevoegd en laten gisten.

Ohw, de pitjes heb ik eerst nog 2 weken ingevroren: zo worden de suikers wat beter afgebroken en klaart de mede sneller.

50
Mede (en andere brouwsels) logboek / Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 06:54:32 am »
Hey hey!

Ik ga toch ook maar eens een berichtje plaatsen hiero. Ik heb enkele jaren geleden een Granaatappelwijn geprobeerd te maken, die op een gegeven moment zó sterk en zó droog was dat ik er maar een soort port van heb gemaakt. Maargoed, wat is logischer dan honing in plaats van suiker te gebruiken? Dus ben ik een maand of twee geleden, toen de granaatappel net in seizoen was, naar de markt gegaan en ben ik de rest van de dag aan het pulken geweest, om die granaatappelpitjes uit de harde huid te krijgen. De daaropvolgende dag kreeg ik pas de tip om onder water te pellen, omdat de schillen blijven drijven terwijl de pitjes naar de bodem zinken. Volgende keer beter dus :)
Maargoed, de mede staat inmiddels al een paar maanden te gisten, en in tegenstelling tot de port is deze in rap tempo ook helder aan het worden! En die kleur... prachtig! Het is een soort oranje-goud die ik eerder alleen bij tomatenwijn heb gezien (overigens geen succes). Maargoed, inmiddels is de granaatappelmede vrijwel klaar, licht zoet-zurig en vooral overheerlijk! Met een beetje geluk haal ik er zo'n 6 flessen uit, eerst maar mooi een tijdje laten rijpen.  :P

51
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 06:21:45 am »
Ik zou geen wildhoning(woud?) gebruiken als vervanging/aanvulling omdat die zelf een te uitgesproken smaak heeft. Om de smaak van jou speciale honing te behouden zou ik het aanvullen met zo neutraal en zacht mogelijke honing die de originele smaak van de speciale honing niet overstemt.

En trouwens is honing van een bepaalde bloesem niet het zelfde als de smaak van diezelfde vrucht.

In elk geval succes met wat je ook besluit te maken.
Helemaal mee eens. Wat de recepten betreft houd ik het ook altijd zo simpel mogelijk: Less is More. Als je een mede maakt moet je eigenlijk, net als bij het koken, afvragen wat de hoofd- en wat de bijsmaken zijn. Wil je de smaak van de lychee honing naar voren laten komen, moet je geen overheersende lycheesmaak toevoegen, want die onderdrukt dan de subtiele smaak van je honing. En andersom ook, de Lychee komt beter naar voren als je een zachte, subtiele of generieke honing gebruikt.
Een honingsoort die erg zacht en subtiel is, is Acacia honing. Ook vrij duur, maar ook erg mooi en zacht, die kun je dan ook erg goed gebruiken om je mede mee aan te zoeten. En anders heb je natuurlijk de eenvoudige Euroshopper (VLOEK! VLOEK!) honing, die smaakt prima, wordt onder de kostprijs verkocht (dus de Appie betaalt mee...) en heeft ook een wat generieke smaak.

52
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 14, 2011, 04:20:37 pm »
...zit natuurlijk antibioticum in :D

53
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 14, 2011, 04:24:25 am »
Wow, mooie Eind SG's! zoet maar niet te. Ben wel een beetje met Bulls eens, dat het handiger is om eerst helder te krijgen en daarna pas te bottelen. Maar, dat kan natuurlijk betekenen dat je fles een jaar lang bezet blijft. En als het nu terwijl het troebel is wel goed smaakt, boeie dan of het helder is? Je kunt ook zeggen dat het "Authentiek" is, zo'n troebele fles  :D

54
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 14, 2011, 04:17:28 am »
Nouja, die smaak gaat natuurlijk met de jaren wat harmonieuzer worden, maar hoe sterk is het nu?

55
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 13, 2011, 11:41:50 am »
Wel een gave manier om zwarte mede te maken! Niet dat luie werk met kleurstoffen, maar gewoon hard-core carameliseren! :D

56
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: september 27, 2011, 06:48:29 am »
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).

57
Mjah, ook geen slecht idee, Big Daddy. Volgens mij rijpt mede gewoon mooier als het in bulk is, en al helemaal in eik. Misschien wel iets om eens uit te proberen: een grote fles van 25 liter maken, 5 liter bottelen en de rest overhevelen in een fles van 20, en 5 jaar wachten. Heb jij het geduld? :D
Maargoed, alle gekkigheid, stokje enzo, heb je er een verschil in geproefd, tussen het gebottelde en wat er op fles bleef staan?

58
Wijn laten ze meestal in vaten van 225 liter rijpen, daar kan dat ook best. Gezien de meesten hier maar kleine hoeveelheden maken (5-25 liter per keer) is een vat van 10 liter logischer, alleen die heeft een grotere verhouding Oppervlakte/Inhoud. Dus, meer vierkante meter eikenhout per liter mede, waardoor de mede sneller eikenhoutsmaak opneemt en je veel sneller klaar bent met het rijpen op vat.

Wat jammer is, omdat rijpen op vat lekkerder en sneller is dan rijpen op fles.

59
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: september 26, 2011, 07:25:51 am »
Ik ga ook beginnen met walnoten!
Mijn buurman kwam net langs met een grote zak walnoten uit de tuin van zijn ouders, die dacht dat ik er wel raad mee wist. Zat wel een paar kilo in, zo'n gegeven paard ga ik dus niet in de bek kijken. Vanavond maar een recept in elkaar draaien en een giststarter opzetten, heb er zin in!

60
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: september 26, 2011, 07:21:03 am »
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.

Andere, zwakkere gist gebruiken :)
Bordeauxgist van Kitzinger Reinhefe werkt prima, en stopt tussen de 12% en 14%, bijvoorbeeld...

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8