Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Big Daddy Bee

Pagina's: 1 ... 14 15 [16] 17 18
226
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: 1e keer mede maken!
« Gepost op: december 04, 2010, 02:30:33 pm »
In mijn ervaring is alcoholwaarde zelfs met "betere" meters compleet onbetrouwbaar (door veranderende verhoudingen water/alcohol/temperatuur/opgeloste gewicht aan suiker etc.) wordt daar op jullie cursus ook iets over gezegd daar ben ik wel benieuwd naar. Bijvoorbeeld bij wijn meet je het doorgaans niet, maar bereken je het percantage aan de hand van hoeveel suiker je er al in hebt zitten, wat je uiteraard netjes bijhoudt  ;)  Voor mede is het me nog nooit goed gelukt.

Aangezien hier vaak misverstanden over zijn heb ik een thread aangemaakt onder zelf mede maken:
Alcoholpercentage meten
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,103.0.html

Bijdrages welkom!

227
Zelf mede maken / Alcoholpercentage meten
« Gepost op: december 04, 2010, 02:23:08 pm »
Her en der in het forum staan wat halve dingen over alcoholpercentage meten en spullen daarvoor, het is nogal een lastige wetenschap, in deze thread kunnen serieuze bijdrages!

228
Dronkemanspraat / Re: Dood aan bijendoders!
« Gepost op: december 04, 2010, 02:15:21 pm »
Dit schiet dus niet op, kan iemand deze thread verplaatsen? (Hebben we al een "De bij in de maatschapij?" o.i.d.)

Je mag hier alleen maar lelijk doen tegen andere forumleden, bovendien is Poppe's verontwaardiging en zijn punt m.i. wel terecht  ;D

229
Moppen en slechte grappen over mede. / Re: mede en bijneigingen
« Gepost op: december 01, 2010, 09:10:14 pm »
"Een bij is een medewerker" .....  8)

Door deel te nemen aan dit forum zijn jullie allemaal medeplichtig, en wel 2 liter per jaar aan de beheerder van het forum ;)

Of... op de jaarlijkse mede-meet kun je mededingen naar mededingen ??

230
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede maken van dag tot dag
« Gepost op: november 18, 2010, 08:53:34 pm »
Nou de gist eet de suiker op, dus dat kan kloppen, als je niet aanzoet met meer honing dan het gist op kan eten nadat het alcoholpercentage zijn maximum bereikt, krijg je in feite een soort hele droge wijn, niks mis mee, allen niet ieders smaak  ;) de honing die er na dat punt bij gooit bepaalt overigens grotendeels de smaak van de uiteindelijke mede.

231
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede maken van dag tot dag
« Gepost op: november 17, 2010, 11:16:13 pm »
Tussendoor proeven is zelfs belangrijk als je het mij vraagt (afgezien van dat het natuurlijk leuk is  ;) en op 30 liter maakt een glaasje hier en daar weinig uit), dan kun je een beetje monitoren hoe het gaat, en of je ergens in het proces moet bijsturen. Als je net een fles hebt neergezet is het natuurlijk nog niet meteen erg smaakvol of nuttig om te proeven, maar later wel, om te kijken wat je nog moet aanzoeten of dat er meer kruiden in moeten enzo. Bij wijn maken van druiven bijv. is het wel belangrijk om snel al te gaan ruiken/proeven, dan wil je graag heel zeker weten dat het niet zuur wordt.

Soms laten we gewoon een fles staan van een liter of 5, een keer het ergste bezinksel filteren, en daarna is dat de consumptie-fles die het nooit tot bottelen haalt. Vergelijk het met een soort wijn van het vat, maar dan mede direct uit "de fles"  :P

232
Zelf mede maken / Re: Bottelen en flessen vullen
« Gepost op: november 11, 2010, 07:25:43 pm »
Nee dan al helemaal niet natuurlijk, die nieuwe drank kun je dan net zo geod meteen opdrinken en die laatste fles zou ik toch nog even laten staan dan ;)

233
Zelf mede maken / Re: Bottelen en flessen vullen
« Gepost op: november 10, 2010, 06:02:40 pm »
Oooeeehh die zijn chique  :D mooi lintje erbij en er kan weer 10 euro bovenop de "vriendenprijs"  ::)

Het probleem wat ik alleen heb als ik drank in te mooie flessen doe, is dat ik ze dan nooit wil aanbreken...

234
De hooiberg / Re: Bijenkoningin gezocht
« Gepost op: november 06, 2010, 11:15:06 am »
Ooh la la  :) en dat in zestien dagen haha, maar aangezien ze daarna voornamelijk alleen nog maar eieren gaat leggen denk ik niet dat de relatie echt gaat werken  ::)

235
Feesten en festivals / Re: zombieapocalypse2012
« Gepost op: november 06, 2010, 11:11:13 am »
Haha Karlo, voor de vampiers dan? Maak je dan ook hersenmede voor de zombies enzo?

236
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: november 06, 2010, 11:08:56 am »
Volgens mij is dat gewoon een goed plan. Eerst flink laten gisten en schudden, en daarna de rommel eruit (met rommel bedoel ik natuurlijk zeer gewaardeerde ingredienten  :D) en dan laten staan om helder te gaan worden.

237
De hooiberg / Re: Bijenkoningin gezocht
« Gepost op: oktober 31, 2010, 09:38:17 pm »
Eigenlijk maakt het niet uit hoe ze er uit ziet, als je haar gewoon in het juiste pakje hijst is er niks aan de hand!

http://www.partywiththis.com/Fat-Bee-Costume-p-19191.html

238
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: oktober 28, 2010, 08:20:24 pm »
de wijnmevriouw van de drogist hier zei dat je bij wijn maken in de beginfases regelmatig flink moets roeren/schudden, en dan als het wat helderder begint te worden en je bijvoorbeeld een keer van fles gewisseld hebt om de eerste dikke laag bezinksel weg te halen (als het helder begint te worden), je hem met rust moet laten... zo iets :) experimenatie baart kunst is het devies.

239
Vragen en opmerkingen / Re: smurfenmede
« Gepost op: oktober 27, 2010, 03:07:18 pm »
smurfen zijn toch 3 appels hoog? en er zijn er geloof ik maar 100 (of 101 met de smurfin erbij?), dat is dat het equivalent van 300 appels uitpersen, daar moet je toch aardig wat drank van kunnen maken  ;D

240
Zelf mede maken / Re: Koolzuur
« Gepost op: oktober 27, 2010, 03:03:18 pm »
Klinkt op zich plausibel dat bij een koudere temperatuur de gistcellen op non-actief gaan. Midden in een hete zomer (zeg een weekje of twee 25-30 graden overdag) heb ik ook wel eens flessen zien gisten alsof hun leven ervan af hing.

Weet iemand / of heeft ervaring met of de duur (of intensiteit) van de gisting invloed heeft op de smaak? Of maakt dat weinig uit en ligt het eraan hoe lang je de mede daarna uberhaupt laat staan (dus is 3 maanden gisten + 9 maanden staan hetzelfde als 12 maanden gisten?)

Pagina's: 1 ... 14 15 [16] 17 18