De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Bulls op september 12, 2011, 12:52:57 pm

Titel: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 12, 2011, 12:52:57 pm
Ben een paar week terug vlierbessen wezen plukken, ik had er ruim 2 kilo. Meer kon ik niet te pakken krijgen want ze hingen te hoog.
Die heb ik uitgesorteerd en in de diepvries gedaan. (kwamen nogal wat insecten uit  :-X, maar heb ze geloof ik allemaal eruit)

Ik had een speciale pulpgisting emmer gekocht, om het daar in te laten fermenteren.


Gister eerst de bevroren vlierbessen licht ontsmet met een lage dosering sulfiet oplossing, en nog 2 keer na gespoeld.
Daarna heb ik er 2 liter kokend water over gegoten en fijn gestampt.
Toen nog een theelepel Pecto-Enzymen erbij. (zitten nogal veel pitjes in vandaar)

(http://img37.imageshack.us/img37/7830/img4638yq.jpg)

Dit heb ik vervolgens 24 uur (om en nabij) laten trekken.

(http://img405.imageshack.us/img405/4660/img4639v.jpg)

Vandaag zag het er zo uit:

(http://img5.imageshack.us/img5/3144/img4651u.jpg)

Ik heb er 1850 gram honing door gedaan.
Verder zit er een kleine theelepen citroenzuur in, een theelepel gistvoedingszout en een flinke theelepel Gist-activator.
Ik heb er Kitzinger Bordeaux gist bijgedaan, van dat zakje had ik nog de helft over wat ik in de druivensapmede had gedaan die ik laatst gemaakt had.
(http://img43.imageshack.us/img43/3168/img4650z.jpg)

En zo zag het eruit na het toevoegen van de honing en flink had doorgeroerd:

(http://img835.imageshack.us/img835/3605/img4652v.jpg)
Door het soortenlijkgewicht zullen waarschijnlijk de bessen weer zijn gaan drijven.

Na het toevoegen van de gist zag het er niet veel anders uit. Laten we hopen dat alles goed gaat want dit is de eerste keer dat ik iets met fruit uit de natuur maak. En wie weet wat voor rare bacteriën en schimmels er wel niet op zaten.

De smaak was eigenlijk al zeer goed, beetje jam-achtig.

De eerste gisting laat ik volledig in deze mostemmer voltooien, en daarna word het gezeefd of gefilterd in een fermentatiefles gedaan.
Dit is om het pulp zolang mogelijk mee te laten gisten voor body en optimale extractie van kleur en smaakstof.

Het is aangeraden om de most regelmatig even door te roeren dat zal ik denk ik om een paar dagen doen, niet elke dag om risico op bederf en besmetting tegen te gaan.


Vlierbessen Mede:
~2 kilo Vlierbessen
1 tl. Pecto-Enzymen
1 tl. Gistvoedingszout
1 tl. Citroenzuur
1 tl. Gist-Activator
1½ tl Bordeaux Wijngist 13%
1850 gram Honing
3 liter Water (word nog bijgevuld)



Keep you updated!  ))J


Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 14, 2011, 08:19:58 pm
Deze gist echt als een trein. De meeste bessen drijven boven op, en als je dat dan door roert dan schuimt het eronder. Ik had ook ergens gelezen dat je dat liever onder moet houden met een speciaal plankje of een schijf. Misschien dat ik er een bord op ga leggen. Dit is om betere extractie te verkrijgen.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: De Baldadige Bij op september 15, 2011, 03:43:06 pm
Heb ik ook wel eens gehoord van zo'n plank/ bord. Er schijnen eikenhouten borden voor te zijn, krijg je meteen een beetje houten wijnvat aroma van. Maar ik had er ook last van toen ik druivenwijn ging maken, dat de druiven steeds boven dreven. Wel elke dag even geroerd toen.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 15, 2011, 03:49:31 pm
Met een gewoon bord werkt het niet, toen ik later keek was hij schuin gedrukt en stond haast rechtop, dus heb hem maar weer eruit gehaald.

De bessen zijn wel allemaal "lek" maar waarschijnlijk door koolzuurgas gaan ze steeds boven op drijven. Nou ja gewoon dagelijks even flink doorroeren.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 16, 2011, 05:25:53 am
Werkt goed hoor, als je maar niet 'n keertje het roeren overslaat. Heb ik een keer gehad met Cider, ik kon daarna de hele batch weggooien.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 16, 2011, 07:14:52 am
Oh? wat gebeurd er dan als je niet roert? Ik wil wel elke dag roeren, maar elke keer die emmer open trekken heb je ook weer kans op bederf en besmetting, en je moet elke de lepel weer ontsmetten.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 16, 2011, 09:19:42 am
Als je het fruit bovenin niet doorroert gaat het rotten. Je hebt een ideale omstandigheid voor gisting, wat rot ook eigenlijk wel fijn vindt. Als het fruit bovenop drijft droogt het uit buiten bereik van de gistcellen dus je moet het regelmatig onderdompelen in het gistende most.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 16, 2011, 02:54:26 pm
OK zou ik in de gaten houden. Heb vandaag nog even de boel weer doorgeroerd. Maar ik denk dat het rotten wel mee kan vallen omdat je namelijk alle zuurstof verdrijft met koolzuurgas. Maar het kan altijd verkeerd gaan inderdaad.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 19, 2011, 01:57:19 pm
Op verschillende sites gelezen dat de pulpgisting het beste niet langer dan 7 dagen laat staan, heb ik het vandaag geheveld. Hij giste toch niet zo heftig meer. Eerst de pulp eraf gezeefd en uitgeperst, daarna in een gistingsfles geheveld.

Ik heb het geproefd en smaakte erg lekker  ))J Er zit in totaal 2 kilo honing in.

Ik was helaas vergeten de droesemkop op de hevel te doen, dus er zijn nog wel wat pitjes en besjes mee gegaan maar niet zo heel veel. Bij de volgende hevel sessie over 2 week ofzo zal dat er wel af gaan.

(http://img29.imageshack.us/img29/706/img4661x.jpg)
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 20, 2011, 06:40:36 am
Zo vroeg in het proces is het trouwens niet noodzakelijk om te hevelen, je kunt ook gewoon de mede overgieten (als er maar niet al te veel zuurstof bijkomt). Scheelt je een verstopte hevelslang, en de enige twee dingen die je nog schoon hoeft te maken zijn een trechter en een filter(zak). Waterslot erop, en klaar!

Oh, en wat de rotting betreft: Inderdaad, de CO2 houdt de rotting ook tegen maar het gros van de CO2 blijft in het fruit zitten dat bovenin drijft, en elke keer dat je roert wervelt ook de CO2 weer weg. En je wilt zeker fruit doorheen roeren, o.a. omdat je juist uit het fruit allerlei lekkere smaakstoffen wilt halen :D
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 21, 2011, 05:27:30 pm
Maar dat overgieten zou veel zuurstof in de vloeistof slaan als je het gewoon door een trechter mikt. De slag heeft ook niet veel troep erin gehad, dat wat erin bleef zitten kon je zo eruit spoelen.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Big Daddy Bee op september 21, 2011, 07:44:24 pm
En je wilt zeker fruit doorheen roeren, o.a. omdat je juist uit het fruit allerlei lekkere smaakstoffen wilt halen :D

Ja, dat klopt, maar ook kleurstoffen bijvoorbeeld, eerder in deze draad ging het over een plankje, dat zou je er idd om die reden op leggen, zodat alles "onder water" blijft vanwege risico op rotting of azijnvorming, maar ook omdat dan alle stofjes uit het fruit beter loslaten. (Maar ach, zoals onze buurman eens zei... goede azijn is ook duur :D )

We hebben een keer rode wijn gemaakt, maar dat werd dus letterlijk rose... omdat de druiven de hele tijd naar boven dreven en de rode kleurstof niet volledig werd opgenomen :)

Edit: erg tof met de foto's zo trouwens!!
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 22, 2011, 04:21:13 am
...en een erg mooie houten vloer, trouwens!

Maar idd, Big Daddy, de kleurstoffen zijn ook erg fijn. anyway, dagelijks een paar keer roeren is dus gewoon slim, handig en eigenlijk wel noodzakelijk als je geen apparaat hebt dat constant de must roert. Naja, ik neem aan dat ze dat hebben bij grote wijnmakers. Oeh, misschien is dat wel zelf te maken!! hm...
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 22, 2011, 07:05:42 am
...en een erg mooie houten vloer, trouwens!


Dat is geen vloer trouwens maar een tafel  :))

Ik heb ergens gezien dat ze speciale fermenters hebben die een losse bovenplaat (vlottend deksel) heeft die met de most mee stijgt en daalt. Dus net als dat plankje, maar dan in het groot en een deel van de container zelf.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 22, 2011, 01:12:02 pm
hm mjah, da's waar. erg mooi, zo'n deksel, maar volgens mij is die vooral bedoeld om zo weinig mogelijk zuurstof toe te staan boven de most (zuurstof bevordert de groei van de gist, maar zolang de gist zich zo voortplant is die niet echt bezig met het maken van alcohol), niet om de pulp ook daadwerkelijk onderwater te houden. Maar, zou kunnen hoor. Toch zou ik er liever ook een mengarm ofzo inzetten, al is het om zoveel mogelijk vloeistof in contact te laten komen met de schilletjes die de mooie donkerrode kleur geven aan de wijn.

Trouwens, ik heb hier ook een paar weken geleden druivenwijn ingezet, het wordt een prachtige, donkere roze. Beetje hetzelfde proces zo. Ben erg benieuwd wat het gaat worden :D
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 22, 2011, 02:42:15 pm
Ik lees ook vaak ergens dat ze de fruit in een zak doen om het makkelijk eruit te halen als de pulp gisting klaar is, nu zou je die zak ook kunnen verzwaren zodat het altijd onder blijft. Misschien een mooie gladde kei ervoor gebruiken. (die je uiteraard wel eerst zeer goed ontsmet hebt)
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 23, 2011, 06:21:09 am
Ja, ook een goeie!
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 23, 2011, 08:30:17 pm
Nou dat doen we dus ook nooit meer!


Ik had toen ik de mede uit de emmer in een gistfles had gedaan een ruime halve liter over, ik dacht het is prima te drinken zo dus heb ik dat in een beugel fles gedaan.  ::)
Vandaag dacht ik, laat mij eens proeven hoe het ermee staat: Zet de fles op tafel, neem een paar stappen terug, kijkt weg en drukt voorzichtig de beugel los.....

KNAL! de beugel schiet tegen het plafond en de hele inhoud schuimt uit de fles  :o Er was nog een beetje over om te proeven, en smaakte prima, maar toen eerst de boel maar schoonmaken.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: De Baldadige Bij op september 23, 2011, 08:45:09 pm
hahahahahaha..... dat was te verwachten :)
doe het dan in een kleine fles met een waterslot  8)
mooie vlek op het plafond?
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 23, 2011, 10:01:59 pm
Nee zo hoog kwam het niet, maar ik heb niets waar een waterslot op kan wat in een kleine fles past. Misschien moet ik ook maar een "restjes" fles aanmeten. En daar van alles in doen wat over is. Op den duur is dat dan zo maf gemengd met alles door elkaar dat je het alsnog door de plee kan spoelen  ;D


Ik wilde dit vlierbessen beetje eigenlijk bewaren voor als ik weer geheveld had, want dan houd je wat troep over en kon ik dan mooi aanvullen met het restje. Maar goed, gelukkig dat de fles niet geknald was eerder.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bijker op september 24, 2011, 04:39:46 pm
maar ik heb niets waar een waterslot op kan wat in een kleine fles past.

Verstandig om altijd wat "over" te hebben voor BIJvullen na overhevelen.
Geen waterslot?
Geen probleem, nl een liter-of anderhalveliterfles en daar de rest in en afsluiten met een flinke prop watten.
Blijft dan vrij van "ongerechtigheden" en kan ook gewoon doorgisten.
Een oude beproefde methode ;D

Gistende materie dus nooit in een afgesloten fles doen :o

En heb toch geduld, een goede drank is het beste na enkele jaren en dan nu alles vlug doen.
Mede maken is een geduld kwestie ))J
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 24, 2011, 07:55:21 pm
Ja het is ook niet zo dat ik het nu al wilde bottelen, maar bewaren voor na het hevelen. Volgende keer die watten methode maar proberen.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Medeblander op september 26, 2011, 07:11:25 am
Haha!
De leukste fouten om van te leren zijn de fouten die ook een beetje spectaculair zijn. Is het nog 'n beetje gelukt om de vlierbessenkleur overal van af te schrobben?
Tip trouwens, met vlierbessen: om de een of andere reden staan vlierbessen en -bloesems er bekend om (ook uit eigen ervaring...) dat ze op de meest bizarre tijdstippen opeens na gaan gisten. Ik maakte vroeger vlierbessenwijn, en ook al had ik alles perfect gedaan, was er geen suiker meer in de wijn en was het al een hele tijd niet meer gaan gisten, zaten er vaak toch kleine belletjes in de fles als ik die open deed. Aangename verrassing steeds, maar als een fles 4 jaar met een beetje druk blijft liggen gaat de wijn door de kurk sijpelen en krijg je een soort hangende schimmeltuin van babylon aan de kurk. Maargoed, smaakte toch nog heerlijk :D
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op september 26, 2011, 08:50:53 am
Ik dacht dat ik alles schoon gemaakt had, maar de volgende dag stonk het verschrikkelijk in de keuken, beetje naar oliebollen en wijn  :)) Maar na een goede dweil beurt is het toch weer redelijk fris geworden.

Laat de wijn voortaan maar waar het hoord, in glas of in je lichaam  ))J
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: De Baldadige Bij op september 27, 2011, 06:09:26 am
Nee zo hoog kwam het niet, maar ik heb niets waar een waterslot op kan wat in een kleine fles past. Misschien moet ik ook maar een "restjes" fles aanmeten. En daar van alles in doen wat over is. Op den duur is dat dan zo maf gemengd met alles door elkaar dat je het alsnog door de plee kan spoelen  ;D



Ik heb een tijdje restjes bij elkaar gedaan, en het is totaal ondefinieerbaar wat er nou precies inzit (allerlei smaakjes mede, paardebloemenwijn, rode en witte druivenwijn) En toen ik laatst proefde had ik niet de neiging om het mengsel "de Geest uit de fles" door de plee te spoelen. Ik heb gewoon nog een glaasje ingeschonken, en mijn buurvrouw vond het ook een smakelijk brouwsel.

Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op oktober 29, 2011, 08:41:31 am
Update

Heb deze week de vlierbessen mede overgeheveld, er zat een aardige laag droesem op de bodem.
De SG was 1003, dus redelijk uit gegist. Heb ook geproefd - uiteraard  ;) ))J De vlierbessensmaak kwam goed naar voren, alleen was hij iets te zuur voor mijn smaak.
Dus heb er nog een kleine 100 gram honing aan toe gevoegd.

(http://img847.imageshack.us/img847/262/img4682z.jpg)
Dit was voor het hevelen, je ziet de dikke laag duidelijk zitten.

(http://img443.imageshack.us/img443/1959/img4684e.jpg)

(http://img84.imageshack.us/img84/6460/img4687s.jpg)
Na het hevelen, 2 dagen later alweer redelijk een laag droesem ontstaan, waarschijnlijk was er met het hevelen wat mee gekomen omdat de vorige laag te dik was voor de droesemkop op de hevel.

Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: De Baldadige Bij op november 09, 2011, 08:03:31 am
en dat smakelijk uitziende glaasje, hoe smaakte dat?
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op november 09, 2011, 09:12:56 am
De uitgesproken vlierbessen smaak was heel erg aanwezig, maar het was nog aan de jonge kant, ik denk dat hij met de tijd veel beter gaat smaken.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: m.kolsters op november 09, 2011, 10:40:38 am
Ik vind flierbes te sterk van smaak, en zeker als deze jong is.
Ik heb flierbes van 2007 en deze is wel sterk maar kan het nu beter drinken.
Deze drank is wel gezond maar waar voor dan wel, je moet weten waar het goed voor is of alleen de drank.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op november 09, 2011, 11:07:02 am
Misschien zou ik een blend kunnen maken met een mede zonder extra smaakjes, dan verdun je als het ware de vlierbes, en wellicht is het niet eens verkeerd.
Zal bij de volgende proef sessie even een klein mixje maken met iets anders wat ik heb staan, want hij is inderdaad erg sterk van smaak.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Big Daddy Bee op september 08, 2012, 02:56:04 pm
Voor kleine hoeveelheden (even) wegzetten, 1 liter smoothie fles van de albert-heijn!
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Bulls op december 12, 2012, 02:41:58 pm
Al met al was deze mede zeer goed geslaagd, voordat ik heb kunnen bottelen is hij vrijwel op  :≈ De mede kon wat zoeter naar mijn smaak, het was nu meer te vergelijken met een half droge wijn. Je proefde de honing wel maar voor mij mag mede altijd wel iets zoeter zijn.
Titel: Re: Vlierbessen Mede
Bericht door: Big Daddy Bee op december 13, 2012, 12:15:29 am
Al met al was deze mede zeer goed geslaagd, voordat ik heb kunnen bottelen is hij vrijwel op  :≈

Haha, door de tweede helft van die zin geloof ik de eerste ;)