Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Raymond

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bosbessen mede
« Gepost op: februari 26, 2013, 10:46:13 am »
Mmmm...ede gaat goed!

Eergisteren stond de bos bes mede vacuum op het waterslot te trekken en was hij compleet helder. Dus tijd voor overhevelen en stap twee van mijn recept. Verse bosbessen er in, verse lading honing en nog een tweede kleine ronde gisten.

Natuurlijk ook even stiekem een beetje geproefd en dat is zeker geen straf. Heel fruitig en heel honing achtig. De twee smaken moeten alleen nog wat meer in elkaar over lopen, dat zal de tijd wel moeten doen.

De perenmede op de achtergrond van de onderstaande foto gaat ook goed, ook al is het wel een gek gezicht hoe de pulp zo bij elkaar klontert in de fles. Schijnt geen kwaad te kunnen, maar als ik het in mijn koelkast zag had ik het al lang weg gegooid  :D


2
Wie is wie? / Re: Groeten van een mede liefhebber
« Gepost op: februari 25, 2013, 10:51:12 am »
Welkom  :D

Klinkt goed die bramen mede, benieuwd hoe die je lukt en smaakt  ))J Ga je je brouw ervaringen ook delen op het forum?

3
Zelf mede maken / Vraagje: Iets zuurs toevoegen? Moet dat?
« Gepost op: februari 22, 2013, 01:12:49 pm »
Hoi even een vraagje. Ik kom in heel veel recepten tegen dat er bij het opzetten van de mede iets van citroenzuur of echt partjes citroen worden toegevoegd. Of iets anders zuurs. Maar niet in elk recept. Is er een bepaalde reden anders dan de smaak om dit te doen? Doet het zuur nog iets met het gistingsproces?

Weet iemand dit? ???

4
Zelf mede maken / Re: Moeilijk startende mede - op recept van hier. Tips?
« Gepost op: februari 16, 2013, 08:58:41 am »
Hij is gestart  ))J Geduld is toch het belangrijkste ingredient. Okay, en een beetje extra wijngistvoeding, en een keertje extra lucht er door jagen. Maar nu is die dan gestart. Hij blubt netjes met 60 blubs per minuut.

5
Zelf mede maken / Moeilijk startende mede - op recept van hier. Tips?
« Gepost op: februari 14, 2013, 10:32:57 am »
Hoi,
Mijn vriendin heeft ook een mede gestart op basis van het citroen-gember recept hier op de site. Alleen, hij wil niet lekker starten. De andere fles die gelijk is gestart met andere ingredienten doet het vrolijk, maar deze fles laat geen teken van leven zien. Ze staan beiden nu ongeveer 36 uur, en de citroen-gember is vanmorgen nog eens van een beetje extra gist voorzien en in een nieuwe fles gegoten om er even wat extra zuurstof door te jagen.

Heeft iemand nog andere tips om deze fles toch goed gestart te krijgen?

Voor het gemak hier nog even het recept geknipt en geplakt. Het is verder tot op de letter gevolgd:

Citaat
Zomerse mede met gember en citroen. (5 liter)

door De Baldadige Bij

Ingrediënten
3 citroenen
3 sinaasappels
4 limoenen
0,3 dl bio appelsap
gemberwortel
verse munt (ongeveer 2 plantjes die je in de supermarkt koopt, of je plukt het in de tuin)
water
gist en voedingszout
ongeveer 2 kg honing (zoals ik hem gemaakt heb kwam ik uit, na aanzoeten enzo op 2150 gr.)

bereiding

Je kan eerst een giststarter maken, je kan ook gewoon alles meteen bij elkaar gooien werkt ook wel :)

1) Je kookt een pan met water, en laat daar dan de muntbladeren (je kan eventueel ook gedroogde munt gebruiken) een tijdje in trekken. En af laten koelen.
2) Je raspt de schil van 2 van je citroenen (het beste kan je dus biologische gebruiken, daar zit geen gif op), en de gember.
3) Alle citrusvruchten uitpersen en het sap giet je in een goed schoongemaakte ballonfles. En doe er ook de citroenschilletjes en gember bij.
4) De honing erbij doen, eerst verwarmen om vloeibaar te maken, maar niet warmer dan 40 graden Celsius.
5) Als het muntaftreksel afgekoeld is kan je het er ook bijgieten, wel een zeef gebruiken!
6) Dan een theelepeltje gistvoedingszout en een theelepel wijngist erbij, schudden, waterslot erop en afwachten maar!

Na ongeveer een maand even zeven om de gember en citroenschil eruit te filteren.
Hierna een aantal maanden laten staan, tot de boel uitgegist is. Daarna bottelen en of opdrinken
Die van mij had ik per ongeluk te vroeg gebotteld en heeft nu dus koolzuur gekregen, bij deze zomerse smaak past het er wel bij. Maar pas op, als je bottelt kan de fles dan onder grote spanning komen te staan en kurken kunnen eraf ploppen (bij een andere tegelijk gebottelde mede wel gebeurd :( ) of de flessen kunnen zelfs uit elkaar spatten. Dit is zonde van de mede en maakt een boel troep. Dus de volgende keer laat ik hem toch iets langer doorgisten, ik hou ook eigenlijk niet zo van prik.
Maar de smaak is echt heerlijk!

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bosbessen mede
« Gepost op: februari 13, 2013, 10:05:32 am »
Zo die gaat straks met een heel mooi kleurtje eindigen zo te zien.
Ja dat ken ik, mooi is dat als je niet hoeft te twijfelen of de gisting wel op gang komt he  ::)

Dank je :-) Ben ook erg benieuwd naar de kleur op het einde. Had zelf eerlijk gezegd meer blauw verwacht, maar dit is ook mooi.

Vanmorgen op 36 blubjes per minuut in het waterslot. Even de fles rondjes laten draaien om de bosbessen om te husselen, wil niet dat ze bovenop gaan rotten. Iemand enig idee hoe groot het risico daartoe is? Kan ik meer doen om dat te voorkomen?


7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Bosbessen mede
« Gepost op: februari 12, 2013, 10:07:42 am »
Ik ben een bosbessen mede begonnen op basis van een aangepast recept dat ik op internet heb gevonden. Alles moest omgerekend worden in metrische maten en terug gebracht worden van 20 liter naar 5 liter, want ik begin met kleine flessen.

Het is mijn allereerste, dus het is heel spannend en een heel bijzonder proces om alles te zien gebeuren.

Inmiddels zit alles nu net voor de vierde dag in de fles. De eerste heftige gisting heb ik al gehad, er wordt nu rustig met 40 bubbels per minuut in het waterslot geblubt.

Dag 1 - Flessen en toebehoren gekocht.


Dag 1 - Alles netjes voorbereiden en mengen.


Dag 1 - Flink schudden.


Dag 1 - Mooi neerzetten.


Dag 2 - Na een spannende 24 uur met vrij weinig activiteit wordt er nu flink geschuimd en geblubt.


Dag 3 - Er wordt nog flink geschuimd, 60 bellen per minuut. Waterslot loopt telkens over door het schuim dat mee loopt. Heb twee watersloten, dus ik reinig en wissel af en toe om. Het stormt in de fles!


Dag 4 - Lekker veel schuim, 40 bubbels per seconden en nog veel activiteit in de fles. Meer fijne deeltjes nu. Oh, en er loopt geen schuim meer in het waterslot, ook erg prettig!

8
Wie is wie? / Hoi, ik ben Raymond
« Gepost op: februari 12, 2013, 09:55:38 am »
Hoi,
Ik ben nieuw hier op het forum en wil mij even voorstellen.

Ik ben Raymond, 32 jaar en uit Lelystad. Al jaren geniet ik graag van een  )J mede op festivals en soms neem ik ook graag een paar flesjes mee naar huis om na te genieten. Ik vindt het heel bijzonder hoeveel verschillende smaken en soorten mede gemaakt kunnen worden en vergelijk graag.

Samen met mijn vriendin, Jolanda, hebben wij nu het dappere plan gevat om onze eigen mede te gaan brouwen. We wonen nog niet samen, dus op dit moment hebben wij in allebei de huizen wat flessen staan. Mijn eerste fles (5 liter) staat reeds vrolijk 4 dagen te bubbelen, een melomel met bosbessen. Binnenkort wil ik mijn tweede fles opstarten met peren.

Mijn vriendin heeft ook een paar leuke ideeën en is druk bezig het nodige te verzamelen voor een kruiden mede.

Pagina's: [1]