Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Bijker

Pagina's: [1] 2 3
1
Workshops en cursussen / Eindelijk een cursus mede maken!
« Gepost op: januari 14, 2018, 09:45:44 am »
Na lang wachten gaat het nu toch echt plaatsvinden.
Een cursus medemaken in Zuidwest Drenthe.
Een eeuwenoude traditie waar op nieuwjaarsdag door de imker gemaakte mede wordt aangeboden aan de familie en bezoekers.
De secretaris deelde me mede dat er slechts nog enkele plekken beschikbaar zijn.
Meer informatie op de webstee van de imkervereniging;
http://www.ruinerimkers.nl/Workshops.html

9 februari de eerste avond en er worden dan ook een aantal mede's geproefd :-)))

Kom erbij als je kan, zoveel mogelijkheden om het te leren zijn er niet.

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Blenden en proeven.
« Gepost op: mei 08, 2017, 10:40:49 am »
Had nog een korte tijd beschikbaar en ben even aan het blenden en proeven gegaan.
Nou ja, eigenlijk andersom.
Moet een opgezette mede van een maand terug komende week overhevelen.
Dus wat materiaal herschikken en vrij maken.
Heb een 5 liter, een 5 liter en een 10 liter van diverse herkomst gemeten en geproefd.
Allen zijn anders van smaak met een gelijk alcoholpercentage van 13% en volkomen uitgegist.
Helder zijn ze ook.
Deze drie flessen heb ik samengevoegd in een grote fles.
Laat ik enkele dagen staan om in de loop van de week te gaan bottelen.
Dan heb ik weer ruimte om te hevelen.

Dat proeven, testen en meten is toch een van de vele leuke bezigheden van het medemaken.
Resultaat is een licht fruitige mede met en prettige afdonk.
Kan ik weer maaaaaaaaanden vooruit!

Zal een plaatje ervan maken deze week.

Ben ik nu de enige die aan het medemaken ben???

Kom op forumleden, vertel je belevenissen eens!!!

3
Mede in de media / Boekweitmede in het nieuws
« Gepost op: april 09, 2017, 10:14:06 am »
De oorsprong van Hoogeveen is voortgekomen uit het ontstaan van het Boekweit verbouwen door de bewoners.
Het maken van mede was weer een bijkomend gevolg van het oogsten van de honing.
Slingeren kon men niet.
Persen, dt gebeurde en het spoelwater werd opgevangen met een hoog honinggehalte.
Dat was dan de basis voor het maken van mede.
Lees het artikel uit de Hoogeveensche courant :
https://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/human-interest/489337/de-terugkeer-van-de-boekweitmede.html

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Melezitosehoningmede
« Gepost op: september 07, 2016, 10:21:27 am »
Wat is dat nu weer zal menigeen zich afvragen.

Maar is er dan niemand meer die mede maakt???
Het is hier zo stil op het forum.
Tinus kom er weer BIJ.
OP het andere forum ben je ook soms weer, maar daar is alleen maar gezeur over je weet wel raat(d).........

Melecitoze is een suiker die door een bepaald soort luis wordt gemaakt.
En komt voor op dennen/sparrenbomen.
Wanneer een imker daar zijn immen heeft staan, en de dracht goed is, gebeurt er iets waar ze niet vrolijk van worden.
Door het soort suiker wat er ontstaat kristalliseert de honing razendsnel in de raat en kan het niet meer geoogst worden.
Veel info hierover is te lezen op:  http://www.imkerpate.de/melezitose/

Van een imker heb ik een groot aantal emmers ontvangen van uitgesmolten honing.
Gisteren en vandaag een batche gestart van elk 23 liter.
En wat nog nooit eerder me is overkomen...... binnen 15 minuten staat het al te gisten.
Die van gisteren "blubt" aaneenstuk door!
Zit geen kwartseconde tussen!!!
Ben benieuwd wat de smaak straks gaat worden.
Verdere info:
S.M. 1,110 van de most, met Gistvoedingszout, Wijnsteenzuur, twee kop thee en 15 gram mede gist.
Verder geen flauwe kul smaakjes e.d.
Zou dus ca. 14/15% en bijna droog moeten worden.


Gebruik nu PET-flessen, werkelijk ideaal, licht van gewicht, geen gevaar van barsten of stukslaan en straks ook simpeler reinigen.

Maak binnenkort wel een plaatje van de flessen.


5
Feesten en festivals / Honingbier en historie in Hoogeveen
« Gepost op: september 04, 2016, 06:30:35 am »
Het duurt nog even maar het programma begint steeds meer vorm te krijgen.
Nieuwe oogst van gebrouwen Honingbier uit Hoogeveen.
De toegepaste honing is heidehoning uit de gemeente Hoogeveen.
Heeft een hoog alcoholgehalte maar is wel beperkt verkrijgbaar.
Die dag wordt ook teruggekeken op de historie van Hoogeveen.
Hoogeveen heeft zijn ontstaan grotendeels te danken aan de ontwikkeling van de imkerij.
Daar hoort natuurlijk ook mede bij.
 meer info en het voorlopige programma is te vinden op www.bitsandbees.nl/19november.pdf

6
Workshops en cursussen / Workshop 19 november Hoogeveen
« Gepost op: september 04, 2016, 06:22:24 am »
Tijdens de Historische dag met presentatie van Honingbier en mede zal er ook een workshop worden verzorgd.
Geen grote uitgebreide workshop, maar meer een kennismaking met het maken, de historie en de benodigdheden voor het maken van Mede.
Een cursusboekje van het Bijkersgilde  www.bijkersgilde.nl en het proeven van enkele soorten maakt er deel van uit.

Het programma van die dag is te lezen op: www.bitsandbees.nl/19november.pdf

Aanmelden hiervoor is aan te bevelen want het aantal plaatsen is wel beperkt.

7
Proeverijen / Mede proeven?
« Gepost op: juli 18, 2016, 09:36:36 am »
Oude topic proeverij verlaten!
Na weer wat berichten op het medeforum dan eindelijk weer eens wat nieuws.
Tijdens de openbrouwerijdagen werd er ook gesproken over mede.
Dus werd er een afspraak gemaakt voor een medeproeverij.
Die kwam er dus ook met mijn mede.
Na wat meer slokjes komen dan ook de ideeën los.
De brouwerij www.jongebeer.nl  in Hoogeveen gaat weer honingbier maken.
Met uitsluitend Drentsche heidehoning.
Dat is medio november gereed.
Daar gaan we een feestje van maken in combinatie met een medeproeverij.
Belangstelling? laat het me weten.
Plaats, tijd en datum worden nog nader bepaald.
Maar dat het gaat gebeuren staat vast!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Zegelwasmede
« Gepost op: mei 15, 2016, 10:19:10 am »
Afgelopen week de eerste honing mogen oogsten van dit jaar.
Heel erg vroeg in 2016.
Heeft het toch iets te maken met de klimaatverschuiving??
Afgelopen BIJna 30 jaar was de eerste oogst beschikbaar in week 21
Nu dus week 19!!
De zegeltjes en de afgeschuimde honing ga ik dit jaar bewaren en er een pure mede van maken.
Een mede zonder smaakjes, vruchten of wat anders.
De zegeltjes van de zuiverste was worden gebruikt voor het maken van crème of zalfjes.
Mooier kunnen we het niet maken.

9
Zelf mede maken / Tannine in mede
« Gepost op: december 13, 2015, 09:34:01 am »
Over tannine kreeg ik kortgeleden nog een vraag.
Tannine ook wel looizuur genoemd verbeterd de smaak van veel wijnen.
Vooral witte-, bloemen- en graanwijnen hebben hier behoefte aan en ook dus mede.
Het geeft een droge nasmaak, body, en maakt de drank soepel en pikant.
Te weinig wordt het flauw en smakeloos, en te veel maakt het bitter en wrang.
Lijkt dan wel schuurpapier en trekt je monddelen samen.
Evenwicht dus maken.
Waar komt het vandaan? in de pitten, steeltjes en schil van druiven zitten deze stoffen.
Maar ook heel veel in vlierbes en ander rood fruit, blauwe bes, en ook in appel en peer.
Ook een slok zeer sterke thee kan die wrange smaakbeleving geven.
Tannine zorgt ook voor een betere bewaring van de drank door afremming van bacteriegroei en een langzamer rijping.
Zoals gezegd in honing voor het maken van mede is het niet aanwezig.
Dus zal je voor een drinkbare mede dit zelf moeten toevoegen.
Als kant en klaar bestanddeel is dat wel te verkrijgen.
Maar twee kop sterke thee op 25 liter is voldoende.
Enkele eikenbladeren of schil van peren is ook mogelijk.
Maar de juiste hoeveelheid en verhouding blijft experimenteren.
En voor je de mede voor eigen gebruik gereed heb ben je een jaar verder.

10
Medesoorten en -smaken / Raam mede
« Gepost op: augustus 16, 2015, 06:41:14 am »
Einde bijenjaar.
De laatste honing - voor zover nog aanwezig - afgenomen en dan voeren.
Dat heet einde bijenjaar.
Raten (bijenraampjes) opslaan en de oude raten straks in de smelter.
Dan zijn er nog veel ramen waar restvoer inzet maar wel opgeruimd gaan worden.
Deze ramen gaan ook in de smelter en wat eruit komt is de basis voor een nieuw op te zetten batches mede.
Afgelopen week nog een fles van 5liter overgeheveld in 0,75 l flessen.
Mooie kleur, prima smaak, goed helder en 13%.
Een dank/drinkbare hobby is het.

11
Nieuws / Nieuwe uitgave over MEDE
« Gepost op: augustus 04, 2015, 06:58:28 am »
Tijdens de afgelopen" Markt van Melk en Honing" in Zuidlaren heeft het Bijkersgilde een compleet nieuwe uitgave gepresenteerd.
De vorige uitgave was allang uitverkocht.
Deze uitgave is in A3 formaat met ringband.
Prachtige foto's, dik papier en met meer historie, recepten en tips.
Een must voor ons als Mede-mensch,
Voor € 7,50 ex verzendkosten bij het www.bijkersgilde.nl

12
Bijen en Imkers / Film "More than Honey"
« Gepost op: april 07, 2013, 08:20:17 am »
Op 18 april gaat op meerdere plaatsen de film "More than Honey" in premiere.
Gaat over het leven van de bij en de verbindingen in de natuur en naar ons mensen en voedselvoorziening.
Heel mooie beelden, maar ook de industrialisatie van de imkerij.
Zou je moeten zien als honingverwerkers en medegebruikers en imkers!
Het Bijkersgilde geeft al een "voor"vertoning.
Kijk maar op hun webpagina voor de plaatsen.
www.bijkersgilde.nl
Is nog gratis ook zeggen ze ::)

13
Medesoorten en -smaken / Propolis mede
« Gepost op: maart 07, 2013, 12:24:15 pm »
Tinus een vraag aan jou! ))J
Kan je ook een propolis mede maken(dacht het wel natuurlijk!)
Maar hoeveel propolis doe je er dan bij in, en laat je dat meegisten vanaf het begin?
Of voeg je er later propolis bij.
En dan pure geschoonde propolis? of doe je er eerst nog iets anders mee?

14
Medesoorten en -smaken / Zoete mede
« Gepost op: maart 07, 2013, 12:21:29 pm »
Smaken verschillen. :P
Hou zelf meer van een droge dan van een zoete mede.
Een zoete mede met een 1,035 sm.  en 14% wil ik toch wat droger maken.
Kan je daar een nieuwe (gist)starter aan toevoegen zodat er een nieuwe gisting plaats gaat vinden?
Zonde als het fout gaat dus wie weet hier een antwoord op?

15
Honingsoorten en -smaken / Verkiezing lekkerste honing.
« Gepost op: juni 27, 2012, 10:52:13 am »
Eerste zaterdag van augustus ( 4 augustus 2012) is weer de grootste bijen- en natuurmarkt in Zuidlaren.
Hier zal het Bijkersgilde de honingkeuring weer verzorgen.
Maar ook de publieksverkiezing van de lekkerste honing.
Imkers leveren hun honing in en het publiek bepaalt welke het lekkerste is.
Voor imkers, maar vooral het publiek zijn ook nog eens een aantal leuke prijzen te winnen en ze ontvangen ook een leuke attentie van/voor 25 jaar Bijkersgilde, maar op=op!
Vorig jaar was het dringen voor de kraam, kijk maar eens voor een foto impressie http://www.bijkersgilde.nl/fotoboek.htm

Een bezoek meer dan waard /^\
En natuurlijk op www.bijkersgilde.nl
-

Pagina's: [1] 2 3