Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13
76
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 25, 2011, 09:04:52 pm »
Ziet er inderdaad mooi uit! Snel zo helder al zeg.

77
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 01:36:09 pm »
Ben erg benieuwd, hoe heb je de sap uit het vlees om de pitjes gekregen zonder de pitten zelf te kraken? Want die zijn nogal bitter en zullen de smaak beinvloeden.
Ik ben ook erg van de foto's dus als het mogelijk is zou je een foto kunnen plaatsen? 1 picture speaks more than a thousand words.  ))J

78
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 23, 2011, 10:12:21 pm »
Ik zou geen wildhoning(woud?) gebruiken als vervanging/aanvulling omdat die zelf een te uitgesproken smaak heeft. Om de smaak van jou speciale honing te behouden zou ik het aanvullen met zo neutraal en zacht mogelijke honing die de originele smaak van de speciale honing niet overstemt.

En trouwens is honing van een bepaalde bloesem niet het zelfde als de smaak van diezelfde vrucht.

In elk geval succes met wat je ook besluit te maken.

79
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 14, 2011, 06:06:53 pm »
Ik heb in 2 week al 2 en half pot honing leeg gemaakt in thee en warme melk  :))

80
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 14, 2011, 09:34:04 am »
Ik heb nog niet weer geproefd en ben nu nog ziekig. Ik denk dat ik binnen 2 week wel wat updates kan plaatsen.

81
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 13, 2011, 07:49:41 pm »
Je kan het toch beter helder laten worden voordat je het bottelt, want anders krijg je een laag drab op de bodem.

Wat die honing betreft, had je wellicht beter tegen de 2 kilo van 1 soort kunnen nemen. Of je maakt nu gewoon een blend  :) Ik weet niet hoeveel in zo'n fles zit, maar wellicht kun je dan de 2 lichtste bij elkaar doen en die donkere aanvullen met gewone honing.


Vraagje, wat voor spul gebruik je als giststopper?

82
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 13, 2011, 02:02:55 pm »
Het beinvloed de smaak wel behoorlijk hoor, die van mij is donkerbruin en de burned smaak komt toch echt naar voren. Moet natuurlijk eerst afwachten hoe het uiteindelijk zal smaken.

83
Vage plannen / Re: Karamel wijn/mede
« Gepost op: oktober 13, 2011, 08:42:59 am »
Zo donker als hun dat hebben ben ik nooit gegaan, dit is gewoon teer  :o

84
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Karamel Wijn
« Gepost op: oktober 13, 2011, 08:40:41 am »
Ik ben nu een beetje ziek, en dan ga ik niet met de mede's aan de slag, ten eerste op besmettingsgevaar en ten tweede kan ik niet op mijn smaak vertrouwen als ik ga proeven.

Er stijgen nog steeds belletjes op in de fles dus er is wel iets gisting, als ik weer beter ben ga ik proeven en meten. Heb ook nog 2 andere flessen staan die geheveld moeten worden dus heb nog genoeg te doen  ^-^

Voor deze karamel ben ik haast wel zeker dat hij verdunt moet worden, moet nog even kijken hoe ik dat het beste doe, omdat ik geen fles over heb naast de extra hevel fles. Ik heb de pulpgist emmer nog wel staan dan kan ik het daar volledig in doen en wat aanvullen met water, maar ik ben iemand die graag ziet wat er gebeurd dus is een glazen fles toch wel mooier.

85
Proeverijen / Re: Keuring van mede
« Gepost op: oktober 04, 2011, 09:26:25 am »
In het aanrecht? zo van door de gootsteen spoelen?  :'(

86
Proeverijen / Re: Keuring van mede
« Gepost op: oktober 02, 2011, 07:19:38 pm »
Mooi helder die flessen, ik kan haast niet geloven dat mijn mede's die nog staan te fermenteren ooit zo helder gaan zijn.

87
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Druivenmede, Appelmede en Vanillemede
« Gepost op: september 27, 2011, 08:14:09 pm »
In twee weken al klaar met gisten?  :o

Ja dat kan blijkbaar, heb ook ergens gelezen dat het afhangt van verschillende omstandigheden. Vooral de temperatuur van de ruimte en de samenstelling van de most. Het kan soms in extreme gevallen binnen 9 dagen klaar zijn, er is ook geen bewijs dat snelle fermentatie af doet aan trage gisting.

Het kan zijn dat juist door de sappen - druif en appel - de samenstelling ideaal waren voor gisting. En we hebben een groot buffervat voor houtgestookte CV in die ruimte, om die reden heb ik de flessen er ook staan. Die was waarschijnlijk net opgestookt geweest waardoor de ruimte bijna 25 graden wordt. Het vat is geïsoleerd en er zit dan 800 liter water in wat tegen de 90 graden is.

Dit samen zou wel een snel proces in de hand gewerkt hebben. Maar dat is niet voor elke fles het geval, want die Vanille is nog lang niet klaar met gisting.

88
Ik heb zelf Maple extract in een klein flesje, die smaakt ook "notig" (heb het in room ijs gebruikt)

89
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: september 26, 2011, 06:12:43 pm »
Ik draai regelmatig de flessen die nog niet overgeheveld zijn, eerst hield ik ze schuin en probeer de vloeistof dan rond te draaien maar dat klotst nogal, nu heb ik wat nieuws bedacht en dat is de fles gewoon rechtop laten staan en dan tussen je handen rond draaien met slagen (soort van stokje draaien om vuur te maken in het groot) Zo blijft de vloeistof rustig aan de bovenkant terwijl het toch redelijk rond kolkt onderin, en door middelpuntvliedende kracht verdeel je de gist laag zeer goed.

Maar dit is dus niet echt nodig? En als je er helemaal niet aan komt verloopt het proces juist sneller?

90
Wat is het verschil in rijping als het net zo lang in een fles blijft voordat hij opgedronken wordt? Als je gelijk die 25 liter bottelt in ~33 flessen dan blijven ze toch net zo lang in de fles als dat je ze anders in de grote flessen laat zitten.

Mij lijkt het juist leuk om allerlei gebottelde flessen hebben staan met verschillende soorten mede en data. (jaargang wil ik het nog niet noemen aangezien ik pas begonnen ben) En je hebt de gistingsflessen weer over voor een nieuwe batch, hoe eerder vrij hoe beter.

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13