Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13
91
Maar wijn laten ze toch gewoon de volle 2 tot 3 jaar rijpen in het vat? Waarom zou je dat met de mede niet kunnen doen.
Dus in plaats van in flessen rijpen in het vat. En daarna pas bottelen voor direct gebruik.

92
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 26, 2011, 08:50:53 am »
Ik dacht dat ik alles schoon gemaakt had, maar de volgende dag stonk het verschrikkelijk in de keuken, beetje naar oliebollen en wijn  :)) Maar na een goede dweil beurt is het toch weer redelijk fris geworden.

Laat de wijn voortaan maar waar het hoord, in glas of in je lichaam  ))J

93
Wie is wie? / Re: Weer een imker
« Gepost op: september 25, 2011, 03:27:44 pm »
Neem maar gerust meer flessen mee hoor, die vinden hun doel wel.  8) Onthoud ook dat je altijd 1 fles als reserve houd, want je moet het ook na enige tijd overhevelen en dan is het beste om een fles achter de hand te hebben.

94
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met Walnoten
« Gepost op: september 25, 2011, 11:00:03 am »
Ik had een potje Maple smaakstof gekocht (LorAnn Natural Flavor - Maple - 30 ml) En heb vandaag honing :D ijs gemaakt in een ijsmachine, waar ik een beetje van deze smaakstof in heb gedaan. En nu smaakt de ijs als Ben en Jerry's met pecan noten.

Dit potje smaakstof had ik eigenlijk voor een mede gekocht, maar om te testen heb ik wat door de ijs gedaan, en de smaak van noten komt erg goed naar voren. Dus wellicht is het goed te gebruiken voor een noten smaak te krijgen in je mede. Het is niet synthetisch.

Wat ik nu in iets meer dan een halve liter ijs heb gedaan is ongeveer 5 tot 6 ml, het mag ook iets minder zijn want de smaak is wel redelijk aanwezig. Maar dan denk ik toch dat je wel 2 van die flesjes nodig hebt. Ik ga in elk geval proberen met wat ik nu over heb 5 liter te maken om te zien of de smaak dan nog te proeven is, maar dat zal niet al te snel zijn want ik heb geen flessen over.

95
Zelf mede maken / Re: Vieze geurtjes
« Gepost op: september 25, 2011, 08:15:36 am »
Wel degelijk dat je wat ruikt, ik heb alle flessen op een rij staan in een hok in het souterrain (halve kelder) Waar een buffervat staat van onze houtgestookte CV ketel, en het is daar bijna altijd tegen de 20 graden soms meer soms minder ligt eraan of er net gestookt is of niet.

Maar als ik daar binnen kom ruik je het meteen. Het is een beetje zoetige geur met wat hinten naar gist, dat is wel logisch aangezien het koolzuurgas ontsnapt uit het waterslot. Als je de verschillende watersloten bij langs gaat met je neus en ruikt als er net een bel is geweest, dan kun je de verschillende mede's goed ruiken.


96
Wie is wie? / Re: Weer een imker
« Gepost op: september 25, 2011, 08:08:28 am »
Welkom!  ^-^

Ik was ook begonnen met 3 flessen van 5 liter, maar wist meteen al dat ik veel meer nodig was. Heb er onderhand 8 flessen staan te ploppen.
En ik heb nog steeds ideeën, dus er moeten eigenlijk nog meer bij komen, maar ik kan die ook wel bewaren voor als wat er nu staat gebotteld is, anders heb ik dan geen inspiratie meer  :)) Nou zal dat denk ik wel meevallen want ik kan er zo al weer 10 opnoemen.  ))J

97
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 24, 2011, 07:55:21 pm »
Ja het is ook niet zo dat ik het nu al wilde bottelen, maar bewaren voor na het hevelen. Volgende keer die watten methode maar proberen.

98
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 23, 2011, 10:01:59 pm »
Nee zo hoog kwam het niet, maar ik heb niets waar een waterslot op kan wat in een kleine fles past. Misschien moet ik ook maar een "restjes" fles aanmeten. En daar van alles in doen wat over is. Op den duur is dat dan zo maf gemengd met alles door elkaar dat je het alsnog door de plee kan spoelen  ;D


Ik wilde dit vlierbessen beetje eigenlijk bewaren voor als ik weer geheveld had, want dan houd je wat troep over en kon ik dan mooi aanvullen met het restje. Maar goed, gelukkig dat de fles niet geknald was eerder.

99
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 23, 2011, 08:30:17 pm »
Nou dat doen we dus ook nooit meer!


Ik had toen ik de mede uit de emmer in een gistfles had gedaan een ruime halve liter over, ik dacht het is prima te drinken zo dus heb ik dat in een beugel fles gedaan.  ::)
Vandaag dacht ik, laat mij eens proeven hoe het ermee staat: Zet de fles op tafel, neem een paar stappen terug, kijkt weg en drukt voorzichtig de beugel los.....

KNAL! de beugel schiet tegen het plafond en de hele inhoud schuimt uit de fles  :o Er was nog een beetje over om te proeven, en smaakte prima, maar toen eerst de boel maar schoonmaken.

100
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 22, 2011, 02:42:15 pm »
Ik lees ook vaak ergens dat ze de fruit in een zak doen om het makkelijk eruit te halen als de pulp gisting klaar is, nu zou je die zak ook kunnen verzwaren zodat het altijd onder blijft. Misschien een mooie gladde kei ervoor gebruiken. (die je uiteraard wel eerst zeer goed ontsmet hebt)

101
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 22, 2011, 07:05:42 am »
...en een erg mooie houten vloer, trouwens!


Dat is geen vloer trouwens maar een tafel  :))

Ik heb ergens gezien dat ze speciale fermenters hebben die een losse bovenplaat (vlottend deksel) heeft die met de most mee stijgt en daalt. Dus net als dat plankje, maar dan in het groot en een deel van de container zelf.

102
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 21, 2011, 05:27:30 pm »
Maar dat overgieten zou veel zuurstof in de vloeistof slaan als je het gewoon door een trechter mikt. De slag heeft ook niet veel troep erin gehad, dat wat erin bleef zitten kon je zo eruit spoelen.

103
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 19, 2011, 01:57:19 pm »
Op verschillende sites gelezen dat de pulpgisting het beste niet langer dan 7 dagen laat staan, heb ik het vandaag geheveld. Hij giste toch niet zo heftig meer. Eerst de pulp eraf gezeefd en uitgeperst, daarna in een gistingsfles geheveld.

Ik heb het geproefd en smaakte erg lekker  ))J Er zit in totaal 2 kilo honing in.

Ik was helaas vergeten de droesemkop op de hevel te doen, dus er zijn nog wel wat pitjes en besjes mee gegaan maar niet zo heel veel. Bij de volgende hevel sessie over 2 week ofzo zal dat er wel af gaan.


104
Zelf mede maken / Re: Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 16, 2011, 05:33:44 pm »
Die vinometer had ik ook niet echt gekocht maar zat bij een meet setje in, de dingen in die set die ik wel wilde hebben waren los nog duurder dan deze set.

105
Ja ik zou het ook wel willen weten, maar het komt anders uit dan wat je verwacht omdat je vaak nog honing bij voegt, maar goed als je dat ook weer berekend zou het wel redelijk kunnen kloppen.

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13