Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 8
16
Feesten en festivals / Re: Castlefest
« Gepost op: augustus 07, 2012, 04:11:56 am »
Hah! Wat leuk, heb jullie idd zien staan (perfecte plek trouwens, de enige schuilplaats halverwege de lange tocht naar het LARP kamp). Nog een beetje lekker gedraaid?

17
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bentoniet
« Gepost op: juli 27, 2012, 11:07:35 am »
Ik ga het proberen!
Heb nog een kleine 10 liter oer-smerige lijsterbloesem-mede (foutje... had vlierbloesem moeten zijn, maar ben met m'n brakke kop bij de verkeerde struik gaan staan) die na een jaar niet helder is, daar kan ik wel ff met wat melk op los gaan. Ik ben erg benieuwd!

18
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bentoniet
« Gepost op: juli 27, 2012, 04:28:39 am »
Ik heb ook ergens gelezen dat een oude banaan, gepureerd, ook uitstekend werk kan doen.
maar, hoeveel melk zou je dan per bijv. 10 liter doen? dan ga ik het uitproberen :)

19
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bentoniet
« Gepost op: juli 26, 2012, 03:13:23 pm »
uiteindelijk is alles waar je mee werkt chemisch :)
Klarvit bestaat uit enerzijds gelatine en anderzijds een kieselzuur, beide in principe natuurlijke producten. Ze reageren met elkaar en vormen vlokken die ook de zwevende deeltjes in de mede binden en zo naar de bodem zinken. Bentoniet werkt ook zo, maar dan wat grover, zodat het mogelijk ook wat van de andere fijnere deeltjes meeneemt, zoals smaakstoffen e.d. Uiteindelijk is het beste middel gewoon geduld.

20
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bentoniet
« Gepost op: juli 25, 2012, 06:23:03 am »
Ik gebruik meestal een forse hoeveelheid Klarvit. Met Bentoniet heb ik niet zulke goede ervaringen: het haalt wat van de smaak weg en klaart niet echt goed.

21
Honingsoorten en -smaken / Re: Verkiezing lekkerste honing.
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:54:31 am »
Joh gaaf, ik zit dan helaas ook ergens anders op de camping ofzo :)

22
Zelf mede maken / Re: Boek besteld
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:52:29 am »
Ik heb het boek ook liggen, ik ben er eigenlijk wel erg blij mee. Zit heel veel informatie bij over gisten, kruiden, planten, fruit, honingsoorten, en dan niet alleen in de vorm van recept. Die kerel is in zijn enthousiasme wel een beetje hoogmoedig, maar hij geeft wel een hoop degelijke kennis. Ik merk trouwens wel aan dat hij geen imker is, die invalshoek slaat hij over. Ik mis trouwens ook een beetje de scheikundige theorie en praktijk achter het maken van mede: hij gaat niet erg uitgebreid in op de hydrometer, bijvoorbeeld. Ik raad het boek wel aan, met de kanttekening dat je zijn typisch amerikaanse stijl van denken en doen maar voor lief moet nemen.

23
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Konkommer / Mint Mede
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:39:37 am »
Ja erg gaaf idee. Ben benieuwd hoe het wordt. OK, ik ben stiekem vooral benieuwd welke kleur de mede gaat hebben  :)) goede presentatie is het halve werk!
Sowieso, mooie voorraad mede heb je trouwens.

24
Zelf mede maken / Re: Campden tabletten (Sulfiet) toevoegen aan de most
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:35:24 am »
Ditto eens. Honing ontsmet zelf al, de suikers zijn zo hoog dat het een conserverende werking heeft (denk aan jam) en het natuurlijke antibioticum zorgt voor extra ontsmetting. Het enige moment waarbij je wel sulfiet zou kunnen overwegen is aan het einde, als de mede nog gist en je het gistingsproces wilt stoppen. Maargoed, dan had je maar een andere gist moeten gebruiken, vind ik  ;D

25
Wie is wie? / Re: Groeten uit Den Haag
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:22:56 am »
Welkom Mederist!

In Delft zit een winkel: de Papillon (http://www.drogisterij-papillon.nl/), die heeft altijd een goede basisvoorraad materieel, waaronder gisten, vaten, gistingsflessen, kurken, kapjes, etc. En ze zijn goedkoper dan online bestellen bij Brouwmarkt :)

26
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: juni 29, 2012, 09:20:42 am »
Er zijn honingsoorten in de winkel die "mooi" vloeibaar blijven maar uit eigen metingen bleken die dus een te hoog HMF-gehalte te hebben, wat volgens het honingbesluit eigenlijk niet eens meer verkocht mag worden.
En ezymen waren niet meer aanwezig :'(
Maar voor mede dus wel geschikt  ))J

Da's ook mijn beleid: basis honing gewoon koken, dan klaart het makkelijker. Maargoed, zoals ik zei: ik kan me voorstellen dat bij speciale honing van de Imker heel wat verloren gaat, dus die honing behandel ik voorzichtig.

Wat wilde gisten betreft, als je een beetje stevige gistsoort (een killergist bijvoorbeeld), hoef je je ook geen zorgen te maken over wilde gisten. Ik heb al wel eens van gistende honing mede gemaakt door te verdunnen en er stevigere gist bij te doen, en die heeft gewoon het werk overgenomen van de wilde gist. koken was nergens voor nodig, het zou alleen maar de reeds gemaakte alcohol doen verdampen!

27
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: juni 11, 2012, 10:52:09 pm »
Ik heb een maand geleden 2 batches mede opgestart. Het enige verschil tussen de 2 is dat de ene gekookte honing heeft en de ander niet. De batch met de gekookte honng is nu al bijna helder, de ongekookte is nog redelijk troebel. Is dit sneller helder worden HET grote verschil tussen je honing koken en oplossen in 40C of is dit gewoon toeval?

Zijn er al meer mensen die dit experimentje hebben uitgevoerd?

Ja, paar jaar geleden uitgebreid uitgevoerd:
5 batches van 5 liter elk, exact dezelfde hoeveelheid water en honing, zelfde SG en indien van toepassing gecompenseerd voor waterverlies door verdamping.

1e batch: opgewarmd tot 100 graden en 15 minuten laten doorkoken
2e batch: opgewarmd tot 100 graden
3e batch: honing opgelost en opgewarmd tot 80 graden (regelmatig tegengekomen in de literatuur)
4e batch: honing opgelost en opgewarmd tot 52 graden (ook regelmatig tegengekomen in literatuur)
5e batch: niet opgewarmd (kamertemperatuur)

Resultaat: na gisting klaring en rijping een panel van 10 man (m/v) laten proeven. Het enige verschil in smaak die ze konden vinden was te wijten aan een kleine variatie in de eind SG (zat tussen 1028 en 1035). Andere smaakverschillen konden we niet vinden. Het enige duidelijke verschil was dat de eerste twee batches heel wat sneller helder waren dan de andere drie die, zoals verwacht, in oplopende volgorde van bereidingstemperatuur klaarden (dus de 5e batch was als laatste helder).
Feit is wel dat ik hier niet de allerbeste honing voor gebruikt heb, maar een vrij eenvoudige (doch in mijn ogen betrouwbare) honing van de Traay. Ik ben daarom ook nog altijd voorzichtig met speciale honing: die bereid ik liever koud dan dat ik het risico neem om geurstoffen te verliezen (en dan neem ik de lange klaringstijd maar voor lief)

28
Zelf mede maken / Re: Mede mislukt!
« Gepost op: april 16, 2012, 04:52:14 am »
Wow, 60 liter is wel erg vervelend.
Alle flessen zijn mislukt, heb je ze ook allemaal tegelijk ingezet? Het klinkt wel als een besmetting of een hardnekkige wilde gist of bacterie in je huis. Ik zou het uit proberen te zoeken als ik jou was, daar heb je de zeer schrale troost dat het alle batches betreft, dus moet het vrijwel zeker iets structureels zijn (een besmette hevelslang, besmette gist of misschien zelfs de kwaliteit van het water dat je hebt gebruikt).
Ik denk niet dat het de euroshopperhoning zou kunnen zijn geweest: ik heb er meerdere malen gebruik van gemaakt en altijd prima mede van gekregen. Je hebt ook verschillende honing gebruikt voor de verschillende batches, dus zou dat niet echt waarschijnlijk zijn.

29
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: april 10, 2012, 10:00:14 pm »
Laat ze rijpen, mensen!!! Ik houd de stelregel aan dat mede gewoon niet klaar is als ze minder dan 1 jaar oud is!  ;D

30
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Pulp mede
« Gepost op: januari 20, 2012, 01:05:52 am »
Geweldig, ziet er goed!!!
Maarja, alles dat op Irish Coffee lijkt is goed. denk maar aan Guinness!  ^-^

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 8