De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: Apis mellifera op mei 09, 2013, 09:58:38 pm

Titel: Wanneer verwijder je het fruit
Bericht door: Apis mellifera op mei 09, 2013, 09:58:38 pm
Ik heb aan mijn huidige mengsel 2 sinaasappels en 1 limoen toegevoegd. Wanneer is het moment om deze fruitstukjes uit het mengsel te halen. Doe ik dit na de eerste gisting, eerder, later, pas op het eind bij het hevelen? En maakt het eigenlijk uit op welk moment je het fruit uit het mengsel haalt. Kan het bederven en de smaak van je mede aantasten?

Graag hoor ik hoe jullie dit doen!
Titel: Re: Wanneer verwijder je het fruit
Bericht door: mrperq op mei 10, 2013, 08:31:29 am
Ik zou niet zo bang zijn voor bederven. Het waterslot houd
alle viezigheid wel buiten, en de alcohol en de CO2 houden
het minimieme wat al aanwezig is wel onder controle.

Wel kan het zijn dat bepaalde smaken vroeger vrijkomen dan
andere. Dit kan negatief zijn, maar hoeft helemaal niet zo
te zijn. Mijn mede die ik onlangs gebotteld heb heeft
een half jaar staan brubbelen met enkele sinaasappels erbij.
Zonder bijzoeten is iedereen die er al van geproefd heeft
zeer positief over de smaak.

Meestal komt het fruit en andere dingen die ik erbij kap
eruit bij de eerste heveling. (Die ik soms wel wat uitstel
wegens andere dingen te doen) Het eruit krijgen van fruit is
wel soms een rotwerkje. De fles hervullen met water en er zo
uitspoelen, geholpen door een lepel, lijkt voor mij nog het
beste te werken.
Titel: Re: Wanneer verwijder je het fruit
Bericht door: Apis mellifera op mei 10, 2013, 11:37:46 am
Bedankt voor de tips, ik laat het fruit dat eerst lekker zitten. En de tip van de lepel komt met hevelen vast van pas!
Titel: Re: Wanneer verwijder je het fruit
Bericht door: Tom op juli 02, 2013, 07:01:41 pm
Ik werk graag met oude mayonaise-emmers. Zeker met een pulpgisting zijn mayonaise-emmers heel handig. Een pulpgisting laat ik altijd helemaal uitgisten, dan filter ik hem door een katoenen zak, ik laat hem rustig bezinken, en dan bottel ik het.

Een mayonaise-emmer kan je geschikt maken voor de gisting door hem goed schoon te maken. Dan hou je een boortje dat net iets smaller is dan je waterslot met een tang beet, en je houdt hem met de achterkant ( de ronde kant ) bij een brandende gaspit. Even wachten totdat het boortje goed heet is, en dan duw je hem door de deksel, en heb je een mooi gaatje in de deksel. Waterslot door het gaatje steken, en hij is klaar voor gebruik.