Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bulls

Pagina's: [1] 2 3 ... 13
1
Zelf mede maken / Re: Teveel honing in de mede
« Gepost op: januari 09, 2013, 11:18:03 pm »
Die gezegde is voor echte wijn wat uit puur sap gemaakt wordt, mede heeft al veel water. Dat het naar honing moet smaken is logisch maar is het ook te zoet? Ik heb vaak dat de mede voor mijn smaak te droog is, (1/5 tot 2 kg op 5 liter) En mag het van mij nog wel zoeter zijn.

Lijkt me vooral jammer van de alcohol percentage als je er water bij doet want dat gaat dan ook naar benden. Is het trouwens uit gegiste wijn? halverwege in het proces kan het inderdaad nog te honingig zijn en is het nog geen mede. Het kan ook zijn dat je teveel honing erin had gedaan in het begin en dat het na een korte gisting te hoge concentratie heeft om te kunnen vergisten heb ik ook een keer gehad.

dus more info please.  ::)

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Walnoten likeur.
« Gepost op: januari 06, 2013, 07:11:56 pm »
Met bast, dus de schil om de walnoot? (vruchtvlees) Smaakt dat niet vies? Want van dat spul maken ze ook jodium en dat proef je als je in de schil bijt. Ik heb een keer zelf walnoten geplukt/geraapt en de schil wordt snel bruin en smaakt naar jodium.

3
Mede-delingen / Re: Fijne feestdagen en een BIJzonder 2013
« Gepost op: december 31, 2012, 10:59:26 pm »
Gelukkig nieuwjaar  8) en goede honing en mede jaar toegewenst  ))J

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: mijn tweede try out mede
« Gepost op: december 18, 2012, 10:44:26 pm »
Is het storten van de mede in wording niet slecht? Ik had ergens gelezen dat je na de eerste airation (schudden om zuurstof toe te voegen) verdere lucht moest vermijden, dus dat je liever echt moet hevelen in plaatst van overgieten/schenken.

5
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 13, 2012, 07:04:40 pm »
Ik wil zelf nog een keer een rooibos thee mede maken daar bij heb je geen last van looizuur, en inderdaad gewoon niet te sterk maken maar gewoon als thee zetten die normaal drinkbaar is en dan in het veelvoud van het te gebruiken water.

Probleem is dat oude thee altijd sterker en bitterder wordt, en aangezien mede een lange tijd moet staan zal dat zeker het geval zijn. Rooibosthee heeft daar geen last van die kun je zelfs koud weer opwarmen en smaakt het als net gezet.

De fout die ik maakte was in en steel pannetje echt super sterke thee zetten en door laten koken  _^_ Dat doen we dus ook niet meer.

Normaal doe ik er nooit thee bij, deze keer was uit nieuwshierigheid naar het effect.
Bitter schrikt mij niet af. Bier is ook bitter, en indien goed gebalanceerd zeer lekker.
Ik heb die thee er trouwens gewoon koud bijgehooid, had ergens gelezen dat dit niet zo
erg was als je die lang genoeg er in laat.


Bij thee is het extraheren wel belangrijk dat het gekookt heeft, ik heb wel eens en waterkoker gehad die te vroeg af sloeg, en dan wil thee niet zetten en gaat wit schuimen, het moet echt aan de kook geweest zijn, als je het koud erin doet weet ik niet wat voor effect dat heeft.

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Vlierbessen Mede
« Gepost op: december 12, 2012, 02:41:58 pm »
Al met al was deze mede zeer goed geslaagd, voordat ik heb kunnen bottelen is hij vrijwel op  :≈ De mede kon wat zoeter naar mijn smaak, het was nu meer te vergelijken met een half droge wijn. Je proefde de honing wel maar voor mij mag mede altijd wel iets zoeter zijn.

7
Vage plannen / Re: Earl Grey Mede
« Gepost op: december 12, 2012, 02:38:58 pm »
Ik heb tot nu toe altijd sterke thee toegevoegd bij de most, en bijna elke mede is ietwat bitter / wrang Voor mijn volgende brouwsels ga ik zeker geen thee meer toevoegen.
Voor body kun je beter banaan gebruiken heb ik gehoord.

8
Zelf mede maken / Re: Is de mede niet lekker.
« Gepost op: november 19, 2012, 09:17:35 pm »
Als je de honing kookt blijft het suiker gehalte toch hetzelfde dan als je het gewoon lauw toevoegt? Dus als het dan opnieuw zou gaan gisten is puur afhankelijk van het alcohol percentage en/of de soort gist, of dood je de gistcellen door het kokend toe te voegen, en als dat het geval is, is dat niet slecht voor de mede?

9
Zelf mede maken / Re: Is de mede niet lekker.
« Gepost op: november 18, 2012, 11:05:27 am »
Een aantal van mijn flessen zijn ook droge mede geworden, maar dat komt omdat ik te weinig honing gebruikt heb, ik houd meer van zoete mede want anders zijn ze snel te bitter.

Alleen het bijzoeten vind ik vaak nog lastig want de honing lost niet goed op in koude mede, ik meng het dan vaak met een beetje lauw water zodat het iets opgelost is en dan schenk ik het bij de mede. Heb het ook wel eens gewoon zo bij de mede gegoten maar dan gaat het gewoon op de bodem liggen en gebeurd er niet veel.

10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Appelmede by Agravain
« Gepost op: oktober 23, 2012, 10:39:49 pm »
Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!

Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk  8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;)  (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)

Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.

Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig  :P

Uit het boek het leven van het land staat ook dat je een paar koppen sterke thee moet toevoegen voor gistvoeding en voor houdbaarheid. Maar ik ga de volgende batches ook geen thee meer toevoegen want sommigen zijn aardig wrang.

11
Wie is wie? / Re: Greetings
« Gepost op: oktober 11, 2012, 04:34:27 pm »
Hallo ook welkom :)


JOAM is volgens mij de meest standaard mede recept, was het al vaak tegen gekomen toen ik ook interesse begon te krijgen.


Joe's Ancient Orange Mead   ))J

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Karamel Wijn
« Gepost op: oktober 11, 2012, 04:30:39 pm »
karamel is vrij lastig, eerst schiet het niet op en dan is het plotseling zo heet dat het niet meer valt te stoppen. terwijl ik het juist wat minder branderig gewild had.

Tip: maak het karamel is beetjes en niet 1.5 kilo suiker in 1 keer  :≈

13
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Karamel Wijn
« Gepost op: oktober 10, 2012, 07:23:10 pm »
Vandaag weer even geproefd maar de bittere verbrande smaak is niet minder geworden. De smaak is iet wat zuur en bitter, eigenlijk helemaal niet lekker. Verwacht het zelfde van cola wijn hoe dat zal smaken. Ik weet nog niet wat ik ermee zal doen, we gooien kan altijd nog. Heb in het sample glaasje ook nog wat suiker toegevoegd maar wordt er niet beter op. Het zou nog gedestilleerd kunnen worden voor een rum, maar daar begin ik niet aan.

Laten we het maar gewoon bij mede en fruitwijnen houden.  ))J

14
Bijen in beeld / Re: Smurfen mede toch mogelijk
« Gepost op: oktober 05, 2012, 11:43:41 pm »
Tja dan is het ook geen echte honing meer, want net als met dat Chinese appel pulp honing, is het wel door de bijen gemaakt maar niet van nectar. Niet dat ik het heel erg zou vinden hoor, want het is wel door de bijen verwerkt en bevat dus wel de enzymen etc.

15
Vage plannen / Re: peren uit blik
« Gepost op: september 29, 2012, 05:30:16 pm »
hehe, het zelfde hier :P Athans vind ik alles ontsmetten en schoonmaken nog erger.  _^_

Pagina's: [1] 2 3 ... 13