Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Avicenna

Pagina's: [1] 2
1
Zelf mede maken / Fast Fermenter
« Gepost op: september 23, 2017, 06:18:51 pm »
Vandaag een 'fast fermenter' gekocht. Eigenlijk een plastic versie van wat ze bij de 'professionele' wijnhuizen gebruiken. Ze beweren dat je een rijkere smaak krijgt (lees 'minder muf') doordat je gist naar onder in een smalle tuit zinkt en daarmee minder contact tussen de mede en de gist is. Onderin heb je een kraan en een opvang bol voor de gist. Als de 1e gisting voorbij is, kan je de kraan dicht doen en de bol eraf schroeven. Het leek mij wel handig dat je het overhevelen kan overslaan terwijl je wel de gist uit de fles krijgt.

Ik ben benieuwd of dit inderdaad zo handig werkt als het verkoop praatje doet geloven en of het een andere smaak mede oplevert.

Zijn er meerdere mede collega's die hier ervaring mee hebben?

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Weer aan de gang
« Gepost op: maart 19, 2017, 07:57:44 am »
Gisteren had ik honing uit raten gehaald van bijen die de winter niet overleefd hebben. Ja dat was honing, geen suiker, want ik had in augustus met opzet de honing laten zitten. Idee was dat de bijen beter op honing konden overleven omdat ze dat al een paar duizend jaar gewend zijn. Bleek dus toch niet zo goed te werken als gehoopt. De raten waren niet allemaal verzegeld dus de honing die er in zat is door de hygroscopische werking wat vloeibaarder dan normaal. Die een emmer honing, enigszins dubieus, kan wel gebruikt worden voor mede leek me. Honing 20 minuten op 85C verwarmd voor de zekerheid en nu staat 20l al weer te pruttelen.

Een beetje een risico dus. Ik ben benieuwd of dit allemaal goed gaat komen.

3
Mede-delingen / Weer actief!
« Gepost op: december 17, 2016, 10:27:50 am »
Zo, winter is weer in aantocht. Dat betekent weer tijd voor activiteiten in huis. Dus ook weer mede maken (en op het forum rondstruinen). Goed om te zien dat er toch nog steeds mensen op het forum rondhangen.

Groeten,

Sjoerd

4
Vragen en opmerkingen / Tapatalk
« Gepost op: maart 29, 2014, 10:44:13 am »
Hoi,

Vraagje, is het mogelijk dat je Tapatalk op dit forum installeerde? Dat is een een plug-in die beschikbaar is voor zo'n beetje alle gebruikelijke forum software. Het maakt het mogelijk om op mobiele apparaten een stuk makkelijker aan forum discussies deel te nemen. De imker site bijeenhouden.nl heeft dat b.v. ook geïnstalleerd. Volgens de site is het een kwartier werk (zal dus wel een 1/2 uur zijn  :D)

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Cider
« Gepost op: september 08, 2013, 05:34:59 pm »
Deze valt onder de categorie "andere brouwsels".

Vrienden van me (waar m'n bijen gestalt staan), hebben ook een paar fruitbomen in de tuin staan. Nu komt daar meer fruit vanaf dan een normaal mens in een jaar eet. Ze zitten nu dus met een paar honderd kilo appels en peren in de garage. Als experiment willen we hier ciders van gaan maken.

Als je op internet zoekt kom je opmerkingen tegen van "dat is vreselijk moeilijk want alles moet ziekenhuis steriel zijn" tot "gooi alles in een vat met pecto enzymen en ga het 2 dagen later laten gisten".

Heeft iemand hier ervaring mee en wat kan je aanraden?


6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Nu ook Vlierbessen mede
« Gepost op: september 01, 2013, 08:25:20 pm »
De vlierbloessem die ik niet in mijn vorige batch mede heb gegooid is inmiddels uitgegroeid tot mooie besjes. Met een tas er op uit getrokken, nu om de vlierbessen te plukken. Na een ½ uurtje een aardige bodem in de tas. Alles bij elkaar ongeveer… ¾ kg. Dat valt wel wat tegen.

De volgende dag maar weer wat extra gaan plukken. Alles bij elkaar is het 1.6 kg geworden.

Bessen van de takjes af gehaald en goed gewassen. Daarna in 1 l water 15 min gekookt en met een staafmixer gepureerd. Af laten koelen en in een fles gedaan. Daar vervolgens 2 tl. pecto-enzymen en nog eens 3 l water aan toegevoegd.

12 uur later 3 kg honing met 1 l water verwarmd tot 80C en 15 min op deze temperatuur gehouden. Weg gezet om af te koelen. Giststarter gemaakt en aan de vlierbessen puree toegevoegd.  Na 2 uurtjes te laten afkoelen de honing bij de most gedaan.

Nog steeds geen maatbeker dus nog steeds geen SG kunnen meten.

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Vlierbloesem mede
« Gepost op: juni 16, 2013, 08:25:04 pm »
Deze week vlierbloesem mede opgestart. Niet te moeilijk gedaan, standaard mede (honing, water, gist) met een kilo bloesem er in. Eens kijken wat dat gaat worden.

Mijn maatbeker is gesneuveld dus ik kan niet de SG bepalen. Dus dan maar volledig blind proeven en proberen.

8
Bijen en Imkers / Zelf Bijen Houden
« Gepost op: januari 29, 2013, 09:39:37 pm »
Hoi

Het idee is om zelf bijen te gaan houden. Ik heb zelfs al een standplaats aangeboden gekregen. Nu heb ik begrepen dat je daar het beste in het voorjaar mee kan beginnen dus dat kan dan al redelijk snel. Ik zoek wat tips en eventueel een cursus in de buurt van Eindhoven.

Iemand die me op weg kan helpen?

9
Zelf mede maken / Fruitvlieg in waterslot
« Gepost op: augustus 12, 2012, 09:45:37 pm »
Vanmorgen vond ik een fruitvlieg in het waterslot. Nu weet ik dat een waterslot er is om beestjes e.d. tegen te houden maar werkt dat goed genoeg dat dit geen gevolgen gaat hebben voor mijn mede?  :-\

10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Kersen Mede
« Gepost op: juli 30, 2012, 06:14:36 pm »
Na een aantal flessen gewone recht toe recht aan mede opgestart te hebben, leek het me nu wel eens tijd voor wat anders. Iets met vruchten zou toch ook wel moeten lukken. Onderweg naar een BBQ in de Betuwe kwamen we een bordje “kersen” tegen. Dit bordje gevolgd en dat bracht ons bij een teler die ook de kersen los verkoopt. Met 3 kg. kersen huiswaarts, 2 kg. voor de mede en de rest om zo te eten natuurlijk.

Kersen gewassen:



1.5 l. koken water over de kersen gegoten. 2 schepjes Pecto Enzymen er bij. 24h laten staan.

Volgende dag de pitten uit de kersen gehaald om de pitten met de most contact te laten maken voor extra smaak. Kersen en pitten in een 10 l. fles gedaan.
4 l. water gekookt, 2.5 kg. honing toegevoegd. 10 min. op 70C laten staan. Dit toegevoegd aan de kersen. Giststarter gemaakt en toegevoegd op het moment dat most tot 35C was afgekoeld.

Even nog de SM meten:



Plaatje laat ongeveer 1150 zien maar de uiteindelijke S.M. kwam uit op 1100.

En nu maar laten borrelen:


11
Bijen in beeld / Bijen houden in de stad
« Gepost op: juli 29, 2012, 08:53:08 pm »
Een erg interessante presentatie over waarom je bijen moet houden in de stad (Engels)

Noah Wilson-Rich: Every city needs healthy honey bees
http://www.ted.com/talks/noah_wilson_rich_every_city_needs_healthy_honey_bees.html

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijne 1e fles mede
« Gepost op: juli 14, 2012, 11:32:32 am »
Met trots hier een foto van mijn 1e fles mede!!!

Het zijn iets meer dan 4 flessen uit deze 1e batch. Ik denk dat ik de mede nog wel een tijdje op de fles moet laten staan al ben ik bang dat me dat niet gaat lukken :D

13
Zelf mede maken / Boek besteld
« Gepost op: juni 12, 2012, 08:04:58 pm »
Ik heb zojuist het boek "The Compleet Meadmaker" bij Amazon besteld. Misschien een aardige om op de boekenlijst bij te zetten?

Ik zal een recentie op het forum zetten als ik het gelezen heb.

14
Honingsoorten en -smaken / Natuurkundig vraagje
« Gepost op: juni 06, 2012, 05:51:01 pm »
Als je 1 kilo honing in 10 liter water gooit hoeveel liter heb je dan in totaal? Iets meer dan 10 liter of iets minder dan 11 liter?

Achtergrond van de vraag is hoe je honing moet omrekenen naar de suikers die hydrometer aan geeft. Als je na het toevoegen van de honing 11 liter hebt moet je dus eigenlijk iets meer honing toevoegen om toch de juist SG te krijgen. Als je 10 liter hebt dan hoef je niets te compenseren.

Of is dit allemaal te theoretisch en maakt het de praktijk geen hout uit omdat je toch met de honing gaat goochelen om de goede smaak te krijgen?

15
Zelf mede maken / Zurige mede
« Gepost op: juni 04, 2012, 07:54:03 pm »
Mijn 1e batch mede (2 flessen) is ongeveer een maand geleden opgestart. Gisteren had ik ze voor het eerst geproefd. Nu zit er een zurig smaakje aan. Is dit normaal en moet ik het langer laten staan of meer honing toevoegen of is er echt iets mis gegaan.

Het lijkt me sterk dat het aan de honing zelf ligt want die komt van Tinus af  :))

Pagina's: [1] 2