Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Arhodus

Pagina's: [1] 2 3
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: april 12, 2012, 08:42:08 am »
Beide zijn zeker lekker! De Sinasappelbloessem (helder) is zacht. Als je een slokje neemt smaakt het in eerste instantie weleen beetje waterig,maar zodra je het wat langer in je mond neemt proef je zeker wel de honing.. en dat fijne branderige gevoel zodra je het wegslikt. :D De wildhoning smaakt wat scherper en is iets sterker maar ook lekker!





Beetje jammer dat ik er verder weinig mee bezig ben geweest of een nieuwe batch heb gemaakt. Wil zeker weer een nieuwe maken! Grrrr

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: november 23, 2011, 09:26:44 am »
Eerste deel van mijn eerste batch is klaar. Heeft een tijdje geduurd maar ja ik moet zeggen dat ik er nu ook ook geen haast meer bij/wil heb. :)

Hieronder een plaatje van sinasappelbloesem. Zoals je kan ziet ligt er nog steeds een heel klein beetje bentoniet op de bodem van de flessen. Helaas.. maarja voor een eerste batch vind ik het prima zo.

De wild honing is opzich ook zo goed als helder en ik ben van plan om die binnenkort ook te bottlen. Deze zullen in groene flessen worden gebottled en met dezelfde labels. Groene flessen omdat ik toch wel een beetje benieuwd ben hoe dat eruit gaat zien.




Hieronder plaatjes van de labels. De originele plaat (de ranger) heb ik van een artist van deviant art gehaald. Ik "ken" haar werk al aardig lang en ze maakt echt mooie plaatjes. Heb haar toen gemailed met de vraag of ik de ranger mag gebruiken voor mijn flessen mede en dit mocht. Echt super want ik vind het echt een mooie plaat.







3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: november 22, 2011, 12:00:03 pm »
Excuus voor de late reactie..  :'(

Hierbij alsnog de link: http://www.brouwmarkt.nl/giststop-instantdosis-voor-2025-liter-wijn-gram-p-3174.html
Er zit idd wel Kaliumsorbaat en sulfiet in.


--



4
Zelf mede maken / Re: Warm of koud staan
« Gepost op: november 22, 2011, 11:48:34 am »
Ook wel beetje afhankelijk van de gist welke je gebruikt. Sommige doen het beter op een wat lagere temperatuur en andere op een wat hogere.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 23, 2011, 04:38:48 pm »
Je kan het toch beter helder laten worden voordat je het bottelt, want anders krijg je een laag drab op de bodem.

Wat die honing betreft, had je wellicht beter tegen de 2 kilo van 1 soort kunnen nemen. Of je maakt nu gewoon een blend  :) Ik weet niet hoeveel in zo'n fles zit, maar wellicht kun je dan de 2 lichtste bij elkaar doen en die donkere aanvullen met gewone honing.


Vraagje, wat voor spul gebruik je als giststopper?

Excuus voor de late reactie, beetje druk met van alles.

Het is inderdaad niet zo fijn om een drab in mijn flessen te krijgen. Vandaar dat ik nog met één fles wacht, daar heb ik gisteren bentoniet in gedaan en laat het een maandje staan. De andere heb ik al wel gebottled (zat ook al maand lang bentoniet in) en die ziet er erg (en smaakt erg) goed uit!

Ja ik zou het er liefst geen blend van willen maken, wil nog even wachten ermee en kijken wat ik hier het beste mee aan kan.
Misschien een idee om elk fles te blenden met bijv. een wildhoning en het aanvullen met desbetreffende product om de smaak te verstevigen? Dus bijvoorbeeld bij de Lycee honing: Lycee honing+wildhoning+Lycee's erin?

Ik kon trouwens niet kiezen welke honing ik mee wou nemen, vandaar deze. Meer had hij van elk ook niet echt.

De giststopper die ik had gebruikt, is die van brouwmarkt!


@ Medeblander,

Dank! Zat eerst wel zorgen te maken over de SG's, maar vind het prima zo. Eentje is inderdaad licht zoet, de andere meer.."licht droog". Ben er moet ik zeggen wel tevreden over. Op naar de volgende batch!

Al moet ik nu wel bezig met het maken van een mooie label nog.


6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: oktober 13, 2011, 06:51:04 pm »
Hallo,

ivm vakantie heb ik beide flessen gewoon laten staan. Voor de vakantie waren ze:

De sinaasappelbloesem honing heeft een gravity van 1.038.
De wildhoning heeft een gravity van 1.030.

En zojuist had ik het weer opgemeten en het verschilt amper.
sinasappelbloesem honing zit meen ik op 1.029
wildhoning zit nog steeds op 1.030.

Apart, want ik heb nog gegevens dat de wildhoning op een gegeven moment op de 1.022 zat. (Nog voor de vakantie)
Maarja ik wil het deze week nog een keer opmeten, en daarna zal ik ze gaan bottelen.

Die met sinasappelbloesem zit overigens bentoniet in en een giststopper. Gisten is naar mijn mening ook wel afgerond en door het bentoniet is de mede erg helder geworden. Met de wildhoning wil ik het nog even bekijken. Voor het bottelen zal ik de giststopper nog wel gebruiken, maar of ik bentoniet gebruik.. waarschijnlijk laat ik het wel gewoon  "natuurlijk" helder worden, nadat ze gebottled zijn.

Verder heb ik nog 3 flessen honing op de kop weten te tikken op vakantie. Ben naar Indonesia geweest (ambon en bali) en heb ze op bali gekocht en meegesmokkeld  :o. Van links naar rechts: Kopi en Randu (Koffie en nog niets, moet het nog opzoekken) vervolgens Kaliandra en de lichte/witte is Lycee. Helaas heb ik maar een kleine hoeveelheid van alle drie de soorten, moet dus nog even kijken hoe ik hier mede van wil gaan maken.. tips zijn welkom!

Groetjes,

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: juni 23, 2011, 05:47:14 am »
Arhodus, begrijpelijk dat je vreselijk nieuwsgierig bent naar de resultaten van je brouwsels.
Maar iedere keer meten zorgt er ook voor dat er weer zuurstof BIJ komt, en dat is niet bevordelijk voor je brouwsel(s).
Oud gist moet niet te lang erin blijven. Dat kan het gistingsproces ook verstoren door die dode gisten.
Klopt na een maand overhevelen, daar zijn ook speciale hevelslangen voor met een aparte inloop tegen droesem.
Simpel werk en dan natuurlijk meten en proeven.
Dan rustig laten staan en na drie a vier maanden pas weer overhevelen.
En verder met rust laten, zowel goed voor je mede als voor je zelf :))

Zie ook de topic geduld met mede ))J

Dat er steeds weer zuurstof bij komt bij het meten, klinkt logisch inderdaad. Ik moet zeggen dat ik nu dan ook wel meer dagen tussen mijn metingen heb zitten.

23 juni

Ergens in eind mei had ik bij beide flessen nog medium frans eikenhout (chips) toegevoegd en deze zo'n 2 weken laten laten weken. Vervolgens had ik op 13 juni bij beide flessen het eikenhout eruit gehaald en de flessen overgeheveld en tot de 20ste het weer laten staan. Vanaf 21 juni heb ik beide flessen in de koelkast staan op een graad of 3. Ik had gelezen dat je er verstandig aan doet om ze te koelen, zodat het fermentatieproces hopelijk stopt, als het al bijna afgelopen zou moeten zijn en de mede wat helderder wordt..?

De sinaasappelbloesem honing heeft een gravity van 1.038.
De wildhoning heeft een gravity van 1.030.

Planning:
Nu dus even in de gaten houden of het fermenteren is afgelopen.
Zodra het is afgelopen wil ik graag beide nog wat bijzoeten.

Fotootje

Links sinaasappelbloesem, midden wildhoning, rechts poesss.





8
Wie is wie? / Re: Gegroet u allen
« Gepost op: mei 23, 2011, 08:16:17 pm »
Welkom Roy Brouwman! Err Bouwman!  :o

9
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: mei 12, 2011, 10:36:08 am »
8 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.050

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.048


10 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.050

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.046

Tevens de fles met Sinasappelbloesem honing overgeheveld. Waarom? Tja Ik had meerdere keren gelezen dat je tegen een maand aan het aan te raden is om het over te hevelen. Nu had ik em ook geproefd en smaakte het aardig bitter (zat ook meer honing in), terwijl de andere toch meer zoeter smaakte + alcohol. Maarja ook lees ik dat je het beste kunt wachten met overhevelen tot het gist uit gefermenteerd is. Overhevelen was trouwens mijn eerste keer en niet echt een succes moet ik zeggen. Aardig wat mede verloren. Heb het daarom ook maar bij één fles gelaten, de andere rack ik zodra die op de gewenste gravity zit / uitgefermenteerd is.

Nu pas is het een maand geleden, echter voelt het nu al maanden.


12 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.046

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.042

Sabh is nu duidelijk langzamer met het gisten, hoop niet dat die hierbij vast komt te zitten of veel achter gaat lopen.



Wat ik vervelend vind is dat elke keer als ik een meting wil doen, ik het gevoel heb dat ik meer moet doen. Overhevelen, of misschien iets toevoegen aan nutrients oid, terwijl ik ze gewoon hun gang moet laten gaan. Lastig.

10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: mei 06, 2011, 07:21:46 am »
26 april

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.076

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.086


27 april

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.074

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.072


1 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.064

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.066


4 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.066

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.060


6 mei

Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.054

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.056

Ik moet zeggen dat ik echt het zo goed mogelijk probeer op te meten met mijn hydrometer, alleen gaat dit echt lastig en de manier waarop ik het doe is niet het meest geschikte. (Hydrometer in de gistfles met touwtje en dan meten :o) Het irriteert mij ook mateloos dat het zo moet (kan niet anders zonder testglas), plus ook werkt dit niet echt motiverend.

Vandaar gisteren andere hydrometer incl. testglas besteld. Tevens frans eikenhout (chips).


[planning]
8 mei (zondag)

Overhevelen!

11
Wie is wie? / Re: Gegroet allen!
« Gepost op: mei 05, 2011, 09:53:51 pm »
Hallo Fermentor,

Welkom!

IK ben wel benieuwd naar je recept(en) en hoe je het hebt aangepakt, je 4x5 liter batch!
Over vogels gesproken, ken je ook deze site: http://www.ustream.tv/decoraheagles
Ik volg ze al sinds een week nadat ze waren geboren, echt leuk en leerzaam om te zien hoe ze zich ontwikkelen!
Ik ben niet echt fan van vogels (ben meer fan van katachtigen :o), maar zeker wel interessant om dit te zien.
Er is ook een documentaire hierover en over dit nest.

Groeten,


12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: april 24, 2011, 02:17:12 pm »
18 april, maandag

Sabh#1
Gemeten gravity: nog steeds  tegen de 1.120 aan.

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.110


24 april, zondag


Sabh#1
Gemeten gravity: Tegen de 1.098

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.082

13
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: april 17, 2011, 12:10:30 pm »
kleine update:

14 april, donderdag
Sabh#1
Gemeten gravity: (nog steeds) iets meer dan 1.120

WhuA#1)
Gemeten gravity: meer dan de 1.120


15 april, vrijdag

Sabh#1
Gemeten gravity: 1/3 meer dan 1.1.20

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1/4 meer dan 1.120

17 april, zondag

Sabh#1
Gemeten gravity: Precies tegen de 1.120 aan.

WhuA#1)
Gemeten gravity: 1.114

Eindelijk begin ik verschil te meten en kan ik betere meting doen. Mijn hydrometer gaat tot 1.120, hoger is niet goed af te lezen.)!!! Ook zit er nu minder schuim en is het lezen nu wat makkerlijker. Verder is het nu een week geleden en bubbelt beide flessen nog steeds goed door! Deze week ook nog het boek "The compleat Meadmaker" van Ken Schramm ontvangen en er zo'n 50/200 pagina's uit gelezen gelezen!

14
Hoe is het er nu mee?

15
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Logboek Arhodus eerste mede
« Gepost op: april 13, 2011, 08:35:54 pm »
thanks, daar had ik idd geen rekening mee gehouden  :o

Pagina's: [1] 2 3