Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Medeblander

Pagina's: [1]
1
Beste Mede-medeblanders!

Ik sta samen met mijn collega (mede-eigenaar) aanstaande dinsdagavond in Delft, met lichtjesavond onze mede te verkopen. Onze? Jazeker, sinds oktober van dit jaar is de Delftse Mederij een feit: Hoge kwaliteit zelfgemaakte Mede van Nederlandse bodem. We staan in de "schaduw" (het is met lichtjesavond natuurlijk al donker) van de toren van de Oude Kerk, aan de Oude Delft. Kom gezellig langs!

J

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Granaatappelmede
« Gepost op: oktober 24, 2011, 06:54:32 am »
Hey hey!

Ik ga toch ook maar eens een berichtje plaatsen hiero. Ik heb enkele jaren geleden een Granaatappelwijn geprobeerd te maken, die op een gegeven moment zó sterk en zó droog was dat ik er maar een soort port van heb gemaakt. Maargoed, wat is logischer dan honing in plaats van suiker te gebruiken? Dus ben ik een maand of twee geleden, toen de granaatappel net in seizoen was, naar de markt gegaan en ben ik de rest van de dag aan het pulken geweest, om die granaatappelpitjes uit de harde huid te krijgen. De daaropvolgende dag kreeg ik pas de tip om onder water te pellen, omdat de schillen blijven drijven terwijl de pitjes naar de bodem zinken. Volgende keer beter dus :)
Maargoed, de mede staat inmiddels al een paar maanden te gisten, en in tegenstelling tot de port is deze in rap tempo ook helder aan het worden! En die kleur... prachtig! Het is een soort oranje-goud die ik eerder alleen bij tomatenwijn heb gezien (overigens geen succes). Maargoed, inmiddels is de granaatappelmede vrijwel klaar, licht zoet-zurig en vooral overheerlijk! Met een beetje geluk haal ik er zo'n 6 flessen uit, eerst maar mooi een tijdje laten rijpen.  :P

3
Hey, vrienden

Even een (waarschijnlijk veel te laat) bericht:
Vandaag sta ik met een paar mede-medeblanders op de Delftse Streekmarkt onze mede te verkopen. Ben je in Delft, zoek ons dan gezellig op! We staan er onder de naam "De Delftse Mederij" (www.mederij.nl), in de buurt van de oude kerk.

Groetjes!
Medeblander J

4
Historie / Ambacht: Medeblanden!
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:56:49 am »
Tijdje geleden kwam ik dit tegen, in een zeer zeer oude editie van de Taalgids (uit 1862):

http://www.dbnl.org/tekst/_taa001taal04_01/_taa001taal04_01_0021.php

Blijkt dat ooit, lang lang geleden, het maken van Mede een alom gewaardeerde ambacht was!  :D
(vandaar ook mijn nick...)

5
Wie is wie? / Nieuwe Medeblander
« Gepost op: augustus 26, 2011, 10:06:24 am »
...nu wist ik dat er meerdere mensen bezig waren met het maken van Mede in de Lage Landen, maar dat er genoeg zijn om een heel forum mee te vullen had ik nooit durven dromen! Gaaf!

Mijn naam is Jaron, woon in Delft en ben al zo'n 13 jaar mede aan het maken. In 1998 maakte ik al, samen met mijn moeder, vlierbessenwijn in kleine oplagen. Als RPG-er (van de oude stempel, met potlood, papier en rare dobbelstenen) was ik natuurlijk al laaiend enthousiast over het concept van mede, en ik dacht: hoe moeilijk kan het zijn? Gewoon de bessen en suiker vervangen voor honing, gist erbij en hopen op het beste. Mijn eerste batch was afschuwelijk, maar de jaren daarna ben ik steeds beter geworden, gelukkig.
Op het ogenblik ben ik vooral aan het zoeken naar de verfijning in mede. Zo zoek ik naar manieren om de unieke smaak van elke honing (liefst lokaal en kleinschalig) het beste naar voren te laten komen. Verder speel ikgraag met m'n eikenhouten vaatjes, zoek ik naar mooie, nieuwe kruidencombinaties en doe ik mijn best om de discipline op te bouwen mijn mede langer dan 3 jaar te laten liggen... Zo heb ik vorig jaar nog een oude fles van mij, uit 2001, opengetrokken. Hij was onvergetelijk... en nog lang niet over z'n hoogtepunt!

Maargoed, genoeg over mij, terug naar het forum: Ik ben benieuwd wat ik hier ga vinden. Ik heb heel wat ervaring, maar met iets zo onvoorspelbaars als mede is er altijd wel weer wat nieuws te ontdekken  ^-^

Pagina's: [1]