Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Apis mellifera

Pagina's: [1] 2
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: pure mede
« Gepost op: oktober 15, 2013, 06:52:57 am »
Bij de eerste batch wel, bij de tweede heb ik alleen 2 sinaasappels en 1 citroen toegevoegd (in plaats van)

2
Bijen en Imkers / Re: Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: oktober 15, 2013, 06:51:56 am »
Heeft dat verder geen nadelige effecten op de bijen? Anders is dat ook een goede tip (minder werk ;) )

3
Bijen en Imkers / Re: Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: oktober 10, 2013, 10:50:43 am »
De cursus in Utrecht zit er op. We krijgen in het voorjaar een veger van een achterbuurman en dan gaat het gebeuren, onze eigen bijen. We hebben al meerdere mooie locaties in de buurt gespot waar we ze kunnen plaatsen.

Voor de imkers onder ons heb ik ook nog een mooie tip voor de varroa bestreiding:

Behandeling van bijenvolken tegen varoamijten met vaseline.
Een recept van Dr. Vet. Pedro Rodriguez, Honey bees Research, Virginia Beach (U.S.A.)
Zoals gepubliceerd in Api nature Nr. 1 november 2001.Diverse malen vertaald, de laatste keer vanuit een Duits blad ''Das Bienenmuterchen''4-2002 blz 57.

Behandelingsmiddel:
Katoenkoord (kaarsenlont) van 1 meter lengte en een doorsnee van 4 mm, geimpregneerd met vloeibare vaseline.

Bereidingswijze:
Breng in een pan 0.220 liter water aan de kook.
Voeg als het water kookt 225 gram bijenwas (zegelwas) in kleine stukjes toe
Door het water gaat de bijenwas niet verbranden.
Roer met een houten stok.
Zodra de was is gesmolten, 0440 liter vloeibare medicinale vaseline toevoegen. De vaseline met een dichtheid van 0,86.
Blijven roeren.Daarna nog 225 gram vloeibare honing toevoegen en het verwarmen stoppen.
Dompel stukken katoenkoord van 1 meter lengte en 4mm doorsnee in dit mengsel en laat zo een laagje op het koord ontstaan.
Bewaar de stukken koord in een glazen afgesloten pot.

Gebruik:
Geimpregneerd koord op de toplatten leggen bij elke broedkamer.
Herhaal de behandeling als de koorden zijn afgeknaagd of verpulverd. Dit is tussen twee a vier weken. Herhaal in elk geval elke maand.

Begin bij de eerste voorjaarscontrole en ga door tot de inwintering Wees consekwent.

Werking van het middel:
De vaseline kleeft aan de poten en op de beharing van de bijen.
Dat stimuleert het poetsgedrag.
De mijten die met de vaseline in aanraking komen, krijgen vaseline in de tracheeen en zullen stikken.
Sterftepercentage mijten: 98%.
Voordelen: niet giftig, milieuvriendelijk en goedkoop.
Alternatief: bijen besproeien met vloeibere vaseline.

*Ik weet niet waar ik vloeibare vaseline kan kopen en gebuik daarom potten vaseline die ik kan kopen bij de drogist.

Veel succes!

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: pure mede
« Gepost op: oktober 10, 2013, 10:46:33 am »
Hallo iedereen,

Na lang wachten en 2 keer hevelen komt er geen koolzuur meer vrij, maar de mede smaakt nog steeds verschrikkelijk. De vader van een vriendin van me gaat deze mede en mijn oude (ook mislukte batch) stoken tot sterke drank. Ik ga als mijn flessen leeg zijn nog weer een nieuwe poging ondernemen. Wat ik al geleerd heb van mijn vorge brouwsels:

-een hydrometer kopen
-meer honing toevoegen en bij een imker halen
-een gist toevoegen dat niet zo goed tegen alcohol kan (nu had ik alleen maar alcohol met bijna geen smaak over aan het einde, alle suiker was omgezet)

Zodra ik met mijn ieuwe poging begin begin ik wel weer een nieuwe post.

Groetjes Afke

5
Bijen en Imkers / Re: Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: juli 03, 2013, 09:42:12 am »
Ik volg de cursus in Utrecht. Een van onze docenten heeft ooit ook een cursus biologisch dynamisch imkeren gevolgd en heeft ons aangeraden die cursus ook te volgen. Hij zei wel dat het voor hem wel wat te zweverig was met maanstand en sterren, maar verder was het een goede cursus. Dat geld eigenlijk ook voor mij. Het rekening houden met astrologische aspecten om de tijden uit te kiezen om te slingen etc gaat me ook wat te ver, maar verder zou ik het liefste bijen houden voor de bijen zelf en niet specifiek voor een enorme honing productie.

Tijdens de cursus in Utrecht hebben we al een aantal keer een varroa behandeling gedaan met oxaalzuur. Maar er wordt ook mierenzuur en thymovar gebruikt. Op zichzelf dingen die ook in de natuur voorkomen (het zij niet zo geconcentreerd), maar voor de bijen is het niet een natuurlijk proces. Die zouden bij teveel varroa gaan zwermen om zo de vervuilde raat en het vervuilde darrenbroed achter te laten. Ik zou het gaar zelf ook op die manier doen, maar dan moet ik wel meer weten van hoe bijen op een natuurlijke wijze leven, nu heb ik vooral geleerd hoe bijen bij een imker worden gehouden (zoals het de imker goed uitkomt).

Hoewel we dat soort imkers ook nodig hebben voor de honingproductie net als we grote boeren nodig hebben voor vlees/zuivel productie.

6
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 20, 2013, 06:28:08 pm »
De mede bubbelt nu vrolijk. Het proeft ook al een stuk zoeter. Volgende keer direct voldoende honing toevoegen is de les die ik hieruit leer. Wel leuk om je mede weer aan de praat te krijgen!

7
Bijen en Imkers / Re: Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: mei 16, 2013, 07:01:24 pm »
Citaat
En dan de moer knippen je moet je schamen het zelfde als een arm afkappen.

Gelukkig maar dat meer mensen dat niet vinden kunnen. Ik dacht al dat ik over sentimenteel was. Ik heb vandaag ook al eens ge-googled over biologisch dynamisch bijen houden, dat spreekt me wel erg aan. Alleen honing afnemen als de bijen het over hebben en het bijenvolk begeleiden in plaats van domineren. Ze zelf hun raten laten maken en zelf de ruimteverdeling in de kast laten bepalen. Ook heeft de natuur een kans om de sterkste moer te laten overleven (en te laten zwermen) in plaats van dat de mens een willekeurige dop uitkiest om niet te breken.

8
Bijen en Imkers / Re: hoera, bijen!
« Gepost op: mei 16, 2013, 07:04:50 am »
Woh, wat super mooi! Kan ik ook wat BIJ je bestellen voor in ons nieuwe huis? En poseren in mijn imkerpak vind ik geen probleem! ::)

9
Bijen en Imkers / Verantwoordelijke bijen houden?
« Gepost op: mei 16, 2013, 06:58:25 am »
Hallo allemaal,
Sinds het begin van dit jaar volg ik samen met mijn vriend een imkercursus, 8 theorielessen, examen en dan 8 praktijklessen. We zijn inmiddels bij praktijkles 5 aangeland. We vinden de bijen zo leuk dat we zelf ook graag een aantal volkjes willen gaan houden, maar ik merk dat ik een aversie krijg tegen de manier waarop de bijencurus ons voorschrijft bijen te houden.

We zijn gericht op makkelijk veel honing verkrijgen. De koningin wordt geknipt zodat ze niet weg kan vliegen. We maken een verger om het natuurlijke zwermen te voorkomen. We hebben gisteren doppen gebroken (embrio koninginnen doodgemaakt) zodat je ook geen zwerm krijgt. En we behandelen de bijen met allerlei chemicalien tegen de varoa mijt.

Ik zou liever op een biologische manier de varoa mijt bestrijden, het volk natuurlijk laten zwermen en de zwerm weer vangen (wat niet heel moeilijk is, alleen wat timing vereist) en alleen de honing afnemen die de bijen niet nodig hebben, zodat ze geen suikerwater nodig hebben in de winter.

Graag zou ik willen weten of jullie ervaring hebben met het houden van bijen en hoe jullie dit aanpakken. Ik heb wel al gemerkt dat geen imker gelijk is en hetzelfde denkt over hoe te imkeren dus ik hoop door ook van andere bronnen informatie te krijgen ik voor mezelf een goede methode kan bedenken om mijn volkjes te houden.


10
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 16, 2013, 06:39:43 am »
Gisteren 1 liter mede uit de fles gehaald en vervangen met 1 liter lauw water. Dit gedaan om het alcoholgehalte te verlagen, ik weet nog steeds niet hoe hoog het is, maar de gisting is nog niet opnieuw begonnen en de mede staat bij 25 graden en is niet meer heel zuur, na 3 kilo honing te hebben toegevoegd, dus een ander probleem kan ik niet bedenken.

Daarna uit mijn goed gistende mede 200ml inclusief gist gehaald, beetje honing toegevoegd en 5 min geschud. Toegevoegd aan de mede en 5 min geroerd om O2 toe te voegen. Afgedekt met een theedoek (zodat er nog meer O2 bij kan), nu hopen dat de gistjes weer gaan vermenigvuldigen en mijn mede lekker gaan maken.

Verder ga ik op zoek naar een pH meter en SG meter zodat ik wat meer weet over mijn mede dan alleen dat hij nog niet lekker smaakt. Als ik waarden heb zal ik je posten.

11
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 14, 2013, 01:21:42 pm »
Hey Mrperq,
Bedankt voor je uitgebreide reactie ^-^. Zoals je al merkt, nog weinig ervaring met het mede )J maken.

Ik heb inmiddels ook een nieuwe mede opgestart zonder wijnssteenzuur en tanine toe te voegen (deze proeft nu al lekker).

Ik heb de mede een week terug weer uit de flessen gehaald en overgedaan in mijn vergistingston (bij gebrek aan nog een vergistingsfles). Ik heb gist en honing toegevoegd in de hoop dat het gistingsproces weer zou beginnen. Maar tot nu toe nog geen bubbelend waterslot, wel enigzins overdruk in het vat, dus er gebeurd toch iets.

Ik zal eens kijken naar een pH meter, is wel handig inderdaad, maar het moet niet te veel geld gaan kosten. (maar momenteel druk met geld sparen voor het verhuizen naar /inrichten van /ver-klussen ons nieuw huis in Culemborg).

Heb je ook een meter voor SG? Heb ik tot nu toe nog niet gemeten, wat zegt het SG over je mede?

Groetjes

12
Zelf mede maken / Re: De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 13, 2013, 08:26:52 am »
Op 10-05-2013 3 kilo honing en een nieuw zakje gist toegevoegd aan de 'mislukte mede' in  de hoop het weer aan het gisten te krijgen zodat het zoeter wordt. Maar vandaag, 3 dagen later nog geen bubbels. Ik vermoed dat het gist is overleden, waaraan weet ik alleen niet.

Mogelijk al te hoog alcohol-gehalte (?) maar dat kan ik niet constateren, geen meetaperatuur.
Geen voedsel is voor het gist? Dat lijkt me sterk, suiker (honing) genoeg!

Na de toevoeging van 3 kilo honing proeft het mengel wel al een stuk lekkerder, maar om het nu te laten bezinken en dan te bottelen, dat lijkt me ook niet de bedoeling of doen jullie dat vaker?

Iemand suggesties?

13
Zelf mede maken / De mislukte azijn/zure mede
« Gepost op: mei 10, 2013, 12:15:47 pm »
Hierbij het recept waarmee ik mijn eerste mede heb gemaakt (degene die heel zuur was en ik als azijn heb bestempeld). Na alle tips van hiet te hebben gelezen ben ik blij dat ik de vies mede toch gebotteld heb. Ik ga hem komende week weer ontkurken en opnieuw de vergisting op gang proberen te krijgen met extra honing. In de hoop dan toch een zoete mede te produceren.

Alles ontsmet met een combinatie van sulfiet/citroenzuur en water (dat doe ik dus nooit weer, zo'n vieze lucht, prikkende ogen, 2 dagen last van mijn keel, en de geur ging niet meer uit de vergistingsfles, zelfs niet na 10 keer spoelen)

4,5 kg honing (traay bloemenhoning, was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde)
1 zakje gist van Bioferm (Mosel)
8,8 g gistvoeding
18 g wijnsteenzuur
4,4 g tannine
13 l water

Eerst 500 ml water met 100 g honing en de gist 12 uur naast de kachel laten staan
vervolgens 30% van het water en 30% van de honing in de vergistingsfles (beide onverwamd)
alle chemicalien toevoegen
24 uur laten gisten (en niet aankomen)
elke dag iets honing en iets water toevoegen
laten gisten bij 20 graden (in de winter, dus bij de kachel en ingepakt in een fleecedeken)
(waterslot bubbelde vrolijk)

daarna 4 maanden bij 15 graden laten staan
(waterslot bleef bubbelen)

geheveld
weer laten staan 1 maand (mede was bij 1e heveling al mooi helder)

gebotteld
geproefd, bah vies :'(, zure smaak en beetje bubbels

14
Wie is wie? / Re: Apis Mellifera AKA Afke
« Gepost op: mei 10, 2013, 11:40:57 am »
Citaat
Ben je zeker dat je effectief azijn hebt, of smaakt je mede gewoon naar azijn?

Ik ben er niet meer zeker van dat het azijn is geworden, ik vermoed dat ik te weinig honing het toegevoegd. Ik zal het recept nog even in het andere topic posten

15
Zelf mede maken / Re: Wanneer verwijder je het fruit
« Gepost op: mei 10, 2013, 11:37:46 am »
Bedankt voor de tips, ik laat het fruit dat eerst lekker zitten. En de tip van de lepel komt met hevelen vast van pas!

Pagina's: [1] 2