Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Medeblander

Pagina's: [1] 2 3 ... 8
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Veganistische "mede"
« Gepost op: juli 09, 2014, 07:58:08 pm »
Geen honing, dus geen mede.

wat je hier maakt is zwarte bessenwijn. Kan ook best lekker zijn hoor.
Maar voor de rest ziet het er wel goed uit. Waarom de agarvesiroop pas achteraf toevoegen?

2
Feesten en festivals / Re: Keltfest & Castlefest 2014
« Gepost op: mei 31, 2014, 06:01:35 am »
Ik sta dit jaar voor het eerst met mijn bedrijf, de Delftse Mederij, op Castlefest te verkopen. We staan bij de ingang, wip maar vooral even langs!

3
Vage plannen / Re: Iemand ervaring met saffraan?
« Gepost op: mei 31, 2014, 05:46:37 am »
Hangt af waar het je om gaat: als het je om de kleur gaat, heb je aan 0,2g per 10 liter meer dan genoeg. Als het om de smaak gaat... mjah, saffraan is ook dan erg subtiel van smaak, ik heb er wel eens 5 gram in 10 liter gedaan, en dan heb je wel een lekker subtiel safraan smaakje, maar is de drank een soort kleurstof geworden. Heb het daarna meerdere malen gebruikt om met een paar deciliter een hele batch te kleuren. Wel leuk om mee te experimenteren!

4
Zelf mede maken / Re: Later fruit toevoegen
« Gepost op: april 26, 2014, 06:43:08 am »
Leuke vraag!
Het moment waarop je een smaak toevoegt aan de mede, bepaalt hoe geïntegreerd deze smaak wordt met de smaak van de honing. Voeg je het fruit of de kruiden toe aan het begin van het proces, tegelijk met de gist, dan versmelten (synergie) de smaken van de honing en de toevoeging. Voeg je het later, bijvoorbeeld tijdens het gisten, of zelfs helemaal aan het einde, op de fles, dan zul je over het algemeen twee smaken in één drank hebben.
Voorbeeld: ik heb een paar jaar geleden granaatappelmede gemaakt, daarvan proef je de honing en de granaatappel veel minder, maar zitten er vooral smaken van rood fruit, karamel en citrus in. Niet omdat ik die smaken er zelf aan toe heb gevoegd, maar omdat Granaatappel+bloemenhoning+gisting=(rood fruit, karamel en citrus). Ik heb ook wel eens een vanillestok pas in de fles toegevoegd aan de mede, daarin proef je heel duidelijk mede en vanille naast elkaar.
Dit spel van wanneer je het fruit toevoegt is erg leuk, je kunt heel veel mee zodra je het in de vingers krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om 2/3 van de aardbeien aan het begin toe te voegen en mee te laten gisten (voor de synergie), maar omdat de aardbeiensmaak dan wat afvlakt (versmelt met de smaak van de honing), zou je achteraf nogmaals 1/3e van de aardbeien kunnen toevoegen om de aardbeiensmaak iets te benadrukken.

5
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 15, 2014, 10:54:26 am »
Succes! Ik ben benieuwd wat je resultaten zullen zijn :)

6
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 14, 2014, 04:52:35 am »
Ik zei ook "misschien"  ^-^
In ideale omstandigheden zou je ook helemaal gelijk hebben, maar in de praktijk kan het soms anders lopen. Soms kan het handig zijn om het waterslot eraf te halen of zit er nog wat zuurstof in de fles omdat de gisting niet helemaal goed is verlopen, etc.

7
Wie is wie? / Re: Hallo Mede Mensen!
« Gepost op: februari 13, 2014, 06:01:19 am »
Welkom, buurman!
Ik zie dat je in Den Haag zit, altijd mooi om er weer wat Westerlingen tussen te hebben ;)

8
Zelf mede maken / Re: Een korte recap en begin eerste mede
« Gepost op: februari 13, 2014, 06:00:45 am »
Welkom!
Wat een lap tekst zeg, hopelijk kan ik al je vragen beantwoorden.
Alles altijd goed schoonhouden, zeker voordat je het gaat gebruiken. Sta wel stil waar je mee reinigt en of je moet voorkomen dat er wat van in je drank komt. Bij Sulfiet is dat niet zo heel erg, bij bleekwater of andere middelen wel, dus goed spoelen achteraf.
Sulfiet: om te reinigen een prima middel, kleine restjes zijn absoluut niet erg. Het wordt/werd vaak ook in grotere hoeveelheden aan wijn toegevoegd om te stabiliseren, dan zullen jouw restjes sulfietoplossing verwaarloosbaar zijn.
Wijngist is een soort bakkersgist, het is alleen een andere mutatie dan de gist die bakkers gebruiken. Je zou in theorie vrijwel alle bakkersgisten kunnen proberen, maar sommigen laten inderdaad een smaakje achter. Zoek een goede, robuuste gist uit, honing is van zichzelf al niet erg herbergzaam, vele gistsoorten houden niet van honing. Bordeauxgist vind ik zelf altijd wel een goeie.
Gistvoeding: Niet noodzakelijk maar wel heel erg aan te raden, zeker als je mede maakt zonder vruchten. Rozijnen zijn ook goed, zeker in combinatie met een citrusvrucht. Wat ook erg goed werkt is om je honing te verdunnen met thee in plaats van water: in thee zit ook veel gistvoeding.
Giststarters: Laat je vooral niet afzetten, je beste pre-mixed giststarter is appelsap. Meet 250ml appelsap (welke dan ook) af, voeg hier je gist aan toe, goed schudden, afdekken met een lapje stof of een waterslot en 8 uur wachten.
Overhevelen: Ja, als je maar zorgt dat het oppervlakte van de mede die je aan het overhevelen bent niet te veel wordt beroerd.
Proeven: je kunt altijd proeven, maar elke keer dat je proeft, zeker aan het begin van het proces, is er een kleine kans op besmetting, dus het beste is om GEDULDIG te wachten tot het waterslot niks meer doet.
Duur: Het kan zelfs een half jaar tot een jaar duren, als je omstandigheden niet al te beste zijn (bijv. als je de gistingsflessen in een koude kelder hebt gezet ipv in een warme woonkamer). Laat de mede bepalen wanneer het klaar is. Als het waterslot regelmatig begint in te ademen is het wel redelijk zeker uitgegist.

Een tip: Investeer in een SG meter (hydrometer), het is je beste vriend.

Veel succes!

9
Mede-delingen / Re: Een fijn nieuwjaar 2014
« Gepost op: januari 11, 2014, 07:31:59 am »
Nog de beste wensen iedereen!!

10
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Gepost op: december 19, 2012, 12:56:39 pm »
Het zuur, maar ook andere smaken, dat vind ik zo briljant aan mede: je neemt een mooie, lokale honing, laat het vergisten en er komen opeens allerlei smaken uit de omgeving van de bijenkorf die je daarvoor niet in de mede had geproefd omdat het zo zoet was!
Anderhalf jaar geleden bijv. mede gemaakt van honing uit de Botanische Tuinen van de TU Delft: wat een wonderlijke drank is dat! Er zaten allerlei exotische smaakjes aan, met zelfs een lichte, merkwaardige olijfsmaak. Erg bijzonder. Binnenkort maar weer een fles van open trekken :D

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn tweede try out mede
« Gepost op: december 19, 2012, 12:53:17 pm »
Ik zou het toevoegen van zuurstof (i.e. wild schudden of onvoorzichtig overhevelen) zo veel mogelijk vermijden nadat de mede gegist heeft, en wel om twee redenen:
1. Zuurstof is nodig voor de gist om zich te vermenigvuldigen. Dit heet Hoge gisting, en daarom is oxidatie aan het begin van het gistingsproces wel wenselijk. Pas zodra de zuurstof op is gaat de gist over op de lage gisting, waarbij er geen nieuwe gist meer ontstaat maar alcohol. Voeg je later wel weer zuurstof toe dan heb je kans dat de gist zich weer gaat vermenigvuldigen.
2. Ook nadat de gist klaar, dood en verwijderd is, is het geen goed idee: door zuurstof toe te voegen aan wijn (of in ons geval: mede) wordt de smaak wrang en hard, zeker als je je drank vaak laat oxideren.

12
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 12, 2012, 02:47:26 pm »
Zeker doen, erg lekker. Heb het al meerdere keren gemaakt, en elke keer was het weer een groot succes. Ik zou zeggen: gewoon thee maken die je zelf lekker zou vinden en daar de honing bij gooien. Gist erbij en geduld. :)

13
Feesten en festivals / Re: Castlefest
« Gepost op: augustus 20, 2012, 04:58:21 pm »
Nah, ik was vrij saai op Castlefest. vrijdag had ik een DM das om, maar da's ook alles. :)

14
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Gepost op: augustus 13, 2012, 04:45:23 am »
vin-o meter altijd met 'n paar procent korrels zout nemen, maar klinkt wel als een stevige mede! gefeliciteerd :)
honing is van zichzelf een beetje zuur (ik meet altijd m'n must op zuurtegraad, komt meestal tussen de pH 4-5 uit), en als alle suikers zijn vergist zit er geen suiker meer in om het zuur te compenseren, dus dan proef je het. Moet je maar voor de grap de pH van cola meten: door alle suiker proef je niet dat het zo zuur is

15
Zelf mede maken / Re: Fruitvlieg in waterslot
« Gepost op: augustus 13, 2012, 04:41:51 am »
gewoon water verversen, en hopen op het beste. Kans is erg klein dat het schade heeft gedaan, trouwens: daarvoor zou de vlieg er een hele tijd in moeten hebben gelegen, moeten zijn gaan rotten, het water moet daardoor brak genoeg zijn geworden om allerlei ziektekiemen te verspreiden en die moeten het dan ook nog zien te overleven door de CO2 laag die, na de gisting, op je mede drijft. komt dus vrijwel zeker goed.

Pagina's: [1] 2 3 ... 8