Onze mede was al maanden klaar met bloepen (bloeben?). Gaan we het overgieten, schuimt het ineens als verse cola!
Dus maar weer teruggeschonken in de mandfles, en om de paar dagen goed schudden.
Dus nog nog een paar maanden langer wachten. :-(
Iets dergelijks hadden vrienden van me ook. Eigenlijk wilde hun mede geheel niet bloepen. Totdat een van hen het even schudde. Toen bruiste een groot deel van de mede ineens de fles uit. Net alsof iemand een menthos in de cola gooide.
Wat ook mogelijk kan zijn (om maar weer naar de begin vragen te gaan) is dat het wel blijft gisten, maar dat het koolzuur opgelost blijft in de vloeistof, en niet overgaat in gasvorm.
Dit kan gebeuren als er geen groeikernen zijn waar het koolzuur van opgeloste toestand naar gas kan gaan. Als je naar een glas champagne kijkt (of bier of fris, maar champagne heeft mooie kleine belletjes) zie je dat de bubbel slierten altijd starten op de glaswand. Meestal is dit startpunt een (onzichtbaar) krasje of iets dergelijks.
Een vergelijkbaar fenomeen is het oververhitten van water. Hier zit water van meer dan 100 graden in een glas. Eigenlijk zou het moeten koken, maar ook hier zijn geen groeikernen om stoom te maken. Een kleine verstoring (trilling oid) kan dan een explosieve verdamping veroorzaken.
zie ook het volgende filmpje:
Mythbusters experiment, oververhit water