Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Jules

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e brouwsel
« Gepost op: juli 06, 2014, 08:34:41 pm »
De mede vandaag geheveld. Het SG is nog altijd 1060 met een refractometer.

Erg hoog nog of niet?

Zo te zien gaat de gisting nog altijd verder.....

2
Zelf mede maken / Re: Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 29, 2014, 10:03:28 pm »
Nee, biergist is anders dan wijngist. Oa de alcoholtolerantie is lager: bier heeft meestal een lager alcohol gehalte, uitzonderingen daargelaten.

Bij bier is de gistsoort van zeer grote invloed op de smaak. Als je een batch wort splitst, er twee verschillende biergisten bij doet en op de zelfde plek wegzet komen er twee zeer verschillende bieren van. Van de andere kant: splitsen met dezelfde gist en verschillende temperatuur aanhouden brengt ook grote verschllen aan in smaak..

ik heb voor mn mede arsegan mede gist gebruikt, dus ik verwacht dat t snor zit!

Jules

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e brouwsel
« Gepost op: mei 29, 2014, 09:58:49 pm »
Ik heb er zelfs een filmpje van gemaakt  :-[ :-X

Maar het gaat er vrij heftig aan toe! Hij bubbelt nog altijd als een tierelier!

Ruikt ook lekker!

Jules

4
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 29, 2014, 09:55:17 pm »
Bedankt voor de info!

Bier maken is niet zo heel lastig hoor: wat wel heel lastig is is een reproduceerbaar bier maken. En er zijn gewoon veel stappen die invloed hebben op de smaak. Dus als je iets uitdenkt en zo wil maken en er is een temperatuur 2-3 graden anders of een paar minuten langer of korter en de smaak is anders.
Dat maakt het ook leuk: iedere keer een verassing wat het wordt!

Ja mede maken lijkt me idd een kwestie van schoon werken en veel geduld. Gelukkig is dat bij bier wat minder nodig ;)

Ik ben zelf van het zo weinig mogelijk toevoegen: geen klaringsmiddelen en sulfiet en aanverwante stoffen.
Voorlopig heb ik een kleine batch staan en ondertussen lees ik mede gerelateerde dingen en probeer er werkbare info van te maken.
Sommige dingen zijn een kwestie van kiezen: zoals honing koken of niet... Ik ga voor de niet koken versie. Ik begrij[p dat het dan nog wat langer duurt met klaren maar dat vind ik niet erg: die fles staat me niet in de weg ;)

Jules

5
Zelf mede maken / Re: Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 24, 2014, 04:27:02 pm »
Dat viel me idd op, ook opmerkingen links en rechts doen mij vermoeden dat de smaak niet veel veranderd door een paar graden temperatuurverschil...

Dat is wel fijn want dan houdt ik mijn klimaatkast vrij voor mijn bieren! :D

Jules

6
Zelf mede maken / Gistingsvraag..
« Gepost op: mei 23, 2014, 03:45:01 pm »
Hallo medebrouwers,

In het geval van bier brouwen is de vergistingstemperatuur nogal belangrijk voor het smaakprofiel van het bier. Een paar graden verschil kan behoorlijk wat smaakverschil opleveren. Vandaar dat mijn bieren in een "klimaatkast" vergist worden. Hierin kan ik de temperatuur binnen een halve graad nauwkeurig instellen.

Mijn vraag is of wijngist hier net zo gevoelig voor is? Of kan deze gist meer temperatuurschommeling aan?

jules

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / 1e brouwsel
« Gepost op: mei 23, 2014, 03:41:27 pm »
Mijn eerste Mede staat in de fles, hier het recept:

2,1 kg honing, aangevuld tot 5 liter.
Vanille stokje
1/2 sinaasappel in stukken gesneden.
een stuk of 30 rozijntjes
Gistvoeding
Gist is Arsegan mede gist

Gisteravond alles ontsmet, water gekookt en de honing opgelost. Ik heb er voor gekozen de honing niet te koken. De gist gehydrateerd en bijgevoegd zodra de most op kamertemperatuur was. Niet lang daarna kwam de gisting al goed op gang en vandaag gaat ie flink te keer. Ik heb de vergelijking horen maken met een lava-lamp en zo ziet het ook uit :)

Nu komt het moeilijkste: geduld........

8
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 23, 2014, 03:31:50 pm »
Hallo Pieter-Jan

Bier maken is niet zozeer moeilijker maar vooral bewerkelijker. Je bent wel een paar uur bezig met het maken en het filteren van het wort voordat het naar je gistvat gaat. Daarentegen is het wel wat sneller op dronk :D

Bedankt voor je boekentips! Op dit moment wacht ik op het boek "The Compleat Meadmaker" van amazon. Als ik daarin uitgelezen ben ga ik naar je tips kijken!

Op dit moment heb ik een 5 literfles mede in de gisting staan met 2,1 kg honing op totaal 5 liter. Hierbij wat gistvoeding, rozijntjes, een halve sinaasappel en een vanillestokje. Gister aangemaakt en de gisting is al zeer goed op gang! Het begint zelfs al te ruiken :)

Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat verlopen!

Jules

9
Wie is wie? / Hallo
« Gepost op: mei 23, 2014, 01:17:56 am »
Hallo allemaal!

Mijn naam is Jules en ik brouw al enige jaren mijn eigen bier. Niet geheel onverdienstelijk gelukkig!
Nu ben ik via festivals in aanraking gekomen met mede en nu geloof ik dat ik dat ook kan maken, en dat ik het op zijn minst moet gaan proberen.
Ik ben me dan ook aan het inlezen hoe mede nou eigenlijk gemaakt wordt, en ondertussen heb ik een kleine batch in de gistfles staan. Als iemand nog een goed boek weet over mede bereiding hoor ik dat graag.

Tot snel!

Jules

Pagina's: [1]