Recente berichten

Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 04, 2017, 02:08:28 pm »
Leuk te lezen wat je allemaal wilt gaan doen.
ADVIES:
Lees je eerst eens in wat je benodigdheden moeten zijn.
Zoals;
Hoeveelheden.
Gistvoedingszout.
Wijnsteenzuur.
Hoeveel mede ga je maken(in liters)
Welk alcoholpercentage wil je.

Met 4500gram honing en 12% alcohol kan je 15 liter mede krijgen.
Gebruik je maatglas en densimeter om je gemaakte most te meten.
Noteer alles in je logboek
http://bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf
72
Zelf mede maken / Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op mei 04, 2017, 09:59:54 am »
Oké,
Nu heb ik 4,5 kg, voor een zoete mede met een wat hoger alcoholpercentage.
Hierbij heb ik "Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter)." gekocht.
Omdat ik niet te moeilijk wil doen zou dit, met water natuurlijk, mijn mede moeten maken.
Nu begin ik wat twijfels te krijgen, omdat ik op de verpakking van de gist lees dat ik de zuurgraad in de gaten moet houden, i.v.m. een constante gisting. Moet er dan nog meer bij in? Wie neemt mijn onzekerheid weg? #hetmoetlukken!
73
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Laatste bericht door Davids Gepost op mei 03, 2017, 04:41:14 pm »
Hartelijk dank!
Inmiddels heb ik een bestelling gedaan en heb ik contact gekregen met een imker. In juni heeft die weer honing, dus heb zelf alvast 4,5kg honing bij de supermarkt wezen halen. Ik ben zelf heel benieuwd wat het gaat worden.
74
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 03, 2017, 10:19:40 am »
Dit zijn de belangrijkste materialen.
Leveranciers willen natuurlijk meer leveren dan je nodig ben.
Zorg voor voldoende van het genoemde zout/zuur/gist.
Kooy heeft een goed boekje ove mede maken.
BIj Brouwmarkt ontvang je een boekje over wijn.
Mede is echt wat anders.
Het boekje wordt ook voor cursus toegepast.
IN het najaar weer een cursus in Ruinen.
Misschien een idee?

benodigd:
Fles 5 of 10 liter (advies kunststof) Beide is beter vanwege overhevelen.
stop(pen) met waterslot en een reserve
densimeter
maatglas
alcoholmeter
potje medegist
gistvoedingszout
wijnsteenzuur
hevelslang
Boekje mede maken van het Bijkersgilde

Handig maar niet echt direct noodzakelijk:
pH meetstrookjes
grote emmer of pan voor het mengen van je most
goede weegschaal (grammen) voor het afwegen van je toevoegingen
flessen, kurken en dat spul maar daar ben je dus nog lang niet aan toe.
En alternatieven hiervoor zijn talrijk.

En zoek een imker in je buurt voor de honing.
Zelf nog een emmer melezitocehoning staan.
In ieder geval veel plezier met het maken.
Start met een standaard mede.
Als dat je lukt kan je gaan experimenteren met kruiden, vruchten en andere smaakjes.

Maar mede is uitsluitend van honing!!!
75
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Laatste bericht door Davids Gepost op mei 03, 2017, 08:22:11 am »
Dankjewel voor je reactie. Ik heb eens bier gemaakt en een likeur op school. Verder heb ik weinig ervaring.
Natuurlijk heb ik het hele forum al doorgespit. Toch vind ik het lastig om een duidelijk beeld te krijgen.
Inmiddels heb ik ook bij de brouwmarkt e.e.a. gespot en hier een email van ontvangen.
Ik ga daar een starterset bestellen met wat extra medegist. Inmiddels wel vernomen dat er verschillende gisten zijn die op een verschillende wijze ingezet kunnen worden.
76
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 03, 2017, 06:52:50 am »
Welkom op het forum alhier David.
Leuk dat je er mee gaat starten.
Al wel eens wijn gemaakt? of ook nog niet.
Wat er allemaal bij het pakket zit kan ik niet zo ontdekken.
Wil wel een lijstje maken met de noodzakelijke materialen.
Mijn materiaal haal ik er ook vandaan, en als je in de gelegenheid ben zou je er eens heen moeten.
Zoveel spullen hebben ze.
Welke honing is afhankelijk van je smaak en wat je wilt maken.
Een stevige smaak van honing zoals heide of boekweit bepaald het uiteindelijke resultaat.
Acacia geeft bijvoorbeeld een flauw smaakje.
Droog of zoet? er zijn mogelijkheden ten over.
Zal een lijstje samenstellen en hier plaatsen.
Spit vast het forum door voor tips.
77
Zelf mede maken / Starterset
« Laatste bericht door Davids Gepost op mei 02, 2017, 08:49:39 am »
Hallo allen,
Ik sta op het punt om de starterset te kopen in deze link:

http://www.vanderkooyjubbega.nl/wijnmaken-startpakket-mede-of-honingwijn.html

Ik heb nog geen mede gemaakt,  maar het staat al jaren op mijn lijstje. Iemand tips voor mij?  Welke honing gebruik ik  bijvoorbeeld het best? Heb ik deze set idd in het geheel nodig?  Andere tips of aanbevelingen?

Ik hoor het graag.
Groeten, David.
78
Mede in de media / Boekweitmede in het nieuws
« Laatste bericht door Bijker Gepost op april 09, 2017, 10:14:06 am »
De oorsprong van Hoogeveen is voortgekomen uit het ontstaan van het Boekweit verbouwen door de bewoners.
Het maken van mede was weer een bijkomend gevolg van het oogsten van de honing.
Slingeren kon men niet.
Persen, dt gebeurde en het spoelwater werd opgevangen met een hoog honinggehalte.
Dat was dan de basis voor het maken van mede.
Lees het artikel uit de Hoogeveensche courant :
https://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/human-interest/489337/de-terugkeer-van-de-boekweitmede.html
79
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op april 02, 2017, 08:54:07 am »
De eerst opgezette melezitosemede stond al langere tijd met een gelijkblijvend waterslot.
Echt helder is het nog niet.
Wilde de 25 liter fles gebruiken voor de afgelopen weken uitgesmolten raten van afgelopen bijenseizoen.
Het werd dus tijd om de inhoud over te hevelen en de reststoffen van de bodem te verwijderen.
Een maal 10 liter, een maal 5 liter en de rest ook in een 10 liter fles overgeheveld.
En dan natuurlijk proeven en meten.
Mijn meetglas voor SM is jongstleden gesneuveld na vele jaren.
Dus dit meten kan niet.
Alcohol meten wel, en dat is ruim 13% (geen 14% !!)
De smaak is fris, tintelend en blijft lekker hangen.
Niet zoet maar twee glaasjes zijn al te merken....... (hik)

Wat een mooie bezigheid is dit toch.

Voor de vereniging gaan we eind dit jaar weer een cursus/workshop organiseren.
Dat gaat dus weer feest worden!
80
Mede (en andere brouwsels) logboek / Cider (of misschien toch Cyser)
« Laatste bericht door Agravain Gepost op maart 31, 2017, 04:37:21 pm »
Vandaag maar weer eens wat opgestart.
Dit wordt een Cider of misschien toch een Cyser, daar ben ik nog niet uit.

2017-03-31:
  • een paar liter appelsap (uit een 5 liter pak van een lokale fruitteler)
  • 7 gram (1 pakje) Bioferm Aromatic gist
Het pak sap heeft een aantal dagen in de keuken gestaan en is omgevingstemperatuur.
Tap een bodem appelsap in de gistingsfles. Doe het zakje gist erbij. Vul aan met appelsap tot ongeveer 3 liter. Ik heb deze keer bewust geen extra gistvoeding, zuren en thee (tannine) toegevoegd omdat het sap al van zichzelf troebel is. Het is namelijk appelsap van een lokale fruit teler en niet (industrieel) helder gefilterd. Ik hoop dat er daarom voldoende stoffen in zitten voor de gist.


2017-04-01:
Gisting is aangeslagen en staat nu lekker te bubbelen.

2017-04-15:
Vandaag voor het eerst overgeheveld en de fles gevuld tot ongeveer 5 liter met appelsap.
De cider smaakt goed, met een licht prikkeltje van het koolzuur. Misschien dat er nog een potje honing bij gaat bij de volgende overheveling. Dat is afhankelijk hoe de smaak zich ontwikkeld. Ten opzichte van de appelsap wat er bij is gegaan deze keer, smaakt de cider beduidend minder zoet, dus er is al flink wat suiker omgezet.

2017-07-16:
Tweede overheveling. Smaak is goed.

2017-10-28:
Derde overheveling. 2x 0.75l gebotteld en de rest in een schone fles overgeheveld en weer met verse appelsap aangevuld tot 4.5 a 5 liter.

2017-12-30:
Vierde overheveling.
Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10