Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Aegir

Pagina's: 1 [2]
16
Wie is wie? / Re: Voorstellen maar!
« Gepost op: maart 11, 2011, 01:07:58 am »
Hej allen,

Ik ben een Vlaamse jongeman uit Antwerpen die een passie gekregen had voor mede sinds een 2 jaar geleden. Een jaar geleden begon het idee en de wetenschap hierover verder te rijpen; ik wou het meteen groots en goed aanpakken. In november 2010 dan eindelijk aan begonnen. Groots is voor mij neit door duur materiaal te gebruiken, maar producten (honing en andere ingrediënten) van hoge kwaliteit en zoveel mogelijk op de oude manier waarop de vikingen toen ook mede konden maken. Zwavel en speciale extra mineralen (zink, zwavelsporen, ... ) doe ik dus niet in mijn mede.
Daarbuiten ben ik een persoon die een lokale vereniging die imkers verbindt met elkaar, cursussen organiseert en ook voor de overheid al eens een handige informant is, her en der wat probeer te ondersteunen. Misschien dat ik ook nog verder ga, en richting een eigen imker-hobby ga, maar ik twijfel nog wat. Heb als kind waarschijnlijk schrik opgedaan van deze zachte donzige beestjes.  :-\

17
Zelf mede maken / Re: zuurgraad meten
« Gepost op: maart 10, 2011, 01:01:34 pm »
Zonde van de mede en de moeite  :'(

Sommigen zullen me meteen voor het peloton zetten voor de kogel, maar misschien dat sommige zijn die ook bottelen op een plastic fles? Deze geven op zich een goede indicatie (uitzetting) van de druk die er opstaat en kunnen wel een paar bar aan. (De goede flessen van Spa-water bijvoorbeeld, zijn zeer stevige PET-flessen)

18
Zelf mede maken / Re: Methanol (bah....blind, dood)
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:58:43 pm »
Zoals Braadvaat als zei, enkel bij destillatie ga je daar enorm mee moeten opletten. Foute temperaturen of slechte kolomverhoudingen en je hebt methanol in je fles.
Bij onreine most kan het zééééér uitzonderlijk voorkomen, maar dat hangt dan ook weer samen met andere factoren. Je ziet of proeft het dan wel gelijk. En een eenmalige in-take, tja... een beetje zoals rechtstreeks in de zon kijken misschien ;)

Geen schrik voor hebben, gewoon lustig blijven brouwen!

19
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Dondermede
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:49:35 pm »
Zojuist een nieuw brouwsel klaargezet, 5 L. Vleugje sinaalsappelsap, citroenen, appels en wortels. Ik heb expres lekker wat honing gebruikt en sterkere gist. Een mede die lekker volle smaak mag krijgen en best beetje sterk mag worden.. die kan ik dan toewijden aan Donar hemzelf  ::)

Met wortelen? Oeh interessant Maarten :) Heb je een foto van je brouwsel? Ben weleens benieuwd naar de kleur. Wortelen (penen bedoel je toch hé?) bevatten veel caroteen en dat geeft een rood-oranje kleur. Zeker niet slecht voor een overDonderende zoete mede *thumbs-up*

20
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:46:06 pm »
Bakkersgist geeft een niet mede smaak aan de mede.
Gewoon mede wijngist gebruiken en eventueel een zwaardere gist zoals voor Port of sherry.
Zakje wijngist mede bevat 5 gram, en is voldoende voor 50 liter.
Oplossen in 50ml ( dat = dus voor 50liter!)water met 3 theelepels suiker in 27grC .Na ca 25 minuten aan de most toevoegen.
Of gewoon het boekje Mede: maken, drinken en genieten van het Bijkersgilde, www.bijkersgilde.nl aanschaffen staat er allemaal in.

Dus de gist oplossen in lauw water mét geraffineerde witte suiker? En diezelfde hoeveelheid kan zonder problemen voor smaak - vieze nasmaak van gist - ook op 10 liter gebruikt worden?

Ik heb mede geproefd gemaakt met bakkersgist en zonder bakkersgist (WYEAST MEAD-vloeibare gist), en kon zéér weinig verschil proeven.
Maar in gist kan je dus niet gauw 'teveel' gebruiken, toch ? Dus beter een grammetje meer, dan een grammetje minder?

21
Zelf mede maken / Fruitmede, fruit kwantiteit/verhouding
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:41:43 pm »
Ik zit verveeld met mijn mede met bessen. Op zo'n 5 liter mede, waar na de nodige heveling(en) nog eens een halve liter water aan toegevoegd zal worden, heb ik zo'n 500 gram geplette verse bessen toegevoegd. (Dus die zit in die 5 liter mede al)

Nu vroeg ik mij af:
  • Hoeveel gram fruit per liter mede, moet je gebruiken om de smaak eraan te geven? Of tussen welke waarden laat ik dit best variëren?
  • Houden jullie nu veel rekening met de suikers in het fruit, om het zoetheidsgehalte te bepalen?
  • Ik vries mijn fruit altijd 1 dag in, en 'pasteuriseer' het nadien ook nog eens op het eind van mijn water-honingmengsel in de pot. Zodoende moet ik geen pecto-enzymen toevoegen. Maar beschadig ik hierbij kleur en smaakstoffen ???
  • Wilde gisten aanwezig in het fruit... zijn deze een gevaar? Zo ja, 'vernietig' ik deze bij bovenstaand procédé ?

Ik heb nu mijn flesje staan, dat aardig wat koolzuur produceert, dus dat ziet er goed uit. Maar ik vraag me dus af, of ik geen teleurstelling tegemoet ga of een mede aan het maken ben met een ver te zoeken toets van het fruit dat ik heb gebruikt.

22
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:33:32 pm »
Goed topic, het forum is erg leerzaam... gebeuren goede dingen hier.


Even ontopic over dat geschuim... Kan het misschien aan de gistsoort liggen die schuim? Ik heb wel een mede van de schrale bakkersgist, die schuimt ook graag. Misschien dat de kwaliteit van d egist dus wat met het schuimen te maken heeft?

Ik ben tevens benieuwd naar het effect van 'klimaat' op het gistingsproces... zo ook de duur.

1ste gisting: mag het aardig warm zijn en nog 'redelijk' schommelen: 18~26° lijkt me doenbaar. Natuurlijk mag er beweging zijn en wals je best af en toe met je fles of DJ.
2de gisting (zo noem ik het proces als hij na een paar dagen heftig gisten op fles met waterslot gaat): dan probeer ik toch al wel meer een stabiele warme temperatuur te behouden.

Algemeen kan je zeggen, en da tgeld voor alle voedingsmiddelen:
- Hoge temperatuurschommelingen = geen goede zaak.
- Koudere temperatuur = trage processen, dus bij mede ook tragere gisting -> er zou meer body in je mede komen. Of dit écht merkbaar is en bv. meer doet dan een half jaar gewoon langer laten staan... geen idee.

Volgens mij zorg je ook best, dat je mede nooit in de vlakke zon staat. Zon 'bleekt' altijd wel af. En zorgt voor een hogere temperatuur aan de buitenkant van je gistende mede. Een mede in de tocht of nabij een raam, krijgt natuurlijk ook andere en sneller wisselende temperaturen (wind) aan zijn buitenste zijden, dus ja... vaak is de kelder of garage een ideale plaats qua klimaat denk ik dan. :)

23
Zelf mede maken / Re: Alcoholpercentage meten
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:26:17 pm »
Het geheim van werken met een hydrometer zijn 2 dingen.
1. Werk super super precies, en maak de apparatuur goed schoon.
2. Vaak door de hoge suikerconcentratie heeft de hydrometer er moeite mee :) dus wat je het beste kan doen is werken met verdunnen. Dus je begint met 100% most. Die meet je. Bij mij kwam die laatst uit op 15%. Dan doe je precies 50% most/50% water. Bij mij kwam uit op 6% (dus x2 is 12%). En daarna doe je nog 33% most/66% water hetzelfde kunstje :)

De hydrometer werkt het beste met lage aantallen, daarom kan je beter werken met oplossingen.

En werken met koel/koud water natuurlijk. Verder een supertip Amthezia!
Want de hydrometers die wel nauwkeurig en betrouwbaarder zijn, daar betaal je je blauw aan. En 200-euro, nou... das aardig veel geld :(

24
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:24:17 pm »
Over het alcoholpercentage heb ik net in het desbetreffende topic een reactie geplaatst.
Over de zuurgraad is mijn leraar erg streng, want als de zuurgraad niet correct is in de mede, wordt het een soort zoet watertje wat nergens naar smaakt. Dus die zuurgraad schijnt heel belangrijk te zijn voor de smaak.

Het hoe en wat weet ik nog niet precies, ik weet alleen dat we hem dus moeten meten :)
Als ik meer weet, dan post ik dat nog wel!

Ik heb begrepen dat je zeker voorzichtig moet zijn met het toevoegen van zuren zoals uit citroenzuur (appelsien valt mee, daar zit ook nog wat smaak en zoetigheid aan verbonden). Omdat je al vrij gauw een citroenmede kan maken als je ermee overdrijft. 1 citroen per 3 à 6 liter mede volstaat in mijn ogen.

Het gebruik van (synthetisch?) citroenzuur in poedervorm, daar heb ik geen benul van. Ik vind het ook niet meer zo 'authentiek' zoals ik het zelf graag zou maken; maar ieder zijn voorkeur natuurlijk. Zonder veroordeling hé ;)

Maar als jij (of iemand anders) een andere theorie heeft, hoor ik ze ook graag :)

25
Zelf mede maken / Re: Gist
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:13:31 pm »
Iedereen gebruikt precies altijd:
- speciale wijngist
- turbogist
- gist voor mede (van WYEAST bv)

Maar weinigen bakkersgist.... dat doe ik dan weer. Want zo was het vroeger ook. Nu, iedereen spreekt hier van een zakje van 7 gram op 10 liter! Hoe is de verhouding van droge gist dan met verse bakkersgist?
Kan je één blokje bakkersgist (42 gram) vergelijken met zo één zakje gedroogde gist (meestal 7 of 11 gram) ???

En de verhouding (hoeveel gist op hoeveel liter mede) ben ik ook ZEER benieuwd naar. Want het lijkt me erg om te weinig gist erin te doen, en teveel, zodat het uit balans geraakt.

Zelf gebruik ik altijd 22 gram (een half blokje) verse bakkersgist op 5 liter mede. Maar mijn brouwsels zijn nog bezig aan hun gisting, dus ik kan er nog niet over oordelen. Wel is mijn 22 gram niet uti de lucht gegrepen, maar via een mede-brouwer die het al een 10-jaar doet.

26
Zelf mede maken / Re: Gistingsproces
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:06:19 pm »
Water uit flessen kook ik uiteraard niet, maar ik proef wel van het water. Water met een al te sterk smaakje (toegevoegd calcium) laat ik absoluut staan! Water uit de kraan (Belgie, Antwerpen) is ook van dermate goede kwaliteit, mag geen probleem zijn.

DE ENIGSTE reden om het water wél te koken is om misschien de chloor te verdampen! Je kan het water dan een paar minuten met de honing verwarmen of het water een dag laten staan in open lucht. Nu, dat laatste lijkt me zeker géén goed idee, want je gaat dan wel vreemde zaken in je wate rkrijgen.

Het aantal chloor-partikels is nu ook niet ZO groot, dus ja... Het kan, maar het hoeft niet. Kook je het water via je waterkoker, bestaat de kans er ook in dat je vuiligheid meeneemt of extra kalk van kalkaanslag. Dus voor - mijzelf - als beginner: ik gebruik kraantjeswater of water uit een fles zonder enige bijsmaak :)

27
Zelf mede maken / Re: Soorten honing
« Gepost op: maart 10, 2011, 12:02:18 pm »
Hier ook een mislukt suikerexperiment: suiker gebruiken om bij te zoeten. Het werd inderdaad zoeter (en sterker), maar het eindresultaat smaakte naar jenever met een hint van honing...

Een recept dat ik gebruikte beschreef op 5 liter mede ook 50 gram witte (dus geraffineerde) suiker die je aan het begin ook toevoegd. Dit zal nu wel niet de jenever opleveren die jij beschrijft, maar deze suiker is misschien sneller 'bereikbaar' voor de gist dan de suikers uit de honing? Of maakt die 50 gram suiker écht geen flut uit denken jullie ?
Daarbij... kan je met geraffineerde witte suiker dan 'makkelijker' aan hogere alcoholpercentages geraken?

28
Zelf mede maken / Re: Honing aan de kook?
« Gepost op: maart 10, 2011, 11:59:05 am »
Van wat ik had begrepen uit de wetenschap is dat de heilzame werking toch teniet gedaan wordt eens je een alcoholproductie krijgt. En dat de heilzame stoffen zeker niet overroepen moeten worden.

Voor onzuiverheden breng ik mijn honing en watermengsel een paar minuten aan de kook, om het dan in een koud bad meteen terug af te koelen. Niets mis mee, toch?

29
Muziek / Re: Welke muziek nuttig jij bij je mede?
« Gepost op: maart 10, 2011, 11:48:46 am »
Amon Amarth die mede gaan brouwen:
http://www.youtube.com/watch?v=mClSA1LZPIs

30
Medesoorten en -smaken / Re: hele oude mede
« Gepost op: maart 10, 2011, 11:44:31 am »
Als je nu eens ervan geniet bij een gelegenheid, een jubeleum ofzo? Daarna vul je hem opnieuw, maar met water, plak er een label op en verlap je hem als 15 jaar oude mede 'om te bewaren' ? ;)
Ik vraag mij af, hoeveel jaren het zo kan duren vooraleer mensen zo'n bedrog - niet dat ik je dat voorstel hoor - doorhebben en of het bestaat.

Pagina's: 1 [2]