Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Bulls

Pagina's: [1] 2
1
Feesten en festivals / Castlefest
« Gepost op: augustus 06, 2012, 08:19:23 am »
Beetje aan de late kant want het is net voorbij, maar op Castlefest in Lisse werd uiteraard mede geschonken, ook hier stond ik er met het Bronzen items kraampje samen met mijn broer. Wellicht is iemand er geweest en hebben we elkaar zelfs wel gezien zonder het te weten. Wij waren van de Bronze Trinkets  :)

Vergeleken met het Keltisch midzomer festival was dit een redelijk succes! Post binnenkort een paar fotos hier. Waarschijnlijk gaan we ook naar het Elf Fantasy Fair zal het wel voor tijd melden als het definitief is.

 ))J


Dit is een beetje wat we er zoal hebben liggen. (zie foto)

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Bentoniet
« Gepost op: juli 19, 2012, 10:38:49 am »
Meeste van mijn flessen waren uit gegist en redelijk helder, maar sommigen hadden nog wel een beetje een gist smaak. Dus heb ik er Bentoniet bij gedaan om de laatste deeltjes te laten bezinken. Maar nu zijn die flessen gewoon opnieuw aan het gisten gegaan, is dat normaal? Ze waren eigenlijk zo goed als klaar voor het bottelen. Het ergste vind ik nog wel dat er nu weer rest suikers op gaan, en het weer minder zoet gaat worden. En om er nu weer meer honing bij te gaan doen gaat het proces weer weken tot maanden langer duren.

Iemand goede ervaringen met Bentoniet? Het is gewoon een natuurlijk product, dus ook voor de bio brouwer zou het ook geen probleem moeten zijn.

3
Foto's / Bronze Dagger
« Gepost op: juni 15, 2012, 09:25:04 am »
Deze heb ik gemaakt van bot, hoorn, brons, hout en leer. Zit aardig wat uurtjes werk in en ben nu wel benieuwd wat jullie er van vinden.

Samen met mijn broer ga ik op het Keltisch Midzomer Festival staan in Nieuweschans met een kraampje met handgemaakte bronzen dingen zoals deze maar ook sieraden en kleine wapentjes etc. Ik weet totaal niet wat ik hiervoor zou kunnen vragen.
Hebben jullie een idee?4
Zelf mede maken / Warm of koud staan
« Gepost op: november 21, 2011, 10:36:00 pm »
Ik heb een vraagje over wat nou beter is voor het proces om het op een warme plek de gistflessen neer te zetten of op een koele plek. Voor het gisten zelf lijkt me warm beter, en voor opslag koel. Maar halverwege dus de langzame gisting en het klaringsproces is dat beter om hem op kamer temeperatuur te hebben staan of juist wat koeler.

Ik heb de flessen nu allemaal in een zelfde donkere ruimte staan waar het vaak tussen de 17 en 21 graden is (Warm water buffervat) en verder heb ik geen donkere kelder. Wel een opslag hok die koeler is alleen daar is vaak licht en niet veel ruimte.

5
Zelf mede maken / Winebeater/degasser
« Gepost op: november 03, 2011, 04:34:27 pm »
Kent iemand dat? Ik heb een filmpje op Youtube gezien waar hij een soort plastic staafje met een beweegbaar flapje eraan op een boormachine zet en dan in de fles gaat "mixen" Dit is om opgesloten koolzuurgas eruit te slaan, maar geen zuurstof in de wijn te brengen. Ik kan het in elk geval nergens vinden om te kopen.


http://www.youtube.com/watch?v=PJLK_zYBqkY

6
Zelf mede maken / Wat doe ik verkeerd?
« Gepost op: september 13, 2011, 06:04:45 pm »
Ik proefde net de Appel mede En die was ZUUR!  :o De hydrometer gaf ook 1000 aan, wat dus betekend dat alle suikers vergist zijn, en dat is amper 10 dagen geleden dat ik hem heb aangezet, Terwijl ik er meer honing samen met de vrucht eigen suikers in had gedaan dan voor de 12% gist, volgens mijn tabel kwam het uit op iets van 16% en zou er dus na de vergisting ruim suikers over zijn om het iets zoet te houden. Of werkt dat zo niet? Hoe kun je een zoete mede/wijn maken zonder naderhand toe te moeten voegen?

Mijn Wald mede was laatst ook al zo wrang en zuur, niet te zuipen. Daar had ik toen tegen de 300g extra honing bij gedaan na het hevelen en die staat nu op 1030 en valt op zich wel mee, maar is nog steeds erg rare smaak.

De Druiven mede die op dezelfde dag gemaakt was als de Appel,  staat nu op 1010 en is iets minder zuur, maar nog steeds totaal anders dan wat ik had verwacht/gehoopt.

Doe ik iets fout? Waarom smaakt het zo maf en zuur, het is ook geen azijn en ook niet bedorven. Of komt dat later na het rijpen weer goed, ik heb er nog geen ervaring mee en ben eigenlijk gelijk in het diepe gesprongen en heb meerdere flessen aangezet in korte tijd zonder te weten hoe het verder gaat en wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Kan iemand mij advies geven of gerust stellen? Want ik wil gewoon een paar lekkere en zoete mede's maken, maar vervolgens gist alles totaal uit en is zo zuur als een onrijpe appel. En heb zowat de neiging om alles weg te kiepen en er mee te kappen  :-[

Ohja nog wat, die Rietsuiker die ik met 1.5 kilo heb gemaakt gist niet meer en staat op 1060 SG! Hij is al wel sterk aan alcohol zo te proeven maar hij was op 03-09 nog 1070 en op 07-09 heb ik weer gemeten en was hij 1060, maar vandaag op 13-09 was hij nog steeds 1060 dus kan ik daaruit opmaken dat hij niet meer gist? Maar de SG waarde (en hij is ook mierzoet) geeft bijna een startwaarde aan (50% verdund klopt het ook en is het 1030)

Ik word er bijna moedeloos van, ik snap niet hoe het totaal anders verloopt dan ik had verwacht en heb geleerd. En ik werk aardig nauwkeurig en zeker schoon dus daar kan het ook niet aan liggen.  :-\

Oh ik draai ook vaak met de fles bij de eerste gisting de eerste 2 tot 3 week om de gist op de bodem een beetje in beweging te brengen, is dit soms slecht? Ik had gelezen dat je bij de eerste gisting dat juist (dagelijks) moest doen. Of heb ik mij verkeerd laten informeren.

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Vlierbessen Mede
« Gepost op: september 12, 2011, 12:52:57 pm »
Ben een paar week terug vlierbessen wezen plukken, ik had er ruim 2 kilo. Meer kon ik niet te pakken krijgen want ze hingen te hoog.
Die heb ik uitgesorteerd en in de diepvries gedaan. (kwamen nogal wat insecten uit  :-X, maar heb ze geloof ik allemaal eruit)

Ik had een speciale pulpgisting emmer gekocht, om het daar in te laten fermenteren.


Gister eerst de bevroren vlierbessen licht ontsmet met een lage dosering sulfiet oplossing, en nog 2 keer na gespoeld.
Daarna heb ik er 2 liter kokend water over gegoten en fijn gestampt.
Toen nog een theelepel Pecto-Enzymen erbij. (zitten nogal veel pitjes in vandaar)Dit heb ik vervolgens 24 uur (om en nabij) laten trekken.Vandaag zag het er zo uit:Ik heb er 1850 gram honing door gedaan.
Verder zit er een kleine theelepen citroenzuur in, een theelepel gistvoedingszout en een flinke theelepel Gist-activator.
Ik heb er Kitzinger Bordeaux gist bijgedaan, van dat zakje had ik nog de helft over wat ik in de druivensapmede had gedaan die ik laatst gemaakt had.


En zo zag het eruit na het toevoegen van de honing en flink had doorgeroerd:


Door het soortenlijkgewicht zullen waarschijnlijk de bessen weer zijn gaan drijven.

Na het toevoegen van de gist zag het er niet veel anders uit. Laten we hopen dat alles goed gaat want dit is de eerste keer dat ik iets met fruit uit de natuur maak. En wie weet wat voor rare bacteriën en schimmels er wel niet op zaten.

De smaak was eigenlijk al zeer goed, beetje jam-achtig.

De eerste gisting laat ik volledig in deze mostemmer voltooien, en daarna word het gezeefd of gefilterd in een fermentatiefles gedaan.
Dit is om het pulp zolang mogelijk mee te laten gisten voor body en optimale extractie van kleur en smaakstof.

Het is aangeraden om de most regelmatig even door te roeren dat zal ik denk ik om een paar dagen doen, niet elke dag om risico op bederf en besmetting tegen te gaan.


Vlierbessen Mede:
~2 kilo Vlierbessen
1 tl. Pecto-Enzymen
1 tl. Gistvoedingszout
1 tl. Citroenzuur
1 tl. Gist-Activator
1½ tl Bordeaux Wijngist 13%
1850 gram Honing
3 liter Water (word nog bijgevuld)Keep you updated!  ))J8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Druivenmede, Appelmede en Vanillemede
« Gepost op: september 02, 2011, 12:53:04 pm »
Vandaag eindelijk de 3e doos van de 3 collo zending ontvangen waar de gistingsflessen in zaten, dus gelijk maar even gebruik van gemaakt.

Ik heb 2 semi-mede's opgestart:


Druiven-mede (Pyment)
5 liter druivensap
450 650 gram honing
1 tl gistvoedingszout
½ tl pecto-enzymen
½ tl citroenzuur
1 tl gist activator
1½ tl Kitzinger Wijngist Bordeaux 13%
1 kop thee

Ik heb 5 liter puur druivensap uit pak zonder conserveringsmiddelen en zonder toegevoegde suikers.
De druivensap heeft een SG waarde van 1070 dus heb ik er 650 gram honing aan toegevoegd waardoor hij op SG 1110 uit zou komen als mijn berekening klopt.


De pakken had ik eerst even in de zon gezet om op temperatuur te komen  8) (gelukkig weer een keer een zonnige dag)
Ondertussen kon ik mooi de boel "sanitizen"

Heb eerst 2 liter sap in de fles gedaan met gistvoeding, pecto-enzymen en een beetje citroenzuur.
Daarna de honing die een in warm water heeft gestaan via een trechter in de fles gegoten.
En toen flink geschud zodat het mooi oploste. Ten slotte nog 2 liter sap erbij in, en gist activator erbij gevolgd door de gist. Ik heb bewust eerst 4 liter erin gedaan voor het geval het hevig gaat gisten, dat vul ik later wel bij.


Appel-mede (Cyser)
5 liter appelsap
680 880 gram honing
1 tl gistvoedingszout
½ tl pecto-enzymen
½ tl citroenzuur
1 tl gist activator
1½ tl Universele Wijngist 12%
1 kop thee

Hierbij heb ik alles hetzelfde gedaan als bij de Druiven-mede, maar omdat de SG waarde van de appelsap op 1050 uit kwam heb ik volgens mijn berekening er 880 gram honing door gedaan.
De appelsap is ook 100% sap zonder toevoegingen.
Geen fotorapportage deze keer, het was vrij simpel te realiseren dus werkte ik liever even door, en iedereen weet wel ongeveer hoe het in zijn werk gaat.  :P


Edit:

Iets meer honing toegevoegd zodat het totaal boven de 3000 g uit komt. Dat samen met de 12 % en 13 % gist zou het vast wel zoet moeten worden.


Voor de Vanille Mede zie 3e post.

9
Zelf mede maken / Natuurhaar flessenborstel
« Gepost op: september 02, 2011, 08:13:42 am »
Ik heb een flessenborstel gekocht voor 5 liter flessen, die is van natuurhaar, dus geit- of varkenshaar of zo. Maar dat ding stinkt gewoon een uur in de wind. Ik heb hem gister al wel even gebruikt want eerst rook ik niets totdat hij met de warme sulfiet oplossing nat werd.  :-X Wat kun je het beste ermee doen? Nacht in de bleek zetten of zo? Ik neem aan dat de geur niet echt vervuilend is, maar echt hygiënisch lijkt het me niet. Ook de ruimte waar ik de bostel op heb geborgen stinkt nu helemaal erna.

Denk je een keer iets natuurlijks te nemen in plaats van kunststof word je direct afgestraft. Volgende keer maar gewoon een plastic borstel nemen.

10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Karamel Wijn
« Gepost op: september 02, 2011, 06:31:42 am »
(verplaatst) Het is geen mede maar wel een ander brouwsel.

Ben bezig geweest met het maken van een karamel wijn experiment.


Voor 5 liter:
2 kilo kristalsuiker 
Sap van 1 citroen
1 tl. gistvoedingszout
½ tl. citroenzuur
1 tl. superwijngist (15%)
½ tl. giststarter/activator
1 kop sterke thee (Earl grey)
water  ^-^


Ik heb een beetje een foto rapportage gemaakt:


Suiker met water in een grote pan.Ik had er eigenlijk teveel water in gedaan dus duurde best wel lang voordat het op temperatuur kwam, en er moest veel water verdampen voordat het kon gaan karameliseren.Het begint al te kokenEn er kwam al een licht kleurtje opToen gebeurde er iets vreemds wat ik nog nooit eerder hebt meegemaakt met karamel maken. Het water was verdampt en het werd plotseling weer gewoon suiker  ???Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hoeveelheid suiker, want normaal doe je hooguit 100 gram in een pan om karamel van te maken en geen 2 kilo.

Ik heb er weer wat water bij gedaan zodat het weer vloeibaar werd.Er zaten nog wel een paar dikke brokken in, maar die lossen later wel weer op.Na wat prakken en roeren zag het er vervolgens zo uit. ik moest ondertussen nog wel een paar keer wat water toevoegen omdat het weer een vaste substantie dreigde te worden.Toen begon het eindelijk wat meer kleur te krijgen, omdat het al een flinke tijd duurde had ik de wok brander pit gepakt. (volgens mij stond ik al wel een uur bij de pan)Op dit moment had ik eigenlijk moeten stoppen want het ging plotseling behoorlijk hard.Toen een klein ongelukje, het ging ineens zo snel dat het begon te verbranden (en ik had mezelf zo voorgenomen voorzichtig te zijn en op tijd te stoppen. Maar ja het duurde al zolang met deze hoeveelheid dan begin je roekeloos te worden en ongeduldig) Toen heb ik er wat water bij gegoten, en ik wist al dat het wat heftig zou reageren met die temperaturen. Ik nam al wat afstand en,  ))J vulkaan uitbarsting  :-\Maar bij deze temperaturen valt het niet te stoppen, zal tegen de 300 tot 400°C zijn, en het werd een flinke troep!  :'(
Gelukkig geen brandwonden.  :-XAl flink wat water bij gedaan, iets van 3 liter, maar het bleef maar door gaan, en en kwam wat rook af.
Eigenlijk te ver gegaan met de karamel, maar weg gooien doe ik niet  ::)Hier is het al aardig bedaard, en er zit iets van 4 liter water bij.Door al dat koude water was het al redelijk afgekoeld, maar nog vrij heet om in de fles te doen, dus nam ik even de tijd om wat troep op te ruimen. Had de vloeistof tussendoor ook alvast geproefd, en het valt nog enigszins mee met de verbranding. Het heeft wel een vrij sterke smaak met een redelijk bittertje. Nu hoef ik er in elk geval geen eiken chips bij te doen  ;)

Toen het iets van 50 graden was, heb ik het maar in de fles gedaan waar ik al de thee en het citroensap + voedingszout in had zitten. Deze groene gistfles had ik nog ergens in de schuur staan en leek me wel een leuke fles voor een experiment.Het duurde wel even voordat de "most" 30 graden was voordat ik de gist kon pitchen, dus heb ondertussen het fornuis en de vloer van de karamel troep ontdaan.

Toen de most op temperatuur was gekomen heb ik de giststarter/activator en gist erin gedaan.
Even apart los gemaakt in lauw water, en in die volgorde "gepitched"

En daar staat hij dan naast de anderen. Het lijkt vrij zwart allemaal maar het is heel donker bruin, ik had wat most uit de pan in een klein glaasje en het zag er een beetje uit als een donkere rum.Ben benieuwd wanneer hij gaat gisten, en wat er van terecht komt.
Mocht het totaal niets worden dan is het niet zo'n dure grap, alleen wat tijd. (en gas)Keep you posted!

11
Zelf mede maken / Water
« Gepost op: augustus 31, 2011, 10:36:04 am »
Ik vroeg me af wat voor water iedereen gebruikt voor zijn of haar mede.

Je leest veel over bronwater, ook in vele youtube filmpjes gebruiken ze allemaal van die "gallons springwater"
Maar dat is neem ik aan omdat hun kraan water niet goed zuiver is? Dat moet hier niet zo'n probleem zijn lijkt me.

Is het aan te raden je kraanwater ook eerst te koken voordat je het gebruikt? Bij mijn eerste 2 flessen heb ik de gekookte most gewoon met water rechtstreeks uit de kraan bij gevuld, pak'em beet 2 liter op de 5.
Kan dit een probleem zijn? En is het beter je water altijd gekookt te hebben en af laten koelen voordat je het gaat gebruiken om mede van te maken?

Ik ben meestal wat ongeduldig en om dus 100 °C water eerst weer te laten afkoelen heb ik niet zoveel zin aan, helemaal als je meerdere flessen wilt opstarten.

12
Vage plannen / Karamel wijn/mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:40:37 am »
Ik kwam dit filmpje op youtube tegen, en daarbij gingen ze een flinke portie honing helemaal opkoken en karameliseren, nu denk ik dat daar eigenlijk alleen de suikers van overblijven en amper nog de honing bestanddelen aangezien het ongeveer tegen de 300 graden kookt, en daarbij allen enzymen verbranden. 

Ik vind het jammer om daarvoor heilige honing te "verpesten" om alleen de karamel ervan over te houden, dus ga ik dit ook proberen maar dan met gewone kristalsuiker, het is dan geen mede meer, maar ik denk dat verbrande honing ook niet veel meer honing genoemd kan worden. Ik ga ook lang niet zo ver als die rare snuiter die het helemaal kapot laat verbranden.  Ik ga de karamel ala Top Chef maken, en daarbij moet net het bittertje naar voren komen, en je moet bijna tot het uiterst durven gaan, maar niet te ver, want dan smaakt het echt verbrandt.

Wellicht kan ik naderhand alsnog een potje honing erbij doen die gewoon vers erdoor gaat als het karamel in water is opgelost en op temperatuur is gekomen. Maar ik denk dat ik toch eerst een test doe met alleen suiker, want dat is niet zo prijzig als het mis gaat.

13
Zelf mede maken / Bijzoeten
« Gepost op: augustus 17, 2011, 10:51:51 am »
Ik lees overal dat je de mede na de gisting kan bijzoeten, maar hoe gaat dat in zijn werk? Gooi je gewoon pure honing bij de fles in na het hevelen, of moet je deze ook eerst oplossen en zo ja, doe je dat dan in water of een deel van de uitgegiste most. Als je het in water moet oplossen voordat je het erdoor doet, dan verdun je de mede weer, en kom je misschien ook ruimte in de fles tekort. Maar als je het in de most oplost onder verwarming van de vloeistof gaat er dan geen smaak/alcohol verloren?

14
Honingsoorten en -smaken / Manuka
« Gepost op: augustus 15, 2011, 12:28:30 pm »
Kent iemand dit? Kwam het toevallig tegen op internet toen ik naar wat aparte soorten honing zocht.  /^\

http://www.trophax.nl/producten/5/manuka-honing/19/honing-uit-nieuw-zeeland

En zou het geschikt kunnen zijn voor een speciale mede?  )J het is wel vrij prijzig echt tegen de 15 euro voor 500 gram  :o
Maar er zou een 5 liter batch van gemaakt kunnen worden die heel exclusief is.  ))J

Edit:

Bij deze link zijn ze eigelijk te duur, als je googled op Manuka dan vind je ook minder duurdere winkels.

15
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijn eerste batches
« Gepost op: augustus 13, 2011, 09:19:32 pm »
Ben vanmiddag begonnen met mijn eerste brouwsels.

Eerst de boel allemaal met sulfiet ontsmet, best meer werk dan ik dacht zeg  :-\Ik had gekozen voor 3x Wald Honig uit duitsland, en gewone bloemen honing 3 potjes van 450g wat aangevuld met andere honing wat hier nog stond.

De bloemen honing heb ik samen met thijm gemaakt, en de wald honing zonder extra smaakjes toevoeging.Ik heb geen plaatje van de thijm, maar dat heb ik in een steelpannetje uitgekookt samen met een theezakje.
Heb in een fles een giststarter gemaakt met sap van een citroen en wat gistvoedingszout, en een beetje aangevuld met most.De most was eerst nog te heet, dus moest even wachten voordat ik de gist erbij kon doen, ondertussen was ik bezig gegaan met de most voor de Wald Honig.Heb alvast sap van 2 citroenen en gistvoedingszout met een beetje most in de fles gedaan.Daarna de most erbij ingegoten.Bij deze fles heb ik het iets anders gedaan dat de eerste, ik heb namelijk geen giststarter gemaakt, alleen even met lauwwarm water losgemaakt.

Daarna had ik nog het idee om een jonge rum te maken, hierbij heb ik 1,5 kilo ruwe rietsuiker gebruikt, deze heb ik opgelost in warm water.In de pan ziet het er bijna net zo uit als honing, maar het ruikt toch totaal anders, niet verkeerd eigenlijk  ^-^En daar staan ze dan alle drie, hopelijk gaan ze snel volop bezig met pruttelen  ))J
Wat er per fles inzit:


De Thijm Mede:
1.5 kilo bloemenhoning
Flinke bos gedroogde thijm uitgekookt met 1 theezakje
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De Wald Mede:
1.5 kilo wald honig
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De jonge Rum:
1.5 kilo ruwe rietsuiker
2 citroenen (uitgeperst)
1 tl. superwijngist
1 tl. gistvoedingszout
water

De jonge rum laat ik gewoon als wijn, normaal gaan ze van het brouwsel een destillaat maken om daarna te rijpen, maar daar ga ik me niet mee bezig houden. En aangezien "grog" ook best te zuipen is, lijkt me een leuk experiment.
grog: 1 deel rum 2 delen water of thee en 2 tl. suiker per glas
Misschien doe ik voor het rijpen er nog eiken snippers bij in.


Na een paar uur waren de mede's al af en toe aan het ploppen, maar de rietsuikerwijn wil nog niet echt beginnen. Bij de laatste had ik ook wat snel de gist erbij gedaan nadat ik het even los had gemaakt, maar niet echt op gang laten komen. Ik had ook gelezen als je bijvoorbeeld droog je gist direct in de fles doet, dat het dan iets langer duurt voordat hij begint.

Mocht het totaal niet gaan, dan gooi ik er nog wel een giststarter achteraan.Ben toch aardig wat uurtjes bezig geweest in de keuken, van 16 uur tot 21 uur  ???
Maar al met al ben ik wel tevreden met het (voorlopige) resultaat


Keep you updated!  8)


Heb de bedragen maar achterwege gelaten om Bijker niet tot aanstoot te zijn

Pagina's: [1] 2