Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Apis mellifera

Pagina's: [1]
1
Bijen en Imkers / Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: mei 16, 2013, 06:58:25 am »
Hallo allemaal,
Sinds het begin van dit jaar volg ik samen met mijn vriend een imkercursus, 8 theorielessen, examen en dan 8 praktijklessen. We zijn inmiddels bij praktijkles 5 aangeland. We vinden de bijen zo leuk dat we zelf ook graag een aantal volkjes willen gaan houden, maar ik merk dat ik een aversie krijg tegen de manier waarop de bijencurus ons voorschrijft bijen te houden.

We zijn gericht op makkelijk veel honing verkrijgen. De koningin wordt geknipt zodat ze niet weg kan vliegen. We maken een verger om het natuurlijke zwermen te voorkomen. We hebben gisteren doppen gebroken (embrio koninginnen doodgemaakt) zodat je ook geen zwerm krijgt. En we behandelen de bijen met allerlei chemicalien tegen de varoa mijt.

Ik zou liever op een biologische manier de varoa mijt bestrijden, het volk natuurlijk laten zwermen en de zwerm weer vangen (wat niet heel moeilijk is, alleen wat timing vereist) en alleen de honing afnemen die de bijen niet nodig hebben, zodat ze geen suikerwater nodig hebben in de winter.

Graag zou ik willen weten of jullie ervaring hebben met het houden van bijen en hoe jullie dit aanpakken. Ik heb wel al gemerkt dat geen imker gelijk is en hetzelfde denkt over hoe te imkeren dus ik hoop door ook van andere bronnen informatie te krijgen ik voor mezelf een goede methode kan bedenken om mijn volkjes te houden.


2
Zelf mede maken / De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 10, 2013, 12:15:47 pm »
Hierbij het recept waarmee ik mijn eerste mede heb gemaakt (degene die heel zuur was en ik als azijn heb bestempeld). Na alle tips van hiet te hebben gelezen ben ik blij dat ik de vies mede toch gebotteld heb. Ik ga hem komende week weer ontkurken en opnieuw de vergisting op gang proberen te krijgen met extra honing. In de hoop dan toch een zoete mede te produceren.

Alles ontsmet met een combinatie van sulfiet/citroenzuur en water (dat doe ik dus nooit weer, zo'n vieze lucht, prikkende ogen, 2 dagen last van mijn keel, en de geur ging niet meer uit de vergistingsfles, zelfs niet na 10 keer spoelen)

4,5 kg honing (traay bloemenhoning, was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde)
1 zakje gist van Bioferm (Mosel)
8,8 g gistvoeding
18 g wijnsteenzuur
4,4 g tannine
13 l water

Eerst 500 ml water met 100 g honing en de gist 12 uur naast de kachel laten staan
vervolgens 30% van het water en 30% van de honing in de vergistingsfles (beide onverwamd)
alle chemicalien toevoegen
24 uur laten gisten (en niet aankomen)
elke dag iets honing en iets water toevoegen
laten gisten bij 20 graden (in de winter, dus bij de kachel en ingepakt in een fleecedeken)
(waterslot bubbelde vrolijk)

daarna 4 maanden bij 15 graden laten staan
(waterslot bleef bubbelen)

geheveld
weer laten staan 1 maand (mede was bij 1e heveling al mooi helder)

gebotteld
geproefd, bah vies :'(, zure smaak en beetje bubbels

3
Zelf mede maken / Wanneer verwijder je het fruit
« Gepost op: mei 09, 2013, 09:58:38 pm »
Ik heb aan mijn huidige mengsel 2 sinaasappels en 1 limoen toegevoegd. Wanneer is het moment om deze fruitstukjes uit het mengsel te halen. Doe ik dit na de eerste gisting, eerder, later, pas op het eind bij het hevelen? En maakt het eigenlijk uit op welk moment je het fruit uit het mengsel haalt. Kan het bederven en de smaak van je mede aantasten?

Graag hoor ik hoe jullie dit doen!

4
Feesten en festivals / Keltfest
« Gepost op: mei 09, 2013, 03:56:19 pm »
Keltfest is komende zaterdag en zondag bij Dordrecht. Hier wordt zeker mede geschonken en verkocht! Zaterdag zijn wij van de partij voor een lekker ))J en Rapalje :D

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / pure mede
« Gepost op: mei 09, 2013, 03:43:48 pm »
Hallo iedereen,

Na een mislukte eerste batch mede, nu een week bezig met een nieuwe batch. Nu alleen honing, water, limoen, sinaasappel en gist gebruikt en alle chemische stofjes die ik moest toevoegen volgens het receptenboekje dat ik bij mijn starterskit wijn maken kreeg achterwege gelaten.

Werkwijze:
Huisdieren uit de keuken gejaagd  +X+
Alles goed schoonmaken met active zuurstof
500 gram bloemenhoning en 1L lauw water in een fles en de honing goed oplossen
gist erbij (biofirm killer gist)
dagje wachten
3 kg honing in 9 liter lauw water oplossen
in de vergistingsfles
giststarter toevoegen
mixen
na een dag nog 2 sinaasappels en 1 limoen in partjes toegevoegd (omdat ik hier ergens las dat zuur de smaak verbeterd)

Het bubbelt prima en proeft ook al lekker. Hoewel ik wel denk dat er nog iets meer honing bij kan. Morgen ga ik nog 2 kg honing halen en die toevoegen. Zoet vind ik het het lekkerst. Als iemand nog tips heeft of denkt dat er iets beter kan dan hoor ik het graag, ik ben pas net begonnen en doe maar wat :D

Zal ook nog wat kleinere 5 L flesjes aanschaffen, want ik wil graag wat experimenteren met smaken, en er staan hier genoeg leuke recepten om uit te proberen.

Groetjes Afke

6
Wie is wie? / Apis Mellifera AKA Afke
« Gepost op: mei 08, 2013, 05:32:09 pm »
Hallo medemakers en honingliefhebbers,

Wat fijn dat ik ben toegelaten tot jullie forum. Mijn naam is Afke en ik woon (nu nog) in IJsselmuiden samen met mijn vriend 2 katten en 2 fretten. Ik maak sinds een jaar mede. De eerste is hopeloos mislukt, hoewel het er verder goed uitzag, heb ik nu 15 liter honing-wijn-AZIJN  :-[. De tweede fles staat nu te gisten en ik hoop dat dit beter gaat. Daarnaast volg ik een cursus BIJhouden(in Utrecht) en ga ik in de loop van dit jaar mijn eerste eigen BIJenvolkje aanschaffen. Ik hoop via dit forum mijn mede te verbeteren, maar aan de enorme hoeveelheid tips en recepten te zien gaat dat wel lukken en gezellig over mede, honing en BIJzaken te praten met jullie.

Groeten Afke

Pagina's: [1]