Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Bulls

Pagina's: 1 [2]
16
Zelf mede maken / Recepten uit 1976 - Leven van het land
« Gepost op: augustus 10, 2011, 03:36:27 pm »
Dit stuk heb ik uit het boek “Leven van het land” door John Seymour uit 1976
Oorspronkelijke titel: The Compleet Book of Self-sufficiency

Citaat
John Seymour wordt overal erkend als de pionier op het gebied van zelfvoorziening. Hij heeft twintig jaar praktijk ervaring achter de rug en de deskundigheid die hij in de loop van deze jaren heeft opgedaan is in dit unieke boek verwerkt.

Het is een heel interessant boek over van alles en nog wat om volledig zelfvoorzienend te zijn, over hoeveel land je nodig hebt welke indeling het beste is welke planten, bomen en dieren je moet houden. En op die manier zo min mogelijk afhankelijk te zijn van winkels en andere bedrijven. Voor de eventuele aankopen die je moet verrichten kun je een deel van je opbrengst verkopen en op die manier je zelf financieren.

Het leek me wel leuk om het gedeelte over wijn maken op dit forum te plaatsen. Ben een middagje bezig geweest om alles over nemen uit het oude boek.


Citaat
Inleiding
De laatste jaren komt het ene boek na het andere uit over het zelf bereiden van wijn. Het principe van wijnbereiden is eenvoudig genoeg, mits je een aantal essentiële dingen onthoudt.
Je zult ongetwijfeld niet meer dan 3 kg suiker in welke vorm dan ook (kristalsuiker, honing of suikerbietenstroop) in 10 liter water kunnen laten gisten, omdat de gist niet in staat zal zijn het meeste ervan om te zetten. Het resultaat van te veel suiker is dan ook: een stropige ondrinkbare wijn. Houd deze verhouding (3 kg suiker op 10 liter water) dus aan als je een sterke wijn wilt hebben.
Je moet alle gereedschappen en verdere uitrustingsstukken kraakzindelijk houden. Zoveel mogelijk gebruik maken van kokend water. Je moet de most (ongegist vruchtensap) laten gisten bij een temperatuur, waarin de stofwisseling van de gist het beste zal functioneren. Je moet je speciale gistcultuur alle hulp en een partijdig voordeel geven boven de wilde gisten en organismen, die de wijn zouden kunnen bederven.
Je moet alle schadelijke bacteriën uitsluiten, vooral de bacteriën die door het azijnvliegje op de wijn worden overgebracht. Als deze bacteriën in de wijn komen, zal hij in azijn veranderen. Je moet de wijn voorzichtig hevelen of decanteren, zonder de droesem op de bodem van het gistvat in beroering te brengen. Hierdoor zouden de smaak en de helderheid verloren gaan. Een totale mislukking is zelfs niet ondenkbaar.
Je moet de wijn na het gistingsproces een tijdlang in een koele ruimte laten staan, zodat de wijn tot rust kan komen en kan 'klaren' (helder worden door vaste bestanddelen te laten bezinken).
Tenslotte moet je na het bottelen de verleiding om de wijn te willen proeven weerstaan.
Laat rode wijn een jaar rusten en witte wijn tenminste drie maanden.
Nougezet hygiënisch werken is essentieel bij de bereiding van wijn, want wijn wordt in feite gemaakt door levende organismen (de gistcellen). Als andere levende organismen de overhand krijgen, zal het de gecultiveerde gistcellen onmogelijk gemaakt worden hun werk naar behoren te verrichten en het resultaat van je werk zal slecht zijn.

17
Vage plannen / Medebier
« Gepost op: augustus 01, 2011, 04:24:48 pm »
Ik had dus op het Keltisch Midzomer Festival Medebier gehad, en had het zelfs thuis nog gemixt van de fles mede die ik er had gekocht, 1 deel mede en 3 delen hertog Jan bier erbij. Nu heb ik een vaag idee om als ik mede klaar heb om te bottelen, ook wat halve liter bierflessen voor te mixen met mede en bier, kroonkurk erop en dat dan op de fles met bier samen te laten rijpen. Want bij 1 schenkpunt kreeg ik ook medebier kant en klaar uit de fles, terwijl ze bij andere tentjes het zelf ter plekke mixten.

Nu vraag ik me af of het wel goed gaat, want er kan natuurlijk door de mede de koolzuur uit het bier gaan zodat het een slappe hap wordt. Misschien dan handig om er wat honing bij in te doen voor het bottelen zodat er nog een nagisting in de fles optreedt.

18
Zelf mede maken / Traditionele mede
« Gepost op: augustus 01, 2011, 04:11:17 pm »
Is het überhaupt nodig om iets fruitigs erbij te doen? Ik bedoel naast honing water en gist, word er vaak genoemd dat je of sap van 2 citroenen of een paar partjes sinaasappel of appel bij de gistingsfles in moet doen. Maar heeft dat geen invloed op de smaak? Ik snap dat je een gistvoeding moet hebben maar het liefste zou ik een originele mede maken zonder al teveel extra smaakjes.

Natuurlijk wil ik ook andere brouwsels gaan proberen, zoals met vanille of thijm.

Gebruiken jullie ook klaringsmiddelen zoals Bentoniet? En van die andere Stabiliserende poedertjes zoals kaliumsorbaat om het langer houdbaar te maken en gisting op de fles te voorkomen.

19
Zelf mede maken / Flessen
« Gepost op: juli 31, 2011, 08:14:55 pm »
Meteen maar een vraagje, ik ben alvast lege wijnflessen aan het sparen. Is het ook mogelijk om kurken in een schroefdop fles te doen? Of is daarvoor het glas te dun en bestaat het risico dat het glas barst. Aangezien steeds meer wijnflessen met schroefdop in plaats van kurk verkocht worden is het sparen van goede kurk flessen redelijk moeilijk. (hangt natuurlijk af van hoeveel je drinkt)

20
Wie is wie? / Hear ye, hear ye!
« Gepost op: juli 31, 2011, 08:10:53 pm »
Hallo iedereen, via interesse naar mede brouwen heb ik dit forum gevonden. Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in mede na het in een aantal films gezien te hebben, onder andere Robin Hood met Russel Crowe, waar de monniken de kelders vol met vaten mede hadden staan. Was ik erg benieuwd naar de smaak geworden, en omdat het haast nergens normaal te vinden is was ik er nog nooit aan toe gekomen het te proberen.

Maar begin deze maand was er weer het Keltisch Midzomer Festival in Nieuweschans (waar ik woon) En ben er toch maar een keer langs geweest terwijl het toch al een aantal keer hier is geweest. En jawel daar schenken ze mede, en ook was daar "Der Metmann" Een duits standje die verschillende soorten mede in flessen verkoopt. Dus had gelijk maar een fles gekocht voor thuis. Ik had speciaal een traditionele Mede gekozen omdat ik de originele smaak wilde proeven, het was "Lokis Met" van Hennepbloesemhoning oftewel "Hanf-met"
Er werd ook mede-bier geschonken (één 3e of 4e deel mede en de rest bier in een halve liter mok, zoals op mijn avatar) Daar heb ik ook een paar kroezen van gehad.  ))J
De smaak beviel me zo goed, dat ik er meer van wil.
En als je het niet normaal kan krijgen dan moeten we het zelf maar maken! 8) Ik ben van plan materiaal aan te schaffen en dan te beginnen met brouwen.

Pagina's: 1 [2]