De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Soohr op november 04, 2010, 09:15:53 am

Titel: Mede met Walnoten
Bericht door: Soohr op november 04, 2010, 09:15:53 am
Goedemorgen,

Ik ben van plan om een 15 liter mede met Walnoten te gaan maken,
Ik wil er 5,25 kilo honing in stoppen, maar hoeveel gram/kilo walnoten zou daar dan bij moeten om de smaak toch een beetje terug te laten komen.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op november 05, 2010, 10:23:18 am
Nou denk niet dat walnoten heel veel smaak afgeven....dus ga lekker schatten.
Als ik in jou schoenen had gestaan had ik er een stuk of 10 ingedaan... maar dan wel al gekraakt enzo:P
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Soohr op november 07, 2010, 11:17:45 am
Ik heb er uiteindelijk iets meer dan 500 gram aan walnoten bij gestopt.
gekraakt.

Wat staan mensen je in de supermarkt trouwens gek aan te kijken als je 12 potten honing op de band zet.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op november 07, 2010, 07:20:42 pm
hahaha, gewoon gek terug kijken :)
ze gaan nog gekker kijken als je vervolgens je fiets om laat vallen met die twaalf potten honing in je fietsmand.....
(gelukkig was er maar 1 pot gesneuveld, echt een mirakel, en een zootje)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Draak op november 07, 2010, 08:00:34 pm
Zeker een zooitje. Heb eens een keer gehad dat 't  bandje van mijn boodschappentas scheurde. Toen gingen er helaas 2 potten van een kilo kapot.

Ben wel heel benieuwd naar het resultaat van de walnotenmede. Ik ken niemand die 't ooit geprobeerd heeft of zelfs maar met andere noten. Hou ons op de hoogte! :-)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Soohr op november 08, 2010, 01:30:41 pm
Op het moment staat de boel lekker te gisten,
Er staat een mooi laagje schuin in de fles en
soms dwarrelt er een stukje walnootschaal naar beneden,

Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op november 09, 2010, 03:51:35 pm
Ze anders even een foto op het foto forum! altijd leuk om te zien hoe mede van andere er uit ziet;)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Soohr op november 09, 2010, 05:51:48 pm
Als ik weer thuis ben met daglicht zal ik even een foto maken.

Om vast een beeld te geven,
onderop ligt een donkerbruine drap,
de vloeistof zelf is gelig en bovenaan is het een witte schuimbagger met noot erdoor heen :)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Draak op november 09, 2010, 10:43:19 pm
Dat klinkt als een goedje dat hard op weg is een prima mede te worden. :)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Karlo op november 12, 2010, 09:56:47 am
Ik haal de meeste honing die ik gebruik gewoon bij een professionele Imker. met een emmertje van 15 liter kun je best even doen. Dit heeft nog een voordeel... een handige plastic emmer voor nog meer mede.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Soohr op november 16, 2010, 03:01:19 pm
Hierdan een foto,
Rechts zie je de mede, de walnoten drijven bovenop en er zitten een aantal walnoten op de bodem.
Links in de fles zit het vocht van 8 kilo druiven,
de geur is goed, maar de smaak nog lang niet.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Maarten op december 05, 2010, 05:50:15 pm
Mooi!!
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op december 31, 2010, 02:10:08 pm
Je had er best wel wat meer walnoten in kunnen doen.
Zelf maak ik een ander drankje met honing en walnoten als eindejaarsdrankje, dus wel geen mede, maar dat mag ik hopelijk toch wel hier vertellen :D
450 gram zomerhoning, en een pot van 450gram (uiteraard) gepelde en gekneusde walnoten vullen.
Een (1) liter brandewijn en daar de honing in oplossen en de noten erin.
Regelmatig omhusselen en zeker drie maanden laten staan.
Dan hevelen want de noten drijven bovenop en wat residu ligt op de bodem.
Daarna een week laten staan en nog eens hevelen (zo nodig nog een keer!)
En dan heb je een heerlijke likeur met prachtige nootsmaak.
Maar wel kleine glaasjes want je praat dan wel over 35%!!!

Rerstant van de noten heb ik nog een keer afgevuld met mede uit een van de flessen en laat dat nog even staan.
Het gist nog iets maar ben benieuwd wat daar de smaak straks van is.
Dus restant van de noten "volgezopen"van de brandewijn en dan nog eens de mede erbij.

Wil je dus meer noten proeven kan je best wat extra erin doen, maar is natuurlijk makkelijk praten wanneer je een grote notenboom naast de achterdeur heb staan! 8)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op december 31, 2010, 04:43:33 pm
Andere lekkere recepten met honing zijn hier ook zeer welkom hoor, evenals recepten voor andere wijnsoorten en likeuren. Dus bedankt voor deze smakelijke bijdrage.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op januari 04, 2011, 11:04:33 pm
Over walnoten gesproken:
Ik heb zelf ook maar een 5 liter fles gemaakt met walnoten en amandelen.
Behoorlijk zoet en zwaar qua lucht, maar oooowh zo lekker!
Ik laat het lekker trekken en z'n gang gaan.
Ben nu extra benieuwd naar Shoor's mede nu:)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op januari 04, 2011, 11:32:07 pm
jij hebt nu ook al aardig wat flessen staan te borrelen of niet?
leuk!
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op januari 05, 2011, 01:51:14 pm
Heb er 3 van 10 liter en 1 van 5.
Ik vind het gewoon veel te leuk. Helaas moeten ze in de kamer staan van mijn vriendin, want als het aan mij had gelegen dan stonden ze naast mijn bed!
Ik vind dat bubbelen gewoon zo leuk.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Big Daddy Bee op januari 12, 2011, 12:20:26 am
Ga je dan ook wel eens naar bubbling feestjes?
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op januari 12, 2011, 01:18:15 pm
Als je foam party's bedoelt..Tuurlijk :P
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: m.kolsters op januari 29, 2011, 06:12:49 pm
Dat je mede maakt en niet weet dat deze walnotenmede zo heerlijk is, ik pel de noten en haal er de gele vellen ook nog af .
Dan doe ik de gepelde noten in de honing en laat deze 3 weken staan, deze meng ik dan met water (een honing en twee en half water) met voeding zout en gist.
Na 3 maande een heerlijke drank.
Maar ik kom niet op het forum om alles weg te leren, ook ik wil wel een nieuw smaakje.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op januari 29, 2011, 06:59:05 pm
ik ga dit weekend nog wat meer recepten op de website zetten, maar ik kan je alvast aanraden om deze eens te proberen: mede met gember en citroen (http://www.debaldadigebij.nl/recepten-gembercitroenmede.html)

en zojuist geplaatst: geurige kruidenmede (http://www.debaldadigebij.nl/recepten-geurige_kruidenmede.html)
die hele lekkere van de borrel laatst :)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op januari 30, 2011, 08:29:51 am
Vanmorgen de fles met restant van de honing/notenlikeur en een rest van een vorige mede overgeheveld.
Dat was op 31 december, het heeft dus nog een maand gestaan.
Notenrestanten weggegooid en ga dat straks eens proeven.
Meet ik ook zuurgehalte en alcohol.
Ben benieuwd en wordt vervolgd.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op januari 30, 2011, 09:48:57 am
Resultaat van mede/likeur, ja hoe moet dat heten??

percentage is 17% :P ;D
Het was dus de likeur van honing, noten en brandewijn, althans de rest ervan en dat residue met een mede van krap 11% weer een keer aangevuld.
In de noten is dus nog een boel restalcohol aanwezig waardoor de mede nu vol is van een notensmaak en een hoger alcohol gehalte.
Vorig jaar heb ik de noten zo weggegooid, zal ik dus nu niet meer doen.
Maar heb er dus maar een fles van overgehouden.
pH waarde is 3,65, kan je dus zuur noemen.
Nou, ik neem nog een slokje en tot de volgende keer! ;)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Poppe op januari 30, 2011, 04:33:55 pm
Hoe hebt je dat alcohol uit de noten gekregen dan?
Of ik snap het verhaaltje niet helemaal. Ik ben zeer benieuwd, omdat ik zelf ook noten mede heb staan.
Zelf was ik van plan de noten gewoon weg te gooien, maar blijkbaar had jij andere plannen.

Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op januari 30, 2011, 05:49:12 pm
In september heb ik een honing/noten likeur gemaakt volgens het recept van Tinus Kolster, nu ook medeforumlid.
pot honing 450gram, pot vo; gedopte noten en een liter brandewijn.
Dat laat je drie maanden staan, af en toe omschudden.
Dan overhevelen, De restnoten in de fles heb ik laten zitten en daar een eenvoudige mede weer in de fles gedaan.
Was een mede met 11%, dat heeft nu een maand gestaan, de alcohol die dus in de noten zat geeft voldoende smaak en alcohol af aan de mede.
Dat is dus vanmorgen weer overgeheveld en resulteert in een percentage van 17% met een mooie notensmaak.
Denk dat ik dus volgend jaar de noten in een 5literfles met mede vul, dan krijg je van de echte pure mede een mede met een notensmaak en hoger alcohol percentage.
Nu duidelijk wat ik geprutst heb,? maar is wel lekker!
Als je alleen mede gemaakt heb met de noten is het alcohol percentage natuurlijk een stuk lager.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Draak op januari 30, 2011, 06:45:14 pm
Klinkt zeker niet verkeerd. :)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: m.kolsters op januari 31, 2011, 04:05:43 pm
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Big Daddy Bee op februari 27, 2011, 09:40:48 pm
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.

Ehm, dat heb ik ook, maar dat gaat toch juist goed dan?  ;)

Ik laat de mede altijd helemaal uitgisten, en dan wordt hij behoorlijk sterk.

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik ook niet weet hoe ik minder sterke mede moet maken, want als ik ga aanzoeten gaat hij bij mij altijd weer vrolijk doorgisten, totdat het alcoholpercentage zo hoog is dat het gist het niet meer aankan, en ik dan de "laatste ronde" aanzoeten doe tot de zoetheid naar wens is. Een manier om gegarandeerd minder sterke mede te maken is misschien een gistsoort die niet boven de 12% kan?

Ik heb ook een keer cider gemaakt, en die werd ook "per ongeluk" 17%  maar niemand heeft geklaagd  ;D
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Draak op maart 05, 2011, 12:11:59 pm
Er zijn natuurlijk giststoppers, dus als je een betrouwbare alcoholmeetmethode voor zoete dranken hebt, dan kun je die altijd in je most gooien wanneer het gewenste percentage gehaald is.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Atala op mei 03, 2011, 06:06:10 pm
@Bijker, Heb je gepelde noten verder helemaal heel gelaten en dan in brandewijn laten trekken (en waarom i.v.t.)? Ik weet niet of ik het snap.  :-\

Waarom zou je een alcoholisch drankje maken waar je van tevoren al alcohol toevoegd? Kun je de noten ook pellen en daarna in de blender doen, of er misschien zelf een papje van maken? Dat lijkt mij logischer op de een of andere manier of kan dat niet?  ???
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op mei 04, 2011, 11:37:30 am
Klopt het is geen mede maar hier op het forum doen we/ze ook in andere drankjes als er maar met honing wordt gewerkt 8) /^\
De walnoten doppen en gedeeltelijk stuk maken, dus niet door de amandelmolen maar ongeveer in kleine stukjes.
De smaak aan die likeur is zo perfect, weekend nog enkele glaasje weggewerkt met inhoud natuurlij, en de fles raakt al weer aardig leeg :P

De walnoten gaan wel door de amandelmolen als ik straks weer een aantal potten honing apart maak met de gemalen walnoten erdoorheen.
O,O, wat kan het leven lekker zijn!! ))J

Met de likeur van een liter moet natuurlijk ook een pot honing erdoorheen mengen.

En een paar bladen in de medemost doen tijdens het gistingsproces is ook te adviseren.

Als Drentsche kom je toch ook op de markt in Ruinen op 4 juni? 100 jaar imkervereniging Ruinen, groot feest met van alles wat die dag op de Brink.
Maar ook voor niet Drenten, die zijn ook zeeeer welkom, het belooft echt groots te worden op natuur, lekker, en bijengebied.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 04, 2011, 03:40:05 pm
4 juni zeg je, ik ga het even onthouden, misschien wel leuk om heen te gaan, is wel in het weekend he?
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op mei 05, 2011, 05:57:24 pm
Zaterdag na hemelvaartsdag, dus een lang weekend.
Natuurlijk over bijen en bijenproducten maar ook veel materialen daarvoor, honingoogst apparatuur van pers tot moderne slinger, oude beroepen zoals touwslager, materialen bijenteelt, enz.
Een programmaoverzicht wordt nog verstrekt. op; http://www.ruinerimkers.nl/

Maar deze topic gaat over walnoten; dat ziet er hier niet zo goed uit, net als vorig jaar direct nadat de katten hun pollen afgeven en de vruchtzetting is begonnen een beste vorst vannacht.
Was vorig jaar ongeveer net zo met als resultaat bijna geen noten.
Zo gaat het met de natuur, daar is weinig aan te doen, dus zuinig aan met de noten die er nog zijn nu.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Atala op mei 06, 2011, 05:56:02 pm
[...] Als Drentsche kom je toch ook op de markt in Ruinen op 4 juni? 100 jaar imkervereniging Ruinen, groot feest met van alles wat die dag op de Brink. [...]

Ik heb het in mijn agenda gezet. Dat lijkt me leuk. Ik wist het niet dus bedankt voor de info ^-^
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op mei 07, 2011, 04:19:50 pm
Ben er zelf ook en mag kaarsen maken 8)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op mei 08, 2011, 06:24:15 pm
Geen gezeur over markten! het gaat hier over walnoten.
En bladerend in het boek van Berry staat ook een recept van Walnotenbladwijn.
Dus wanneer het aantal noten tgv de vorst of de droogte ontoereikend is kan je dat dus ook nog maken!
 - 4,5 liter walnotenblad
 - 1500 gram honing
 - 2 citroenen of natuurlijk citroenzuur
 - water tot 4,5 liter, gist en voeding
Water aan de kook brengen, ca 2 - 3 liter, honing erin en dat over de bladen gieten.
Nacht laten staan en de volgende dag zeven in het gistingsvat/fles.
Zuur, voeding en gist erbij en goed roeren, daarna fles aanvullen.
Bij het helder worden overhevelen en twee maanden later nog eens.

Zelfde grap kan je ook uithalen met eikenblad! ))J

Viooltjes wijn staat ook in dat mooie boek.

Op de markt komen al meer dan 50 verschillende stands! ::) en natuurlijk heel veel over  /^\ /^\ /^\
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: nlheiz op juni 13, 2011, 04:48:51 pm
Hallo Mede-genoten......  ;D  ))J

Vraagje, ik ga proberen om een walnoten mede te maken voor een kennis die het wil gaan gebruiken voor een biertje wat hij wil gaan brouwen (en we gaan natuurlijk de mede ook gewoon testen) maar wat is nu een goed recept om te proberen? gewoon honing, walnoten, water en giststart?

Zou het ook kunnen met walnoten en amandel? mensen doen soms ook sinaasappel er bij, is dat handig of is dat smaak afhankelijk? dus het kan, maar hoeft niet?

Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op juni 13, 2011, 05:28:26 pm
Lees het recept van Tinus Kolster, de medemaker met echt de meeste ervaring. ))J
Noten in pot met honing, laten staan een aantal weken en dan water erBIJ enz. lees maar enkelel bladen terug in deze topic.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Draak op juni 14, 2011, 04:19:16 pm
Zou het ook kunnen met walnoten en amandel?

Waarom niet? Het zijn allebei noten. Ik vermoed trouwens dat je dan het best gebande amandelen kan gebruiken. Daarbij komt in mijn ervaring de amandelsmaak nog iets sterker naar boven en ik vermoed dat die smaak ook een iets hogere kleeffactor heeft.

mensen doen soms ook sinaasappel er bij, is dat handig of is dat smaak afhankelijk? dus het kan, maar hoeft niet?
Mijn ervaring dat je door fruit bij je mede te doen, je bij het eindresultaat een wat vollere en rondere smaak over houdt. Waarschijnlijk doordat het zuur uit het fruit ervoor zorgt dat een groter deel van je tong geprikkeld wordt. Mede waarbij alleen honing en water is gebruikt wil nog wel eens 'leeg' smaken.

Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: nlheiz op juni 16, 2011, 09:03:10 am
thnx Bijker en draak.

Draak, dat over de smaak,  is dat ook de reden dat sommige citroen en/of Looizuur (Tannine) of wat sterke thee in de Mede doen?

Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bijker op juni 19, 2011, 10:27:53 am
is dat ook de reden dat sommige citroen en/of Looizuur (Tannine) of wat sterke thee in de Mede doen?
Tannine, looizuur of sterke thee verbetert de smaak en geeft een pikante smaak aan de mede, geeft een droge nasmaak en maakt de drank soepel.
Te veel kan de mede weer stroef maken! :'(

Als toevoeging zijn zuren nodig, het sap van een citroen komt ongeveer overeen met 4 gram (poeder) citroenzuur. Citroenzuur geeft een frisse smaak aan de mede. Gebruik van te veel wijnsteenzuur kan de mede troebel houden en dat moet je dan weer oplossen met helder makers zoals melk, of eiwit.
 ))J
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op september 19, 2011, 03:34:44 pm
Ik heb inmiddels ook kilo's noten verzameld uit de tuin van Big Daddy Bee's moeder ;)
ik ga zeker Tinus zijn recept proberen, maar vroeg me ook af wat het doet als ik nu bij mede die al min of meer klaar is, nog walnoten toevoeg. Als je dat een paar weken laat staan, dan zou het toch ook een notensmaakje af moeten geven denk ik?
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Medeblander op september 20, 2011, 06:51:43 am
Ja, lekker joh! :D
en... lukt het niet, heb je in ieder geval een hele hoop noten die enkele WEKEN in mede gemarineerd zijn... ;)

Ik heb ook ooit zoiets geprobeerd met hazelnoten: eerst fijngemalen, daarna geroosterd en dan in de mede. proef er niet zo veel van, maar die mede was gewoon erg lekker. Wat wel een groot probleem kan zijn is olie: in noten zit natuurlijke olie, die kan op je mede gaan drijven. Ziet er erg vies uit, maar het is met een paar keer voorzichtig hevelen wel te verhelpen.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bulls op september 25, 2011, 11:00:03 am
Ik had een potje Maple smaakstof gekocht (LorAnn Natural Flavor - Maple - 30 ml) En heb vandaag honing :D ijs gemaakt in een ijsmachine, waar ik een beetje van deze smaakstof in heb gedaan. En nu smaakt de ijs als Ben en Jerry's met pecan noten.

Dit potje smaakstof had ik eigenlijk voor een mede gekocht, maar om te testen heb ik wat door de ijs gedaan, en de smaak van noten komt erg goed naar voren. Dus wellicht is het goed te gebruiken voor een noten smaak te krijgen in je mede. Het is niet synthetisch.

Wat ik nu in iets meer dan een halve liter ijs heb gedaan is ongeveer 5 tot 6 ml, het mag ook iets minder zijn want de smaak is wel redelijk aanwezig. Maar dan denk ik toch dat je wel 2 van die flesjes nodig hebt. Ik ga in elk geval proberen met wat ik nu over heb 5 liter te maken om te zien of de smaak dan nog te proeven is, maar dat zal niet al te snel zijn want ik heb geen flessen over.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Medeblander op september 26, 2011, 07:21:03 am
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.

Andere, zwakkere gist gebruiken :)
Bordeauxgist van Kitzinger Reinhefe werkt prima, en stopt tussen de 12% en 14%, bijvoorbeeld...
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Medeblander op september 26, 2011, 07:25:51 am
Ik ga ook beginnen met walnoten!
Mijn buurman kwam net langs met een grote zak walnoten uit de tuin van zijn ouders, die dacht dat ik er wel raad mee wist. Zat wel een paar kilo in, zo'n gegeven paard ga ik dus niet in de bek kijken. Vanavond maar een recept in elkaar draaien en een giststarter opzetten, heb er zin in!
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op januari 12, 2012, 09:35:11 pm
Hoe is t nou met alle walnoten mede?

Ik heb zelf laatst 2 maanden terug ofzo ongeveer n uur besteed aan gele velletjes van walnoten pellen... Wat n *kuch* naar karweitje zeg :)

Nou dat handjevol gepelde noten heb ik dus bij n fles met ehm 5 liter geloof ik, mede die al min of meer klaar genoeg was dat de andere bijbehorende 5 liter al op was, gegooid.  En die ging ik dus laatst even proeven :D. Niet voor niets gepeld! Errug errug lekker nootsmaakje! ))J
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 13, 2012, 04:45:12 pm
Ik heb inmiddels de noten eruit gezeefd, mag t nu helder gaan worden, als dat lukt voor t op is. Veeel te lekker deze mede.  ))J
Volgende batch gaat ook een notenbehandeling krijgen denk ik. Zaterdag 15 liter gestart.
De noten die we uit de mede visten smaakten echt totaal nergens meer naar, alle smaak zit in de mede. Dus ik heb ze toch maar weggegooid. Was niks meer aan. Maar die methode werkt dus perfect!
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bulls op maart 13, 2012, 07:23:05 pm
Zo te lezen komen hier nooit medes aan het rijpen toe  ))J  Ik heb laatst ook al mijn medes geproefd, en de beste was de Cycer appel mede, die is echt lekker mild, zoet en vol (body) de tijm mede die is echt waterig  :-\ Maakt niet uit wat ik er mee doe, eiken hout of tannine toevoegen. En de waldhoning mede is echt vies   :-X Echt gier zoals iemand hier al vertelde.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 16, 2012, 07:11:47 pm
Rijpen tja... Ooit lukt t me :)
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Medeblander op april 10, 2012, 10:00:14 pm
Laat ze rijpen, mensen!!! Ik houd de stelregel aan dat mede gewoon niet klaar is als ze minder dan 1 jaar oud is!  ;D
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op april 11, 2012, 07:29:41 pm
Laat ze rijpen, mensen!!! Ik houd de stelregel aan dat mede gewoon niet klaar is als ze minder dan 1 jaar oud is!  ;D

ik heb inmiddels wel bijna paardebloemenmede die bijna een jaar oud is en ook al weer bijna op is  :-[

deze maand weer plukken voor een nieuwe batch  ;D +X+
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: Bulls op april 11, 2012, 09:26:01 pm
Smaakt een bloemen mede wel? Ik heb nog een flesje sinaasappelbloesemwater staan en een flesje rozenwater Maar heb er nog niets mee gedaan. Ik heb al wel wat getest in water om te proeven maar het smaakt snel teveel naar parfum.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: m.kolsters op april 12, 2012, 12:27:06 pm
 Paarde bloem deze maand weer plukken voor een nieuwe batch.
Ze staan al in bloei en ik zou niet wachten, voor het te laat is.
Titel: Re: Mede met Walnoten
Bericht door: De Baldadige Bij op april 23, 2012, 08:51:04 pm
Smaakt een bloemen mede wel? Ik heb nog een flesje sinaasappelbloesemwater staan en een flesje rozenwater Maar heb er nog niets mee gedaan. Ik heb al wel wat getest in water om te proeven maar het smaakt snel teveel naar parfum.

kom maar proeven :)