Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Bijker

Pagina's: 1 2 [3]
31
Toepassingen / Werkzamestoffen in honing.
« Gepost op: februari 01, 2011, 12:37:23 pm »
Door Isilme
Ik weet dat veel van de genezende eigenschappen van honing toegeschreven worden aan enzymen in de honing. Hierbij stel ik mij wel wat vragen. Ten eerste, hoe lang blijven de enzymen actief in de honing? Ik ben bioloog en als wij stalen nemen om enzymactiviteit in te meten, is het altijd rennen om ze zo snel mogelijk bij -80°C te krijgen om de enzymen te bewaren. Het lijkt me dan ook sterk dat de enzymactiviteit in honing gedurende lange tijd bewaard blijft. Een additioneel probleem daarbij is dat enzymen het maagzuur niet overleven. Als de genezende eigenschappen van honing komen van de enzymen, dan kan dit enkel voor lokale toepassingen gelden (d.m.z. voor het in de maag terecht komt) en niet voor interne.
Ik ben zelf hoegenaamd geen specialist op het vlak van de samenstelling van honing, maar ik ben van mening dat er verder moet gekeken worden dan naar de "enzymen". Volgens mij zijn veel van de genezende en bacteriedodende eigenschappen (en dan nog voornamelijk lokaal) toe te schrijven aan de hoge zuurtegraad (gemiddeld pH 3.5, zoiets?) en hoog suikergehalte van honing, waardoor kiemen geen kans hebben om te groeien.

Al bij al vind ik het erg interessant en zou hier meer over willen leren, maar dan wel op een juiste, wetenschappelijke manier. Spijtig genoeg is er veel onnauwkeurige en zelfs foute informatie in omloop, meestal gepropageerd door bedrijven die winst willen maken.

32
Honingsoorten en -smaken / Honing deel 2
« Gepost op: januari 31, 2011, 12:11:41 pm »
Honingbijen zijn verzamelaars en halen ...... juist,.... geen honing!
Honing maken ze, en ze halen nectar. En van die nectar maken ze honing.
Door het toevoegen van lichaamseigenstoffen zoals enzymen, het aanwezig zijn van pollen(stuifmeel), de tijdsduur, of snelheid van het verzamelen ontstaat de honing die weer kleur, suikersamenstelling en smaak bepalen.
De kleur van honing verloopt in grote lijnen in het seizoen van bijna wit tot bijna zwart.
De eerste honing van de meest populaire dracht in Nederland is koolzaad. De wilg is nog iets vroeger maar honingt alleen in uitzonderlijke en gunstige weersomstandigheden.
De kleur van koolzaadhoning is bijna wit.
Een van de laatste drachten is vaak de heidehoning, en deze is donker van kleur.
De bijna zwarte honing komt van de zg Waldhoning, maar komt hier in Nederland niet voor wel in Duitsland populair.
Met het verloop van de kleur verloopt ook de smaak, die dan ook weer bepalend is voor de smaak van de te maken mede.
De smaak van koolzaad, daar moet je van houden, is voor beginners soms geliefd. En hoe verder je in het jaar komt hoe meer smaak, of scherpte er aan komt te zitten.
En ook hier heb je dan weer liefhebbers en die er niets van moeten hebben.


Dat ging dus over kleur en smaak, daar maak ik nog een overzichtje van tzt.
de volgende keer over suikersamenstellingen.

33
Honingsoorten en -smaken / Honing Deel 1
« Gepost op: januari 31, 2011, 11:56:47 am »

In deze Topic wil ik wel het een en ander vertellen over honing, de soorten, smaken, kleuren en samenstelling ervan.
Honing is de basis voor een goede mede.
Als we al beginnen door niet te weten of onbekend te zijn met de basis van het product mede, dan weet je ook niet wat je krijgt voor drank(je).

De volgens de wet vastgelegde omschrijving luidt:
 ”de natuurlijke stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd, en in honingraten opgeslagen om te rijpen”.

De gehele omschrijving, bepalingen en eisen omtrent honing ligt vast in het Honingbesluit van 20 november 2003.
Zoals je leest kan dus honing alleen afkomstig zijn van bijen en dan de honingbij, want er zijn ook nog eens een 20.000 soorten wilde , of beter omschreven solitaire bijen in de wereld. Deze zijn voor de honingoogst niet van belang.

Wij onderscheiden de volgende soorten honing; Honing, Bloemenhoning, Nectarhoning, Honingdauwhoning, Raathoning, Brokhoning, Raatbrokken in honing, Lekhoning, Slingerhoning, gefilterde honing of bakkershoning.

In dit verhaal gaan we alleen in op de drie eerst genoemde soorten.
Wordt vervolgd.

34
Proeverijen / Keuring van mede
« Gepost op: januari 26, 2011, 03:02:38 pm »
In deze topic staan proeverijen centraal.Tijdens de markt van Melk en Honing in Zuidlaren op de eerste zaterdag in augustus is altijd de grootste honingkeuring van het Noorden.
Ook mede valt daaronder.
Misschien een leuk idee om daar dit jaar wat meer aandacht aan te besteden.
A: er komt een nieuw keuringsformulier van de NCvB.
B: uitgave van het boekje Mede: maken, drinken en genieten van het Bijkersgilde.
C: de cursus mede maken die 12maart start in Roden
D: omdat er iedere dag wel een reden moet zijn om een feestje te bouwen.
E: normaal is er aandacht aldaar voor honingcake en gebak, en dat doen ze niet meer.

Als er belangstelling is voor de keruring met voldoende deelnemers zorgt het Bijkersgilde dit jaar voor een fraaie medaille voor de beste mede!
Het duurt nog even maar dan kan je er alvast rekening mee houden.

Zal ik binnenkort het nieuwe keuringsformulier vermelden als dat gereed is.


NCvB= Nederlandse Commissie van Bijenproducten

35
Foto's / De drinkhoorn, een foto?!
« Gepost op: januari 12, 2011, 08:18:47 am »
Voor ons boekje Mede maken zijn wij nog op zoek naar een (mooie) foto van een BIJzondere drinkhoorn.
Die willen wij dan daarin plaatsen, uiteraard met toestemming en de naam van eigenaar en/of fotograaf.

Boekje is BIJna gereed en we zijn met de laatste details bezig.

Zijn er ook aparte of speciale namen voor z'n drinkhoorn?
En wat is de eventuele historie hiervan?
Is misschien ook leuk om dat te vermelden.

36
Wie is wie? / Ook maar even voorstellen BIJ deze!
« Gepost op: december 31, 2010, 12:13:38 pm »
Mijn naam is Gerard Vos en al vele jaren hobby-imker van gemmiddeld 6 - 7 volken. Vandaar ook de naam Bijker, een "oude" naam voor bijenhouder ofwel imker. En het gezegde zegt een bijenhouder heeft bijen en een imker heeft ook honing!
Door het houden van bijen kom je natuurlijk in het bezit van bijenproducten zoals honing, bijenwas, propolis e.d.
Dan is de stap naar het verwerken van bijenwas tot creme, zalf en kaarsen en het experimenteren met honing natuurlijk snel gemaakt.
Op dit moment staan er 2 flessen van 10 liter al goed helder te worden.
Ben ook gildebestuurslid van het Bijkersgilde en daar is meer over te lezen op: http://www.bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Bijkersgilde.htm
Binnen die club ben ik ook honingkeurmeester en dan valt mede ook onder de keuring, maar mede wordt niet zo vaak aangeboden op keuringen, de (drank)ervaring daarin ontbreekt dus nog een beetje  ;D
Vanuit die functie om bijenproducten te promoten zijn we ook bezig met het opzetten van een cursus medemaken en het maken van een daarBIJ behorend boekje die we op 10 maart willen presenteren.

Hoop zo af en toe ook wat aan het forum toe te voegen met zaken die van belang kunnen zijn.
Verder wil ik hier wat leren om de kennis van mede maken te vergroten.
Zijn er bijen en honing vragen dan zal ik die natuurlijk ook proberen te beantwoorden.
Aan alle forumleden alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.


Pagina's: 1 2 [3]