Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: 1 ... 6 7 [8]
106
Historie / Re: Ambacht: Medeblanden!
« Gepost op: augustus 28, 2011, 12:19:26 am »
Nop :D

107
Wie is wie? / Re: Nieuwe Medeblander
« Gepost op: augustus 28, 2011, 12:18:47 am »
Wow, ben onder de indruk dat je het herkent!
Nouja, een van de oudste stukken Neêrlandse literatuur moet natuurlijk iedereen wel kennen. Ik had helaas alleen geen plek meer om de referentie te verduidelijken.
Ben iig erg benieuwd wat hier te vinden valt. Ik zal m'n best doen om ook wat actief mede te doen :)

108
Historie / Ambacht: Medeblanden!
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:56:49 am »
Tijdje geleden kwam ik dit tegen, in een zeer zeer oude editie van de Taalgids (uit 1862):

http://www.dbnl.org/tekst/_taa001taal04_01/_taa001taal04_01_0021.php

Blijkt dat ooit, lang lang geleden, het maken van Mede een alom gewaardeerde ambacht was!  :D
(vandaar ook mijn nick...)

109
Wie is wie? / Re: Nieuwe Medeblander
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:41:07 am »
Oeh, dan heb ik nog wel een leuke tip voor je: Probeer Mede te maken met verschillende soorten thee. Gewoon bij het koken van het water de thee erin, en er weer uit zeven als de thee op goede sterkte is. Thee geeft namelijk extra voedingsstoffen die de gist erg leuk vindt en de mede wordt er vaak nog snel helder van ook!

oh, en het is lekker!!!

110
Kroegen / Re: Stadsherberg de Mol in Delft
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:38:01 am »
Het is zeker de moeite waard joh: oud pand (500 jaar ofzo), heerlijk Gebraed te eten en de kippen vliegen je om de oren.
Goed Middeleeuws sfeertje! alleen jammer dat het Ambrosia-mede is, die ze daar schenken (niet echt mijn grote liefde...)

111
Historie / Re: Vroeger mede maken
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:35:03 am »
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?

Vragen mensen vragen!!

Watersloten zijn ideaal, maar pas ergens de afgelopen paar honderd jaar uitgevonden. Daarvoor was het een open gisting, maar een deksel kan ook al heel wat schelen. Honing is zelf al licht anti-biotisch, en met een voldoende hoge suikergehalte werkt het zelfs als een conserveringsmiddel. Voeg er water aan toe, wacht een paar weken en met een beetje geluk komt een wilde gist langs om z'n ding te doen.
Gist hadden ze toen namelijk ook niet. In 1780 ontdekte mijn stadsgenoot Antony van Leeuwenhoek (brood)gist met z'n spik-splinternieuwe microscoop, maar het duurde pas tot 1857 dat Louis Pasteur ontdekte dat gist ook verantwoordelijk was voor het gistingsproces van wijn. Daarvoor was het dus spontane vergisting, Niet erg betrouwbaar, behalve bij druiven: die hebben namelijk een eigen gist die op de schillen groeit. En als je vervolgens een beetje wijn van de vorige batch mengt met je nieuwe must, weet je vrijwel zeker dat de oude gistkolonie in stand blijft.

112
Wie is wie? / Nieuwe Medeblander
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:06:24 am »
...nu wist ik dat er meerdere mensen bezig waren met het maken van Mede in de Lage Landen, maar dat er genoeg zijn om een heel forum mee te vullen had ik nooit durven dromen! Gaaf!

Mijn naam is Jaron, woon in Delft en ben al zo'n 13 jaar mede aan het maken. In 1998 maakte ik al, samen met mijn moeder, vlierbessenwijn in kleine oplagen. Als RPG-er (van de oude stempel, met potlood, papier en rare dobbelstenen) was ik natuurlijk al laaiend enthousiast over het concept van mede, en ik dacht: hoe moeilijk kan het zijn? Gewoon de bessen en suiker vervangen voor honing, gist erbij en hopen op het beste. Mijn eerste batch was afschuwelijk, maar de jaren daarna ben ik steeds beter geworden, gelukkig.
Op het ogenblik ben ik vooral aan het zoeken naar de verfijning in mede. Zo zoek ik naar manieren om de unieke smaak van elke honing (liefst lokaal en kleinschalig) het beste naar voren te laten komen. Verder speel ikgraag met m'n eikenhouten vaatjes, zoek ik naar mooie, nieuwe kruidencombinaties en doe ik mijn best om de discipline op te bouwen mijn mede langer dan 3 jaar te laten liggen... Zo heb ik vorig jaar nog een oude fles van mij, uit 2001, opengetrokken. Hij was onvergetelijk... en nog lang niet over z'n hoogtepunt!

Maargoed, genoeg over mij, terug naar het forum: Ik ben benieuwd wat ik hier ga vinden. Ik heb heel wat ervaring, maar met iets zo onvoorspelbaars als mede is er altijd wel weer wat nieuws te ontdekken  ^-^

Pagina's: 1 ... 6 7 [8]