Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Bijker

Pagina's: 1 [2] 3
16
Nieuws / Gewoon iets leuks.
« Gepost op: mei 10, 2012, 07:06:52 pm »
Kreeg een leuke site door waar je je naam kan tonen in een bloemenpracht door bijtjes gedragen 8)

Ingenieus. En 't is nog leuk ook...   
1) Klik op de link
2 ) schrijf je (voor)naam zonder spaties of leestekens!!!
3 ) klik op de bijenkorf......!
 
http://flashfunpages.com/bees2.swf

En wat je er mee moet ;) ? geen idee, gewoon leuk /^\

17
Wie is wie? / Nieuwe Drentsche medemaakster.
« Gepost op: april 12, 2012, 11:13:59 am »
Pamela uit Drenthe ons nieuwe en 53e medelid, welkom ))J.
En zo komen er steeds meer Noordelingen BIJ  8) 8)
Stel je even voor!
Ook imker of alleen medemaker/ster? )J
Zou ieder nieuw medelid even moeten/mogen doen ;)

18
Mede (en andere brouwsels) logboek / Dri(a)nk voorraad aanvullen.
« Gepost op: december 29, 2011, 12:23:17 pm »
Was alweer door de drinkvoorraad van 0,75 liter flessen heen.
En dan maar weer eens overhevelen.
Van de 10 liter flessen er een aangebroken en overgeheveld in een vijf liter fles en de rest in 0,75 liter flessen.
Deze mede is gemaakt in het voorjaar van de eerste honing in 2011.
Ongelooflijk helder en sprankelend  ))J  ))J  8)
Ook de honing - walnotenlikeur overgeveld die op 2 september in de fles gegaan is.
Deze zal nog wel twee keer minstens overgeveld moeten worden maar is van smaak al hemels nu  ^-^ maar nog niet helder ???
Restant walnoten in de fles is weer aangevuld met een normale mede en is over enige tijd ook weer zo ver om te consumeren.
Wat hebben wij toch een smakelijke hobby  8)  ))J :))  ))J
 

19
Bijen in beeld / Bijen "onderhoud".
« Gepost op: december 29, 2011, 12:10:53 pm »
Ook nog aandacht voor de bijen natuurlijk.
Rond deze tijd van het jaar - wanneer er geen toch bijna geen broed in de volken aanwezig is - kunnen imkers hun volken behandelen tegen de Varroa-mijt.
Kunnen ze ook zien hoe het volk ervoor staat met voer en of de dames er nog zijn.
Vanmorgen de bijtjes behandeld met het druppelen van oxaalzuur.
Ze zijn er allemaal nog en het lijkt goed met ze te gaan.  /^\  ^-^
Ene volk wat groter dan het andere maar allemaal nog aanwezig.
En dat is ook wel eens anders geweest  :'(
Dus nu eerst maar wachten op het voorjaar en een goede uitwintering.

20
Historie / Medemakers in de sagen.
« Gepost op: december 29, 2011, 11:52:29 am »
Het is nogal rustig op het forum ???
En miste hier nog een stukje uit de sagen en verhalen van zeer lang geleden.  )J

En dat gaat over de geit van Thor;
HEIδRUN is de geit van Thor, HEIδRUN staat op Valhöll en eet de bladeren en schors van de takken van een zeer beroemde boom, Læraδr en waarschijnlijk Yggdrasil.
Uit haar spenen vloeit mede waarmee ze iedere dag een vat vult, groot genoeg om alle Einherjar, dat zijn de gevallen strijders,- volledig dronken te krijgen.
Van deze mede worden de Einherjar wel dronken, maar een kater hielden ze er niet aan over.

Een plaatje van haar:

21
Foto's van evenementen / Keuring van mede Zuidlaren
« Gepost op: augustus 21, 2011, 06:23:43 am »
Er waren enige inzendingen van mede op de markt van Melk en Honing te Zuidlaren.
De winnaar leverde een zeer oude mede in van 21 lentes "jong"

Het meten van alcoholpercentage!

Na gedane keuring is het goed proeven ))J

Meer foto's van de totale honingkeuring op: http://www.bijkersgilde.nl/fotoboek.htm

22
Niet vergeten dat zaterdag a.s. in Zuidlaren de grote Markt van Melk en Honing is.
OP de Brink is van alles over natuur, milieu en heel veel over en met bijen.
info op www.bijpraot.nl
Ook de grote Noordelijke keuring van bijenproducten is er dan weer.
En we hopen ook op een boel inzendingen van Mede!
Dus alle Noordelingen komen! Maar natuurlijk ook alle andere belangstellenden.
Voor de mooiste mede is dit jaar een medaille beschikbaar :-*

En dan op 1 oktober de landelijke keuring van bijenproducten.
Deze zal plaats vinden in Wageningen in het Bijenhuis aan de Grintweg.
Indien belangstelling dan zal ik hier meer informatie over plaatsen.
Ook hier dus een medekeuring  ))J voor iedereen, dus niet alleen voor imkers!! /^\

23
Honingsoorten en -smaken / Honing schaars artikel in 2011
« Gepost op: juli 25, 2011, 04:44:51 pm »
Na de prachtige oogst van honing BIJ menig imker eind mei was het over met het weer, maar ook met het verzamelen van nectar door de bijen.
De meeste imkers moeten hun bijen nu al voeren :-[
De zomeroogst is dit jaar nauwelijks aanwezig.
Wil je dus een voorraadje honing hebben van de imker om mede te maken dit najaar, dan zou ik maar eens op zoek gaan voordat het overal op is.
Oorzaak??
Waarschijnlijk toch de extreme droogte het voorjaar en erna waardoor de nectar in de bloemen heel weinig is.
De voorjaarjaarshoning had bij de meeste imkers ook al een zeer laag vochtgehalte.

24
Feesten en festivals / Grote Natuurmarkt 4 juni Ruinen
« Gepost op: mei 27, 2011, 05:48:47 pm »
Dit jaar bestaat de imkervereniging Ruinen 100 jaar.
Tal van evenementen zullen plaats vinden dit jaar.
Aanstaande zaterdag 4 juni een zeer grote natuurmarkt op de Brink.
Wel niet direct over mede, maar zonder imkers en bijen geen honing en dus geen MEDE ))J ::)
Meer dan 50 kramen over natuur, allerlij lekkers van natuurlijke oorsprong fruit, fris, kaas, vleeswaren.
Maar nog veel meer op imkergebied, wasverwerking, films, kinderbezigheden, speeltjes en schminken, bijenhotel bouwen, bijengereedschappen en behuizingen.
Een giga wasblok waar men het gewicht van mag raden met een mooie prijs, pollenonderzoek, kaarsen maken, planten, bomen en zaden, enz.
Komen dus allemaal naar Ruinen van 11.00 - 17.00 uur

25
Mede in de media / Mede from Brasil.
« Gepost op: mei 24, 2011, 11:25:45 am »
Op het imkerforum schrijft Bertus Wieringa over mede uit Brazilie.
Zijn zoon heeft daar een grote imkerij, oogst zeer veel honing en ook andere bijenproducten zoals propolis en pollen.
Maar mede was daar nog onbekend. ::)
http://www.imkerforum.nl/phpbb/viewtopic.php?f=2&p=137050#p137050
Zelf gaat hij ook ieder jaar naar Brazilie en schrijft daar dan mooie verhalen over met prachtige tekeningen.

26
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mede van nieuwe oogst honing
« Gepost op: mei 24, 2011, 11:20:04 am »
Eindelijk even de tijd om weer eens een flesje te vullen. :))
Ben ook BIJna door de voorraad heen, dus het werd ook wel weer eens tijd. )J
Dit jaar zeer BIJzondere voorjaarshoning met een vochtgehalte van 15,2% (heb ik nog nooit gehad) en een zeer hoog enzymgehalte van 50mg, ook nog nooit meegemaakt.
S.m. (vroeger sprak men van s.g.) bedraagt 1,463 en dat is ook veel maar dat heeft dus te maken met het lage vochtgehalte.
En na twee weken is de honing ook nog niet aan het kristalliseren.
Al met al heel BIJzonder.
Heb maar een fles van 25 liter met standaard mede gemaakt.
Samen met een flinke handvol walnootbladeren gaan we maar eens rustig afwachten wat dat gaat worden. ))J
Zuurgraad is 3,3pH en gemeten suiker is nu 1,122 maar moet de fles nog afvullen na de start van de eerste gisting, dus dat veranderd nog wat.

27
Bijen en Imkers / Honing oogsten.
« Gepost op: mei 05, 2011, 06:09:26 pm »
Vandaag eens gekeken hoe de dames afgelopen weken hun best hebben gedaan.
Nou dat leek goed, komende week ga ik ze plagen en neem ik hun verzamelde honing van ze over ;D
Honingslingeren noemen ze dat kijk maar op ;http://www.debaldadigebij.nl/honing_oogsten.html
Mogen zij weer opnieuw beginnen :-[

Zonder gekheid; de opbrengst ziet er goed uit, bijna verzegeld en dan is de honing rijp.
Kan ik ook eindelijk weer een paar flessen mede gaan maken.
Drukke tijden nu voor de imker, zwermverhindering of zg kunstzwermen maken en nieuwe koninginnen invoeren, volkje splitsen enz.

28
Toepassingen / Honing oogsten
« Gepost op: februari 15, 2011, 12:04:58 pm »
Om mede te maken hebben we honing nodig.
En om honing te verkrijgen hebben wij bijen nodig.
Honing kunnen wij pas oogsten wanneer er een sterk bijenvolk is, en er voldoende dracht geweest is.
Buiten specifieke drachten om kan er meestal worden geoogst medio week 20 wanneer niet met de bijen wordt gereisd.
De voorjaarsdracht in de natuur loopt dan af, en de bijen hebben de honingkamer vol gehaald.
Honing kan geoogst worden wanneer het rijp is.
En wanneer is honing rijp? Wanneer ruim 3/4 van de ramen door de bijen zijn verzegeld.
We gaan dan - het liefst in de ochtend de ramen uit de kast halen die geslingerd moeten worden.
Dat slingeren laten we in een van de volgende delen van dit verhaal zien.

Foto 1 de bijenkasten waar de ramen uit gehaald worden.

Foto 2 de verzegelde ramen met rijpe voorjaarshoning.



29
Honingsoorten en -smaken / Honing deel 3
« Gepost op: februari 06, 2011, 08:22:45 am »
De samenstelling van honing is in de loop van het jaar, en dan bedoel ik vanaf het voorjaar tot de laatste dracht niet gelijk.
Voorjaarshoning kristalliseert heel erg snel, soms al wel in de raat wanneer de imker te lang wacht met oogsten.
Het vochtgehalte van honing mag niet boven de 20% uitkomen, niet alleen dat deze honing snel zal gaan gisten maar is volgens het honingbesluit ook niet toegestaan. Uitzondering is heidehoning wat maximaal 23% vocht mag hebben.
Bij 17% vocht zal honing niet gaan gisten en de meeste honing heeft een vochtpercentage van 18 - 19%.
Het vochtgehalte wordt gemeten met een refractometer.
Wat zit er verder in de honing?
Aan suiker zijn de gemiddelde waarden vruchtensuikers 38,2%, druivensuikers 31,3%, sacharose 1,3% en maltose 7,3%.
Verder nog hogere suikers, vrije- en totaal zuur, enzymen diastase/amylase 20,8 als absolute waarde, as, mineralen en nog circa 300 stofjes zijn uit onderzoek gevonden. En natuurlijk ook nog pollen.
pH waarde ligt als gemiddelde op 3,91
Honing die bij de super is aangekocht en vloeibaar blijft is behandeld, gepasteuriseerd, verhit of gefilterd en zal een laag, tot geen enzymgehalte hebben.

30
Zelf mede maken / Geduld met mede
« Gepost op: februari 06, 2011, 07:57:20 am »
Vorig jaar op 9 februari heb ik een fles van 25 liter gemaakt met "echte" mede, dus zonder andere spullen.
Na diverse keren overhevelen en opklaren zijn de flessen in november verdeeld in 5 liter en 2 x 10 liter.
Die 5 liter is allang op, waarvan er ook een gebruikt is voor de honing/notenlikeur.
Maar geduld moet je hebben want nog steeds ontstaat er koolzuurgas, belletjes wel heel erg klein en niet zo veel, maar toch....
Dus nog maar wachten, want geduld is een schone zaak.

Door dat de vorige winter al de bijenvolken weg waren had ik het afgelopen jaar niet zo veel honing.
Hopelijk is het dit jaar beter en worden er wat meer flessen gevuld.

Pagina's: 1 [2] 3